Prečo vykupovať PET fľaše a plechovky

„Človek je viac motivovaný odniesť fľašu do obchodu a dostať za ňu späť peniaze, ako vhadzovať ju zadarmo do vreca alebo smetnej nádoby,“ hovorí predseda občianskeho združenia Priatelia Zeme Martin Valentovič. „Základným predpokladom ale je, že záloha nemá nulovú hodnotu. Inak je systém zálohovania nefunkčný, presne tak, ako bol nefunkčný niekoľko rokov pri nulovej zálohe.“
Počet zobrazení: 1368
environmentservices co nz.jpg

Niekedy sa oplatí zopakovať si čo-to z malej násobilky environmentálnej gramotnosti: PET fľaše sú recyklovateľné a dajú sa z nich spracovať vlákna na výrobu tkanín a nábytku, v prírode sa však rozkladajú takmer päťsto rokov. Preto ich nevyhadzujeme „len tak“, ale separujeme.

       Fakt, že PET fľaše u nás aj vo svete predstavujú značnú časť objemu voľne pohodeného odpadu, naznačuje, že príliš veľa ľudí ešte nemá v krvi základné poučky slušnosti voči životnému prostrediu. Sedliacky rozum v tejto situácii velí nielen pokračovať v osvete a maximálne uľahčiť separovanie odpadu, ale aj motivovať.

Foto: Predseda OZ Priatelia Zeme Martin Valentovič
Autor foto: SITA/Nina Bednáriková

       „Na efektivitu zálohovania aj separovaného zberu existujú prípadové štúdie z krajín, ktoré zálohovanie zaviedli. Vyplýva to aj z logickej úvahy, že človek je viac motivovaný odniesť fľašu do obchodu a dostať za ňu späť peniaze, ako vhadzovať ju zadarmo do vreca alebo smetnej nádoby,“ hovorí predseda OZ Priatelia Zeme Martin Valentovič. „Základným predpokladom ale je, že záloha nemá nulovú hodnotu. Inak je systém zálohovania nefunkčný, presne tak, ako bol nefunkčný niekoľko rokov pri nulovej zálohe.“

       V podstate to uznávajú aj na ministerstve životného prostredia. „Pre občana je jednoduchšie prázdnu PET fľašu hodiť do kontajnera vyhradeného na separovaný zber, ako ju niesť k najbližšiemu predajcovi nápojov a vôd balených v PET obaloch,“ vyjadrila sa pre médiá hovorkyňa MŽP Beatrice Hudáková. Skutočne je to tak – pokiaľ občanovi za spoluprácu v obchode nezaplatia.


Výrobcovia budú mať dosť času

Foto: V prírode sa budú rozkladať stovky rokov.
Zdroj foto: www.natureofsynthesis.com


Januárová medializácia zálohovania plastových fliaš vo vyhláške poplašila výrobcov a dovozcov nápojov. Písomne vyzvali ministra Józsefa Nagya, aby vyhlášku vrátil na medzirezortné pripomienkovanie. Dôvod? Povinnosť označovať ako nápoje v PET fľašiach ako zálohovateľné si vraj vyžiada vysoké náklady a nedá sa stihnúť. Tento argument je tragikomický z dvoch dôvodov. Výrobcovia (spolu s veľkou časťou populácie) zrejme netušili, že dotyčné obaly boli podľa starej vyhlášky zálohovateľné aj doteraz. A že pri nulovej zálohe označenie „vratný obal“ netreba. Náklady im vo februári neporastú. Prípadná diskusia o uzákonení výkupu PET fliaš za nenulovú hodnotu iste neprebehne tak rýchlo, aby sa nestihli pripraviť.

       „Výrobcovia obalov si mohli ušetriť riešeniu tohto problému, keby najprv zavolali na ministerstvo. To už má pripravené riešenie,“ dodáva M. Valentovič. „V súčasnosti je v medzirezortnom pripomienkovacom konaní ďalšia vykonávacia vyhláška k zákonu o obaloch, ktorá okrem iných vecí rieši aj tento problém. Do platnosti vstúpia obe a nebude treba nič označovať ináč ako doteraz.“


Bude sa to riešiť?

Foto: Lôžka pre domácich miláčikov z recyklovaných PET fliaš
Zdroj foto: keetsa.com

V budúcnosti by mala vzniknúť pracovná skupina zložená zo zástupcov všetkých zainteresovaných strán. Práce bude zrejme dosť. Treba vyriešiť neprehľadný legislatívny stav, nejasnú situáciu, keď predajcovia môžu, ale nemusia odoberať PET fľaše a plechovky, a, samozrejme, aj výkup. Kým (ak) budúca pracovná skupina v spolupráci s Nagyovým ministerstvom čosi vyrieši, ostáva nám jediné. Správať sa voči svojmu prostrediu slušne a separovať odpad. Aj zadarmo.

Ilustračné foto: www.environmentalservice.com

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984