Od Lolity k Zákonníku práce

Smutné je, že neľahké postavenie väčšiny zamestnancov si dnes uvedomuje každý, ale len málokto je ochotný pre zmenu daného stavu čosi urobiť. Všetkých sa zmocnil akýsi druh fatalizmu, že už raz je to tak a inak to byť nemôže. K tejto úvahe autora priviedlo čítanie románu španielskeho spisovateľa Lorenza Silvu Bolševikova slabina.
Počet zobrazení: 1517
kovo a.jpg

Román Bolševikova slabina (vôbec nie je o politike, ale je akousi španielskou verziou Nabokovovej Lolity) vyšiel v Španielsku pred štrnástimi rokmi, ale vďaka globalizácii autorova klasifikácia zamestnancov má už dnes zrejme univerzálnu platnosť. Rozprávač príbehu, ktorý v celej knihe neopúšťa ironický uhol pohľadu na skutočnosť a dnešný svet, v jednom z odbočení vymedzuje štyri kategórie zamestnancov.

Prvá skupina vďaka odborárom ešte stále žije v zlatom veku kolektívnych zmlúv, môže si po obede dopriať kávičku či odísť z práce pred záverečnou a začiatkom školského roka dostáva príspevok na školné pre svoje deti.
 


Druhú skupinu charakterizuje tým, že jej príslušníci sa v práci nepretrhnú a alebo ich pošlú predčasne do dôchodku, alebo si naň počkajú v zamestnaní lúštiac krížovky.

Tretia skupina, ktorá podľa autora tvorí asi 70 percent všetkých pracujúcich, prevažne pracuje na dobu určitú (autor ich nazýva záskokármi), sú väčšinou mladší, nemajú na nákup značkového oblečenia a pracujú skôr dvanásť než osem hodín denne. Dôvodom na neobnovenie ich pracovnej zmluvy môže byť choroba, chýbajúci úsmev sekretárky obliekajúcej si nohavice namiesto sukne, neochota pracovať cez víkendy či dvestopäťdesiat ďalších dôvodov.

Napokon autor hovorí o skupine prismrndávačov, ktorí sú mladí, dobre oblečení a pomerne dobre platení, dovolenkujú v zahraničí, pracujú aj počas vlastnej choroby a pre prácu zanedbávajú vlastné rodiny.

Túto klasifikáciu autor dopĺňa nostalgickými spomienkami na časy, v ktorých odbory dokázali brániť práva zamestnancov. Smutné je, že neľahké postavenie väčšiny zamestnancov si dnes uvedomuje každý, ale len málokto je ochotný pre zmenu daného stavu čosi urobiť. Všetkých sa zmocnil akýsi druh fatalizmu, že už raz je to tak a inak to byť nemôže. Že by tentoraz nepomohlo už ani štrnganie kľúčmi?

Foto: Detail plagátu OZ KOVO

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
05. september 2011, 20:51
...nepomoze, lebo tu nejde o idealy, ale o peniaze...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. september 2011, 22:50
To by bolo treba vytiahntu kluce pred kazdou zlovesnou fabrikou...
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
07. september 2011, 00:49
Vladimír, autorova klasifikácia zamestnancov, ako ste nám ju tu predtavili, že žiaľ FAKTOM v organizácii práce a výroby v 21.storočí a manažéri sa ju učias vnímať ako "federálny trojlístok" pracovníkov firmy, všeobecne povedzme organizácie:

Tá prvá skupina sú kmeňoví pracovníci, zamestnaci s pevnou pracovnou zmluvou na neurčito,
môže sa to blížiť v pozitívnom prípade k tým, ako tu popisujete, čo majú podpísanú kolektívnu zmluvu, akurát že ak je to podľa knihy tak je tu karikovaná "istota" tej kávičky - ja by som to nazval tak, že

"kmeňovými zamestnancami" sú ľudia, ktorí majú silnú pozíciu svojej kvalifikácie a odbornosti a preto nemá organizácia záujem ich stratiť. Svoju istotu si však títo pracovníci vybojovali svojou odbornosťou a pracovnou užitočnosťou pre zamestnávateľa a v praxi to rozhodne nie sú tí, čo večne kávičkujú a fajčia vo fajčiarni mimo pracoviska...

