Slováci nechcú "sedieť" za marihuanu

Po siedmich rokoch sa do Bratislavy vrátil pochod za dekriminalizáciu marihuany Million Marihuana March. Slovensko sa tak pripojilo k viac ako trom stovkám miest na celom svete, v ktorých sa v sobotu 7. mája demonštrovalo za slobodu užívania konopy. Na tribúnu sa s novými sľubmi postavili aj poslanci SaS, ktorá po voľbách vymenila dekriminalizáciu marihuany za účasť vo vláde.
Počet zobrazení: 3328
3.JPG

Letná sobota ako z katalógu, v májovej predpremiére. Kovový „lotos“ v strede námestia sa v poludňajšom slnku leskne ako o život, škoda len, že rozpukaná fontána (najväčšia v hlavnom meste) pod ním je už niekoľko rokov suchá. Demonštranti by v horúcom dni určite nepohrdli vodou na vlastnej koži, alebo aspoň príjemným pohľadom. Mnohí by sa tiež radi občerstvili pivom, ale tento rok sa nečapuje: námestie sa hemží mestskými policajtmi a za konzumáciu alkoholu na verejnosti vám Starom meste môžu naúčtovať pokutu až 33 eur. Nejeden by si možno zapálil jointa, ale rešpektuje sa prosba organizátorov, aby sme nelegálne omamné a psychotropné látky nechali dnes radšej doma. Nechceme predsa narobiť problémy...

Nefunkčná fontána na Námestí slobody je v tomto kontexte výrečný symbol. Niekoľko stoviek prevažne mladých ľudí sa pod ňou stretlo, aby vyjadrilo nesúhlas so zákonmi, ktoré ich za pár gramov mäkkej drogy posielajú za mreže. A to v situácii, keď Výročná správa o stave drogovej problematiky z roku 2008 tvrdí, že skúsenosť s marihuanou má štvrtina Slovákov od 15 do 26 rokov.
 


Je marihuana škodlivejšia ako alkohol?

Na túto otázku nech nám odpovedia odborníci. To je v skratke myšlienka petície občianskeho združenia Dekriminalizácia, ktoré vyzýva ústavných činiteľov na zostavenie multidisciplinárnej expertnej komisie, schopnej zodpovedať otázku, či je pre budúcnosť Slovenska vhodnejšia kriminalizácia alkoholu alebo dekriminalizácia konopy. Veľa ľudí je na to zvedavých. Petičné hárky podpisovali opreté na vonkajšej stene úradu vlády aj jeden druhému na chrbtoch.

Vedci celom svete nemajú na škodlivosť marihuany zďaleka taký jednoznačný názor ako naša legislatíva, ktorá hovorí alkoholu jasné áno a marihuane striktné nie, zatiaľ čo škodlivosť legálneho alkoholu a tabaku je nesporná. Na rozdiel od týchto spoločensky aj zákonne akceptovaných drog sa uvažuje o jej liečivosti. Predmetom diskusie pritom nie je samotný fakt liečivosti, ale jeho rozsah. Názory sa rôznia od zbytočne riskantnej alternatívy existujúcich liečiv až po zázračný liek na civilizačné choroby.

Milovníci konšpiračných teórii sa prikláňajú skôr k druhému tvrdeniu a dodávajú, že v nezákonnosti držania a pestovania konopy indickej má prsty farmaceutická loby: voči prírodnému všelieku, ktorý si každý zadarmo vypestuje v predzáhradke, by impérium postavené na našich chorobách obstálo sotva jedno vegetačné obdobie. Možno sa raz ukáže, či milovníci konšpiračných teórii mali v tomto prípade pravdu. Dôležitejšie však je, že názor o neobyčajných liečivých účinkoch zdieľajú aj chorí, ktorým marihuana pomáha. Zmierňuje chronické bolesti, ťažkosti pri chemoterapii, Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu, hojí rany, lieči pokožku, odháňa depresie, zlepšuje chuť do jedla... Majú takéto účinky aj tabak a alkohol, ktoré boli na rozdiel od konopy indickej zo škodlivosti dávno usvedčené, a napriek tomu sú legálne? Výzva na odbornú diskusia na túto tému bola ústrednou myšlienkou sobotného podujatia.


