World press photo 2010: Tenká hranica medzi silou príbehu a etikou

Za prvé miesta v prestížnej fotosúťaži World Press Photo by sa nemusela hanbiť ani prvá stránka Nového času. V súťaži každý rok dominujú silné, niekedy šokujúce a bolestivé fotky, tento rok však niektoré víťazné fotografie až príliš nebezpečne prekračujú pomyselnú hranicu medzi pravdivosťou výpovede a bulvárnym chtíčom po senzácii. Konflikty, senzácie a škandály, pri ktorých zúfalo chýba uspokojivá odpoveď na otázky prečo a načo.
Počet zobrazení: 3598
world_press_foto.jpg

Všetky tri víťazné fotografie sa vyznačujú tým, že poskytujú šok či senzáciu. Hlavnú cenu získala fotografia mladej Afgánky, ktorej muž odrezal nos a uši. Hlavná cena v aktualitách zase patrí fotografii muža, ktorý práve pácha samovraždu skokom z mosta. V kategórii príbehy vyhrala fotografia zdravotnícka z Haiti, ktorý vyhadzuje mŕtve telo dieťaťa na kopu k ostatným, ako bežný domový odpad.

  

Za snímkou Afgánky sa skrýva príbeh o spravodlivosti podľa Talibov a odvahe mladej ženy. Pokiaľ však nepoznáte príbeh, je to len veľmi smutná fotka zmrzačenej tváre. Fotografia, na ktorej muž letí z mosta, tiež pôsobí akosi bulvárne. Nehovorí nič o tom, kto muž bol a prečo skočil. Ukazuje len človeka v posledných sekundách života.

Foto, na ktorej lekár či sanitár v gumených rukaviciach vyhadzuje mŕtve detské telo na kopu k desiatke ostatných, sa snaží vypovedať o hrozných dôsledkoch zemetrasenia, ale ukazuje aj to, ako rýchlo sa môže detské telo stať nepotrebným odpadom.

Tak ako v skutočnosti, aj v súťaži priniesla najviac pozitívnej energie príroda, umenie a jemná krása každodenného života. V kategórii každodenného života zvíťazila fotografia muža vo farebnom tričku, ako nesie rozpadnutými a skoro prázdnymi ulicami Mogadiša na pleciach žraloka. Trochu optimizmu do veľmi pochmúrnej mozaiky sveta roku 2010 vnáša fotografia Bolívijský wrestling, kde spolu dve dámy v lodičkách a čipkovaných spodničkách počas dobročinnej akcie bojujú v ringu tak zapálene, že im sukne vejú až nad hlavy. Kŕdeľ labutí z japonského ostrova prináša pocit príjemného pokoja a krásy.

  

Tu asi pozitívne pocity končia. Zvyšok sveta, tak, ako ho predstavuje World press foto 2010 je len smrť, utrpenie, bolesť a boj. Ešte aj v kategórii portrétov sa okrem portrétu Juliena Assangeho umiestnila fotka vojaka. Arogantný výraz vypaseného Kim Čong-una tiež neveští nič dobré. Na fotografii starší Kim pôsobí, akoby sa pozeral s miernymi obavami, do koho rúk odovzdáva svoju krajinu.  Čo nám asi chce povedať fotografia malého postihnutého dievčatka s falošným perlovým náhrdelníkom, za ktorým je na stene vidieť tieň mreží?

 

Ak porota chcela svojím výberom nahlas zakričať do celého sveta, že niečo funguje na tomto svete veľmi zle a mali by sme sa urýchlene začať zaujímať o to, čo sa s tým dá robiť, podarilo sa jej to. Možno bulvarizujúce sa fotografie len mali ukázať bulvarizáciu sveta: konflikty, senzácie, a škandály, pri ktorých zúfalo chýba uspokojivá odpoveď na otázky prečo a načo.

Porota pri výbere fotografií odkázala svetu holú pravdu: Tešte sa z prírody a umenia, pretože svet ľudí za veľa nestojí a každým rokom je smutnejší a beznádejnejší.

Zdroj foto: worldpressphoto.org

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
14. február 2011, 11:34
davno preniklo do umenia ci uz maliarskeho, fotografickeho, alebo literarneho. da sa vobec v takom pripade hovorit o nejakom umeni? podla mna nie, rakovina konzumneho kapitalizmu poziera vsetko, vratane umeleckej cinnosti a tak podobne ako inde, nastupuje lacna nahrazka - sokovanie divaka/posluchaca. v reportaznej fotografii je to trochu inak, rozhodujuca je neopakovatelnost a jedinecnost zaberu. kimovci mozno ano, ale ta fotka afganky urcite nie...

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984