Tešíme sa s tebou, Riško...

Nech sú dôvody pre pád vlády akokoľvek čudné, dobrá správa je, že vláda padla. Pozliepaná pravica už ďalej nemôže vnucovať občanom svoje neoliberálne experimenty. A keďže so Sulíkom už asi nikdy nikto normálny nebude chcieť ísť do koalície, Slovensko sa možno konečne dostane z nekonečnej zákopovej vojny, ktorú tu už dvadsať rokov pravica dokola živí. Aspoň je tu nádej...
Počet zobrazení: 8114
Sulik 3.JPG

Naopak, stratili všetky a najviac Richard Sulík a jeho Sloboda a Solidarita. Jeho cieľ – potopiť euroval – Sulíkovi nevyšiel. Súc si vedomý toho, že euroval nakoniec prejde aj bez jeho podpory, povalil vládu bez akéhokoľvek zisku. Z hľadiska politickej racionality absurdná voľba. Prečo to teda urobil?


Prečo Sulík tak nebojoval za homosexuálov?

Sulík tvrdí, že dôvodom bol jeho principiálny postoj, jeho presvedčenie, jeho pevné morálne zásady. Nuž ale potom sa treba spýtať, kde boli jeho zásady, keď mohol takto isto tvrdo zabojovať za registrované partnerstvá, fajčenie marihuany či iné témy z jeho kultúrno-liberálnej výbavy. Logika nepustí: Na jednej strane máme „neohrozeného Sulíka“ z kauzy euroval, kde sa situuje do polohy principiálneho bojovníka, ktorý je pre svoje presvedčenie ochotný položiť vládu, aj keď nič nezíska, iba dobrý pocit, že nezradil svoje ideály. Na druhej strane máme „ustupujúceho Sulíka“ zo všetkých predošlých káuz, vrátane nesplnených sľubov pre homosexuálov či mladých „trávnikárov“. Pri „normálnom“ politikovi by sa dalo povedať, že svoje sľuby nenaplnil, pretože ich obetoval v mene iných cieľov, v mene politických kompromisov, v mene vládnej stability. Lenže Sulík je predsa iný. Ak niečomu verí, ide za tým hlava-nehlava. Také je ponaučenie z kauzy euroval. A teda logický záver? Na iných kauzách, ako je dekriminalizácia marihuany či registrované partnerstvá Sulíkovi vôbec nezáležalo, inak by pre ne položil vládu s rovnakou vervou ako v prípade eurovalu.


Podčiarknuté a sčítané: Sulík očividne kultúrno-liberálne témy iba zneužil vo svojej kampani. Ako učí postmoderná filozofia, nestačí analyzovať iba to, čo bolo vyslovené či napísané, ale aj to, čo povedané nebolo. V prípade Sulíkovho postoja k eurovalu je aplikácia dekonštrukcie na Sulíkovo správanie priam učebnicová: jasne nám dokazuje, že Sulík zradil všetky svoje ostatné priority. Tým, že vládu položil práve pre euroval, ukázal, že nie je prioritne liberál; že nie je vôbec liberál, ale len – obyčajný populista a euroskeptik. A jeho predvolebná kampaň, ktorú postavil na liberálnych heslách, bola len jedna veľká lož. 


Pred voľbami klamala celá pravica

Pravdaže, Sulík sa bude brániť, že nezmysly sľubovali aj ostatní pravicoví lídri. Bude nám na tlačovkách predčítať z „modrých“ predvolebných brožúrok, v ktorých SDKÚ na čele s Ivetou Radičovou jasne a bez škrupúľ hlásalo, že euroval v takej podobe, v akej sa dnes v Európe prijíma, nikdy nepodporia. Áno, Sulík má pravdu – oni bohapusto klamali a tému pôžičky Grécku iba zneužili v predvolebnej kampani. Prečo to robili? Pretože na rozdiel od Roberta Fica (vtedy ešte úradujúceho premiéra) si mohli dovoliť, čo si už neskôr vo vládnych pozíciách dovoliť nemohli – pred voľbami si mohli dovoliť robiť veľké ramená, lebo nemali žiadnu zodpovednosť. Klasický populistický manéver.

