Mikloš chce regulovať trh, lebo zlyháva

„Chceme predložiť legislatívne návrhy, ktorými by sme tlak vytvárali, aby sa cena hypotekárnych úverov mohla znižovať. Nenazval by som to socialistickým opatrením a podľa mňa je legitímne, že vláda sleduje, ako sa ten trh správa. A keď má dojem, že v niektorom prípade zlyháva, tak je fajn, že sa o tom diskutuje.“ Ak si myslíte, že toto povedal nejaký „smerák“, tak sa veľmi mýlite.
Počet zobrazení: 3157
minister_financii_ivan_miklos_SITA_ludovit_vaniher.jpg

Pravoverní pravičiari, ktorí do Ivana Mikloša a budovania čo najdivokejšieho kapitalizmu na Slovensku investovali toľko síl a peňazí sa musia obracať. A keď nie v hrobe, lebo väčšina z nich tu stále vyčíňa s horšími následkami ako prírodná katastrofa, tak v aspoň v posteli.

Úprimne – v tejto chvíli je to predovšetkým propaganda. Ako to spresnil autor myšlienky o „nesocialistickom“ opatrení – analytik ekonomickej poradenskej firmy Symsite Research Vladimír Dohnal: „Úplne chápem politický motív na tento krok, samozrejme, že to bude veľmi populárne a vláda teda bude bojovať proti Ficovi.“ Avšak predsa len sa vládni pravičiari dopúšťajú niečoho, čo na ľavici vždy najviac kritizovali – chcú regulovať trh, ktorý je u nás plne liberalizovaný. A prečo? Lebo „zlyháva“.
 


Banky: Slovensko ako kolónia

Ešte vari treba cteným čitateľom objasniť, že tento kacírsky zámer Ivan Mikloš zverejnil minulý týždeň a to, čo chce regulovať zákonom je poskytovanie hypotekárnych úverov. Iba nedávno totiž prišiel na to, čo verejnosť nahlas kritizuje už roky – banky na Slovensku nás zdierajú z kože úplne nehoráznym spôsobom. A v takýchto rozmeroch sa to začalo po ich privatizácii, keď ich práve Ivan Mikloš rozpredal za smiešne ceny zahraničným bankárom. Tí si zo Slovenska urobili koloniálny Klondajk – dovoľujú si tu voči klientom také veci, aké by im v ich domácich krajinách ani len na um nezišli. Nečudo, že napr. jedna veľká rakúska banková skupina, ktorá sa u nás i v Česku vrhla na sporiteľne, vytvorila práve v týchto dvoch krajinách najväčšiu časť svojho ročného zisku.

Práve podľa Miklošových sľubov pritom mala privatizácia bánk priniesť slovenským občanom pravý opak – vytvorenie úplne liberalizovaného trhu s „hráčmi“ výlučne v súkromných rukách malo znamenať zlacnenie služieb všetkého druhu. A zahraniční majitelia sem mali dokonca priviezť zahraničné „know-how“, aby to u nás vyzeralo, ako u nich. Lenže nič také sa nedialo. Banky sme síce odovzdali zahraničným finančným ústavom, ale „zabudli“ sme im pripraviť domáce prostredie. V ňom totiž panujú oveľa prísnejšie pravidlá, západoeurópske krajiny sa neštítia žiadnej regulácie, dokonca ani explicitnej regulácie bankových poplatkov.

Slovenská pravica však niečo také nemohla pripustiť. Nabúralo by to základnú axiómu, na ktorej stojí celá jej ekonomická politika – pozitíva pre ľudí prináša iba plne liberalizovaný a čo najmenej regulovaný trh. Preto, keď sa Ficova vláda pokúsila o prvú nesmelú, hoci aj trochu nemotornú reguláciu (zavedením povinného základného balíčka služieb), ozval sa z opačnej strany priam hysterický rev. Pritom ani Ficov kabinet sa práve v bankovej oblasti do nejakej priamej regulácie nepúšťal – boli to skôr opatrné kroky (novela daňového zákona v r. 2007, spomínaný balíček služieb) a politický tlak (dohoda o nezdražovaní po prijatí eura).