Pracovníkmi "na dohodu", na dobu určitú, sú tí zamestnanci, ktorých organizácia potrebuje na vyťaženie svojich kapacít, na vytvorenie produkcie v určitom časovom a množstevnom limite a preto im ani neponúka možnosť zamestnať ich natrvalo.
Títo pracovníci to vedia a väčšinou sú s tým zmierení a v praxi im radím, aby sa stali pre svojho zamestnávateľa "jedinečnými a nenahraditeľnými", teda aby sa pokúsili vyniknúť v nejakej svojej zručnosti, aby použili kvalifikáciu i rozum tak, aby si ich vedúci povedal, "sakra, Joža si nepustím, chcem aby ostal!"... ale aj medzi nimi je veľa flákačov, azda ste už zažili stretnutie s takýmito zamestnancami, ktorí Vám ako zákazníkovi povedia " toto neviem, nemám to na starosti, mňa to nezaujíma" a podobne...

Neriešim tu, nakoľko je to morálne či humánne takto zamestnávať ľudí, odpoveďou môže byť, že ak si takýto pracovník nájde dve-tri pracovné miesta a vie sa šikovne orientovať ( predať sa), tak naozaj jedného dňa ho nejaký zamestnávateľ "kúpi" do kmeňového stavu, stretávam sa s tým v obchodných organizáciách najmä u mladých šikovných ľudí, nakoniec často tak pracujú naši mladí v zahraničí.

Nehovorím, že to nie je vykorisťovanie, iba náš Zákonník práce to legalizoval - dohodári a podobne.

No a tou treťou skupinou sú "externí" pracovníci, ktorí buď dodávateľským spôsobom ( na živnosť, alebo zmluvu o dielo na konkrétny výkon), alebo "dočasne" pôsobiaci ( profesionálni odborníci vo svojom odbore) v rámci projektu časovo či inak limitovaného vykonávajú pre firmu, pre organizáciu svoju činnosť.

Zdanlivo by to sedelo s tým popisom od autora knihy, akurát že firmy majú prevažne silnejšiu pozíciu vo vyjednávaní podmienok práce a títo "dodávatelia" sú nútení predávať svoju prácu či jej výsledky často pod cenu, iba ak by sa stali vyhlásenými odborníkmi a špecialistami.

V tejto skupine je veľa remeselníkov, na ktorých ten autorov popis sedí - ale do tejto skupiny patrí aj veľa špecialistov, ktorým skutočne vyhovuje, že vedia predávať svoje vedomosti a zručnosti a sú dostatočne nezávislí.

Problémom na Slovensku zas je, že nová daňová a odvodová "reforma" pravicovej vlády im pre zmenu likviduje ich schopnosť vytiahnuť sa nad úroveň námezdného pracovníka a tak vopred ľutujem všetkých tých, čo pracujú vo firmách pod tyraniou nejakého "šéfa" a ešte k tomu na živnosť, teda zdanlivo ako podnikatelia, ich príjmy budú menšie ako tých, čo sú kmeňovými zamestnancami.