O rok a pol neskôr však už boli v celkom inej pozícii. Ako vládni politici si nemohli dovoliť ísť sami proti celej Európe, nech si mysleli o eurovale čokoľvek. Tu už totiž dávno nešlo o hru na to, kto má pravdu, ale o to, či Slovensko bude v Európe vnímané ako „čierny pasažier“. Čiernych pasažierov nikto nemá rád: pokutujú ich, vyhadzujú z vlaku, zazerajú na nich. Žiaden zodpovedný politik by nechcel svoju krajinu vmanévrovať do tejto pozície. Jedine Sulík. Ten však do tohto zápasu nešiel s mentalitou štátnika či politika, ale s mentalitou sfanatizovaného gerilového bojovníka, ktorý je v mene „revolúcie“ ochotný položiť aj vlastný život.


Žiadne ideály, iba veľké ego

Problém je, že v konečnom dôsledku Sulíkov boj nebol ani len o tej jeho malej osobnej „revolúcii“. Jeho pozíciu si nemožno romantizovať. Nie preto, že Sulík so svojím groteskným výzorom asi nikdy nebude námetom na potlač na tričká ako Che Guevara či predlohou pre film s Melom Gibsonom o škótskom národnom hrdinovi. Samozrejme, Sulík možno sám seba vidí ako ľudového hrdinu, ktorého v závere filmu lámu na kolese, do toho hrá srdcervúca hudba a on kričí: „Slobodáááá!“ Vlastne: „Nie eurovalúúúúú!“

Je to však inak. Rozdiel je v tom, že aj tí najromantickejší revolucionári vždy bojovali za niečo dejinné, za niečo veľkolepé – za revolúciu, za slobodu, za národné oslobodenie, za nadčasové ideály. Sulík však bojoval len a len za seba. On povalil vládu (áno, znie to neuveriteľne!) len kvôli patetickému gestu. Ak by bojoval za to, aby nebol euroval schválený, robil by všetko preto, aby nebol schválený. On však od počiatku počítal s tým, že euroval koalícia schváli bez neho s podporou SMER-u. Dokonca ju k tomu nabádal. Čiže Sulíkovi očividne nešlo o boj proti eurovalu, ale o jeho ego. On – zdôraznime to ešte raz – „veľký On“, monsignor Sulík, si za žiadnych okolností nechcel pripustiť, že by On, veľký monsignor Sulík, zradil svoje presvedčenie. A tak nakoniec zradil všetko, za čo bojoval a ostalo mu ozaj už len to nekonečné ego. Nie nadarmo Goethe kedysi napísal, že nie je nič menej principiálne ako absolútna principiálnosť.


Tri dobré správy

Nech sú dôvody pre pád vlády akokoľvek čudné, dobrá správa je, že vláda padla. Nelogicky, to áno. Ale tak to býva, keď je ego silnejšie ako zdravý rozum. Našťastie pre Slovensko, pozliepaná pravica už ďalej nemôže vnucovať občanom svoje neoliberálne experimenty a keďže so Sulíkom už asi nikdy nikto normálny nebude chcieť ísť do koalície, Slovensko sa asi konečne dostane z nekonečnej zákopovej vojny, ktorú už dvadsať rokov pravica dokola živí, aby mobilizovala svojich sfanatizovaných voličov. Konečne sa politika na Slovensku prestane interpretovať ako boj Dobra a Zla, Spoločenstva prsteňa a Mordoru, neba a pekla, svätcov a démonov. Konečne sa do našej politiky vrátia argumenty namiesto inkvizičných zaklínadiel a honu na čarodejnice. Čiže – ďalšia dobrá správa: z politiky vypadne ten únavný pravicový križiacky element, ktorý Slovensko rozdeľoval na dva nezmieriteľné tábory a ktorý robil z Fica strašlivého satana, jazdca apokalypsy, sedemhlavého draka, slovenského Lorda Voldemorta, všetko v jednej osobe.

