VIDEO: Vyše 2000 odborárov pred úradom vlády

Vyše 2000 odborárov z celého Slovenska prišlo do Bratislavy, aby protestovali proti vládnej novele Zákonníka práce. Účastníci protestu sa stretli pre bývalým Domom odborov a potom pochodom zablokovali jednu z dopravných tepien metropoly. Zhromaždenie si naplánovali na deň rokovania vlády, tá však zbabelo preložila zasadanie, aby sa vyhla priamej konfrontácii svojej politiky s voličmi.
Počet zobrazení: 1365
protest_odborarov_urad_vlady_sr.jpg

Vyše 2000, podľa niektorých odhadov minimálne 2 a pol tisíca odborárov z celého Slovenska prišlo do Bratislavy, aby protestovali proti vládnej novele Zákonníka práce. Účastníci protestu sa stretli pre bývalým Domom odborov a potom pochodom zablokovali jednu z dopravných tepien metropoly. Zhromaždenie si naplánovali na deň rokovania vlády, tá však zbabelo preložila zasadanie, aby sa vyhla priamej konfrontácii svojej politiky s voličmi.

Námestie Slobody pred úradom vlády nebolo už dávno také zaplnené. V dave viali zástavy všetkých väčších odborových zväzov – okrem tradične najpočetnejších „kovákov“, nechýbali ani železničiari, baníci, učitelia, zamestnanci dopravy, zdravotníci či sociálni pracovníci alebo poľnohospodári a potravinári.

Účastníci zhromaždenia odmietli pokusy vládnej koalície zmeniť Zákonník práce tak, aby sa oslabila ochrana pracovníkov pri prepúšťaní, znížila bezpečnosť pri práci, zhoršilo odmeňovanie i tých, ktorí sú už dnes najslabšie platení a aby zamestnanci prišli o možnosť kolektívne ochraňovať svoje záujmy v podnikoch. Radoví odborári odmietli aj sociálno-ekonomickú politiku vlády, tzv. odvodovo-daňovú reformu, ktorej výsledkom je len ďalšie ožobračovanie radových občanov, znižovanie životnej úrovne, zdražovanie a ohrozovanie rodín, najmä tých s malými deťmi.



Účastníci zhromaždenia prijali aj výzvu vláde SR na podporu existujúceho Zákonníka práce, ktoré potom vedenie Konfederácie odborových zväzov SR odovzdalo premiérke Radičovej.

Vo výzve sa uvádza:

Zákonník práce je zákon, ktorým štát zabezpečuje systém základných sociálnych práv zamestnancov garantovaných Ústavou SR ako aj medzinárodnými normami. Žiadame preto vládu: Neoslabujte ich! Riziká podnikania sa  podnikatelia  snažia presunúť na plecia zamestnancov. Zabráňte tomu, nepočúvajte len hlas kapitálu! Skrátenie výpovednej doby, zrušenie súbehu výpovede a odstupného ako aj nevyplatenie náhrady mzdy pri neplatnom skončení pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa znižujú ochranu zamestnancov!

Programové vyhlásenie vlády proklamuje udržať a zvýšiť kvalitu života občanov. Uzatváranie pracovného pomeru na dobu určitú – tzv. reťazenie, zvýšenie limitu týždenného pracovného času to určite neprinesie! Okliešťovanie práv a postavenia odborov je útokom na ústavné práva a demokratický princíp spoločnosti. Viac ako pol roka sústavných rokovaní a aj minulotýždňové intenzívne zasadnutie  Hospodárskej  a sociálnej rady  nepriniesli v Zákonníku práce vylepšenie pracovno-právnych vzťahov, ktoré KOZ SR neustále požadovala.

Zastavte novelizáciu Zákonníka práce! Nie je garanciou zamestnanosti a sociálnej spravodlivosti!

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
03. máj 2011, 21:25
Protest odborárov proti chystanému"Zákonníku práce" v našich médiach nenašiel veľkú pozornosť. Zanikol tak trocha medzi "dôležitejšími" informáciami o svadbe Anglického princa a udalosľami súvisiacimi s Majstrostvami sveta v hokeji. Obávam sa, že rovnako to dopadne aj pri jeho prejednávani v parlamente.Keď si uvedomíme, že ktakmer každý poslanec v našom parlamente je vlastne aj podnikateľ, inak to dopadnúť ani nemôže. Sú to ľudia v tomto prípade rovnakej krvnej skupiny a do parlamentu si iba odskakujú chrániť a strážiť svoje záujmy. Oni proti sebe nepôjdú a budú sa snažiť o zlegalizovanie pracovnej sily na Ázijský spôsob.A "Trh práce", ako dajaké monstrum, im bude dodávať ďalšie a ďalšie obete.Ľudia akoby si ani neuvedomovali akú silu a moc bude mať tento dokument nad ich osudmi, ak si ho podnikatelia úplne prispôsobia svojim predstavám a potrebám.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984