Očisťme meno konopy siatej

Foto: Dokedy bude konopa nelegálna?
Pri akciách zameraných na povolenie marihuany (čo je zaužívaný názov pre sušené kvety – šišky konopy indickej) sa zvykne venovať pozornosť aj osvete o príbuznej konope siatej, čiže technickej konope. Výnimkou nebol ani bratislavský MMM. Táto problematika totiž s marihuanou úzko súvisí: Konopa siata s všestranným využitím v priemysle pyká za zlú povesť svojej psychotropnej sestry. Hoci obsah účinnej látky v jej tkanivách je minimálny a zbierať jej šišky na výrobu drogy nemá význam, pestovanie rastliny podlieha prísnemu dohľadu a ešte prísnejším pravidlám. Napríklad, hoci sa rastlina výborne množí zo semena, pestovatelia si musia rok čo rok kupovať certifikované osivo. Aby sa obsah THC v tkanivách novej generácie konopy vtesnal do presne vymedzeného rozsahu. Ak ho presahuje, úrady majú právo zhabať úrodu. Za existujúcich podmienok pestuje konopu málokto.

Dopláca na to najmä ekologické poľnohospodárstvo. Konopa siata je vďačná a potrebná rastlina v permakultúre. Poslúži v potravinárstve (múka, olej zo semien), v alternatívnom staviteľstve (izolačné materiály, panely, dyhy), v kozmetike, v poľnohospodárstve (krimvo), v energetike (palivo z biomasy)... Dokáže nahradiť drevo vo výrobe papiera a na rozdiel od stromov dáva úrodu každoročne. Poskytuje pevné vlákno, vhodné na výrobu textílií a lán. Niečo o tom vedeli ešte naše prababičky, ktoré konopu bežne pestovali a tkali z nej plátno na tradičné odevy. História konopy na Slovensku siaha hlboko do minulosti, o čom svedčia aj mnohé miestne názvy. Jej každodennú prítomnosť v našom poľnohospodárstve a kultúre ukončil až fenomén ilegálnej marihuany v 20. storočí.

Očistenie mena technickej konopy je preto úloha porovnateľnej dôležitosti ako dekriminalizácia konopy indickej. A keďže sú to rodné sestry, zdieľajú spolu ťažkosti – aj plagáty na demonštráciách. Riešenia pre obe možno raz tiež pôjdu ruka v ruke.


Generálka bez premiéry

Na transparentoch sa vynímajú nápisy o slobode pre užívateľov marihuany, o jej liečebných účinkoch, o tom, že „by mala plniť štátnu kasu a nie basu“. Z vypisovania argumentov pre a proti konope by angažovaného novinára nikdy nemalo bolieť zápästie, ani keď to robí po stý raz. (Opakovanie je matka účinnej osvety.) Angažovaného občana by zasa nemali bolieť nohy z pochodov za svoju vec. V sobotu sme sa však veľmi nenachodili. Len cez ulicu, z Námestia slobody pred prezidentský palác. Bolo nás asi tristo, ako tých Leonidových Sparťanov, ale Hodžovo námestie sme dobyli bez odporu a bez strát: Nikto neoponoval. Presnejšie, nikto nereagoval. Dlho sme sa nezdržali.

Usporiadateľ MMM spred siedmych rokov Daniel Hromada sa poďakoval do megafónu Policajnému zboru SR, že poslal na pochod viac príslušníkov, ako prišlo demonštrantov. Nevadí, vraj to bola len „generálka“. „Keď príde viac ľudí, bude druhý pochod,“ vysvetlila Zuzana Mosná z organizačného tímu, zodpovedná za minuloročný vydarený Zelený štvrtok. Dav sa v priebehu popoludnia znásobil, ale pochod pri „generálke“ aj ostal. Na námestí asi zavládla príliš dobrá pohoda: slnko, teplo, kamaráti, muzika a mäkučké trávniky okolo suchej fontány. Na pódiu dídžeji, reggae a hip-hop.