A do tretice dobrá správa: pravica sa vyfarbila ako nekompetentná, nestabilná a nedôveryhodná alternatíva, ktorá Slovensko uvrhla do hlbokej stagnácie a nepresadila prakticky nič zo svojich veľkolepých sľubov. Takto by to zrejme dopadlo aj bez Sulíka, ktorý celý proces iba urýchlil a znásobil jeho efekt. Kauza eurovalu je však napriek tomu jedinečná: je natoľko iracionálna, že v slovenskej politológii zrejme nadlho pochová teóriu racionálnej voľby, ktorá sa snaží vnímať politické subjekty ako racionálnych aktérov.    

Táto politický hra nebola o ideáloch. Bola o moci, o veľkých egách a prelomených sľuboch. Ale vydýchnime si: bola to hra s dobrým koncom. A Riško asi má, čo chcel – nech to bolo čokoľvek. Tešíme sa spolu s ním. Tento jeho Nápad ozaj stál za to.

Foto: Záznam z 24. schôdze NR SR

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
14. október 2011, 10:42
jeho presvedcenie operativne prameni z momentalnej situacie. ked zistil, ze 60% obcanov je proti navyseniu eurovalu z hladiska jeho OLO matematiky mu vyslo, ze su to potencialni volici SaS (co je pravda). treba si uvedomit, ze je to ta ista logika ako pred volbami 2010, ked si uvedomil, ze mladez pozadujuca slobodne hulenie nema v parlamente zastupenie podobne ako ti, co pozaduju slobodne homozvazky. sulikova OLO matematika vysla, do parlamentu sa dostal a dokonca sa stal aj sefom parlamentu, co je vec v klasickych demokraciach nepredstavitelna. sulik nema ziadne skrupule, ani ziadneho boha, jeho panom bohom su percenta - a tym sluzi (viac menej uspesne)... zasluhou strany SMER a jeho predsedu Roberta Fica bola pravica rozstiepena a deklasovana - co vsak este neznamena, ze vo volbach marec 2012 je uz vsetko vyhrate...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 11:08
Toto snáď nemyslite vážne:"zasluhou strany SMER a jeho predsedu Roberta Fica bola pravica rozstiepena a deklasovana - co vsak este neznamena, ze vo volbach marec 2012 je uz vsetko vyhrate..."

****************************************

Smer sa dostal k predčasným voľbám ako slepé kura k zrnu, nič pre to neurobi! A čo sa zmení ak aj voľby vyhrá? Vôbec nič!!!!!!!!!!!!! Chudobní budú chudobnejší a bohatí buržuji budú bohatší! Zaplatíme krízu, a pre grécké dlhy si budeme uťahovať opasky s požehnaním ateistického Smeru! Budeme robiť za 317-327 eur ako eurožobráci a budeme hrdí, že bohatým štátom ako grandi požičiavame, hoci už nemáme pomalý dať čo do huby!!!

Len by som upresnila, že na drvivej väčšine územia Slovenska chodia ľudia do práce za 317-500 eur

Prečo chodia za tak málo? Lebo si zvykli, že treba si uťahovať opasky, aby boli peniaze pre Grékov, Portugalcov, Španielov, Írov, Talianov,... . Nesmieme si všetko prejesť a nesmieme zadlžovať budúce generácie! To je oficiálna rétoriky buržuáznych politikov. Treba budovať chrématistický štát s rovnou daňou, namiesto prosociálneho s progresívnou daňou

Mali sme tu 4 roky "Róbertkovcov" s ultra dominantným postavením vo vláde a rovná daň zostala, ceny energií sa neznížili, nič sa nezoštátnilo bez náhrady, čo buržuji rozkradli, hoci to vytvoril pracujúci ľud! Kde sú Róbertkové slová o vlastizrade pri privatizáciách? Nestal sa z neho obyčajný utilitaristický oportunista? Dokonca sa neodškodnili ani klienti nebankových subjektov (okradnutí paradoxne za ministrovnia Shmognerovej z ex Ficovej SDĽ, ktorá je súčasťou Smeru), ani sa nezoštánili poisťovne, ani DSS, skrátka hrôza........

