Americké impérium

Iba nedávno severoamerické politické elity s uspokojením konštatovali dominantné postavenie USA v medzinárodnom prostredí, cítiac sa dedičmi Rímskej ríše. Degenerácia a náhly pád Ríše zla priniesla vodcom Impéria satisfakciu, ale i zradný pocit vlastnej všemocnosti. Opticky je Impérium všadeprítomné. Od vojenských základní a lietadlových lodí po najbližšiu jedáleň McDonald’s.
Počet zobrazení: 2290
en academic ru.jpg

Tento náznak „provincializácie“ hneď v zárodku zastavili investitúry Billa Clintona a najmä oboch republikánskych Bushovcov do najvyššieho úradu. Najbližšia budúcnosť ukáže, či Obamovo prezidentovanie je opätovným znakom nastupujúcej provincializácie Amerického impéria a začiatkom nového trendu, alebo len  krátkym interregnom. Dôležitejšia je otázka dnešného postavenia Spojených štátov vo svete. Tu najlepšie pomôže ich porovnanie s matricou. 
 


Washington ako nový Rím

Fáza po pristátí prvých osadníkov na severoamerickom kontinente na jeseň 1620 po vyhlásenie nezávislosti v roku 1776 je akousi protohistorickou predimperiálnou fázou. Dá sa porovnať s Aeneovou plavbou, usadením sa zvyšku Trójanov v Latiu a neskorším Romulovým (Washingtonovým) založením Ríma (Washingtonu). Celé 19. storočie sa nesie v znamení územnej kontinentálnej expanzie a ekonomického rastu mladej a dravej americkej spoločnosti. V občianskej vojne  z rokov 1861-1865 možno vidieť obdobie krízy rímskej republiky a v etnicky a sociálne nepokojnej dekáde 1890-1900 spozorovať niečo čo pripomína reformy bratov Gracchovcov z rokov 133-123 pred Kristom, ktorými sa títo snažili reagovať na rozpad tradičnej rímskej spoločnosti a prehlbujúcu sa sociálnu priepasť. Rodiace sa impérium zároveň získalo prvé provincie – Havajské ostrovy a Filipíny – podobne ako Rím Sicíliu a severnú Afriku. Začalo hladným okom pozerať na Čínu, neschopnú brániť sa ekonomickému diktátu európskych mocností.

Kredit, ktorý v Európe Spojené štáty získali po prvej svetovej vojne, možno porovnať s tým, ktorý mal republikánsky Rím vstupujúci do medzinárodnej arény po oslobodení slabých gréckych miest, vtedy už len tieňov  svojich veľkých predchodcov, od macedónskej nadvlády na začiatku druhého storočia pred Kristom. Nový Titus Quinctius Flaminius - Woodrow Wilson - videl do budúcnosti ďalej ako tí, ktorí sa uspokojovali s prísne izolacionistickým výkladom Monroeovej doktríny. Bol to napokon F.D. Roosevelt, ktorý sa stal Augustom Amerického impéria prevyšujúcim autoritou a politickým nadhľadom pokoriteľa Japonska Douglasa MacArthura nazývaného „americkým Caesarom”. 


Poslúchaj!

Foto: Dokáže impérium spoznať bod, odkiaľ to s ním pôjde z kopca?
Zdroj foto: pursuingholiness.com

Studená vojna spôsobila, že sa oslabená západná Európa celkom odovzdala do ochrany Impéria, rozprestierajúceho sa už na oboch koncoch Atlantiku, z ktorého sa takto stalo americké Mare Nostrum. Novodobá Trója (Británia) sa musela uspokojiť s čestným postavením matky nového Ríma odstavenej od meritórneho rozhodovania. Najväčší protivník stál tradične na Východe, tentoraz to bol Sovietsky zväz a jeho satelity. Ku globálnej konfrontácii na rímsko-partský a rímsko-novoperzský spôsob nedošlo. Ozbrojený boj sa odohrával na perifériách od Angoly a Afganistanu po Nikaraguu a Kubu čo mohlo pripomínať niekoľkostoročný zápas o Arméniu ako nárazníkový štát medzi Rímom a Partmi, resp. Novoperzskou ríšou. Novým druhom konfrontácie bola všade prítomná kultúrna a ideologická subverzia, film a literatúru ako najúčinnejšie nástroje propagandy oboch súťažiacich politických systémov nevynímajúc.

