Superhrubá mzda - nižšie platy, viac povinností

Bude znamenať zvýšenie zdaňovania platov. Na to treba poriadne silný žalúdok, alebo veľmi slabú mozgovú činnosť. Predstavte si, že prídete do kina, zaplatíte lístok a oni od vás budú požadovať ešte ďalší poplatok za to, že ste zaplatili lístok. Absurdné? Nie pre Sulíka, Mikloša, „sociálnu“ Radičovú. Superhrubá mzda povedie nepochybne k poklesu čistých príjmov zamestnancov.
Počet zobrazení: 3816
Richard Sulik-volby-billboard-Andrij Bulba.jpg

Najskôr teda ten kľúčový argument – superhrubá mzda ukáže ľuďom, koľko je celková cena práce, lebo dnes si zamestnanci neuvedomujú, koľko predstavujú všetky náklady na platy, vrátane odvodov, ktoré za nich platí zamestnávateľ nad rámec hrubej mzdy. Keď toto vládni predstavitelia papagájujú, sú iba dve možnosti: (1) buď sú natoľko arogantní, že občanov považujú za úplných negramotných hlupákov, ktorí nevedia ani len čítať a je im jedno, čo majú na výplatnej páske, alebo (2) úplných hlupákov máme vo vláde a oficiálna mzda je pre nich taký zanedbateľný príjem, že ani netušia, ako vyzerá ich výplatná páska.

Celkovú cenu práce môže totiž každý zamestnanec vidieť na svojej výplatnej páske už dnes. Je uvedená pri záverečnom súčte, tam, kde sa uvádza čistá mzda, čo je pre väčšinu ľudí vždy najhľadanejší údaj. A nielen to. Na výplatnej páske sú uvedené aj presné sumy, koľko za nás platí zamestnávateľ na jednotlivých druhoch odvodov, takže zamestnanci vidia nielen rozdiel medzi svoju hrubou mzdou a odvodmi zamestnávateľa, ale aj z čoho sa tieto odvody skladajú.
 


Zmanipulované zvyšovanie platov

Takže argument, že tzv. superhrubú mzdu potrebujeme kvôli širšiemu rozhľadu zamestnancov ohľadom nákladov na ich platy je nezmysel, výmysel, úplná blbosť. Už len to by malo stačiť na odmietnutie tohto konceptu. Veď ak by vláda plánovala niečo naozaj užitočné (pre voličov), tak by to mohla vysvetliť pravdivo a nemusela by sa utiekať k takýmto primitívnym a prehliadnuteľným klamstvám. Avšak dôvodov na odmietnutie superhrubej mzdy je viac.

Tzv. superhrubá mzda totiž povedie celkom nepochybne k poklesu čistých príjmov zamestnancov. V priebehu niekoľkých rokov to pritom môže byť výrazný pokles – percentuálne i v absolútnom vyjadrení (v eurách). Prvým dôvodom bude nemožnosť porovnávať zvyšovanie miezd z doterajším vývojom. Superhrubá mzda a terajšia hrubá mzda sú výrazne odlišné, čo už v budúcom roku umožní skresľovať reálny mzdový vývoj.

Superhrubá mzda spôsobí, že ľudia budú mať zrazu výrazne vyššie sumy na výplatných páskach. Ale len tým, že im ku mzde pribudnú sociálne a zdravotné odvody, ktoré teraz súčasťou platu nie sú. Akékoľvek požiadavky na rast miezd tak budú môcť zamestnávatelia odrážať úplne či aspoň čiastočne eliminovať s „argumentom“: Veď sa pozrite, o koľko vám teraz narástol plat. A keďže väčšina podnikov u nás nemá odborárov, ktorí by za ľudí viedli kolektívne vyjednávanie, mnoho ľudí sa v tom nedokáže zorientovať. Superhrubá mzda zjednoduší zamestnávateľom manipuláciu s pracovníkmi.

Navyše veľmi podobné to bude aj v ďalších rokoch. Z každého zvýšenia superhrubej mzdy, ktoré si zamestnanci presadia, im poriadny kus – oveľa väčší, než dnes z hrubej mzdy – odkroja odvody. Odvodov sa zo superhrubej mzdy bude totiž platiť viac, než dnes z hrubej. A tak (podľa toho, aké vysoké napokon odvody od 1. 1. 2012 budú) neuvidia ľudia „v čistom“ ani polovicu toho, čo im zostane pri rovnakom percentuálnom zvýšení miezd (dnes hrubej, „zajtra“ superhrubej) v súčasnosti.


Čisté reálne mzdy poklesnú

Teda – tým, že zamestnanci budú platiť aj tie odvody, ktoré dnes za nich platí zamestnávateľ, z každého dohodnutého zvýšenia superhrubej mzdy stratia viac, než je to pri valorizácii platov teraz. Niet pochýb, že to, koľko to bude presne, budú ľudia zisťovať až po podpísaní kolektívnych zmlúv – keď dostanú „zvýšené“ výplaty. A nakoľko to takto bude po zavedení superhrubej mzdy vyzerať každý rok, zachovanie doterajšieho tempa valorizácie miezd bude v priebehu niekoľkých rokov znamenať výrazné zníženie čistých reálnych príjmov pracujúcich oproti dnešku. Štát sa pritom bude tváriť spokojne, lebo on o svoje príjmy (na daniach a odvodoch) nepríde a zamestnávatelia dokonca ešte získajú.

