Medzinárodná blamáž z dielne Figeľa a Radičovej

Minister Ján Figeľ, ale aj premiérka Iveta Radičová by mali niesť osobnú zodpovednosť za hroziacu blamáž Slovenska európskych rozmerov. Vyše štvrťroka chystal šéf KDH presun 400 miliónov € v rámci eurofondov. Teraz sa ukazuje, že kritici mali pravdu a požadované presuny Európska komisia neodsúhlasí. Premiérka Iveta Radičová kvôli tomu dokonca klamala na pôde parlamentu.
Počet zobrazení: 2063
premierka_iveta_radicova_v_nr_sr_sita_jozef_jakubco.jpg

Pripomeňme, že 2. februára prijala vláda uznesenie č. 73, na základe ktorého žiada Európsku komisiu o presun 350 mil. € z Operačného programu (OP) Informatizácia spoločnosti, OP Výskum a vývoj, OP Vzdelávanie a OP Zamestnanosť a sociálna inklúzia, ako aj v rámci OP Doprava na výstavbu diaľnic pre OP Doprava.
 


Seriózne varovania nepočúvali

O tomto zámere sa začalo hovoriť už koncom jesene. V novembri na zasadaní Výboru NR SR pre európske záležitosti štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Hudacký pripustil, že ministerstvo chce presunúť peniaze v rámci OP Doprava – z modernizácie železníc na stavby diaľnic. Keďže ide o bývalého europoslanca, spýtal som sa ho, či si uvedomuje, že takýto návrh by bol v rozpore s európskymi prioritami v oblasti dopravy. J. Hudacký o tom odmietol diskutovať, ale ubezpečil nás, že to v Bruseli vláda dokáže „vyrokovať“.

V decembri sa už celkom otvorene hovorilo, že presunutých by malo byť až 400 mil. € a nielen v rámci operačného programu samotného rezortu dopravy. Preto som túto otázku otvoril ako samostatnú vec na rokovaní „eurovýboru“ a potom som vo výbore presadil dve uznesenia: podľa jedného nám mala premiérka predložiť v januári informáciu o čerpaní eurofondov v II. polroku 2010, podľa druhého nám mal dať minister Figeľ informáciu o plánovaných presunoch medzi OP.

Varoval som kolegov, že to je trestuhodne amatérsky voluntarizmus. Peniaze mali ísť z informatizácie, vedy, výskumu a vzdelávania, ako aj zamestnanosti. Nadväzujúc na železnice som upozornil, že všetko sú to priority Európskej únie, zdôraznené nielen v platnom Národnom strategickom referenčnom rámci, ale aj v najnovšom záväznom dokumente Európa 2020. Vyjadril som preto pochybnosť, že by takýto plán mohol Brusel odsúhlasiť. A povedal som otvorene, že za tým vidím politické úsilie za každú cenu dokázať, že Ficova vláda namiesto „predražených“ PPP mala mohla stavať diaľnice z eurofondov „zadarmo“.


Brusel už dal najavo nesúhlas

Na to isté som verejne upozornil práve v stredu 2. 2. priamo na rokovaní parlamentu. Ostro som kritizoval vládne uznesenie a konštatoval som, že poškodzuje naše národno-štátne záujmy, lebo oberá o peniaze informatizáciu, vedu, výskum a vzdelávanie. Čiže práve to, čo potrebujeme k budovaniu moderného a trvalo udržateľného hospodárskeho rozvoja Slovenska. V rovnakom duchu v rozprave k inému bodu vystúpil aj bývalý vicepremiér Dušan Čaplovič.

Tento týždeň sa všetky spomínané varovania začali do bodky napĺňať. Minister Ján Figeľ v pondelok narýchlo odletel do Bruselu. V krátkom čase to bola už niekoľká návšteva kvôli tomu istému problému – Európskej komisii sa zámer našej vlády nepáči. Tohtotýždňové rokovania boli priamou reakciou na list, ktorý eurokomisár pre regionálnu politiku Johannes Hahn napísal 17. februára 2011 ministrovi Figeľovi. A prezentuje v ňom vážne obavy ohľadom vládou navrhovaného presunu eurofondov.