Sas-károv neupražili

Foto: Pochod pred prezidnetský palác - o hodinu skôr, účasť skôr symbolická.
Cez technickú prestávku medzi vystúpeniami dvoch hiphoperov vyšli na tribúnu poslanci za Slobodu a Solidaritu. Bol to odvážny počin. Ich politická strana vlani žala volebný úspech aj pre sľuby o dekriminalizácii marihuany, ktorých sa rýchlo vzdala za účasť vo vláde. Mali čeliť búrke výčitiek od sklamaných voličov. Publikum však nemalo bojovnú náladu. Martin Poliačik a Juraj Droba dostali jednu-dve neutrálne otázky, po ktorých oblažili prítomných novými sľubmi. Pri vyjednávaní vraj pred kresťanskými demokratmi cúvali vinou politickej neskúsenosti. Nabudúce už budú chrabrejšie bojovať. Aby bola aspoň tá marihuana na medicínske účely. Údajne už existuje pripravený návrh pre ministerstvo zdravotníctva, s ktorým momentálne prebieha diskusia o konkrétnej paragrafovej podobe. Pričom cieľom SaS je, aby legislatívna úprava bola prijatá do konca roka. V prípade trestného práva by liberáli chceli s rezortom vnútra, vedeným Danielom Lipšicom z KDH, aspoň konštruktívnu diskusiu namiesto predsudkov.

A marihuana pre relaxačných užívateľov? Možno niečo ako český model. Neskôr, keď sa netolerantné Slovensko trochu poeurópšti. Mimochodom, v Česku držanie určeného množstva marihuany a pestovanie určeného počtu rastlín konopy indickej nie je trestný čin, za ktorý vás môžu odsúdiť na trest odňatia slobody, ale priestupok, za ktorý vás môžu pokutovať a zhabať „kontraband“. Teda naša méta v nedohľadne ešte nie je žiadne Holandsko a legálne cofee shopy.

Muzikant sa nazvučil a poslanci cúvli z pódia späť k usmiatym straníckym kolegom z vlády – ministrovi práce Jozefovi Mihálovi, ministrovi hospodárstva Jurajovi Miškovovi a ministrovi obrany Ľubomírovi Galkovi. Ministri netvrdia, že „húlia“, ale načo zatvárať mladých do väzenia a robiť ľuďom problémy.

Ak iné politické strany konečne nepochopia, že dekriminalizácia marihuany je to, čo mladí ľudia chcú, budú títo ľudia v ďalších voľbách možno opäť voliť SaS. Lebo kultúrny liberalizmus nikto iný nemá v ponuke, aj keby to hneď bol len červík na háčiku liberalizmu ekonomického.


Vlani bolo dobre vykročené...

Počasie vyšlo, ako keby ho organizátori mali objednané. Tým sa však výpočet usporiadateľských úspechov začína aj končí. Hlavnú hviezdu podujatia Bushku Bryndovú síce obetavý aktivista priviezol autom z juhočeského Zlukova, na pódium sa však do pol ôsmej nedostala. Čo sa dialo potom, vie len zopár jednotlivcov, ktorí neodišli pozerať hokej. (Hral sa zápas Slovensko-Fínsko.) Je to škoda, pretože hlavná postava českého konopného diania, ktorá si pred súdom vybojovala právo pestovať konopu na výrobu domácich liečiv, určite mala čo povedať a čím inšpirovať aj početné publikum.