Tzv. superhrubá mzda tiež bude znamenať zvýšenie zdaňovania platov. Zatiaľ čo dnes sa totiž zdaňuje plat až po odrátaní odvodov, po novom sa bude zdaňovať celá superhrubá mzda. Mimochodom, to je skutočný unikát, ktorý v normálnych krajinách nenájdete. Odvody sú – podobne ako daň – povinnou platbou štátu a strhávať ľuďom daň zo zaplatenej dane – na to už treba naozaj poriadne silný žalúdok, alebo veľmi slabú mozgovú činnosť. Predstavte si, že prídete do kina, zaplatíte lístok a oni od vás budú požadovať ešte ďalší poplatok za to, že ste zaplatili lístok. Absurdné? Nie pre R. Sulíka a I. Mikloša. A vlastne ani pre „sociálnu“ Ivetu Radičovú.

Superhrubá mzda prinesie väčšie daňové zaťaženie občanov – a to je ďalší dôvod, prečo ju treba odmietnuť.

Okrem toho prinesie pre zamestnancov superhrubá mzda nové povinnosti. Platenie odvodov bude odteraz už iba na ich pleciach. Iba zamestnanci budú niesť zodpovednosť za to, aby odvody z ich miezd boli riadne a včas zaplatené. Vládni predstavitelia síce tvrdia, že fyzicky budú odvody posielať stále zamestnávatelia, ale potom nie je vôbec jasné, ako ich budú zamestnanci kontrolovať a najmä donucovať, aby peniaze naozaj poslali a urobili to načas. Pritom podľa toho, čo vieme dnes, ak nebudú odvody zaplatené, bude môcť Sociálna poisťovňa či zdravotné poisťovne poslať na občana exekútora, zobrať mu jeho majetok a nikto mu nepomôže. Berúc do úvahy, aká je dnes na Slovensku situácia – výsledkom zavedenia superhrubej mzdy môže byť aj takéto ožobračovanie pracujúcich nielen o peniaze, ale aj o majetok.


Ďalšie povinnosti na pleciach ľudí

A pokiaľ ide o odvodové a daňové zaťaženie platov v budúcnosti – bude to celé na pleciach už len zamestnancov. Ak sa dnes vláda čo i len uvažuje akýmkoľvek spôsobom o zvyšovaní odvodov, okamžite sú „v pozore“ tak zamestnanci, ako aj zamestnávatelia. Po novom to už firmy trápiť vôbec nebude – celé odvody už budú záťažou iba ich pracovníkov. Ak ich vláda bude zvyšovať, zamestnávatelia nebudú mať dôvod protestovať. Vyššie odvody totiž „iba“ znížia čisté platy ľudí, ale nezvýšia náklady firiem na odmeňovanie zamestnancov.

Zavedenie tzv. superhrubej mzdy má aj taký negatívny účinok, že bude povzbudzovať zamestnávateľov a pravicových politikov, aby čo najviac dnešných povinností „odbavili“ firmy „príplatkom“ ku mzde. Ministerstvo hospodárstva to už teraz navrhuje so stravnými lístkami. Ľudia majú namiesto nich dostať viac na výplatu. Lenže v tom prípade sa im táto suma zdaní a zaťaží aj odvodmi. Oproti dnešnej hodnote „gastráča“ ľudia dostanú maximálne tak dve tretiny. A čo bude v podnikoch, kde ľudia dostávajú normálnu stravu? Prepustia kuchárky, ich pomocníkov, lebo ten príplatok sa im oplatí viac? Alebo si stravu budú musieť zamestnanci vybojovať v kolektívnom vyjednávaní za cenu nižšej valorizácie platov?

Okrem toho vzniká otázka, kde sa táto filozofia zastaví. Akých ďalších povinností voči zamestnancom sa budú zamestnávatelia zbavovať? Namiesto ochranných pomôcok, namiesto pracovného oblečenia, namiesto iných vecí budú firmy dávať ľuďom radšej príplatky? Lenže potom budú mzdy vyzerať oproti dnešku naozaj úžasne, zakrátko môžu byť aj dvojnásobné až na to, že keď si z nich ľudia zaplatia všetko, čo dnes nemusia, zistia, že im zostanú oproti dnešku sotva dve tretiny.

Tzv. superhrubá mzda je podvod. Je to spôsob, akým sa oslabia väzby medzi zamestnávateľom a zamestnancom. A z ľudí sa ešte viac stanú nájomné (zmluvné) pracovné sily, voči ktorým budú mať firmy povinnosť iba vyplatiť im dohodnutú odmenu. Superhrubá mzda prenáša na ľudí nové povinnosti a ešte aj nové riziká a oslabuje ich postavenie v podnikoch. Možno, že pomôže „zlepšiť podnikateľské prostredie“, ale za cenu zhoršenia pracovného prostredia, na úkor zamestnancov. Skutočnosť, že na základe praktických skúseností ohlásila terajšia česká pravicová vláda zámer zrušiť superhrubú mzdu a vrátiť sa naspäť k pôvodnému konceptu, je len čerešničkou na torte. Aj bez toho je dosť rozumných argumentov proti jej zavedeniu na Slovensku.

Samozrejme, v prípade, že vláda chce urobiť niečo v prospech bežných ľudí.