Najhošie na tom je to, že neexistuje ani alternatíva a preto ani teoretická šanca na zlepšenie postavenia proletariátu!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 11:11
Prosim vas a naco su nam politici, ktory sa spravaju ako politicke prostitutky... Na jednej strane nevedia Ficovi prist na meno a na druhej strane mu ochotne nastavia (ved viete co) ked od neho nieco potrebuju. Bolo by uz nacase poslat ich na dochodok podobne ako Otca vlasti.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 11:34
Tá charakteristika "cez percentá" je drasticky pravdivá.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 11:35
Prosim vas a naco su nam politici, ktory sa spravaju ako politicke prostitutky... Na jednej strane nevedia Ficovi prist na meno a na druhej strane mu ochotne nastavia (ved viete co) ked od neho nieco potrebuju. Bolo by uz nacase poslat ich na dochodok podobne ako Otca vlasti. Jan Peter"

************************************

Presne to čo ste na troch riadkoch popísali sa dá zhrnúť do troch slov = buržoázny utilitaristický oportunisti

Žiaľ má silný pocit, že k ním môžem priradiť aj smerákov vrátane Róbertka! Jeho návšteva Putina to ani z ďaleka nevyžehlí. Už skončil s frajerinami ako návšteva Kuby (alebo aspoň ich veľvyslanectva),Vietnamu a najmä Chavezovej Venezuely! PES (buržoány eurosocialisti) mu pristrihol krídielka, tak mu ani nenapadne niekam letieť, kde si to neprajú!

Mám silný pocit, že po jeho servilných podmienkach predčasných volieb tzn. bez zastavenia nezvratnej privatizácie, prijímania reformných zákonov si pripravuje podhubie pre veľkú koalíciu s Miklošom a Dzurindom. Ak ju vytvoria (tak ako v 1998-2002) tak nás čaká "úžasná" budúcnosť z ktorej sa pos******!

Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
14. október 2011, 11:45
S hodnotením Sulíka možno súhlasiť. Ale závery, očakávanie, že *Konečne sa politika na Slovensku prestane interpretovať ako boj Dobra a Zla, Spoločenstva prsteňa a Mordoru, neba a pekla, svätcov a démonov. Konečne sa do našej politiky vrátia argumenty namiesto inkvizičných zaklínadiel a honu na čarodejnice. Čiže ? ďalšia dobrá správa: z politiky vypadne ten únavný pravicový križiacky element, ktorý Slovensko rozdeľoval na dva nezmieriteľné tábory a ktorý robil z Fica strašlivého satana...* sú zrejme z rozprávkovej krajiny:-). Veď vnútorne sa tie tézy samy osebe popierajú, pretože tu sa bojuje ´proti pravici ako Zlu. A Smer predstavuje to Dobro. Takéto videnie situácie stúpencov Smeru ide predsa presne v tých šľapajách, ktoré kritizujú, delenie krajiny na nezmieriteľné tábory, robenie z niekoho satana.