Daniel Hromada prízvukoval z pódia: „Toto nie je profesionálne organizovaná akcia.“ Million Marihuana March, obnovený po siedmich rokoch, z podobného hriechu nikto nemohol upodozrievať. Kapitál, ktorý za ním stojí, sú dobrovoľné príspevky užívateľov internetového fóra Kyberia.sk. „Podpísaná“ je pod ním skupina nadšencov, medzi nimi občianske združenie Dekriminalizácia. A spomínaný Daniel Hromada (MMM 2003 a 2004) a Zuzana Mosná, ktorá má na konte vlaňajší vydarený Zelený štvrtok. Ťažko povedať, čo spôsobilo, že minuloročná akcia, ktorú študentka architektúry zorganizovala s kamarátmi a bez akýchkoľvek skúseností s podobnou činnosťou v podstate iba cez internet a sociálne siete, vlani vykročila tak dobre. S takým výborným programom a na Slovensko absolútne netypickou viactisícovou účasťou. A o čo sa dekriminalizátori po takomto ráznom vykročení o rok potkli.

Porovnávanie s Čechmi je otravná záležitosť, ale v prípade Million Marihuana March sa neodbytne natíska. V Prahe pochodujú za marihuanu už 14 rokov. Vytrvalosťou si vydobili dekriminalizáciu, dnes chcú viac. Napriek tomu, že sú tam, kde by sme my ešte len chceli byť, bolo v sobotu v Bratislave sparťanských tristo ľudí a v Prahe 6-tisíc. My sme si dali symbolickú „generálku“ po jednej ulici, Česi nešetrili nohy a v impozantnom dave prešli z centra až do parku na okraji mesta. Ak sú demonštrácie explicitným pripomenutím občianskej sily, na ktorej stojí demokracia, odkaz je jasný.