Degenerácia a náhly pád Ríše zla za asistencie Michaila Gorbačova a Borisa Jeľcina priniesla vodcom Impéria na jednej strane satisfakciu a na druhej zradný pocit vlastnej všemocnosti. Opticky je Impérium všadeprítomné. Od vojenských základní a lietadlových lodí po najbližšiu jedáleň McDonald’s a domácnosti vlastniace televízor. Učí, aj subliminálne, staronovým i netradičným hodnotám, z ktorých hlavná je OBEY (ang. poslúchaj) a jej subvarianty podobne ako v stále inšpiratívnom filme Johna Carpentera.


Ako sa Amerika ubráni?

Začiatok 21. storočia, poznamenaný bojom proti terorizmu, potvrdil napĺňanie pochodového azimutu vytýčeného Zbigniewom Brzezinským ako nástupcom A. T. Mahana a Theodora Roosewelta. Stálou axiómou je dosiahnutie kontroly nad Ruskou Euráziou, novou eliminovanie vzrastu moci Indie a Číny. Budú sa spomenuté krajiny, vedomé si svojho demografického, ekonomického a vojenského potenciálu, len prizerať? V Rusku už nevládnu zmierliví a slabí Arsakovci, ale nepoddajní Sásánovci. Čína určite nie je krajinou posledných Mingov a ich europeizovaných potomkov z Bertolucciho filmu. Indovia majú vlastný veľkorysý kozmický program, ktorý prekoná, nielen čo do rozpočtu, podobné aktivity ich bývalých vládcov. Niet pochýb, že superveľmoci najbližšej budúcnosti majú svoje vlastné stratégie prežitia a rastu.

Americká generalita upozorňuje na prílišnú rozptýlenosť vlastných jednotiek na rozsiahlych územiach. Síce to postačuje pri lokálne izolovaných konfliktoch podľa Diokleciánovej stratégie ochrany Rímskeho impéria pred vpádmi barbarov, založenej na rýchlych presunoch a dosiahnutí prevahy na danom úseku obrany, nie však pri konfrontácii so silným protivníkom či dokonca koalíciou, ktorí dokážu ohroziť územie Spojených štátov samotných. Otázka spôsobu eliminovania a úplného zničenia protivníka dlhodobo zamestnáva generálne štáby. Schopnosť prežitia pri výmene jadrových úderov sa u priemerného Číňana a Rusa z empirického hľadiska javí nepomerne väčšia ako u severoamerickej a západoeurópskej urbánnej populácie.


Ríše zanikajú zvnútra

Foto: Barbari vstupujú do Ríma
Zdroj foto: waidev2.com

V ktorej fáze svojho vývoja sa teda dnešné Impérium nachádza? Hoci obdobie Trajána a zlatý vek Antoninovcov je, ako sa zdá, už minulosťou, gótska invázia ako tá, čo zlomila chrbtovú kosť Západorímskej ríše v bitke pri Hadrianopolise v roku 378, zatiaľ nehrozí. Pokračuje tichá a masívna demografická zmena v prospech Hispanoameričanov, Afroameričanov a Ázijcov. Spojenci v NATO sú stále dostatočne motivovaní podporovať západný Rím, čo platí viac o ich náčelníkoch ako o radovej populácii. Znalec rímskej históre Will Durant skonštatoval, že veľké ríše sa nerúcajú pod vplyvom útokov zvonku, ale primárne vnútornou eróziou.  Tento postreh odznel aj ako memento v úvode amerického veľkofilmu Pád Rímskej ríše z polovice 60. rokov a v Apocalypte Mela Gibsona o štyridsať rokov neskôr. Prvý epický príbeh hovorí o bode začiatku úpadku a následného pozvoľného pádu Ríma, ktorý trval takmer tri storočia.