Autor je podpredseda Výboru NR SR pre sociálne veci (Smer – SD)

Ilustračné foto: Andrij Bulba, Andres Rueda a jaimebisbal

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
18. apríl 2011, 10:30
Musím uznať pán Ondruš, že je to v celku dobre z "novinárskeho" hľadiska napísaný článok. Lenže ako podpredseda sociálneho výboru ste tam vôbec neuviedli žiadne východiska pre zlepšenie postavenia proletárov (námezdných pracujúcich /aj s 2 a 3 stupňom VŠ/bez výrobných prostriedkov), okrem zachovania terajšieho stavu tzv. smeráckeho status quo, ktorý je už aj tak pre proletárov nevyhovujúci až katastrofálny. Pobavilo ma vaše vyjadrenie, že sa možno "zlepší podnikateľské prostredie"? Prečo používate buržoázne eufemistické (kapitalistické)termíny ak sa vydávate za ľavičiara? Ak sa použije termín "zlepšenie podnikateľského prostredia", tak sa tým myslí najmä z efektívnenie vykorisťovania proletárov na nezaplatenej mzde. Pretože kapitalistom ide výlučne o zisk a ten sa vytvára výlučne z nezaplatenej nadpráce!!! To je každému socialitovi nad slnko jasnejšie, ale vám zrejme nie? Smer bol 4 roky rozhodujúcou stranov vládnej koalície a pre zlepšenie postavenia proletárov ste neurobili takmer nič. Smer nezrušil ani rovnú daň a nezaviedol prograsívnu daň, ktorá je alfou a omegou každého socialistu! Nezaviedol ani drastické zdanenie dividend pre veľkoburžoáziu a ani sa nepokúsil zoštátnenie pyramídového Dôchodkového druhého piliera ako to urobil "pravičiar" Orbán. Navyše ste s pacifkovali aj odbory, ktoré v súčasnej dobe majú podporu len 15-16% naivných proletárov (majú len cca 320 000 členov z viac ako 2 miliónov proletárov) Celý svet štrajkuje a bojuje proti kapitalickým silám a totalitným diktátorom a na Slovensku odbory pod hegemónoiu Smeru sa vehementne snažia udržať katasrofálne status quo. Nie je to smiešné ak implicitne napíšete, že bez vás tzn. Smeru-SQ (Status Quo) bude proltárom ešte horšie? To si fakt myslíte, že vám ľudia budú dôverovať a dajú Smeru-SQ dôveru v ďalších voľbách, tak, aby ste "Orbánovským" spôsobom vyhrali voľby a zostavili bez koaličného partnera vládu čisto zo stredových (maloburžoáznych) smerákov? To si fakt myslíte, že ľudia sú už natoľko hlúpí, alebo naivní?
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
18. apríl 2011, 10:47
Hrubá, superhrubá, hyperhrubá - vždy je to len vykazovanie toho čo bolo a priestor pre odbornú diskuziu. Argument, aby si zamestnanec uvedomoval všetky náklady na jeho zamestnávanie je silný, ale určite nie je hlavný problém doby. Ten spočíva v znižovaní úlohy štátu v našom živote a tá Vaša staroslivosť o bežného občana a ľud je vírenie vášní s cieľom udržať si hyenistické parazitovanie na štátnych financiách. Nech večná hmota pomáha tomuto ľudu udržať Róbertka a jeho svoloč ďalej od moci.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
18. apríl 2011, 11:03
Dôležitý článok, Braňo, pomôže pri objasnení, o čo ide vláde a vyjasní zamestnancom, že im zamestnávateľ cez superhrubú mzdu nedáva "viac", ale prenesie na nich povinnosti, ktoré doteraz pri nákupe pracovnej sily má voči štátnej kase i spoločnosti.

Vláda tu jednoznačne plní záumy zamestnávateľov a predovšetkým zahraničných investorov, superhrubá mzda je totiž v skutočnosti celková obstarávacia cena pracovnej sily a investor si teraz hravo porovná, či za obdodnú cenu neobstará viac pokladní s čipmi než živé pokladníčky v hypermarkete, alebo či nebude lacnejšie pre slovenskú fabriku "nakúpiť" zopár imigrantov.
Superhrubá mzda je nákladom pre zamestnávateľa, ktorý sa jej vyplatením zbavuje zodpovednosti za pracovníka. Zamestnanec pritom zatiaľ ani príliš netuší, že sa dostane do pozície živnostníka, ktorý musí prijať fakt, že jeho čistá mzda je vlastne "ziskom" a nie odmenou za vykonanú prácu.

Odpoveď Inge:
Tu má teraz dôležitú úlohu odborové hnutie:
Ak už bude musieť zamestnanec zo superhrubej mzdy odvádzať všetky odvody a daň za seba a nebude to robiť zamestnávateľ, to znamená, že zo zamestnanca poberajúceho čistú mzdu sa stáva dodávateľ predávajúci pracovnú silu za jasnú trhovú cenu práce, takzvanú superhrubú mzdu a odborové zväzy budú môcť vyvinúť oprávnený a legitívmny nátlak na zamestnávateľov pri vyjednávaní tentoraz už nie mzdových požiadaviek, ale trhovej ceny práce. Lenže to by u nás museli byť odborové hnutia na ärovni tých francúzskych a talianskych...