Eurokomisár vyčíta Jánovi Figeľovi, že navrhovaná realokácia je v priamom rozpore s európskymi záväzkami Slovenskej republiky a ohrozuje splnenie kľúčového dokumentu EÚ Európa 2020. Vláda SR chce stiahnuť peniaze z najdôležitejších operačných programov (z hľadiska celoeurópskych priorít) namiesto toho, aby sa sústredila na ich úspešné investovanie do rozvoja a modernizácie Slovenska. Brusel má výhrady k zámeru presunúť financie do OP, ktorý si sám vyžaduje zintenzívniť úsilie pri jeho čerpaní. Navyše z listu eurokomisára J. Hahna je jasné, že návrh realokácie vláda SR doteraz dôveryhodne nezdôvodnila.

Výhrady J. Hahna sú jasným signálom nesúhlasu, pretože je zrejmé, že Európska komisia (EK) má presné informácie o zámere vlády. Dokazuje to aj správa TASR, podľa ktorej J. Figeľ priamo v Bruseli 1. februára „oboznámil predstaviteľov Európskej komisie s ďalšími detailmi zámeru koncentrovať zdroje z európskych fondov na dostavbu slovenskej diaľničnej siete. Minister využil účasť na bruselskom 5. Kohéznom fóre na ďalšie rokovania o možnosti presunu eurofondov z niektorých iných operačných programov do OP Doprava.“


Klamstvá premiérky...

O tom, že vláda Ivety Radičovej je naozaj blízko k blamáži svedčí aj vyjadrenie samotného J. Figeľa po utorkovom rokovaní s generálnou tajomníčkou EK Catherine Dayovou: „EK je podľa Catherine Dayovej zdržanlivá pri odsúhlasení presunov v rámci rôznych cieľov resp. rôznych operačných programov. Je otvorenejšia diskusii o presune v rámci OP Doprava. Aj v prípade OP Doprava bude musieť Slovensko najprv splniť podmienky EK.“

Hovorkyňa eurokomisára pre zamestnanosť, sociálne veci a inklúziu Lászlóa Andora Cristina Arrighová po rokovaní s J. Figeľom vyhlásila: „Z pohľadu Európskeho sociálneho fondu je počas hospodárskej krízy a v ťažkých časoch ešte oveľa dôležitejšie než kedykoľvek predtým, aby sa udržali investície do vzdelávania. Z nášho pohľadu odobratie peňazí zo vzdelávania, aj keď je dokončenie výstavby infraštruktúry tiež veľmi dôležité, nie je primeraným kompromisom.“ Podporiť Figeľa odmietla aj eurokomisárka pre digitalizáciu Neelie Kroesová.

Šokujúce však na celej veci je, že kvôli nej predsedníčka vlády klamala priamo na oficiálnom zasadaní parlamentného výboru pre európske záležitosti. Keď som ju za schválené uznesenie č. 73 kritizoval, vyhlásila, že „vláda rozhodovala o realokácii na základe odbornej diskusie tak v SR, ako aj v Bruseli, rokujeme 3 mesiace,“ a že to rozhodnutie prijala „po konzultáciách, po dohode s vedeckými pracoviskami, s SAV, univerzitami, rektorskou konferenciou.“ Tieto jej vyjadrenia sú k dispozícii aj na video zázname (nájdete ich tu).

Okrem toho tvrdila, že vláda presúva iba finančné prostriedky, ktoré by inak nevyčerpala (opäť pozrite video). Pritom na tom istom zasadaní výboru samotná premiérka s jej vlastnoručným podpisom predložila správu, v ktorej konštatuje, že „v žiadnom z operačných programov nie sú identifikované riziká nevyčerpania alokovaných prostriedkov.“


...zakrátko odhalené

Iba dva dni po rokovaní výboru mali spoločnú tlačovku predseda SAV Jaromír Pastorek a rektori dvoch bratislavských univerzít, na ktorej protestovali proti rozhodnutiu vlády a oznámili, že proti nemu začínajú petičnú akciu. So šéfom SAV som sa následne osobne stretol a na moju priamu otázku mi povedal, že s vedením SAV premiérka, ani minister nikdy o presune financií z OP Výskum a vývoj nerokovala! Telefonicky mi to isté potvrdil aj rektor UK Karol Mičieta!

