Aktuálne správy o ekonomike sú varujúce

Rozpočtový schodok USA prekročí 11% HDP, čo je v porovnaní s európskymi hororový údaj. HDP v prvom kvartáli 2011 rástol o 1,8%, čo je oproti rastu 3,1% v poslednom kvartáli 2010 neklamný znak spomaľovania. Nemecký akciový index DAX stratil 1,7%, britský FTSE klesol o 0,9%, celoeurópsky FTSEurofirst 300 o 0,97%. Za jediný deň. Americký index S&P 500 spadol o 1,5% a Dow Jones o 1,3%.
Počet zobrazení: 2049
investicie-akcie-burza-Tokyo-detail-Stefan.jpg

Národná banka Slovenska (NBS) i Štatistický úrad (ŠÚ) SR mierne zvýšili svoj odhad nášho ekonomického rastu na tento rok. Vedú ich k tomu výsledky za prvý kvartál, ktoré svedčia o náraste priemyselnej produkcie a mierne i zamestnanosti. Pomáha nám najmä dobrý vývoj v Nemecku, so zamestnanosťou pomôže aj otvorenie pracovného trhu v Rakúsku a v SRN. Optimizmom chrlili minulý týždeň predstavitelia automobiliek, ktorí dokonca očakávajú, že najneskôr v roku 2013 prekonajú aj predkrízové rekordy.

To všetko sú úžasné správy, lenže minulý týždeň priniesol aj opačné. S napätím celý svet sleduje najmä debaty o zvýšení schodku federálneho rozpočtu v USA. Zákonom stanovený strop dlhu – 14,29 biliónov $ - vyčerpala vláda už v polovici mája a mobilizácia „mimoriadnych rezerv“ jej vystačí len do začiatku augusta, pričom nový fiškálny rok sa v Amerike začína v októbri. Americký rozpočtový schodok tak podľa všetkého prekročí 11% HDP, čo je v porovnaní s európskymi, kvôli ktorým je ohrozená existencia eura, priam hororový údaj. Republikáni varujú, že so zvýšením schodku budú súhlasiť, len ak Obama predstaví jasný plán šetrenia, lenže toho sa kde - kto bojí, aby to USA neuvrhlo do novej recesie. Americký HDP už aj tak v prvom kvartáli 2011 rástol len o 1,8% ročne, čo je oproti ročnému rastu 3,1% v poslednom kvartáli 2010 neklamný znak spomaľovania.
 


„Situácia sa dokonca zhoršuje“

Podľa Michaela Riedella z M&G Investments „priniesol máj početné sklamania a situácia sa teraz dokonca zhoršuje“. České Hospodárske noviny ho citovali, že väčšina zverejňovaných ukazovateľov zaostáva za očakávaniami nielen vládnych, ale aj privátnych ekonómov. Aktivita spracovateľského priemyslu v máji ochabla, priemyselná výroba narástla iba o 0,4% a počet nových pracovných miest bol najnižší za posledných 8 mesiacov. Pokračovanie takého negatívneho trendu by ohrozilo spotrebu amerických domácností, ktoré tvoria vyše 70% tamojšieho HDP! Navyše, ak spotrebiteľské ceny tam rástli najrýchlejšie za posledné tri roky a jadrová inflácia (bez vývoja cien potravín a energií) dosiahla 3,6%. Všetci teraz s napätím čakajú na zverejnenie júnových údajov, a ak nepôjde len o pokles v dôsledku výpadkov dodávok zo zemetrasením postihnutého Japonska, prinesie to ekonomické zemetrasenie, ktoré po čase pocítime aj na Slovensku.

USA sú totiž dôležitým ekonomickým partnerom pre západnú Európu a tá (najmä SRN) zasa pre nás. Pritom západná Európa – a vlastne celá eurozóna – je v napätí kvôli Grécku. Ako túto dilemu vyriešiť je iná téma, ale bez hlbokých zmien v globálnom finančnom systéme a v systéme financovania verejných rozpočtov bude Európa vyberať len zo zlých riešení. Povolebný návrat do reality už donútil aj slovenskú pravicu na čele s Ivanom Miklošom prebrať predvolebnú rétoriku Jána Počiatka a Petra Kažimíra, lebo krach Grécka by sme negatívne pocítili veľmi rýchlo vo zvýšených nákladoch na splácanie našich pôžičiek.