Zaoberám sa ekonomickou demokraciou - ako sa to zmení, ak v demokratickom podniku bude rozhodovať každý jeden hlas zamestnanca rovnoprávne - pričom asi bude "zdedená" táto štruktúra "federálneho trojlístka" a čo to urobí v praxi...
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
10. september 2011, 09:13
"Túto klasifikáciu autor dopĺňa nostalgickými spomienkami na časy, v ktorých odbory dokázali brániť práva zamestnancov. Smutné je, že neľahké postavenie väčšiny zamestnancov si dnes uvedomuje každý, ale len málokto je ochotný pre zmenu daného stavu čosi urobiť. Všetkých sa zmocnil akýsi druh fatalizmu, že už raz je to tak a inak to byť nemôže. Že by tentoraz nepomohlo už ani štrnganie kľúčmi?" ************* Začnem v časoch nedávno minulých tzn. pred r. 1989, kedy ROH úplne stratilo svoje základné revolučné funcie = bojovať so štátnym zamestnávateľom o zlepšenie pracovných podmienok, zlepšenie bezpečnosti práce, zmiernenie noriem a zvýšenie platov a odmien!*** ROH sa stalo cestovnou kanceláriou pre zamestnanecké dovolenky, pionierske tabory a najmä naháňačom námezdných pracujúch (komunistického proletariátu) na komunistické manifestácie 1., 9. mája, SNP, VOSR,... Taktiež organizátorom bujarých osláv MDŽ, MDD a Mikuláša (pardón Deda maroza) Odbory stratili okrem názvu ROH vo všetkom svojú revolučnosť! ********** V súčasnej dobe odbory ovláda SMER a ten sa vehementne usiluje o sociálny zmier s buržoáziou. Vo svojej ideológií sa takme úplne vykašl na boj pracujúcich za ich práva, ale podľa inštrukcií frakcie európských socialistov združených v PES sa stará o otázky "kultúrnej identity"! Čiže ich ďaleko viac zaujímajú záujmy homosexuálov a iných aberantov ako námezdných pracujúcich. (Už len čakám, že popri Flašíkovcoch ex kamošovi z SDĽ M. Ftáčnikovi, Ľ. Andrašimu uvidím pri najbližšom PRIDE mávať aj R. Fica dúhou zástavou)!!!*** Pre druhú skupinu z článku (žoldákov v policajtov) sa zaslúžil iný "odborár" R. Kaliňák, keď spolu s Litvom bojoval za nehorázne výsluhové dôchodky pre týchto darmožráčov!!!**** Je úplne zbytočné si klásť otázku: Tak, čo vlastne Smer chce urobiť pre pracujúcich robotníkov, roľníkov a chudobnú inteligenciu ako najsilnejšia pseudoľavicová strana????? RESUME: AK socialistom ide o sociálny zmier a kultúrnu identitu, tak im logický nejde o boj za práva pracujúch a vonkoncom o zmenu vlastníckých vzťahov v prospech pracujúcich! A o ono o tom všetkom to je!
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
10. september 2011, 10:06
"Druhú skupinu charakterizuje tým, že jej príslušníci sa v práci nepretrhnú a alebo ich pošlú predčasne do dôchodku, alebo si naň počkajú v zamestnaní lúštiac krížovky." *********** Ešte jedne návrat k tzv. druhej skupine "luxusných darmožráčov" v štátnej správe. *** Štát by sa mal v prvom rade postarať o bezpečnosť a spravodlivosť pre občanov. Lenže ako zabezpečí bezpečnosť občanom, ak polovica policajtov nevie poriadne strieľať, tretina nevie dobre plávať. Z celkového počtu policajtov by sa 1/4 "bezpečne" utopila lebo nevie vôbec plávať, 3/4 nezabehnú 100 m pod 13 sekúnd.Drvivá väčšina (asi 90%) tamer vôbec neovláda právo, lebo majú učňovky s maturitou, alebo pri vyšších hodnostiach vyštudovali diaľkovo majstrov odborného výcviku, alebo sociálnu prácu! Komuže sa to skladáme nehoráznymi daňami na výsluhové dôchodky? Ako títo darmožráči dokážu pomáhať a chrániť, ak nie sú schopní zachrániť seba? Chcú len lepšie a hlavne výkonejšie počítače s väčšími monitormi aby im bežali aj nové hry. Ako je vlastne možné, že absolvent II. stupňa VŠ študia zarába menej ako minimálnu mzdu x koeficient vzdelanosti (1,8 pre II. stupeň VŠ) napr. v školstve, ale neschopní policajti s učňovkou s maturitou trojnásobok minimálnej mzdy?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. september 2011, 10:22