Predsa v pluralitnej, demokratickej spoločnosti problém nestojí tak, že ľavica je dobrá (teda len jedna, Smer), pravica je zlá, je to démon. Pravicovo založení ľudia majú tiež právo na presadzovanie svojich záujmov, tak ako ho majú aj ľavicovo založení voliči, a to rôznych ľavicových zafarbení (Smer démonizuje aj komunistov).
Riešenie v dnešnej spoločnosti nespočíva v popretí rozmanitosti, inakosti, ale v takom pluralitnom usporiadaní spoločnosti, aby sa mohli naplniť potreby každej skupiny. Predsa pri súčasnom nedemokratickom usporiadaní vždy jedna strana horekuje, že jej život sa stal peklom a snaží sa destabilizovať politický systém, teší sa zo zlých hospodárskych, politických, kriminálnych výsledkov.
Preto našou úlohou je hľadať spoločne také usporiadanie spoločnosti, aby naplnilo potreby rôzne orientovaných ľudí.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
14. október 2011, 12:56
ale podstata bude asi v tom, ze nas pravicovy zlepenec zistil, ze to s tym kapitalizmom ide poriadne rychlo z kopca a velmi sa im hodil euroval, aby mohli vsetky tie svoje fantasmagorie hodit cez palubu a po prehrmeni toho najtazsieho kricat my nic, my muzikanti. Neviem ci ste si minuleho tyzdna vsimli unik zoznamov tkz. mafie. Lipšiak to zahral do autu. Len tak, clovek co cely svoj nepodareny karierny zivot bojuje proti bezpraviu a zločinnosti. Asi tych zo zoznamu budu este potrebovat. A este nieco z vonku. Amerika sa chysta napadnut dalsiu krajinu vo svete. Podmienky si na to uz vyrobila. Teraz uz to len spravne podat aby to ten plebs pochopil a spapkal aj s navijakom vojensko priemyselnej loby, ktorej sa boji aj Fico, vid debata spred tyzdna za 5 minut 12 s Hrusovskym. To si nasi umelci s mimovladok ani siedmej velmoci nedovolili vsimnut.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 13:44
ze sa na smrt pohadali peniaze s peniazmi.To proste nie je mozne.Tonik uz ludi vytazne pokriky na oslavu genialnej strategie Smeru,ktora dokazala nemozne.Paradoxne nic nerobenim.Ano je to o Smere.O tom ako mu zabranit dostat sa peniazom dlhodobejsie pod kozu.V hre su dve varianty.Ist k volbam skor ako ,sa koalicnici dopracuju k madarskemu varintu bez Ficovho pricinenia.Kracali k tomu snelo a neohrozene.Alebo mu ponuknu danajsky dar .Vladu s KDH na krku v zlozitom obdobi ,ktory mu s laskavou pomocou KDH definitivne zlomi vaz .Weiss 2002.Kde bude Fico velvyslancom v roku 2022 ? Po madarsky tusim nevie.Najmenej pripraveny na volby po ,ktorych tak tuzi,ktore mu tak velkodusne darovali je SMER.Nema s kym vladnut.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 13:53
Vrah ma pravo va vrazdenie ?Na co ma potom pravo vrazdeny ? Alebo mu ponechas povinnost byt zavrazdeny?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 14:11
ale nie sme v škôlke, aby si tu uvádzal detinské príklady. Dúfam, že tým nemyslíš seba:-).
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 15:13
V parlamente aj v skolke.Ak maju vynimky, su to len pravidla ,ktore niekto urcil.Tam uz je faktor subiektivity.Ak si myslis ze pravica ma pravo presadzovat blahobyr jednych na ukor druhych, tak to musi platit aj o vrahovi.Uplatnit si zivot na ukor ineho zivota.V extreme sa najkrajsie vynima"mudrost"napisaneho.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 16:04
Pravicovo založení ľudia majú tiež právo na presadzovanie svojich záujmov, tak ako ho majú aj ľavicovo založení voliči, a to rôznych ľavicových zafarbení (Smer démonizuje aj komunistov). Riešenie v dnešnej spoločnosti nespočíva v popretí rozmanitosti, inakosti, ale v takom pluralitnom usporiadaní spoločnosti, aby sa mohli naplniť potreby každej skupiny. Predsa pri súčasnom nedemokratickom usporiadaní vždy jedna strana horekuje, že jej život sa stal peklom a snaží sa destabilizovať politický systém, teší sa zo zlých hospodárskych, politických, kriminálnych výsledkov. Preto našou úlohou je hľadať spoločne také usporiadanie spoločnosti, aby naplnilo potreby rôzne orientovaných ľudí. Milan Antal "

**************************

Také riešenie neexistuje ako pán Milan popisujete! Ak sa domnievate, že áno, tak to podrobne rozveďte.