Trh zlyháva aj inde

Najnovší Miklošov plán, samozrejme, neznamená žiadny zásadný (ideologický) obrat. Ako to jasne pomenoval V. Dohnal, ide o populizmus v politickom boji proti R. Ficovi a Smeru. A keďže sociálni demokrati systematicky už vyše pol roka búšia do bánk, Radičovej vláda sa im usiluje zobrať vietor z plachiet. Navyše ide o veľmi populárnu tému, lebo banky verejnosť celkom pochopiteľne aj tak nemá rada. Tobôž po zverejnení údajov, podľa ktorých vlani vzrástol medziročne zisk bánk o vyše 100% a podpredseda Smeru Peter Kažimír odhalil, že v januári 2011 to bolo medziročne ďalších 30%. A konkrétne hypotéky neblaho dopadajú najmä na mladú generáciu, ktorú slovenskí pravičiari akosi automaticky považujú za svoju voličskú základňu.

Avšak Miklošovo priznanie, že chce legislatívne regulovať („vytvárať tlak“) hypotekárny trh predsa len má význam. Aj keď to vládna pravica pochopiteľne odmietne priznať, rehabilituje tak základné ľavicové presvedčenie, že trh zlyháva a úlohou vlády je tieto zlyhania registrovať a naprávať štátnou reguláciou. A ak sa to deje na hypotekárnom trhu, môže sa to diať (a deje sa to) aj na akomkoľvek inom trhu. Lebo neomylný pravicový guru Ivan Mikloš na zlyhanie prišiel tak, že naše hypoúvery sú o vyše 2% drahšie, než v iných krajinách eurozóny. Nuž ale takýchto porovnaní v neprospech slovenských zákazníkov nájdeme desiatky. Ak je to dôvod na reguláciu bánk, musí to byť dôvod na reguláciu kohokoľvek.

V. Dohnal nezabudol dodať, že „druhá otázka bude, s akými námetmi (vláda) príde.“ Už tie opatrenia môžu ukázať, že to celé bol len reklamný „humbuk“ v čase, keď vládou akcelerované zdražovanie všetkého ohrozuje jej prežitie. Podľa Marcela Laznia z bankovej asociácie návrhy nesmú „ohroziť stabilitu“, ale musia „podporiť konkurenciu“, čo je, samozrejme, totálna hlúposť. Ak niečo v bankovníctve na Slovensku nechýba, to je priestor pre konkurenciu. Vláda ani verejnosť nemôže za to, sa samotné banky správajú ako navzájom dohodnuté a skoordinované (nepodstatné rozdiely sú súčasťou tejto stratégie, „aby sa nepovedalo“).

M. Laznia však naznačil, ako sa „konkrétne legislatívne návrhy“ Radičovej vlády môžu skončiť. Napriek tomu by slovenská ľavica, najmä parlamentný Smer, mala tento moment využiť. A pravičiarom ho pripomenúť vždy, keď budú tvrdiť, že „to treba nechať na trh, nech to vyrieši“. Príležitostí bude neúrekom, napr. pri Zákonníku práce.

Autor je politológ

Foto: Minister financií SR Ivan Mikloš
Autor foto: SITA / Ľudovít Vaniher

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
21. marec 2011, 16:12
Chcem byť veľmi pozitívne naladený, už len preto, že si nemyslím, že by sa na Slovensku ľudia i v tej najzúfalejšej situácii spontánne rozhodli vyjsť do ulíc ako to vidíme v arabskom svete...

Preto tajne dúfam, že po deviatich mesiacoch ideologického vajatania a snahy o ortodoxný pravicový neoliberálny prístup, ktorý nasieral stále viac a viac skupín slovenskej spoločnosti a viedol takmer "ako diaľničný privádzač" k budúcemu vyneseniu vlády Ivety Radičovej v zuboch po budúcich voľbách,
sa minister financií ako šedá eminencia a jeden z najmocnejších mužov súčasnej ekonomickej politiky Slovenska spamätá a pochopí, že pragmatizmus nie je socialistický ani komunistický, ale že pragmatizmus mu konečne prinesie úspech, ktorý ho pohne z čoraz viac sa do bahniska prepadávajúcej vládnej politiky kabinetu Ivety Radičovej.