Autor foto: Eva Blažeková

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
11. máj 2011, 11:35
je PROSTODUCHÉ a adekvátne pre mnohé aj reKLAMNÉ projekty . JEDNODUCHOSŤ JEDNODUCHÝM alebo PAT a MAT ! doplnil by som požiadavku dekriminalizácie marihuany aj doplnkom v zákone,resp.výnimkou pre užívateľov marihuany - že zdravotné (psychické a fyzické)následky pre užívateľov nesmú byť uhrádzané z poistenia,ale z extra platieb . žiadna solidarita,žiadna spolupatričnosť . ako napr.cestovné poistenie má tzv.výnimky nepoisťovania adrenalínových športov,aerolinky majú odmietnutie podozrivých,tak aj zdravotné i sociálne majú užívateľov marihuany,alkoholu i cigariet postaviť do extra pozície .
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. máj 2011, 13:03
Riki hoci si nezastávam žiadneho fetáka, ale je mnohé civilizačné ochorenie, ktoré nemá nič spoločné s fajčením a predsa mnohí podľahnú napríklad rakovine pľúc. tak ako mnohí čo vôbec nepijú alkohol - podľahnú tvrdnutiu pečene. to potom musíte potrestať - aj tých čo sa vyvážajú na osobnom aute do práce, lebo znečisťujú ovzudšie. dalej je treba potrestať aj tých - čo letia do kozmu iba tak na výlet a obzrieť si našu planétu zem, lebo pri každom štarte raketoplánu sa spáli obrovské množstvo kyslíka. dalej každé lietadlo čo pomáha s hasením lesného požiaru, lebo tiež takto nepriamo znečisťujú ovzdušie, lebo hasiaca voda pri zásahu priamo do ohňa urobí na pár hodín takú paseku (ovzduší) v blízkom okolí, že každý záchranár je nepriamo vytavený dýchať splodiny popola. i ked paradoxne - hasiči majú ochranné masky na tvári, ale na rozdiel od nich - nemá ju každý po ruke. neraz je to oheň zmiešaný -azbestom - zo strešnej krytiny. a potom tí čo ponúkajú "zatepľovanie" domu obyčajným -polyesterom. respektíve práve takéto riešenie nám ponúka eu komisia ako dobrý nápad šetrenia teplom. iba málo kto povie, že biely polyester má aj svoje nevýhody("požiera" biele krvinky), lebo už dávno sa zisťovalo ako pôsobí tento materiál na zdravie človeka a možno ani nechceme ani nevieme, ale naše - biele krvinky -( to sú maličkí bojovníci v našom tele - čo nám vytvárajú imunitu odolnosť voči chorobám) by možno aj protestovali proti celej eu komisii. alebo po novom aj také čosi, že lacné domčeky budú ako sendvič a zateplené budú -azbestom - a čo je to azbest? skúste hádať? a čo vám hovoria fatálne následky pre obyvateľov na cestách a preťažené kamióny? autá na našich nekvalitných cestách - nepriamo "vyriešia" aj celú krízu v zdravotníctve.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. máj 2011, 19:04
Nechcem sa zastávať primitívov čo si fajčením marihuany suplujú spoločenské uznanie, ale heslo "kasa namiesto basy" je naozaj výstižná, určite nie plytká. V dobe krízy je lepšie mať príjmy z predaja marihuany (ktoré by nemuseli byť vôbec zanedbateľné). Majú zostať tieto peniaze v rukách mafie? Každý dobre vie, odkiaľ majú díleri svoj tovar. Kriminalizáciou marihuany sa len podporuje činnosť slovenského podsvetia a ak si niekto myslí, že kriminalizácia je ten správy represívny psychologický prvok - ktorý presvedčí mladých, aby to nefajčili - je povrchný a naivný. A tí policajti, ktorí chytajú zato tie decká, to je patetická satira "spravodlivosti". Zas jedna typická črta mentálne retardovaného slovenského myslenia
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. máj 2011, 23:32
na dekriminalizáciu marihuany,neriešil som zdravie celého sveta . všetko,čo si,spomenul je už dôsledok úpadku morálnych hodnôt obecne,uvádzať však tieto veci ako PREargument "marihuany na každý deň"mi nepripadá pevné . môžeme to postaviť aj tak : mnohé rozhodnutia ľudí boli,sú a budú mylné,ak nie všetky a stále viac sa už len učíme ako žiť s ich následkami .pretože,ako som hore uviedol,vyvýšili sme na piedestál zlaté teľa,ktoré pozerá na všetko cez optiku peňazí,na všetko ..aj na život človeka .preto aj to heslo"..nie do basy ...ale do kasy"neprekračuje tento pohľad z piedestálu . strata vnímania reality a ponuka virtuálnej slobody marihuany je preto na spadnutie,ak to ľudia budú takto,ako ty,zľahčovať . a prídu chvíle,keď precitneme a zistíme,že všetko je nie o väčšej slobode,ale,práve o strácaní slobody a hlavne strate každého jedného človeka teraz a v budúcnosti zároveň . riešenie je jednoduché a už 2000rokov dostupné každému !