"odpoveďou môže byť, že ak si takýto pracovník nájde dve-tri pracovné miesta a vie sa šikovne orientovať ( predať sa), tak naozaj jedného dňa ho nejaký zamestnávateľ "kúpi" do kmeňového stavu, stretávam sa s tým v obchodných organizáciách najmä u mladých šikovných ľudí, nakoniec často tak pracujú naši mladí v zahraničí." ************* Kriste Pane, tak to ste zdegradovali proletárov na úroveň prostitútok, ktoré sa vedia cez deň viackrát predať! Ak si takéto predajné individuúm vie "šikovne orientovať" tak si nájde bohatého západného "klienta" a možno si ju zaradí do svojho "kmeňového háremu" len musí byť mladá, pekná, a inteligentne zvrátená. To snáď nemyslite vážne? A to som nič nevytrhla z kontextu, ale použila analógiu v ktorej ide o ľudskú dôstojnosť!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. september 2011, 15:58
Možno v tých profesiách a v tej vekovej kategórii, kde sa človek ocitol v nezamestnanosti po dlhom-dlhom pracovnom pomere prevažne vo fabrike či v štátnom podniku (teraz železničiari) ešte nájdeme ľudí, ktorí verne odslúžili podniku povedzme 35-40 rokov a teraz ich pred dôchodkom vyhodili, alebo sa držia zamestnania a už sa ani neobzerajú po inej práci, nuž ale kapitalizmus a zmenený spôsob práce a zamestnania prevažnú väčšinu ľudí "zomlel" a naučil, že najlepšie je držať sa "na troch nohách", teda mať a vynikať v pevnom zamestnaní, ale mať možnosť ak budem prepustený narýchlo si zjednať aj prácu na dohodu, byť pripravený pracovať "z donútenia" ako živnostník a striedať tak tieto možnosti tak, aby som sa v priebehu roku čo najlepšie uživil a možno i odrazu pracoval na 2-3 úväzkoch. Nik sa necíti byť ani prostitútkou, ani proletárom, jednoducho pracujeme, pretože musíme sa uživiť. A vy ako?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
12. september 2011, 23:00
"kapitalizmus a zmenený spôsob práce a zamestnania prevažnú väčšinu ľudí "zomlel" a naučil, že najlepšie je držať sa "na troch nohách", teda mať a vynikať v pevnom zamestnaní, ale mať možnosť ak budem prepustený narýchlo si zjednať aj prácu na dohodu, byť pripravený pracovať "z donútenia" ako živnostník a striedať tak tieto možnosti tak, aby som sa v priebehu roku čo najlepšie uživil a možno i odrazu pracoval na 2-3 úväzkoch. Nik sa necíti byť ani prostitútkou, ani proletárom, jednoducho pracujeme, pretože musíme sa uživiť." *************** Akosi vám uniká elementárna podstata ľudskej dôstojnosti. Ani sa vôbec nečudujem pri takomto chápaní bezvýchodiskovej situácie proletariátu popierate "nos medzi očami" ak tvrdíte, že"!"Nik sa necíti byť ani prostitútkou, ani proletárom, jednoducho pracujeme, pretože musíme sa uživiť."!" *** Pre Boha a tá prostitútka, ktorá živí nielen seba, ale prípadne aj deti ako "pridanú hodnotu najstaršieho povolania" tiež jednoducho "pracujeme", pretože sa musíme uživiť! Tiež je obeťou zvrhlého kapitalistického systému, ktorý núti či už námezdného pracujúceho bez výrobných prostriedkov = PROLETÁRA predávať sa na trhu práce, lebo tak isto ako tá prostitútka nemá nič iné, lebo "zamatová" buržoázia ich proletarizáciou pripravila o všetko, vrátane ľudskej dôstojností!!!!!! Sú teda v krajnej nudzi nútení predavať samých seba na trhu práce, aby sa vôbec uživili!!!!! Aký je v tom rozdiel podľa vás? *** Možno len v tom, že tá prostitútka nerobí za minimálnu mzdu až 12 hodín denne a cca 250 hodín mesačne ako proletárka v buržoáznom obchode, alebo za výrobným pásom!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. september 2011, 21:18
Si mylím, že odborárska práca je vzťah konkrétny zamestnávateľ a konkrétni jeho zamestnanci a politika je vzťah všetci zamestnanci a všetci zamestnávatelia, teda ak učiteľky robia, čo robili v Bratislave, tak robia politiku, lebo vzťah ku štátu aj doborárov učiteliek je politika. Bol som tam a viem, ak tam bol niekto z vlády, tak musel do vlády hlásiť: veľa vás z učiteliek bude opäť voliť, nech budete robiť čokoľvek, učiteľky sú nespokojné ale nevýrazne povrchne, sa mmusia ich odborári politickou nestranosťu oháňať lebo samotné učiteľky sú také, "kašlite" na ne, "činnosťou" nič nestratite a nezískate. Prvá kríza prekvapila, druhá kríza by mohla a mala prebudiť Vás k činnosti/ celé SLOVO /, aby v tretej kríze učiteľky vedeli, ako dosiahnuť, čo úprimne dosiahnuť chcú. Ak to neurobíte, alebo ak sa netrafíte, tak budú také isté ako dnes, v každej ďaľšej kríze.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984