To, čo teraz musí Ivan Mikloš urobiť rýchlo a rázne je, že
umlčí sulíkovcov, saskárov všeobecne, podriadi si esdekáčov, odstráni nehvodných kádehákov ( Figeľa menovite), nepovšimne si "piťukanie" okáeskárov a rázne pripraví tých pár krokov, ktoré MUSÍ:

Musí zdaniť banky, inak nebude mať z čoho čerpať v štátnom rozpočte

Musí podporiť živnostníkov a domáce firmy, inak ak mu odídu nadnárodné výrobné fabriky ďalej na Východ či na Balkán, zostanú mu tu len "hnedé areály",a státisíce nezamestnaných v produktívnom veku,

Musí dohodnúť a rozbehnúť projekt širokorozchodnej ako projekt medzinárodného významu EU - Rusko - Čína, inak podporí Maďarsko aby na zelenej lúke postavili svoju "stavbu tisícročia"

Veľmi rýchlo musí prinútiť dôchodkový systém, aby pracoval v prospech štátneho rozpočtu, inak sa mju rozsype financovanie Sociálnej poisťovne i keby tam už ponechal iba vrátnika a riaditeľa ( nebude tam čo strážiť) a niečo podobné musí vymyslieť i na zdravotné poisťovne, ktoré sa po spätnom vrátení k tvorbe zisku práve utrhávajú z reťaze a hrozí kolaps financovania systému zdravotníctva.

Ivan, v manažmente sa tomu hovorí "bod zvratu", veď ste to študovali, vraj. Urobte to alebo choďte. Toto predsa nie je ľavicové vajatanie, to je manažment krízy, ktorý by urobil takmer každý absolvent MBA, ak by sa dostal na Vašu pozíciu. O tom , čo bude ďalej a potom socialistické či kapitalistické, budeme môcť hovoriť až v júli, ak už bod zvratu uskutočníte.