Inak, inštitút superhrubej mzdy je ďalšie zúfalstvo Radičovej vlády, ktorá má chaos v riadení národného hospodárstva a spolieha sa na sociálnych experimentátorov pravice. Je to nezmysel, lebo jeho správnosť môžeme odskúšať otázkou:
Prečo inštitút superhrubej mzdy už dávno nepoužívajú v rozvinutých ekonomikách EU? Prečo ho chce zrušiť takisto sociálne experimentujúca pravicová vláda v Českej republike?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. apríl 2011, 11:33
Presne tak pán Peter súhlasím s vami. Iba dodám, že tu bankový úradníci nariekajú a v EU za zavádza daň pre banky a dali už aj úrokovú sadzbu na 20,5%. čo už za monarchie bolo označené ako úžera. ale tu nám zodvihnú poplatky banky za svoje služby. tak máme ešte jednu možnosť vykašľať sa na tie banky čo majú poplatky za vedenie účtu a prejsť napríklad do komerčnej banky, ktorá obchoduje na burze aj s komoditamy, a tak si tvorí svoj zisk. nepotrebuje nariekať. lebo nemusí a nariekajú iba slabé banky čo sa nedokážu presadiť v konkurencii na trhu. A my nemáme ani len slovenskú burzu lebo NBU nám je už zbytočná inštitúcia platíme ich ako kráľov a za to je vlastne? asi za drahé nájomné v BA za parkovanie ich drahých aut za údržbu motora za školenie ich zamestnancov a čo ešte chcú od nás? nedokážu nám nijako pomôcť a ešte si sťažujú - pričom nikto nepovie, že centrálne európska banka má už úžeru na svojom tričku, lebo to zdvihnutie úverovej sadzby na 20,5%. pre nás znamená len jedno, že naša 20% DPH na všetko - sa nepriamo ešte zodvihne o 0,5% úplne na všetko. potom sa budú zas chytať za havu naši ekonómovia, že naše HDP sa už prepadá do červených čísel. len chvíľu to potrvá kým vyčísli Japonsko úplnú štatistiku. tie odhady svetových ekonómov - nie sú pravdivé. Pretože Japonsko sa podieľa na komponentoch do výroby aut. tak som zvedavá, že čo budú hovoriť o pol roka svetový ekonómovia, MMF aj OSN aj NATo aj NASA a ešte neviem kto sa bude vyjadrovať to už radšej ani nenapíšem.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. apríl 2011, 13:45
Smer skutočne za 4 roky neurobil jedinú systémovú zmenu. Ja som sa tu niekoľkokrát pokúšal vyvolať diskusiu na túto tému (aj s p. Ondrušom), ale márne. Problém je totiž v tom, že "tradičné sociálne demokracie" združené v PES už dávno hodili obyčajného človeka cez palubu. Posledný skutočný sociálny demokrat bol Willi Brandt. Ak nevznikne skutočná ľavicová strana, ako strana systémovej zmeny, nebude koho voliť. Lokajov kapitálu je už na našej politickej scéne dosť.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. apríl 2011, 14:57
a ešte nech sa pripravia poisťovne na nápor poistencov prípade povodní a iných "prírodných" katastrof, lebo podľa vzoru ako sa hodil majiteľ J.E Tepco na maródku, vraj má zvýšený krvný tlak. No ved ešte len bude mať tlak 220/200, ked mu príde faktúra. No iste nie je hlúpy, ked má toľko JE po celom Japonsku aj vo svete má čosi. tak najskôr mu treba poradiť - maródiť tu v SR musí aspoň rok - kým si tu niekto všimne, že ste vôbec chorý. dalej insolventnosť - už má na stole aj Grécko a čo nevidieť budú mať krach krajiny. to isté by mal urobiť majiteľ Tepca - najskôr je načim urobiť insolventnosť firmy a potom, ked ho vyzvú na zaplatenie odškodnenia obyvateľov Japonska. tak nech sa zdekuje do daňových rajov -najlepšie do Monaca alebo na Kajmany alebo do JAR - tam bude mať všetko - čo mu len srdce zažiada. V daňových rajoch sa mu upraví tlak a môže začať podnikať bez zbytočných výčitiek svedomia. Japonci sú už aj bez neho - dosť v strese a netreba im ešte aj ten burzový stres pripomínať. majiteľ im postaví so svoje životnej poistky pomník a ich cisár sa pokloní - zas Američanom a všetko bude ako by sa nič nestalo. SR má spoločné s japonskom nezamestnanosť. iba oni majú to šťastie, že majú vládu čo im dokáže vytvoriť pracovné miesto u nich doma - nemusia sa trmácať po celom svete ako my - kočovný národ nikoho. Máme novinárov čo nás majú všetkých za burinu. a tak čo si už môžeme viacej priať k šťastiu? Nám by nik vo svete nerobil origami s papiera ako symbol solidarity s obeťami a nešťastím. tu sa našli ludia čo sa tešili, ked vytápalo dediny v SR a nadácie nepomáhali - začali pomáhať až vtedy, ked bolo po voľbách a nová vláda pri koryte. pričom v ČR nečakali nadácie na novú vládu - tam robili zbierky okamžite a všetky média sa zapojili do toho ich projektu -to iba tu v SR sú tak vypočítavý ludia z niektorých nadácií. lebo nadácie vyčkávali na pokyny novej vlády o tom to je celé ich divadlo, pre ten papier na origami sa musia spíliť stromy a dalej to už poznáte sami.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. apríl 2011, 17:05