Moderné impériá však existujú oveľa kratšie ako tie v dávnejšej minulosti. Historická retrospektíva potvrdzuje podobnú vývojovú amplitúdu na mnohých príkladoch, nielen na príklade Rímskej ríše. Súčasné Impérium sa môže vyhnúť podobnému osudu tým, že dokáže včas rozoznať, kde sa zostup začína. Je to v tom okamihu, keď sa obdiv, vďaka a rešpekt menia na odcudzenie, odpor ba nenávisť, a to nielen pri pohľade zvonku, ale najmä zvnútra spoločnosti. V bode zlomu provincializácia prerastá do barbarizácie. Vtedy je už len otázkou času, kedy sa z polobarbara Stilichóna ochraňujúceho Rím stane Odoaker, ktorý ho celkom odmietne. Dnešní imperiálni stratégovia stoja pred podobným rozhodnutím ako Napoleon po Tylžskej schôdzke s ruským cárom Alexandrom v lete roku 1807 a následným zbytočným španielskym dobrodružstvom a nemecké politické a vojenské vedenie pred ofenzívou vo Francúzsku v máji 1940.

Pokušenie pokračovať v nastúpenom víťaznom kurze je aj dnes obrovské. Stávky sú vyššie a riziká nepredvídateľnejšie. Výsledok, ako to postrehol už Seneca starší pred dvomi tisícročiami, býva spravidla rovnaký.

Foto: Čím bol pre Rím cisár Augustus, tým bol pre USA prezident F. D. Roosevelt.
Zdroj foto: en.academic.ru