Sorry za to priame oslovenie, Mikloš je pri moci a my ak nechceme doplatiť na to, že bude v emóciách sekať okolo seba a ponárať sa do bahniska, tak mu radšej podajme ruku...
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
21. marec 2011, 17:35
a predpokladať, že v prostredí monopolov sa trh liberalizuje, vznikne konkurenčné prostredie a služby bánk, či ďalších firiem sa pod tlakom konkurencie zlacnia. ....... Po revolúciách v r. 1848, ktorými začala kríza klasického kapitalizmu laissezz-faire a vytváral sa monopolný kapitalizmus, a po r. 1928, kedy klasický kapitalizmus definitívne skončil (čo naznačil už v r. 1926 M. Keynes v práci a kto tomu neveril, musela ho presvedčiť hosp. kríza), kapitalizmus už nemôže byť iný, ako zmiešaný, s regulovanou ekonomikou, trhom. A darilo sa mu práve vtedy, ak sa tohto princípu držal, do krízy sa dostal vtedy, ak od tejto zásady upustil. teda od 90. rokov zrušením niektorých regulačných prvkov.......... V prostredí monopolov nejaká konkurencia a jej tlak na zlacňovanie nehrozí. Napr. pred dvomi rokmi pri porovnávaní analytikmi obchodné reťazce predávali zeleninu a ovocie oveľa drahšie ako trhoviská, absolútne im však nenapadlo znižovať ceny kvôli konkurencii, keďže ovládali trh. Aj dnes sa priznáva, že okrem slabšej úrody na vysoké ceny potravín majú vplyv obchodné špekulácie zrejme veľkých obchodných skupín.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. marec 2011, 18:47
Ja by som mu tú ruku podala hneď. Včera v novom modeli diskusnej relácie na TA3 ako jeden z dôvodov privatizácie teplární povedal, že v súkromnej firme sa nebude zamestnávať "po známosti", ako v štátnej. A toto povedal mladým ľuďom, ktorí tam sedeli. Tak si myslím, že p.Mikloš nevedel o čom hovorí, alebo naopak vedel veľmi dobre o čom hovorí. Len škoda, že mu nik z tých mladých ľudí nepovedal (alebo nemohol povedať?), že je mimo reality, lebo pri takom nasýtenom pracovnom trhu a na takom malom Slovensku je to pri zamestnávaní jedno, či je firma v štátnych alebo súkromných rukách. Už dlhšie (minimálne od druhej Dzurindovej vlády)sa mi zdá, že p.Mikloš je mimo reality už dlhú dobu. Alebo naopak, realitu na Slovensku zneužíva až priveľmi dobre. Obe je však nedobré.
Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
23. marec 2011, 09:26
pan autor politolog, teraz uz aj odbornik na ekonomiu, nevie o dole uvedenych zakladnych veciach. aby ich vedel, to by vyzadovalo vynovat taku hodinku a prejst si najdolezitejsie clanky za posledne dva mesiace v najcitanejsich dennikoch a cechach a na slovensku, potom by hadam nieco zmysluplne napisal. ale stale plati veta klasika - "na slovensku moze byt novinarom hocikto". ak si autor mysli, ze slovenske banky zdieraju slovakov uplne neorazne, to asi nebol na zapad od rieky moravy poslednych 10 rokov. kazda z troch najvacsich bank v cechach ma zisk rovnajuci sa celemu zisku slovenskych bank . to znamena, ze ceske banky zarabaju na cechoch minimalne trikrat viac ako slovenske na slovakoch, hoci ich je len cca dvakrat viac. a keby sa mi chcelo doratat zisky tych mensich bank v cechach co zverejnuju na nete vo vyrocnych spravach, mozno by to vyslo aj na viac ako stvornasobok. a dalsia vec je ta, ze ceska sporitelna ma dvakrat vacsie zisky v pomere na investiciu ako slovenska sporitelna. a keby sa rozpraval s cechmi, tak by zistil, ze by ho vysmiali, lebo by mu povedali, ze my sme na tom este dobre, ze ceske banky zdieraju viac. :D ale to je nasa slovenska vlastnost - vzdy sme na tom najhorsie my. aj keby to nebola pravda. a miklos deklamuje o bankovej dani len kvoli populizmu, lebo to je proste tema dna. fico ho do toho tlaci a miklos vie ze musi reagovat. a vzdy sa najde niekto, kto si volaco zlizne. len pozeram, ze niekto by mal tym bankam poradit, ako sa lobuje, lebo tri telekomy maju dohromady stabilne rovnake zisky ako bankovy sektor o vyse 20 bankach. kriza-nekriza, furt maju zisky. banky mali za minule roky aj cervene cisla a je jasne ze potom peke vynika clanok ze zisk sa zdvojnasobil :D a napriek vsetkemu telekomy nemusia platit telekomovu dan:) a pritom si tiez svoje schytali od europskej komisie za roaming atd. celkom smiesne ale taka je realita. a to este nevravim o petrochemickom priemysle. nuz kto umi lobovat, ten umi lobovat...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. marec 2011, 12:19