Akékoľvek riešenie gréckych problémov však hrozí spomalením ekonomického rastu v Európe, lebo zdá sa, že nikto nepresadí iný scenár, než aký presadzuje nemecká kancelárka. Súkromní investori, ktorí sa budú musieť podieľať na reštrukturalizácii gréckeho dlhu, budú opatrnejší, takže v ekonomike môžu chýbať potrebné financie. Európske vlády sa ešte viac upnú k fiškálnemu fundamentalizmu, takže v ekonomike budú chýbať ďalšie potrebné financie. Škrty navyše zvýšia tlak na niektoré nevyhnutné výdavky domácností (vzdelávanie, zdravotná starostlivosť), takže tie budú musieť šetriť pri menej dôležitých položkách. A zvýši sa ich neistota, čo opäť stlačí spotrebu.


Automatické zlepšenie sa nekoná

Nedôveru v skutočné oživenie ekonomiky prejavili súkromní investori minulý týždeň na (nielen) európskych akciových burzách. České Hospodárske noviny sa tešili, že „pražská burza odolala pesimizmu okolitých trhov“, ale nárast indexu PX bol o 0,03%. Aj to bol však dobrý výsledok oproti poklesom v Nemecku či v Británii, keďže „udalosti okolo dlhovej krízy zaplavili európske burzy pesimizmom“. A tak nemecký akciový index DAX stratil 1,7%, britský FTSE klesol o 0,9% a celoeurópsky FTSEurofirst 300 o 0,97%. Za jediný deň. Podobné výkony zaznamenali aj americké akcie v reakcii na májové výsledky tamojšej ekonomiky (o ktorých ste sa dočítali v tomto článku vyššie). Akciový index S&P 500 spadol o 1,5% a Dow Jones o 1,3%.

Tieto čísla z konca minulého týždňa automaticky neznamenajú, že tento týždeň to nebude lepšie. Ale je isté, že ak áno, tak opäť len na chvíľu. Jushua Raymond zo spoločnosti City Index pre Reuters vysvetlil, že „pochybnosti o očakávanom vývoji ekonomiky stále pretrvávajú,“ preto aj skúsení a rozhľadení investori „nie sú motivovaní držať akcie po dlhšiu dobu“. Ak sa investorom nedarí dosahovať zisky s akciami, tak investujú do komodít. To však spôsobuje ich zdražovanie a to zasa - najmä pokiaľ ide o potraviny či energetické zdroje – oslabuje hospodársky rast.

Cieľom tohto článku nie je vykresľovať budúcnosť v čiernych farbách za každú cenu. Ale upozorniť, že „automatické“ ekonomické zlepšovanie po krízovom období - podľa cyklických pravidiel kapitalistického systému - sa nekoná. Tento fakt zvyšuje nástojčivosť varovaní mnohých významných ekonómov sveta, že posledná kríza nebola prejavom „klasického“ kapitalistického cyklu, ale znamená zrútenie doterajších „železných zákonitostí“. Ak sa teda s jej dopadmi chceme naozaj a dlhodobo vyrovnať, potrebujeme zásadnejšie zmeny a nie oprášené neoliberálne dogmy.

Autor je ekonomický publicista

Foto: Stefan

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
21. jún 2011, 12:23
všetci sa spoliahame na zákonitosti, všetkému raz bude koniec, iný vidia nádej že aj iné, obdobné ekonomické poklesy sa odrazili od dna, a oživenie nastane, samozrejme s návratom k predchádzajúcemu, alebo ešte lepšiemu ryžovaniu. Definíciu dna nepoznáme (ja jedno mám - nikdy nieje tak zle aby nemohlo byť horšie) a sammuelson prestáva platiť však sa s ním, pre istotu, ani "nešermuje"
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
21. jún 2011, 12:36
http://finweb.hnonline.sk/c3-52094060-kP0000_d-cely-menovy-fond-by-mal-stat-pred-sudom
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
21. jún 2011, 14:31
na otázky, ktoré sú v článku, aj vo vašom príspevku položené, osvetluje v dialektickom nádhľade ing. I.Švehlíková vo svojej prednáške, (mnoho dalších nevypovedaných otázok otvára) http://www.youtube.com/user/TVSolidarita#p/p alebo môžte začať hned vedľa článku , ...
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
21. jún 2011, 17:12
A ktorej? Veď všetky soc.dem. strany už hodili obyčajného človeka (námedznú pracovnú silu) cez palubu. Nemeckí soc.dem. (La Fontaine vedel, prečo odišiel), britskí labouristi, francúzski socialisti, slovenský Smer... to sú všetko už len úbohí lokaji kapitálu, ponížení služobníčkovia "elít". Papandreu v Grécku a Zapatero v Španielsku sa už úplne odtrhli z reťaze doprava. Nepridávam sa...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. jún 2011, 19:05
Asi niečo iné je svetonázorový smer pod názvom "sociálna demokracia" a niečo iné je politický smer, hm, :), Smer-Sociálna demokracia. Ale buďte k sebe úprimnejší, ja tie kritiky neberiem, lebo veď každý má dnes šancu angažovať sa v politike a zmeniť to, čo sa mu nepáči.