"Problém je totiž v tom, že "tradičné sociálne demokracie" združené v PES už dávno hodili obyčajného človeka cez palubu. Ak nevznikne skutočná ľavicová strana, ako strana systémovej zmeny, nebude koho voliť. Lokajov kapitálu je už na našej politickej scéne dosť."---------------------- Jasne a veľmi výstižen napísané, ale na Slovensku JeToTak. Profiluje sa na Slovensku niekoľko ľavicových strán "špičkových intelektuálov z ktorých väčšina je rovná Ficovi, resp. časť lepšia od neho". Sú tak rozdrobené, že žiadna nemá šancu prekročiť prah 5%, pretože pre ich zjednotenie neexistuje taká výrazna osobnosť akou je Fico pre maloburžoáziu. Uvediem aspoň niektoré formujúce sa strany od Smeru na ľavo: okrem Ftáčnikovej SDA, sú tam liberální intelektuáli združený okolo inernetového časopisu http://www.jetotak.sk/,Kresťanskí Socialisti, Socialistické Hnutie. Dalej mládežnícke organizácie s politickými ambíciami napr. http://utopia.sk/liferay/ a Vzdor!, ktorým pre radikálne ľavicové antikapitalistické postoje zrušili tento mesiac net. stránku. Okrem toho sa čoraz viac do ľava orientujú aj zelené strany ako Strana zelených, (ktorá prerába v stanovách program) a novozniknutá environmentálna strana Zelená Vlna. Tak ako som uviedla na Slovensku neexistuje výrazná ľavicová osobnosť (podstatne vplyvnejšia ako Milan Vtáčnik), ktorá by tieto marginálne strany vedela zjednotiť. Navyše je veľmi problematická spolupráca napr. kresťanských socialistov rigorózne hájace rodinné hodnoty s liberálnymi socialistami, ktorí sú viac "dúhoví" ako proletárski orientovaní. Medzi tzv. zelenými stranami je tiež silná rivalita, pretože sa perú o cca 2% zelených voličov, preto obe chcú získať "duhových" tupovoličov od Sulíka. Tým sa odvádza podstatná časť energie na marginálne súboje a snahu získať 2-3% "dúhových" sexuálnych aberantov, namiesto toho, aby hájili záujmy 90% proletárov.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. apríl 2011, 17:27
Odpoveď Inge: "Tu má teraz dôležitú úlohu odborové hnutie: Ak už bude musieť zamestnanec zo superhrubej mzdy odvádzať všetky odvody a daň za seba a nebude to robiť zamestnávateľ, to znamená, že zo zamestnanca poberajúceho čistú mzdu sa stáva dodávateľ predávajúci pracovnú silu za jasnú trhovú cenu práce, takzvanú superhrubú mzdu a odborové zväzy budú môcť vyvinúť oprávnený a legitívmny nátlak na zamestnávateľov pri vyjednávaní tentoraz už nie mzdových požiadaviek, ale trhovej ceny práce. Lenže to by u nás museli byť odborové hnutia na ärovni tých francúzskych a talianskych..."----------------- Presne ste to pomenovali, ale realita je taká, ako som uviedla v mojom úvodnom príspevku. Odbory nie sú vôbec revolučné, ktoré by veľmi dôsledne hájili záujmy proletárov, ale totálne podriadené hegemónií stredového Smeru, ktorý sa snaží zachovať status quo "dosiahnutí" za jeho vlády (2006-2010). Lenže teraz je kríza a pravicová vláda neoliberálov Hayekovského typu. Pričom Smer zostáva na revizoimistických a oportunistických zásadach Kautského, Lassalleho a Bersteina. Čiže ide o snahu dosiahnúť "sociálny zmier" za každú cena zpravidla na úkor proletárov. O tomto všetkom je tento Ondrušov článok, pretože drvivá väčšina funkcionárov Smeru sú podnikatelia, "veľkoživnostníci zamestnávajúci rádovo desiatky osôb", alebo SZČO pracujúce cez licencie (právnici,...). Skrátka malá a stredná buržoázia, ktorej terajšie spoločenské zriadenie a stav v tomto štáte plne vyhovuje. To dôsledok toho, že dôsledne neháji záujmy proletárov, lebo to nie sú ich "ľudia" ale klienti "dojné kravy" a naivní "Ficovoliči", ktorí podľa nich aj tak ničomu nerozumejú!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. apríl 2011, 17:48
" Argument, aby si zamestnanec uvedomoval všetky náklady na jeho zamestnávanie je silný, ale určite nie je hlavný problém doby. Ten spočíva v znižovaní úlohy štátu v našom živote a tá Vaša staroslivosť o bežného občana a ľud je vírenie vášní s cieľom udržať si hyenistické parazitovanie na štátnych financiách. Nech večná hmota pomáha tomuto ľudu udržať Róbertka a jeho svoloč ďalej od moci."----------------------- Typický názor buržuázie Hayekovského neoliberálneho typu ste previedli. Pritom si vôbec neuvedomujete elementárny fakt, že podnikajúci buržuj parazituje na nezaplatenej mzde proletárov, ktorých ste počas 20 rokov zbavili proletarizáciou (rozpredaním štátneho majetku so súkromných rúk). Vytvorili ste tzv. "trh práce" pre okradnuté milióny proletárov o výrobne prostriedky, ktorí musia predávať svoju prácu podobne ako prostitútky svoje tela, aby si zarobili na základne životné potreby! Raz navždy si uvedomte, že morálne sú buržoázní "podnikatelia" sotva na úrovní "pasákov prostitútiek", ktoré sú nútené predávať svoju prácu! Pokiaľ by proletariát mal "common sense", tak by sa združil a vytvoril by si sám kooperatívne podniky (napr. Baťovského typu) a tzv. "veľko podnikatelia" by zostali strážcami rozpadajúcich sa výrobných hál, parkovísk s hrdzavejúcimi kamiónmi, alebo hypermarketov bez zamestnancov a zákazníkov!!!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. apríl 2011, 18:09