Kam chodiš na tie myšlienky, jednokto?
To,že v susedných Čechách zvíťazil ako najabsurdnejší bankový poplatok priamy výber peňazí klienta z vlastného účtu a že slovenské banky sú ešte vynaliezavejšie pri žmýkaní vlastných klientov neznamená, že sa to nemá zmeniť.
Práve preto ako vidíš i keď som nesmierne kritický k Miklošovi rád by som ho podporil v pragmatizme, aby mal tú odvahu zdaniť obraty bánk na Slovensku a zabrániť im prenášať ťarchu finančných strát na klienta, pretože tu u nás i v Čechách žijú vo finaačnom raji, kde sa im kotia peniaze iba tým, že tu pôsobia.
Alebo sme už počuli o tom ,že vzniklo nejaké konzorcium bánk, ktoré Miklošovi pomôže prefinancovať zastavené diaľnice či projekty vedy a výskumu? Ja nie.
A o to by sa mal minister financií slovenskej vlády predsa starať, nie vymýšľať, koľko zoberie z vrecka daňového poplatníka na vykrytie dlhovej služby.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. marec 2011, 15:43
A čo takto odtajniť sa "jednokto", keď už chceme nálepkovať. Bolo by to minimálne slušné. Články novinárov v našich denníkov čítam na pobavenie, čiže je jedno, kto ich píše. S výnimkou samozrejme blogov, keď si už chcem urobiť názor a preštudovať čo nepoznám. Za relevantné totiž považujem vyjadrenia dejateľov našej politiky, ktoré počujem na vlastné uši a nie čo o tom napíšu novinári. Z jednoduchého dôvodu: aj zámena slova, ktorý ten-ktorý politik-dejateľ použil, môže zmeniť úplne význam. A možno by nezaškodilo trocha menej blenu. A som si vedomá, že príde riadne tvrdá odpoveď, na ktorej sa zasa zabavím.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. marec 2011, 15:53
vsekty velke projekty u nas su spolufinancovane konzorciami bank. nase banky nie su take velke aby sami utiahli samy od seba stavbu dialnice. co sa tyka poplatkov alebo cohokolvek ineho ja to beriem ako cenu za sluzbu. vsetko dohrodamy, urok aj poplatky, ktore platim za uver, alebo supis poplatkov, ktore platim za bezny ucet, je len cena, ktora je marketingovo rozbita na vselico podla toho, co v akej krajine leti. co by ste povedal na to, ze banka by vam dala ucet zadarmo, aj kartu, ale vzdy ked obratovo prekrocite nulu do plusu alebo do minusu, skasla by vam 5 euro z uctu? no vidite a keby nasi sudruhovia vedeli citat po anglicky, dozvedeli by sa to do 5 minut, pokial by sa im unuvalo ekonomicko-politologicko-odborne si urobit zakladny prehlad o tom, ako to je v inych krajinach. takto to funguje v anglicku, v tom uzasnom anglicku, ktoreho "vsetko v banke je zadarmo" system ospevuje kazdy slovensky gastarbeiter, ktory si tam otvori ucet zadarmo aj kartu dostane zadarmo a skrbli prachy na ucte aby si doma mohol postavit dom. clovek ma dojem, e tie banky su tam katolicka charita aleboze miluju slovakov, ze im daju vsetko gratis. omyl. ich biznis plan je postaveny na inom, ale to slovak nema dovod skumat. slovak si vyberie z kazdeho systemu len to dobre a ma dojem, ze by to tak malo fungovat. mat plat ako v mnichovskej automobilke, mat ucet ako v anglickej banke, ale platit slovensky najom, slovenske ceny za zubara, za pravnika, kadernika, za mlieko aj kilo slaniny. inak povedane - socialisticky pracovat a kapitalisticky zit. lenze takto to pani nefungovalo ani fungovat nebude. vobec tie veci o najabsurdnejsom bankovom