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
14. apríl 2011, 15:15
tych geopolitickych paralel medzi sucasnou amerikou a starovekym rimom je vskutku vela. pridal by som jednu dalsiu - na sklonku rimskej rise uz neboli v rimskych legiach rimania, ale prislusnici inych narodov, ktory sa chceli stat rimanmi a tak sluzili. v US armade dnes casto bojuju rozni gomezovia, ktory za to analogicky dostavaju US obcianstvo. co sa tyka barbarizacie, je evidentna napriklad v hudbe - nastup jednotvarnych hudobnych motivov a primitivnych raperskych textov napriklad o tom, ako raper tlacil kosik v samoobsluhe je evidentnym ustupom od cias, ked v amerike na hudobnej scene kraloval Frank Sinatra...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. apríl 2011, 17:12
bože dobrotivý, ešte tak Frank Sintra - by nám tu chýbal k šťastiu ved jeho rodina mi nám už ukázala, že ako sa po kostole hvízda. najmä v čase americkej prohibície sa už hádam Američania začali narýchlo modliť aj k Mohamedovi Alimu ako bol ich boxer čo sa už triasol ako huspenina, ale oheň na OH zapálil ešte silou vôle tak isto - ako kedysi nám mával "svojou" rukou Brežnev, ked odlietal z návštevy. Mohamed Ali - prijal toto náboženstvo, aby nemusel nastúpiť na vojnu - a umožnilo mu to práve toto náboženstvo a dnes sa zabíjajú medzi sebou mohamedáni. tak už čo si budeme nahovárať? Lenon ten nosil okuliare a LSD ho inšpirovalo k takým sladákom, že sa ťažko odtŕhalo od seba na dedinskej tancovačke. ale ráno okolo piatej sa zas dobre mrzlo na zastávke autobusu a to sme boli radi ak šofér vôbec ešte v ňom zakúril. a potom sme ešte išli celú štreku peši domov alebo priamo na raňajšiu šichtu. to keby dnešní mladí absolvovali - to by inak štrajkovali za svoje práva u zamestnanca.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
15. apríl 2011, 12:35
americka hegemonia v blizkej buducnosti nebude taka silna ako doteraz a svet bude urcite multipolarny. urcite dovody su aj mimo ameriku - po pade bipolarneho sveta a rozmachom technologii sa k slovu dostavaju aj india, cina. dovody zapadania americkej hviezdy su vsak najma vnutorne. amerika, kde clovek sa mohol svojou pracou dostat k splneniu si svojich cielov, zacina zomierat na svoj vlastny uspech. dovodov je viacero, nezoradujem ich podla dolezitosti: 1. amerika je teraz plna ludi, ktori miesto prace a toho povodneho entuziazmu prvych osadnikov a neskor aj otcov zakladatelov teraz vedia len otrcat ruky a ziadat od velkeho brata, aby sa postaral. tucne tetusky s 15cm nechtami sa vedia na dzipoch vyvazat po grilovane kurence a melony do supermarketu, ale robit nebudu a radsej budu volit toho kto im da food stamps a social benefits. a lacny benzin. 2. imigranti uz nie su ti, hlavne anglicania, nemci (az treitna bielych americanov ma nemecke korene) a ine europske narody, ktore su povestne svojou pracovnou disciplinou. prim hraju narody latinskej ameriky a afroamericania. azijski imigranti, znami svojou usilovnostou, su vynimkou. 3. obratena rasova diskriminacia. prepustit cernocha alebo nineho neieleho pracovnika sa vela firiem boji. profesionalne organizacie na "ochranu ludskych prav", najma afroamericanov, vedia vytrieskat prachy z hocicoho. je mi luto, ze inak vzneseny sen Malcolma X sa dostal na taku nizku uroven. 4. FED. ten sa miesto tych veci, na ktore bol zraideny, zacal sustredovat na ine veci a uz riesi veci politicky a nie ekonomicky. greenspan zhasol, zacina byt podrobovany kritike. 5. americky socialisticky program byvania, ktory bol politicky urceny podla mna najma na ukludnenie viaerych specifickych vrstiev obyvatelstva, napriklad ked katrina vymazala New Orleans aj s hiphopovymi predmestiami. Zacalo to naplno za clintona, ked stat, najma po Katrine, sa rozhodol garantovat vsetky hypoteky v USA, bez ohladu na to, kto ich dostal a ci je ich schopny splacat. je jasne, ze v takej atmosfere garantovania americke banky davali hypoteky hocikomu na ulici a zo zaciatku sa zdalo, ze to je skvele takto nepriamo cez statne peniaze/garancie podporovat ekonomiku - kazdy chcel byvat a vela ludi stavalo a malo robotu. hypoteky boli lacne, dokonca bezna hypoteka bola taka, ze prve dva roky sa platili len male sumy a realny splatkovy kalendar nabehol