Uvediem príklad toho, že vaše tvrdenie je postavené na "vode": Ak sa do košiara zatvorí 50 kg krvilačná vlčica a 10 50 kg oviec, tak to nebude pluralitné riešenie v "inakosti", ale hotový masker! Môžete každému naivne tvrdiť, že každá ovca je vysoká v kohútiku 80 cm a má rovnakú 50 kg váhu ako vlčica, takže má úplne rovnakú šancu v "trhovom" prostredí byť úspešná! Skončí to tak, že vlčica v takom "trhovom prostredí" roztrhá všetky ovce! Ak odbočím zo zvieracej ríše, tak toto neplatí ani v boxe, či K1 (v klietke) a tam dáte držiteľa napr. 6. danu napr. v karate, alebo ju jitsu, či tei kvon do ako "vyrovnaného" súpera invalidného dôchodcu s rovnakou výškou a váhou! Úplne rovnako to skončí masakrom ak súťaži na život a na smrť dôjde!!!

Takže úplne rovnakú šancu ako ovce, či invalidný dôchoca majú v trhovom prostredí aj proletári! Z uvedeného vyplýva, že v žiadnom prípade nepôjde o rovnocennú "súťaž", ale vždy o masaker!

Môj názor je taký, že v trhovom prostredí môžu vo fairovej súťaži sa zúčastniť len úplne rovnocenní súperí! Vlk s vlkom, karatista s karatistom, buržuj s buržujom! Nikdy nie vlk s baranom, karatista s invalidom, buržuj s proletárom, lebo takto vždy pôjde o masaker!

Budem rada, ak nám vysvetlite vo vyššie uvedenom kontexte toto: "Riešenie v dnešnej spoločnosti nespočíva v popretí rozmanitosti, inakosti, ale v takom pluralitnom usporiadaní spoločnosti, aby sa mohli naplniť potreby každej skupiny?"

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 16:24
Vladu s KDH na krku v zlozitom obdobi ,ktory mu s laskavou pomocou KDH definitivne zlomi vaz .Weiss 2002.Kde bude Fico velvyslancom v roku 2022 ? Po madarsky tusim nevie.Najmenej pripraveny na volby po ,ktorych tak tuzi,ktore mu tak velkodusne darovali je SMER.Nema s kym vladnut. Chatyv Alkov"

*********************************

Možno otázka tak nestoji ako sa domnievate. Možno mecenáši Smeru sú nervózní z toho, že sa im "investície" do smeráckej predvolebnej kampane nevracajú. Možno, že zastavenie diaľníc a iných lukratívných štátnych zákazok spôsobuje aspoň tak veľkú nervozitu ako zlé správy pre finančné trhy!

PS: Fico nepôjde robiť veľvyslanca (tak hlboko ešte neklesol), jeho ambícia je byť prezidentom. Jeho veľkým snom "mora" by bolo vytvoriť napr. s Paškom tandem ako Putin s Medvedevom a striedať sa pri moci až do smrti!

Smer pôjde do vlády s kýmkoľvek, len aby vládol a mohol dlh mecenášom čím skôr splatiť! Sedenie v opozícií s najväčším počtom poslancov je ponižujúce a neprospešné pre ďalšiu existenciu Smeru

Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
14. október 2011, 17:01
prave takyto pristup volica umoznil aby nas tamti papalasi stale okradali. jeho rezignovany postoj ze klamanie volicov je normalne ba priam az nutne, je za tym ze si stale volime rovnakych mafianov. Sulik sa v najblizsich volbach do vlady nedostane, a zial nieje iste ci sa tych dalsich este niekto nas dozije, ale ak ano tak potom ma velmi dobru sancu ich vyhrat suverenne. To hovorim ako realista co ho nema rad, ale viem ze v tomto pripade ma pravdu Sulik a vsetci sme sa stali otrokmi srocky zvanej euroval
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 17:20
prosim vas, usetrite ma od vasich prispevkov a vasich imbecilnych reakcii. dakujem.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 17:37
u mna je jasne koho volim a koho podporujem. strana SMER (tretia cesta - ak ti to nieco hovori) tymto preklenula zle volebne vysledky svojich byvalych koalicnych partnerov a rozohrala hru na zaklade ktorej sa lobbisticky pravicovy zlepenec rozlepil a ukazal svoju biedu. co strana ktoru podporujem urobila je jasne kazdemu - len u vas na Vychode asi idete nielen podla ineho kalendara, ale aj podla nejakych vam vlastnych kriterii nam tu na Zapade malo zrozumitelnych. nuz teda ukaz svoju vlajku, koho podporujes, napis co urobila tebou podporovana strana, aby zastavila pripravovane tunelovanie nasej pritomnosti a buducnosti ps: a napis aspon raz konkretnu odpoved na konkretnu otazku, nie dalsiu Ezopovsku sentenciu
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 18:07
"Našťastie pre Slovensko, pozliepaná pravica už ďalej nemôže vnucovať občanom svoje neoliberálne experimenty a keďže so Sulíkom už asi nikdy nikto normálny nebude chcieť ísť do koalície, Slovensko sa asi konečne dostane z nekonečnej zákopovej vojny, ktorú už dvadsať rokov pravica dokola živí, aby mobilizovala svojich sfanatizovaných voličov. Konečne sa politika na Slovensku prestane interpretovať ako boj Dobra a Zla,..."