poplatku su pre mna smiesne, lebo su velmi provincne a je za tym ina agenda podla mna. vsetko je zalozene na tom, co kde viac leti, tak na tom sa zaraba. anglani radi ziju na dlh, tak banky zarabaju na ich prekroceniach do minusu. u nas ludia su kulturne nauceni zit inak, cakajuna vyplatu a potom z nej platia, tak nase banky zarabaju na inom. a objetkivne treba povedat, ze zarabaju menej ako banky dookola. ale slovak to nechce vidiet ani si to pripustit, lebo slovak vzdy najvaic trpel a trpiet bude, lebo nas to bavi o nas to vraviet. odbocka - cudzinci, s ktorymi prichadzam do styku su casto prekvapeni, ze na otazku ako sa mas slovak sa hanbi odpovedat ze vyborne, furt sa len stazujeme. ine narody su v tomto uprinejsie :D cudzinci nerozumeju tomu, ze v nasej kulture fici zavist tak ludia sa boja pred inymi priznat ze sa maju dobre. a preto aj ten pocit, ze my sme ti vyvoleni, najtrpitelski a najviac zdierani bankami. tu na nasom malom slovensku. spat k teme - treba si uvedomit ze kazda firma, rovnako aj banka, musi byt v zisku,inak nema dovod fungovat. aj ja, aj vy by sme asi nechodili do roboty, ak by sme nedostavali plat. a zadarmo by sme sa venovali niecomu inemu, co nas uspokojuje inak ako ekoomicky. a tak aj banky v suvislosti na kulturu zvyky si urcuju cenovu politiku uplne inak ako v inych statoch. tak to predsa funguje pri kazdej sluzbe. pri tovaroch to je ine, toje nieco hmatatelne do ruky, tam tazsie upliest cenu aj vyhodami a odlisit sa od inej firmy, ktora predava to iste. u nas teraz leti nadavat na banky a zbijat ich,aj ked telekomy a PHM su cudne odsunute bokom a tam su ine plne mesteky. skoro by som povedal ze niekedy na moment citim nieco ako sucit,ked vidim tie nase banky, ako su teraz tercom, pricom nie su az take ziskove akoine odvetvia, nase banky krizu nesposobili, ani cent od statu nedostali. proste tu vidim situaciu ako na skolskom dvore - dav si vyberie jednotlivca,ktory nie je najsilnejsi a zlyncuje ho. a to en preto, ze ma taku istu capicu ako grazel z ineho skolskeho dvora. teraz maju smolu banky, silnejsi/bohatsi sa prizeraju a su ticho :D ale POZOR! pripomenme si dolezity FAKT: za fica sa bankam nestalo nic hehe, ako vlastne ziadnym firmam. odskakali si to kvalifikovani zamestnanci, ktorych oznacil za triednych nepriatelov - milionarov a dodanil ich milionarskou danou. lmen z toho vychadza cisty profil toho klasickeho kapitalistu su :D co vy na to? :D este aj milionove tiktaky naruke ma :D a vinicu za babku :D a dav ho miluje. proste tragikomedia. u nas sa sibrinkuje tym ze v anglicku su banky zadara, tak som si pozrel clanky na nete a jeden by neveril ako anglani nadavaju na banky, ktore ich podla nich tiez uplne zdieraju z koze :D :D a anglicke banky maju take zisky ze nase su proletari oproti nim. a este maju tazke dotacie od statov, nase nedostali ani cent. chvalabohu. nuz prenasat stratu financych strat na klienta asi velmi neprenasali, ked mali za minule roky casto cervene cisla :D pokial sa chceme bavit o financnom raji tak placete na zlom hrobe, lebo naopak financny raj je inde, kde banky ospodaria od buka do buka a este vedia, ze ich politici mysliaci len na svoj mandat vytiahnu z problemov a potom si ti bankari nadelia take odmeny, ze nasi bankari im mozu ist robit portierov. teda ked fakt chcete videit financny raj, tak pozerajte na spanielsko, nemecko, francuzsko, anglicko. prepacte ale tu z tych prispevkov hrozne citi provincnost, myslite si , ze tie nase burky v nasom slovenskom serbliku su tie najvacsie od potopy sveta a ze vsetci sa maju lepsie ako my. omyl. summa summarum - miklos musi ist po ceste populizmu,ktora ma velmi hlboku brazdu, ktoru tu roky ryli meciar s ficom. pokial ma zaujem o volica, musi ist populisticky.a preto ta dan pre banky. lebo lud si ziada obete. a lud je taky sprosty, ze nevidi dalej ako na dva kroky - tie dane zaplatia vlastne oni. a banky budu este horsie, ked im za to zdvihnu ceny.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. marec 2011, 15:55