Nezmyselné úsilie ministra Figeľa a nehorázna lož premiérky Radičovej majú pritom skutočne primitívnu motiváciu – súčasný kabinet chce za každú cenu diskreditovať minulú vládu, najmä jej predsedu Roberta Fica a ministra dopravy Ľubomíra Vážneho za ich rozhodnutie stavať diaľnice prostredníctvom PPP. Navrhovaná realokácia má dokázať, že SR mohla stavať diaľnice „lacnejšie“ za „európske peniaze“. Realokácia má tiež ospravedlniť nezodpovedné a neprofesionálne rozhodnutia ministra J. Figeľa ohľadom zastavenia výstavby diaľnic. A to napriek opakovanému faktu, že už Ľ. Vážny sa usiloval pri schvaľovaní OP Doprava získať viac peňazí na diaľnice, ale EK s tým už vtedy nesúhlasila.

Táto kauza zároveň jasne ukazuje na neprofesionálny prístup samotného J. Figeľa, ktorý bol roky členom Európskej komisie. Musí teda poznať bruselskú realitu, myslenie eurokomisárov a od začiatku mu teda muselo byť jasné, že tento politický voluntarizmus nemá šancu na úspech a poškodí Slovenskú republiku na medzinárodnej úrovni. Zároveň žneme „úrodu“, ktorú Iveta Radičová zasiala „hrdinským“ odporom proti slovenskej účasti na spoločnej európskej akcii na záchranu eura v prípade finančnej krízy v Grécku.

Politickí dobroduhovia I. Radičová a J. Figeľ nesú plnú zodpovednosť za oslabenie príležitostí pre slovenskú vedu a hroziacu medzinárodnú blamáž Slovenska.

Autor je člen Výboru NR SR pre európske záležitosti

Článok vyšiel pôvodne na jeho blogu

Foto: Premiérka Slovenskej republiky Iveta Radičová
Autor foto: Jozef Jakubčo

Ilustračné foto: Rock Cohen

 

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
03. marec 2011, 09:23
po 8 mesiacoh nejasne spravanie vlady . www.itas.sk
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
07. marec 2011, 14:38
Z článku vyplýva, že Fígeľ a Radičová sa správali ako novonasadení snaživí manažéri, ktorí sa snažili majiteľom "za každú cenu" dokázať, akí sú šikovní a akí boli blbí ich predchodcovia.
Lenže naši vládni politici akosi pozabudli, že "neboli vybratí" na výberovom konaní nejakými majiteľmi Slovenska riadiť Slovensko ako skrachovaný podnik, ktorý majú dať "do zisku", ale že Slovensko má okrem finančných zdrojov a majetkov aj inečo iné, a tým sú juho obyvatelia.
Obyvatelia nie sú iba "ľudské zdroje" firmy, obyvatelia, to sú rovnocenní občania slovenskej spoločnosti a ak sa politici pomýlili alebo naschvál spreneverili svojmu poslaniu, mali by odsúpiť alebo malo by ich obyvateľstvo donútiť odstúpiť.
To, čo tu predviedol pán Fígeľ a pani Radičová, nielen podľa článku, ale čo pociťujeme v dennom živote, to nie je znesiteľné ani ak by pracovali ako výkonní manažéri nejakej súkromnej firmy.

Takže znovu opakujem: Slovensko nie je súkromný podnik a Fígeľ a Radičová nie sú manažéri dosadení nejakými majiteľmi, aby skonsolidovali firemné financie a dali firmu do zisku. Boli nami vybraní riadiť našu spoločnosť a nami by mali byť aj odvolateľní, keď to nedokázali.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. marec 2011, 18:34
Hm, k tomu odkazu na ITAS, čo to malo byť? Reklama na to, že existuje asociácia IT Slovenska? Alebo, že sa konečne bude budovať e-government, čo nie je nič iné, ako že namiesto papierov budeme vyplňovať dotazníky na počítači? Možno nám niečo ušlo, čo malo byť k téme, treba to konkretizovať,miro.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. máj 2011, 11:40
Tieto babky boli dosadene ako manazeri pre slovensko hoci nie su najlepsi vid pani Zitnanska vymenovala za predsednicku sudu nie prveho ale druheho tak naco su potom tie konkurzy ked si kazdy minister spravi co chce a konkurz je len na oko a potom pride vyhlasenie ze je to v sulade zo zakonom hlavne ked to pred rokom kritizovali, tak je to aj zo zeleznou lady a figliarikom nie su najlepsi ale su zo spravnej strany.Prajem pekny den.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984