Inga ja vám odpoviem, lebo tu kedysi boli obori hoci ja osobne nemám rada vôbec odborárov - a to už dávno ich nemám rada už v socializme mi išli poriadne na nervy. ale to je už nepodstatné, ked padali odobri na hubu v SR tu sa to začalo vtedy, ked robili politiku iba sami pre seba a to je už pekných 15 rokov dozadu. moja kamarátka čo sa kedysi hrdo hlásila ku komunistom po revolúcii tápala - tak začala chodiť aj do kostola k luteránom a odobri boli jej doménou. Tak najskôr zistila, že peniaze z odborov majú ich bossovia na svojich účtoch, ked mali schodzu a prišli tí z BA tak nechápali čo im hovorí. povedala im, že mnohí odchádzajú z odborov, že zahadzujú členské knižky a nechcú ani počuť o odboroch. potom zistila, že luteráni platia daň tak prestala chodiť aj do kostola. to som sa aspoň ja mala na kom zasiať. a potom už zasa nadávala na Fica a prvé čo ju ako odbojárku a ľavičiarku napadlo. povedala, že tu je treba zatvoriť baňu dolina, lebo to uhlie je drahý špás. tak som sa jej opýtala, že čo chce urobiť s baníkmi? tak pokrčila pecami, lebo to už nevedela odpovedať. Na Fica nadáva tak že to by sa nedalo ani napísať, ale že Braňo Ondruš sa aspoň vraj prihovoril, ked tu mali zasadnutie vlády. Tí ostatní vraj ani nevnímali, že kto ako vyzerá, ale to bol jej názor. a môj bol ten, že som radšej ani nebola na nich pozrieť, lebo to by bolo na mňa priveľa - čo by som im ja zas povedala. a na dôvažok v tom čase každý tu v SR nadával voličom smeru do soociek a začínalo sa to tu diať ined po revolúcii. už na ZŠ sa začali učitelia inak správať k deťom od podnikateľov, lekárov, právnikov, policajtov. tu mali tak vytvorené podmienky tie socky čo im tak veľmi nadávali do príživníkov a darmožráčov celých 20 rokov to tu počúvam. bohužiaľ od tých vzdelaných a učených ludí v SR. dalej hovorím tej mojej kamarátke odborárke - ja ako pravičarka, viem aspoň to, že ked sa ide sadiť do záharady - najskôr sa musí zorať záhrada a pripraviť pôdu. mať sadeničky a všetko naplánované. toto ona nevedela pochopiť, lebo rozmýšľa vždy iba ako komunistka. respektíve všetci sú pre ňu príživníci a všetci sú darmožráči a všetkých je treba zatvoriť do basy a najlepšie ona by hádam dala aj odtínať ruky - ako to robia niekde v kamboži. Ved tu nik nevie ako vyzerá ľavica a ako sa spávajú odbojári napríkad v ČR tam vedia osloviť svojich, vedia oponovať vláde, vedia oponovať zamestnávateľom. tam aj lekári dokážu povedať dosť aj učitelia tam píšu, študenti, novinári blogeri atd. a tu nič - tu sa drží huba a krok, lebo tí čo dosadili svojich do vlády. tí sú - tí čo sa narodili asi so zatou lyžicou už do perinky. tak o tom to je , že Blatisvave nevedeli celých 10 rokov, že KDH starosta má svoje plány s celou Bratislavou. a mate tam celebrity herecké, ktoré sú dochované ešte na socialistickom mlieku, ale vždy vraj boli pravičiari, tak čo tu ešte treba vysvetľovať. sem chodia z BA na autách s pokladničkami a zbierajú na čo ich práve napadne. Ked som sa jednej mladej ženy s vypchatým tehotenským bruchom spýtala, či vôbec vie organizácia od nadácie pre choré deti na okológiu o tom ,že sa zbierajú peniaze len v deň narcisov. tak sa zasmiala a za rokom si sadla do auta z Ba značkou a potom sa kdesi spolu taľujú o peniaze našich dôchodcov. a nikto proti tomu nezakročí a je toho veľa - čo sa ešte dá napísať na celé naše Slovensko nie len na ľavicu či pravicu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. apríl 2011, 18:59
vas archaicky sposob pouzivaniu pojmu "proletar" (!). nic take ako proletar dnes u nas nejestvuje, su len namedzni pracujuci, ktori su niekde zamestnani u nejakeho podnikatela, ktorym mozu byt rovnako dobre banky, alebo stavbarska firma montujuca kuchynske linky. su medzi nimi ludia z vyssim vzdelanim, ako aj s nizsim vzdelanim. tito vsetci sa dnes usiluju o to, aby mali plnu chladnicku, pekne zariadeny byt, slusne auto a aspon tri tyzdne volna, aby mohli ist niekde na dovolenku. nikto z nich nepojde do ulic strajkovat proti tomu, ze ich zamestnavatel okrada, pripadne ak je ten zamestnavatel z Azie, dokonca aj fackuje. ich zaujmy najlepsie vystihuje strana SMER, ktoru preto volia, s tym sa musite zmierit. vacsina z tychto ludi sa na slovensku narodila a na slovensku aj ostane. preto malokto z nich suhlasi s tym, aby sa narodny majetok rozpredaval zahranicnemu investorovi, ako sa o to usiluju strany pravicoveho zlepenca, ktore casto ani nie su stranami, ale ucelovymi politickymi zoskupeniami (byvale ANO, DU, dnesne SaS). strana SMER haji zaujmy tychto ludi, ktori su taki aki su. ak budu chciet revoluciu, navrat privatizovaneho majetku spat do ruk ich pravoplatnych vlastnikov (fond narodneho majetku je len spravcom, nie majitelom, cize vsetky predaje ktore urobil su v zmysle medzinarodneho prava napadnutelne), tak to urobi strana SMER a nie strana nejakych lavicovych anarchistov...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. apríl 2011, 19:23
Odpovedám Inge:
Nie je to až tak zlé s tým Smerom SD, práve že ten status-quo s odborármi platil len počas vlády Smeru SD a bol nakoniec vyvolaný Spoločnou dohodou politikov-zamestnávateľov a odborárov v prospech projektu zavedenia Eura, čo sa podarilo.