a k tej dlhovej sluzbe - skuste tu opat polozit otazku Ondrusovi,ktoru som mu plozil ja a eodpovedal na nu a este sa aj voci tomu ohradil. prco pred volbami sanezverejnovali naplnovania planu statu na vyber dani. preco ked to vedeli, dalej minali ako najati a tempo rekordne zvysili. miklos je teraz v pozicii casnika, ktory rozjarenym stamgastom podava ucet, kym jeho predchodca im veselo nalieval na sekeru. nezavidim mu.
Obrázok používateľa Anonymný
#8
(neuvedené)
23. marec 2011, 16:49
http://www.topky.sk/cl/7/1249726/Pre-Slovakov-je-pri-uveroch-rozhodujuca-vyska-splatky vox populi vox dei. to je odpoved na to, ci slovakom naozaj vadi kolko platia, alebo nie. nie urok, ale vyska mesacnej splatky je rozhodujuca. nie rpmn, okolo ktoreho bolo tolko ritualnych tancov a pritom tomu ani diva svina nerozumie a dokonca som cital clanky ze niekolko rokov malo ministerstvo financii v zbierke zakonov zverejneny zly vzorec na jeho vypocet, ale tvarilo sa ze to nic.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. marec 2011, 16:51
nie kto, ale co hovori je podstatne.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. marec 2011, 13:06
a to ti najmudrejsi nedoslo, ze ked niekto nema na vyssie splatky, tak musi zobrat nizsie s vyssou rpmn? jednoduche pocty ovlada kazdy a kazdy si vie zratat, kolko moze (alebo chce) z mesacneho rozpoctu minut na splatky bankam.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. marec 2011, 18:15
nebankove uvery s najvyssim rpmn sa beru hlavne na hovadiny. beru ich vacsinu ludia, ktori nedostanu uver v banke, lebo chcu vela a maju maly prijem. a vleka cast z toho ide na dovolenky, velke plazym, vytunenie auta, kozuch a ine hluposti. ved to vidim. a potom ked jasne ze na to nema, aby splacal, tak hned je to chudak spotrebitel ktoreho nudza dotiahla do biedy. omyl,. jeho vlastna hlupost. btw - ja mam staru oravu uz 2é rokov a veselo mi fici. poznam kamosov co maju polovicny plat ale plazmu na splatky maju vacsiu ako brana do garaze a na plesnivej stene. uvedomte si ze vacsinu uverov si ludia beru len z pochabosti. ja napriklad nechapem preco si moja kolegyna zoberie uver, aby sla na dovolenku k moru all inclusive. a potom vyse pol roka kazdemu pili usi dristami, ako ziju na rozkoch a ake svinske uroky im ta nebankovka dala. a pritom vedela do coho ide, robila dlhe roky v banke, rozumie tomu viac ako bezny clovak. ked na to nema, nech fici na siravu alebo do senca. ludia zabudli na stare zlate pravidlo, ze kazdy ma skakat do vysky svojho platu.
Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
28. marec 2011, 10:30
ako je to mozne, ze na stranke novehoslova mozno vidiet reklamne banery na nebakove pozicky, ktore poziciavaju na rocny urok takmer 50%? nezda sa vam to trosku schizofrenicke? clanky voci instituciam, ktore poziciavaju a na druhej strane banery uzernikov? kam smeruje nove slovo?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 17:24
a aj keď chvíľu špitkal niečo bankám o tom, že musí v rámci Únie aj on na nich uvaliť bankovú daň ( hm, v promile percent), nakoniec sa ani k tomu neodhodlá.
Zato zadlžovať sa vieme potichu tajne a mohutne, tie štátne dlhopisy splatné v zaujímavom termíne 2014 na vyše jeden a pol miliardy Eur, to bude zaujímavé, ako ich chce súčasný minister splatiť...
Dolu s takou vládou, to už Osmanskí Turci šafárili akosi múdrejšie v tom Budínskom pašalíku na hraniciach Slovenska, keď národ po nich prevzal pojem o "tureckom hospodárení"...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 20:28