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
12. máj 2011, 08:22
Raky, marihuanu vôbec nechcem v SR ani iné drogy, ale tváriť sa, že ludia zmúdrejú po zvýšení platenia do zdravotníctva je naivita. o dogách toho veľa napísal aj český novinár a dnes už aj politik Radek John. táto kniha sa volá Memento bola napísaná v roku 1986 a vyšla v roku 1989 a venoval ju mŕtvym a živým. v 90 rokoch 20 storočia tu bolo toľko zla čo sa napáchalo práve k vôli drogám a čo sa zmenilo za 20 rokov? nič. po revolúcii ešte Havel vyhlásil všeobecnú amnestiu v celom Československu a takto nepriamo sa pričinil aj na vzbure väzňov. a po jeho amnestii vyšli z väzenia aj vrahovia a násilníci a zabili pri úteku niekoľko bachárov. a mnohým zabili príbuzných - okrádali a ničili svoje okolie. dnes už dnes nik nevidí, že táto - amnestia - bola veľké zlo - nik z jeho obdivovateľov neprotestoval. práve naopak - dostal nobelovou cenu ako bojovník za mier. alebo dalajláma ved toto jeho náboženstvo je postavené tiež na tom, že sa medituje a prenáša sa človek do stavu ked nevníma nič. respektíve mnoho mníchov má skúsenosti práve s drogami len aby okúsili ako sa dá kráčať v takzvanej ružovej záhrade. respektíve Havel bol aj silný fajčiar a lekári mali čo robiť, aby sa vyliečil a povráva sa, že ho finančne podporoval aj tabakový priemysel. iba sa o tom toľko nehovorí, lebo to je Havel a má od štátu vyplácanú rentu, dostal späť majetok v reštitúcii i veľký obnos peňazí z novelovky. pravdaže, že si môže dovoliť ten spomínaný - nadštandard. to isté aj náš prezident Šuster a Innsbruck. a lekár čo ho tu ošetroval dostal mozgovú príhodu a zomrel. a on ako "vďak" za pomoc žaloval a obviňovali našich lekárov. a koľko ludí má takéto isté vymoženosti? okrem pár prominentov? jeden z nich bol prominentný disident a druhý zas bývalý komunista a funkcionár. už precestoval celý svet a vydal niekoľko kníh robí výstavy a pod. a prečo je to tak?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
12. máj 2011, 09:21
choroba AIDS a vírus HIV. čo vám to hovorí? V roku 1996 zomrel na túto pliagu ľudstva spevák Freddie Mercury. a všetci speváci na celom svete začali robiť osvetu. pripojili sa aj homosexuáli, a feťákom sa začali rozdávať jednorázové injekcie v lekárňach, len aby sa nenakazili týmto ochorením aj iní ludia. bolo trestné, ked niekto nepoužíval kondom pri pohlavnom styku. a dnes sa tomu už nehovorí, že AIDS, ale po novom sa nenápadne schová za obyčajný zápal pľúc - to je posledné štádium toho ochorenia, o ktorom sa tak hromadne mlčí v SR. len aby mohli naďalej beztresne nakaziť nevinné obete.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
12. máj 2011, 13:31
Ehm, naozaj všetci veríte, že toto "nebola profesionálne organizovaná akcia"?! A najmä v takomto čase, keď sa esesáci správajú, akoby sa už pripravovali na budúce voľby... Prepáčte, ale naozaj nikdy v živote som ešte nevidel pokope toľko zhulených dementov... pretože len úplne zhulení dementi by mohli uveriť tým tvrdeniam rečníka, už len preto, lebo na tribúne boli nasáčkovaní vrcholoví esesáci... Tým by som mohol ísť akurát tak napľuť do tváre, keď svoje predvolebné sľuby vymenili za plné korytá...! A vydávať bezbrehý oportunizmus a podlú vierolomnosť za politickú neskúsenosť, to už si jednoznačne vyžadovalo aj niečo silnejšie než bola marihuana...! A fakt nechápem, prečo tam boli práve esesáci, a nie napr. aj smeráci, keďže dekriminalizáciu marihuany oni spomínali a vyťahovali už oveľa dávnejšie (napríklad taký Dušan Čaplovič, veď je to aj večnou témou ľavicových liberálov, za akých sa smeráci oddávna radi označovali), keď Fantomas z OLO ešte ani len nechyroval o založení SS...! Ak totiž esesáci chceli myslieť svoje sľuby vážne, vlastne na to, aby ľudia mohli brať esesákov vážne, by to najprv nemohli byť takí vierolomní klamári, lenže to by najprv museli mať na zreteli svojich voličov a sľuby im dané, než svoje korytá a dlhy narobené! A museli by sa orientovať podľa prekryvov politických