Váš pocit teraz vyplýva z toho, že Smer SD neorganizuje v uliciach protesty a nerobí cirkus. Kde sú však všetky ostatné ľavicové strany, KSS, ZRS, Úsvit, SOS atď?
Práve Braňo Ondruš a poslanci Smeru iniciujú na pôde parlamentu aktivity, ktoré za normálnych demokratických okolností vo svete ústia do odvolania premiéra či do predčasných volieb.
Ak to na Slovensku nejde, nuž, poraďte... pristavíte Auroru? Zobudíte Sitnianskych rytierov? Zmobilizujete zamestnancov a obsadíte fabriky?
Revolučné nadšenie je jedna vec, realita činov iná.
Myslím, že práve trpezlivým poukazovaním na prešľapy vlády, na nekorektnosťministrov a koaličných straníckych funkcionárov sa pohár trpezlivosti napĺňa a jednotlivé subjekty "zlepenca" sami povedia :Dosť! Takto už vládnuť nechceme.
Všimnite si najnovší trend správ v TA3 - už aj tam kriticky komentujú vládne skutky a začínajú sa posmievať z koaličných dejov.
Čas dozrieva aj bez Aurory a demonštrácií v uliciach, inga. vydržte.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. apríl 2011, 21:58
Rozhodne tu nejde o žiadne retro! Takže začnem slovníkom cudzich slov: Proletariát (lat.) najchudobnejšia a najnižšia trieda v starovekom Ríme, resp. námezdní robotníci, roľníci a prac. inteligencia. Trieda námezdných pracujúcich v kapitalistickej spoločnosti, pozbavených vlastníctva výrobných prostriedkov. Táto relatívne chudobná trieda žije z toho, že na trhu práce je nútená predávať svoju pracovnú silu vlastníkom výr. prostriedkov -kapitalistom. Proletarizácia (lat.) Proces počas ktorého sú vyvlastňovaní drobní samostatní výrobcovia, resp. dochádza k premene drobných výrobcov na proletárov zaberaním malých roľníckych usadlosti buržoáziou a podnikov malovýrobcov veľkovýrobcami sú takto v krutom bezohľadnom triednom boji olúpení o výrobné prostriedky. Úprimne povedané vaše stanovisko ma vôbec neprekvapilo, keď ste uviedli toto: "...su medzi nimi ludia z vyssim vzdelanim, ako aj s nizsim vzdelanim. tito vsetci sa dnes usiluju o to, aby mali plnu chladnicku, pekne zariadeny byt, slusne auto a aspon tri tyzdne volna, aby mohli ist niekde na dovolenku. nikto z nich nepojde do ulic strajkovat proti tomu, ze ich zamestnavatel okrada, pripadne ak je ten zamestnavatel z Azie, dokonca aj fackuje. ich zaujmy najlepsie vystihuje strana SMER, ktoru preto volia, s tym sa musite zmierit." Takže poďme k veci: 1, ak hodnotou Smeru je plná chladnička, slušné auto, dovolenka v zahraničí, pekný byt, tak povedzte na rovinu Ficovi a spol. zo Súmračnej nech viac netrepe na mítingoch o tzv. sociálnom štáte!!!!!!!! 2, je nám úplne jasné, že oprávnené záujmy proletariátu sú fantsmagóriou pre maloburžujov zo Smeru (čím ste sa vyššie hodnotovo dostatočne jasne prezentovali) ODPORÚČAM FICOVI PREČÍTAŤ SI TIETO PROGRAMOVÉ VÝCHODISKA BURŽUJOV ZO SMERU: " nikto z nich nepojde do ulic strajkovat proti tomu, ze ich ze ich zamestnavatel okrada, pripadne ak je ten zamestnavatel z Azie, dokonca aj fackuje. ich zaujmy najlepsie vystihuje strana SMER, ktoru preto volia, s tym sa musite zmierit." Z uvedeného vyplýva, že Smer je stranou utilitaristických oportunistov a populistov!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. apríl 2011, 22:16
Začnem nie vašim citátom, ale vášho smeráckeho kolegu, ktorý uviedol skutočný postoj Smeru k proletariátu: "nikto z nich (Smerákov) nepojde do ulic strajkovat proti tomu, ze ich ze ich zamestnavatel okrada, pripadne ak je ten zamestnavatel z Azie, dokonca aj fackuje. ich zaujmy najlepsie vystihuje strana SMER, ktoru preto volia, s tym sa musite zmierit." K zavedeniu eura len toľko, že sa bude opäť proletariát skladať na daniach na zadĺžene kapitalistické krajiny (Grékov, Írov, Portugalcov, možno za krátko aj Španielov). Takže prijatie eura bolo strategickou chybou!!! Zarobili na ňom len špekulanti z J&T (Počiatkovi kamoši)a buržoázia. Pre proletariát zavedenie eura nemá žiaden význam, skôr naopak, pretože reálna kúpna sila 1 eura = 5Kčs a to vôbec nepíšem o cenách bytov, stavebného materiálu, ale základných životných potrebách. K vašmu sakrazmu týkajúceho sa Aurory uvediem, aby ste si prečítali dnešný článok z našich nesmeráckych a nekomunistických kruhov "Venezuela si pripomína záchranu demokracie": http://utopia.sk/liferay/article/-/journal_content/56_INSTANCE_b8AZ/16892/211838
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. apríl 2011, 22:39
Vyjadrím sa aspoň k tomuto:" Na Fica nadáva tak že to by sa nedalo ani napísať, ale že Braňo Ondruš sa aspoň vraj prihovoril, ked tu mali zasadnutie vlády." Ja na rozdiel od vašej známej na Fica nenadávam. Pretože viem, že Smer vznikol ako strana podnikateľov, takže Fico háji záujmy malej a strednej buržoázie. Preto od neho nič neočakávam. Pre necelým rokom som bola na jednom mítingu Smeru, kde bol aj Braňo Ondruš. Stál asi 3 metre odo mňa a hral sa celý čas s mobilom (SMS-koval). Pri mne stálo okolo 20 ľudí na ktorých z vysoka kašlal! Bezpečnostná služba na ochranu ústavných činiteľov nás nepustila na viac ako na 3 metre k "Smeráckym veľkým zvieratam", tak ma to tak dojalo, že som hlboko ľutovala, že som sa dala nahovoriť na nejaký Smerácky míting. Ak Smerákom nezáleží, aby sa čo len porozprávali s ľuďmi na ich mítingu keď chcú ich hlasy, tak si nezaslúžia, aby ich volili. Preto zásadne nepatrím k smeráckym tupovoličom!!!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. apríl 2011, 23:31