Toto boli sympatické názory. Len by to bolo treba domyslieť v súvislostiach, prečo sa ľudia tak správajú. Sú jednoducho pod sociálno-psychologickým tlakom, tých nezmyslov o smotánke, celebritách, schopných a neschopných, elite a plebse, čo sa na nich dennodenne valia z médií, v rámci tej Tvojej skvelej propagandistickej hantírky mojsejovského kapitalizmu. A oni Ti veria, predstav si, ľudia tej hantírke veria - a správajú sa tak, aby nezaostali za susedmi, kolegami, čo by okolie povedalo, že sú obyčajní neschopáci, ak si ani len dovolenku nemôžu dovoliť. V niektorých krajinách dokonca vznikli firmy, ktoré takúto fiktívnu dovolenku ľuďom zinscenujú, nafilmujú, zrežírujú, aby ste sa mohli pred kolegami, známymi ňou chváliť. Nuž, ľudia sa správajú len tak, ako od nich očakávate. A teraz si z nich sklamaný:-).
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
28. marec 2011, 21:08
pan antal zabuda na svoju mladost. ludia boli chamtivi aj za sociku, ved na toto tema vznikli mnohe dobre ceske komedie...co je doma to se pocita panove... ludia sa nezmenili, akurat za sociku nemali moznost mat plazmu ako dvere do garaze, akurat rubin, oravu alebo ak mal niekto bony tak nieco z tuzexu. nikto nemohol mat vytunene subaru, mohol si tak akurat v praci pozvarat vacsi vyfuk aby robil vacsi rachot. aj vtedy sa kseftovalo, ludia cely zivot stravili zhananim materialnych statkov. dners je to ine. staci mat penaize a clovek ma na co si spomenie. za sociku penaize nemali vypovednu hosnotu, tovar nebol a teda celkom prirodzene zacal fungovat barter- ja ti dam tatransky profil na chatu a ty mne zozenies kachlicky z ndr. to jejedna z najvacsich deformacii, ktorych sa socik dopustil na ludoch. teda dopustate sa velkeho omylu - robite z ludi sproste telce, ktore musia byt vedene mudrym tajomnikom strany, aby nepodliehali tlaku. prepacte ale to je princip bolsevikov ze oni vedia lepsie ako sami ludia co potrebuju. v kapitalizme to je inak - rob si co chces a nes nasledky.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
28. marec 2011, 21:12
okrem toho ja nie som z tych ludi sklamany, nech ich parom vezme..ale zas nam tu ako cert zo skatulky vyskakuje zachranca, ktory ide chranit spotrebitelov a zatracovat tych, ktorym oni su schopni aj klamat o svojich prijmoch a dlhoch, aby dostali uver. a kto to vsetko zaplati? no predsa ja, poctivy. vymozitelnost prava je u nas mizerna a stat nadrziava dlznikom, ved ti maju vzdy viac volicskych hlasov ako veritelia. u nas je vymozitelnost pohladavok 30%, teda sa nacudujme, ze ked rastu nedobtyne pohladavky bank, rovnako tak si to banky vynahradia na klientoch, ktori su taki hlupi, ze poctivo platia. ako ja. a to len preto, ze ti, ktori dlzia sa mozu smiat ved ich niekto zachrani, ved su to ubohi spotrebitelia
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 22:40
len keby si trochu usporiadal svoje názory, nepísal tak chaoticky, čo Ti slina prinesie na jazyk.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 22:46
boli ľudia aj chamtiví. Ale takú kvalitu, ako dnes, určite nedosiahli, neber túto poctu kapitalizmu:-). Traduje sa napr. pri pohľade na toľké lúpeže, prevozy peňazí v pancierákoch, že v socializme tety pokladníčky výplaty nosili v igelitkách v mestskom autobuse, čo je dnes nemysliteľné. Videl si také podvody na ľuďoch, obzvlášť starých ľuďoch, ako dnes? Človek sa stal podozrievavý voči všetkému, ničomu nemôže veriť, či Ťa niekto nechce dobehnúť. Poctivé medziľudské vzťahy sa vytratili. Ja som sa tiež raz popálil. Totiž predtým nebol problém niekomu robiť ručiteľa na pôžičku, dnes si treba sakramentsky zvážiť, či budeš robiť aj bratovi ručiteľa. Lebo ľahko zostaneš pod mostom. Dúfam, že nemusím pokračovať.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. marec 2011, 10:37
nestiham tak pisem a pisem velmi rychlo, musim zvysovat aj HDP :)

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984