programov, čo by ale znamenalo, že by museli vstúpiť do koalície skôr so SMERom-SD (ktorí sa tiež zastrájali, že nebudú zvyšovať dane), ktorí by takisto najskôr súhlasili s odvodmi z kapitálu, ako to aj samotný Fantomas z OLO uvádzal... Lebo vraj odvodová reforma mala byť pre neho prvoradá... prdlajs! Napokon, aj SMER-SD to chcela presadiť, ale cez ĽS-HZDS a SNS to bolo úplne nepriechodné. Čo sa týka právnej stránky, tak problémom by mohli byť 3 medzinárodné zmluvy a je stále otázne, v akej miere by podľa nich malo byť držanie marihuany trestané. Nuž čo, medzinárodné právo a najmä jeho aplikácia už veľmi dávno nemajú takmer nič spoločné so zdravým rozumom, takže tak...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
12. máj 2011, 14:57
MuasDib, dosť hodnú chvíľu mi trvalo, že koho myslíte tých esesákov. lebo bez urážky, ale OLO sro a od toho odvodenina druhej odmocniny - podnikateľská skupina podnikavcov - čo sa náhodou dostali za poslancov NR SR pod nepochopiteľným názvom - SaS. dovoľte, aby som sa zasmiala, pretože SS fírerovci by takýchto tajtrlíkov v živote medzi seba nezobrali. nesplňujú totiž ich SS -základné kritériá. a to je vojenská disciplína, direktíva, autorita, česť a morálka dôstojníka. potom dlho, dlho nič - až potom - mohol vôbec niekto osloviť ich SS dôstojnícku milosť na zemi. lepšie povedané boli to vybratá ľudská rasa respektíve nadľudia už iba trochu trpezlivosti mali mať podludia. a už vraj mali byť menovaný za boha - ako v starom Egypte, Grécku a Ríme už len Olymp potrebovali k svojej dokonalosti.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
13. máj 2011, 10:01
zaujiamve. jeden mentylnym nastavenim bolsevik za vsetkym vidi organizovanie mas (klasicky vzorec rozmyslania - a ak neorganizujeme my, musel to predsa zorganizovat niekto iny, teda nas nepriatel) a ak je kazdy kto si dal sem tam jointa dementyn hulic, aninechcem vediet ako by ste nazvali povedzme hrdaho majitela vinice, ktory sa tam chystal DOPESTOVAVAT vinu revu, teda produkovat alkohol a potom ho aj uzivat a hadam rozdavat. dealerstvo?? Gasparovic - vinko, limbach. Cuper, vinko, este aj za volantom. ako potom nazveme tychto?
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
17. máj 2011, 12:07
klasicke konopi sete ma psychoaktivni ucinky podobne jako konopi indicke. technicke konopi s minimalnim obsahem THC je pouze specialne vyslechtena odruda.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
19. máj 2011, 11:44
Svetovláda dosiahla v minulom storočí v americkom kongrese kriminalizáciu tejto najužitočnejšej rastliny. Určite sa na svete nepestovala v západnom svete ako fajčivo ale ako úžitková rastlina. je to rastlina ekonomickej slobody - lebo vyžaduje minimum ľudskej práce, netreba žiadnu chémiu počas jej pestovania, odburiňuje pôdu, chráni ju pred eróziou, popri tom sa vyprodukuje najkavalitnejšie ekologické vlákno, najkvalitnejší rastlinný olej, vysoko výhrevné kurivo - dokonca viac ako bukové drevo. KOmu toto vadí? Predsa tím čo vás zotročujú cez nefunkčné modely republík, nefunkčných politikov, nefunkčné ekonomiky, banky, ropu, vojnu, ideológie, zbrane, vojny ktoré šíria a únie ktoré zakladajú vždy v neprospech občanov. To že pár fajčiarov by takto ušetrilo svoje pľuca a peňaženky od devstácie, nemení nič na tom že indiké konope má v podobe čaju a extraktov aj proti rakovinový účinok. A toto včetko niekomu vadí. Nevadí to ale parazitným politikom ktorí svoje dostanú, rovnako ako aj zverbovaní povaľačí-ťažkooobenci a iné podradné "zložky" ktoré majú za úlohu udržiavať poriadok medzi zotročenými občanmi a prípadne im peledrekom ukázať medze občoanskej diskusie. Je zaujimavé že zvrhlíkom a parazitom slúžia ochrana. Proti protetujúcim normálnym ľuďom sú ako ofenzíva. A preto priatelia, ak by sme každý zasiali pol úkach a lesoch aspoň jednu konopú siatu - technickú na protest proti svetovláde synagogy satana a chorých mozgov a parazitov, tak by nás všetkých nedokázali zavrieť do base. Lebo kto by na nich potom robil?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. máj 2011, 20:35
úplne tebou súhlasím !

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984