az po dvoch rokoch. a hypoteka v amerike je nieco ine ako hypoteka u nas. ak niekto v amerike nedokaze splacat hypoteku vrati banke dom a BASTA. ziaden iny dlh vocibanke nema. nas ked cena domu nestaci pkryt hypoteku, banke sale dlzim. tym padom sa stalo, ze hocikto v amerike si zobral obrovsku hypoteku, dal si postavit honosny dom, dva roky platil par dolarov mesacne a ked dosiel realny splatkovy kalendar, dla banke kluciky od vily, vratil sa do geta bez dlhu vocibanke a povedal si "no co uz, ale aspon som dva roky byval ako kral". tak sa stalo, ze na trhu bolo more domov na predaj, tym ich cena sla dole o tretinu a banky zacali krachovat. a v tu ranu prislo politicke rozhodnutie ich zachranit, akoze v zaujem spolocnosti. a to je podla mna zaciatok konca. kriza sa cez nakupy investicnych instrumentov preliala celym svetom. a na zaciatku bol taky vzneseny socialny ciel, aby kazdy mal kde byvat. ale ako sa vravi, cesta do pekla byva vydlazdena dobrymi umyslami.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
16. apríl 2011, 10:31
V článku je mnoho fikcií a prinajmenej za vlasy pritiahnutých tendenčných analógií. Začnem týmto: "Degenerácia a náhly pád Ríše zla za asistencie Michaila Gorbačova a Borisa Jeľcina priniesla vodcom Impéria na jednej strane satisfakciu a na druhej zradný pocit vlastnej všemocnosti. Opticky je Impérium všadeprítomné. Od vojenských základní a lietadlových lodí po najbližšiu jedáleň McDonald?s a domácnosti vlastniace televízor." Už len tento citát: "Opticky je Impérium všadeprítomné" je hlúposť. Po rozpade ZSSR a "vykopnutí rozvratníkov jednotného štátu" Gorbačová a najmä Jeľcina sa Rusko pozviechalo behom 5 rokov a založilo SCO(nezrovnateľne silnejší pakt ako bola Varšavská zmluva). Rusko 26.apríla 1996 založilo Šanghajský pakt = Šanghajskú (kooperačnú) organizáciú pre spoluprácu(Shanghai_Cooperation_Organisation= SCO) spolu s Čínou, Kazachstanom, Kirgizskom, Tadžikistanom, Uzbekistanom (pristúpil v r. 2001) Pozorovateľmi sa stali 4 štáty: India Irán Mongolsko Pakistan Partnermi dialógu (de facto ďalšími pristupujúcimi štátmi): Bielorusko, Srí Lanka. Intenzívne jednania o pristúpení sa vedú s Indiou a Sri Lankou, kde ČĽR stava svoje vojenské základne. Ani vojenskotechnická prevaha NATO nie je taká ako sa buržoázne TV snažia to propagovať. Rusko aj ČĽR vlastnia dostatočný počet "stelt" lietadiel a protivzdušný systém SS 400 je chopný zostreliť súčasne niekoľko tzv. "neviditeľných" lietadiel - stíhačiek Raptor F22, alebo F35, taktiež aj ľahké bombardéry F117, alebo ťažké bombardéry B2. Treba si uvedomiť, že Rusko, ČLR, Kazachstan a India vlastnia takmer dvojnásobok nukleárnych hlavic ako NATO. Navyše ČĽR, India a Rusko spoločne dosiahli zrovnateľnú úroveň raketovej techniky ako USA. Slovenské buržoázne a najmä proamerické imperialistické média neinformovali verejnosť, že 17 marec 2011 sa v Kazachstane stretli ministri obrany zo Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) prijali dvojročný plán bezpečnostnej spoluprác. Z tlačovky po zasadaní uvediem: "Verím, že dnešná diskusia bola dôkazom ďalšieho zlepšenia spolupráce medzi vojenskými krajinami SCO. Zaistenie bezpečnosti na území tejto organizácie je jednou z priorít činnosti organizácie" povedal po zasadnutí SCO generálny tajomník Murtabek Imanaliyev" Resume: Tzv. novodobý pseudoRím (USA)si bez súhlasu ruského a čínskeho prezidenta nedovolia v sfére vplyvu SCO ani prdnúť. Ak chceli americkí imperialisti a NATO rozpútať obchodnú vojnu v Lýbií pod rúškom OSN, tak ako za MacArtura v Koreí, tak musel viceprezident USA dohodovať toleranciu SCO v Moskve a "zaplatiť tribut" konkurenčnému paktu. Takže ani z ďaleka vojenská sila USA a ich lokajov z NATO nie je taká, ako sa to snaží v médiach vykresliť prodzurindovká neoliberálna propaganda. Rovnovaha po rozpade Varšavskej zmluvy behom cca 10 rokov opäť nastala. Preto treba opäť vnímať terajší svet ako bipolárny. Viac na: http://www.spacewar.com/reports/Shanghai_Pact_Plans_999.html http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation http://centralasianewswire.com/General/Shanghai-Pact-states-sign-two-year-security-agreement/viewstory.aspx?id=3565

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984