Musím Ingu opraviť v tom, že rovná daň na Slovnsku neexistuje a je to len jeden z ďalších pravicovo-ľvicových politických eufemizmov. Bolo by veľmi prospešné, keby pán Ondruš vysvetil, kto vlastne platí 20% nú DPH a kto teda skutočne prispieva uvedeným percentom do štátneho rozpočtu. Možno to bude užitočné aj pre samotného autora...... A dodávam, že podobný eufemizmus sa hlása aj pri odvodoch do zdravotného a sociálneho poistenia.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. apríl 2011, 08:14
Inga ja vám neberiem váš názor dokonca ani to nie, že smerákom zasa vy pre istotu nadávate do tupovoličov. to je váš názor. Tá moja kamarátka čo nadávala aj na Fica. Skôr ako začala na neho nadávať tak najskôr vynadala mne, že vraj som sprostá katolíčka a že my sme boli vždy sprostí. že ona neznáša katolíkov, lebo sme tupí. a tak mna už ani neprekvapuje, že tu v SR ludia tak stále nadávajú každému na počkanie.Dalej nadávajú nám luteráni, židia aj jehovisti. tí nám pre istotu už povedali, že ked bude koniec sveta, že nás katolíkov boh odvrhne - a iba oni jehovisti sa dostanú do neba. dalej nám nadávajú ateisti a ešte neviem kto nám bude nadávať, pretože už v komunistickom režime nám zas nadávali iba komunisti, ale to sa ešte aspoň dalo rozlíšiť, že kto je kto. bohužiaľ, dnes už neviem, že začo ešte nám budú ludia nadávať. asi to bude tak, že nám vynadajú aj tí - čo predpovedajú počasie a vynadajú ficovi, že Slnko nevychádza na západe, ale vychádza na východe. tak najskôr asi vynadáte aj nám za to, že sme ešte nestihli - slnku poručiť, že nesmie vychádzať na východe, lebo to sa nepáči, tým veľmi múdrym ľudom v Bratislave. a Bratislava je vyspelé západné mesto - tak nechápem, že ako si Slnko dovolí ešte vôbec vychádzať na východe. to už dávno malo byť podľa predstáv pravičiarov. toto keby ste ešte vyriešili v Bratislave a už to bude všetko ako má byť.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. apríl 2011, 09:55
a ešte som vám zabudla povedať aj to, že mne už vynadali moje deti za to, že používam stredoslovenské nárečie v domácnosti. Potom moja mama mi vytkla už aj to, že vraj už veľmi zaťahujem do maďarčiny. to ona vraj nevie prečo som pochytila práve maďarský prízvuk. pričom ona stále hovorí trnavským nárečím a moja kamarátka, ktorá ovláda maďarčinu ako svoj materinský jazyk a nerobí ani také gramatické chyby ako ja v slovenčine. tá mi zas vytkla, že prečo ešte nehovorím plynule po maďarsky. najmä teraz vraj som už mohla mať výhody od Viktora Orbána.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. apríl 2011, 10:07
fakty su zial take, ako som napisal. u nas sa ludia este stale maju prilis dobre a ich vykoristovatelia to velmi dobre vedia a velmi opatrne davkuju svoje dalsie kroky, cez ktore bohatnu zatial co vacsina je zo dna na den chudobnejsia a chudobnejsia. mam na mysli hlavne vacsie slovenske mesta ako Bratislava, Trnava, Trencin, Zilina, Bystrica/Zvolen, Kosice a Presov. Vsade inde je bieda, nezamestnanost, ludia odchadzaju za pracou do zahranicia ako za Marie Terezie. Ale neburia sa, nestrajkuju, drzia ako hluchi dvere lebo si myslia, ze to aj tak nepomoze. Zmena moze nastat jedine vo vacsich mestach, kde vsak dnes uz vladne konzum a socialna atomizacia, inymi slovami socialna degradacia. Nikto vam predsa nebrani, aby ste tychto ludi nejakym sposobom aktivizovali (neviem akym sposobom, ale o proletaroch im radsej nerozpravajte), aby ste vytvorili lavicovu stranu ktora bude vyjadrovat ich poziadavky a ktoru budu volit vo volbach. Nedavajte za vinu strane SMER, ze ludia su taki aki su. To su omnoho zlozitejsie procesy, psychologia, sociologia, medialne vyplachy mozgov, ktore trvaju dve desiatky rokov a zial, priniesli svoje ovocie...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. apríl 2011, 10:16
ma citujte presne a nevkladajte do citatov svoj pomyleny vyklad !!! cit: "Začnem nie vašim citátom, ale vášho smeráckeho kolegu, ktorý uviedol skutočný postoj Smeru k proletariátu: "nikto z nich (Smerákov) nepojde do ulic strajkovat proti tomu, ze ich ze ich zamestnavatel okrada, pripadne ak je ten zamestnavatel z Azie, dokonca aj fackuje..."" koniec citatu. v skutocnosti som to napisal takto: cit: "nikto z nich nepojde do ulic strajkovat proti tomu, ze ich zamestnavatel okrada, pripadne ak je ten zamestnavatel z Azie, dokonca aj fackuje..." koniec citatu... z uvedeneho je zrejme, ze pisem o beznych obyvateloch, ktori podlahli konzumu a nie o clenoch strany SMER...

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984