Školné na VŠ: Vypúšťanie lakmusových balónikov

Téma školného na vysokých školách sa na politickú scénu vracia ako bumerang. To by azda ani nebola ozajstná pravicová vláda, aby z času na čas nevypustila do éteru úvahy o spoplatnení štúdia. Podľa sily odozvy potom útočí ďalej alebo sa stiahne.
Počet zobrazení: 2153
Stop_skolne.jpg

Na prvý pohľad nudné vysokoškolské ovzdušie rozprúdil minulý týždeň svojim vyhlásením minister školstva. Len tak, akoby mimochodom, nechal nahlas odznieť svoj myšlienkový postup zvažujúci dôvody na zaujatie stanoviska ohľadom školného za denné vysokoškolské štúdium.

„Ak nám vyjde z analýzy, že je dobré istou formou a za istých podmienok spojených povedzme s rozšírením použitia sociálnych štipendií, ak nám vyjde, že je to dobrá cesta pre Slovensko, tak aj keby sme ju nedokázali politicky presadiť, tak o nej budeme komunikovať a oboznamovať verejnosť tak, aby verejnosť vedela, čo je pre slovenské školstvo dobré,“ uviedol Eugen Jurzyca na zasadnutí výboru NR SR. Za týmto komplikovaným súvetím netreba hľadať nič iné len jednoduchý odkaz: „Chceme zaviesť školné, len ešte rozmýšľame ako to presadiť.“
 


Aj keď minister školstva svoje vyjadrenie neskôr dementoval a označil za dezinterpretáciu (ako inak!), úvaha splnila svoj cieľ: Na udicu sa chytili presne tí, ktorí sa mali chytiť a nechytili tí, čo sa chytiť nemali. Pozornosť okamžite zbystrili nadšení podporovatelia školného ako napríklad Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) či predstavitelia strany Sloboda a solidarita. Novinárov-analytikov, samozrejme, nevynímajúc. Zaujímavé je, že odmietavý postoj zaujalo KDH, ktorého bývalý minister školstva (Martin Fronc) kedysi školné tvrdohlavo presadzoval. Rovnako zásadné NIE zaznelo aj od Ivety Radičovej. „Platí programové vyhlásenie vlády,“ odkázala premiérka médiám.

Predsedníčka vlády očividne nastúpila na vlnu proštudentsky orientovanej politiky. Keď sa  v januári zdvihla búrka nevôle nad povinnosťou študentov nad 26 rokov platiť zdravotné odvody, okamžite sľúbila nápravu. Zatiaľ síce všetko ostalo v rovine sľubov a úvah, nič to však nemení na veci, že predsedníčka vlády akože bojuje za študentov. Inak tomu nie je ani v prípade potencionálneho spoplatnenia denného vysokoškolského štúdia. Radičová môže bez problémov zásadným spôsobom odmietnuť školné, pretože dobre vie, že takýto návrh by neprešiel ani omylom. Paradoxne však vo vláde existujú štyri zo štyroch politických strán, ktoré so zavedením školného de facto súhlasia. SDKÚ, KDH aj Bugárovci už boli súčasťou koalície, ktorá mala školné vo svojom programovom vyhlásení a Sulíkovci by najradšej spoplatnili nielen vysoké, ale aj stredné školy.

Úvahy o zavedení poplatkov na vysokých školách tak nie sú ničím iným iba vypúšťaním lakmusových balónikov, ktoré majú za úlohu otestovať reakcie a prípadne odpútať pozornosť od iných, oveľa závažnejších tém. Napríklad od nápadu vlády presunúť peniaze určených na vedu na výstavbu diaľnic.

Školné je pritom úplne zástupným problémom, ktoré aj keby sa zaviedlo, tak žiadnym zásadným spôsobom nepomôže zvýšiť kvalitu vysokoškolského vzdelávania. Korelácia medzi spoplatnením a kvalitou je totiž len ničím nepodloženým snívaním (pravicových) politikov neschopných nájsť iné riešenia.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
23. marec 2011, 18:11
... aj ja som za "spoplatnenie" VŠ štúdia, hlavná vec, že ja, moji súrodenci manželka a naše deti vyštudovali zdarma a ešte aj s prospechovým štipendiom
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. marec 2011, 20:56
Pekne, bohuzial je absolutne irelevantne ci sa v minulosti studovalo zadarmo alebo nie. Vlada dostava od skolstva presne to co chce a za co si plati. Je jasne ze tupy narod sa lahsie ovlada.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
25. marec 2011, 15:14
Spoplatnenie školstva nie je zástupná téma. A už vôbec to nie je téma, ktorá sa rieši, lepšie povedané nerieši 22 rokov. Pán Feik a je jeho principál Róbertko si nevšimli zmenu v roku 1989 a nepochopili vôbec prečo k tej zmene muselo prísť,a už vôbec sa s tých 40 rokov slepej cesty nepoučili. Každá ľudská činnosť musí byť prepojená na vývoj hodnotových vzťahov v spoločnosti. Aj kultúra, aj školstvo, aj zdravotníctvo, aj ..... Termín spoplatnenie školstva využíva Róbertko a jeho družina ako ťažký populizmus. Pán Feik, prosím Vás odpovedzte mi na tieto tri otázky: 1. Je správne, aby študent medicíny vyštudoval aj z mojich daní a po záskaní diplomu odišiel liečiť ľudí do Nemecka? 2. Je správne ak syn bývalého predsedu vlády Fica šuduje na súkromenj strednej škole a on sa vychvaľuježe získal špecialnu zľavu? 3. Moja dcéra študuje na vysokej škole a mesačne dá na telefón viac ako 30 euro, na kozmetiku 30 Euro, na kávičky 30 euro, na brigádach si zarobí 150 euro tak prečo by nemohla dať aj fakulte 30 Euro, aby mali lepšie semináre atď?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 14:40
1. A sme schopni mu z nasich dani a odvodov dat rovnaky plat ako v Nemecku? A preco sa obmedzovat na lekarov, preco to nerozsirit na uplne vsetkych? Problem, ako ho vidim ja je, ze vzdelanie je jedina vec, ktoru nam tento stat za nase dane poskytuje v aspon nejakej kvalite, lebo tie ostatne veci su na urovni bananovej republiky (akurat bez bananov). 2. A preco nie? Zda sa vam, ze expremier ma tak maly prijem, ze je odkazany na socialne stipko na statnej strednej skole? Mozno by bolo zaujimave zistit, preco ma expremierov syn zlavu... Ale to uz je na dlhsie... 3. Preco nie, akurat nemate nikde zarucene, ze tie seminare naozaj budu kvalitnejsie... Skor nie, kedze ich budu robit ti isti ludia ako doteraz. Na to aby sa zmenila kvalita vysokeho skolstva, bude treba ovela ovela viac, nez len spoplatnenie.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984