******************************

Stačilo si včera zapnúť STV a Hríbovú Lampu a hneď bolo všetko vidno v úplne inom svetle a sa nám autor snaží nahovoriť! Bratislava dôveruje Sulíkovi, lebo sa zachoval chlapský a principiálne.

Tak to mnohokrát zaznelo až s vínimkou na posledného dementa Ivana Mikloša. Všetci sa však zhodli na jednom, že "Zlo" pre Slovensko reprezentujúce do r. 2010 Mečiarom sa presunulo ako smrad v plnej miere na Fica. Takže boj "Zla" (Ficovho populizmu) a bližšie neidentifikovateľného "Dobra" sa zvedie aj v najbližšej predvolebnej kampani. Lepšie povedané zvedie sa bonmotami boj o masy tupovoličov, ktorých naposledy vedel cez svoj bezplatný reklamný týždeník presvedčiť Matovič. Kto ich presvedčí 10. marca ani srnka netuší.

Ešte karty môže zamiešať Ústavný súd ak potvrdí nálezom porušenie Ústavy, ku ktorému opakovaným hlasovaním o eurovale nepochybne došlo!

Možno Fickovcom klepnú zúbky na prázdno?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 19:31
Tie Vaše príklady sú úplne od veci, popisujú opak toho, čo som povedal. Neviem, prečo by som mal zavierať ovce s vlkmi, keď to ide urobiť osobitne, čo nakoniec ľudia aj robia, ovce zavierajú osobitne do salaša a vytvárajú im podmienky stavané pre ne. Ak zmiešam dokopy ovce, sliepky, ošípané, a vytvorím im raz ovčie, slepačie, svinské podmienky, vždy sa bude cítiť dobre len jedna skupina, ostatné budú živoriť. Zlo a dobro bude z pozície rôznych ľudí mať rôzne podoby.
Ide teda o to, pluralitne usporiadať civilizáciu tak, aby sa vytvorili rôzne spoločenstvá, ktoré budú mať podmienky stavané na seba. Ja uznávam právo pravičiarov, ale hoci aj Vás na svoj spôsob života, ale zároveň oň nemám záujem. Tak prečo by som sa ním mal zaoberať, bojovať s ním, keď je mi ľahostajný, keď chcem žiť svojím spôsobom života, venovať jemu svoje úsilie.

A malá rada - treba sa naučiť rozmýšľať týmto spôsobom, pretože ak sa ľudia nenaučia rešpektovať iné spôsoby života, vyšší spôsob života si uplatní právo ich zlikvidovať.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 19:38
Aké všeobecné postuláty? Je predsa jasné, že vrah patrí pred súd a za mreže. Vieš o nejakom? Tak prečo ho neoznámiš na polícii? Alebo si o nejakom politickom subjekte myslíš, že sú to vrahovia, len si zbabelý, aby si to nahlas povedal? Tie Tvoje tajnostkárske náznaky znamenajú len neplodnú diskusiu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 20:12
"Pravicovo založení ľudia majú tiež právo na presadzovanie svojich záujmov,"Toto moze napisat len ten kto nevie kto je praviciar a co je zaujem praviciara.Len toouko som chceu povedat

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984