Nezabúdajte, že tomu tak dávno nie je, že iba preto, že krajina mala inú ako "demokratickú orientáciu", bola ohrozovaná a trestaná embargom. Kuba bola pod tvrdým embargom a takmer vo vojenskom ohrození za to, že buduje socializmus a vládne tam komunistická strana.Niečo sa zmenilo, keď sa ukázalo, že Čína je riadená komunistickou stranou, ale to pragmatickému obchodu neprekáža. To máte jednoducho vo svete tak...

Máte však pravdu, strany Socialistickej internacionály sa ešte za vedenia Willyho Brandta v 1988 vzdali cieľa vybudovať socializmus...

A že sa líšia politické strany a ich činy od názvov, ktoré si dávajú a majú charakterizovať istý svetonázor? To je akási súčasná móda: Máte v Portugalsku Socialistickú stranu, ktorá bola "ľavicová" a Sociálno-demokratickú, ktorá je "stred-pravá", máte "Slobodu a solidaritu", vyslovene podnecujúci ľavicový trend, pričom sú Sulíkovci tvrdí ortodoxní pravičiari, máte "Obyčajných ľudí" a to už sa radšej dnes nik za obyxčajného človeka pre istotu nehlási, atď.

Takže ak si neprečítate dielo Ekonomická demokracia, ako ho chcete posudzovať? Iba ako odsudzovať vopred s predsudkami typickými pre koho? pre ľavičiara?Pravičiara?
Tak sa už toľko netvárte ortodoxne, vstúpte do Smeru-SD a zmeňte ho!
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
22. jún 2011, 14:32
...viem čo je Mondragon a viem, že množstvo krachujúcich podnikov v Argantíne po kríze prevzali do rúk zamestnanci a úspešne oživili (a tým dokázali, že to ide aj bez kapitalistov). Ale hodnotím súčasnú politickú scénu tak ako ju hodnotím a nie som sám - koniec koncov p. Švihlíková vo videu na tejto stránke tiež hovorí o nemožnosti výberu: máme tu presso kávu, instantnú kávu atd. ale čaj nenájdeme. Nemá význam brať do úvahy názvy strán. Klasické delenie osvedčené vyše 200 rokov stále platí - ľavica, pravica, konzervativizmus, liberalizmus. Akákoľvek strana si tu nájde svoje miesto, vždy niekde spadne. ALE PODĽA SVOJICH ČINOV! A tu je problém - naľavo nič. Meniť Smer v jeho terajšom personálnom obsadení nemá zmysel, za 4 roky svojej vlády dokázal, kde stojí. Ale chcem Vám povedať, pán Zajac-Vanka, že to skúsim (skúšam) s inou stranou a verte, že to vôbec nie je ľahké. Uvidíme ... Píšem to preto, aby sme zbytočne nepolemizovali a nemárnili energiu, lebo je zrejmé, že sme názorovo naľavo a solidarita a spravodlivosť nám niečo hovoria. Tragédia ľavičiarov je v tom, že sú atomizovaní a vybíjajú sa v takých "dôležitých" problémoch, ako sú reg. partnerstvá, pričom to rozhodujúce, a to je stav sociálnej základne, už ohrozuje samotnú existenciu národa, v lepšom prípade to bude existencia v štatúte otroka v montážnej dielni. Úlohou dňa je sformovať skutočnú ľavicovú alternatívu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. jún 2011, 22:25
ľavicovú alternatívu? Veď Smer je skutočnou ľavicovou alternatívou, ale v rámci kapitalistického systému ......... V prvom rade by sme mali mať spoločnosť rozdelenú na vývojové stupne, sociálno-ekonomické systémy, alebo formácie (najznámejšie sú otrokársky, kapitalistický, socialistický) a v rámci nich hovoriť o ľavici a pravici, konzervatívcoch a liberáloch, ap. Ak niekto uvažuje o novej podobe socializmu, mal by uvažovať aj o socialistickej pravici a ľavici, konzervatívcoch i liberáloch. Oni v takej hmlistej podobe existovali aj v klasickom socializme, podobne ako v hmlistej podobe existovali aj v klasickom kapitalizme............ Preto zrejme by sme mali začať hovoriť v rámci kapitalizmu o ľavicovej alternatíve voči kapitalistickej pravici, alebo potom o alternatíve voči kapitalizmu - a tam už nejde o ľavicovú alternatívu, ale komplexnú, systémovú alternatívu voči kapitalizmu ako systému.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984