99% - obchod s nádejou

Aby bolo jasné: toto je redakčný úvod k nasledujúcemu komentáru, nevyhnutný vzhľadom na úpravu stránky a jednotlivých článkov. Posledné dni vylúštili už niekoľko predvolebných krížoviek. Kto sleduje politiku, sa väčšine z nich nečuduje, vlastne sa tu už každý vyfarbil. Niektorí sa pokúšajú ešte prefarbiť, ale parafrázujúc Lasicu, nebudú iní, len prefarbení.
Počet zobrazení: 4630
P9140011.JPG

Už je takmer pravidlom, že sa pred voľbami ako huby po daždi vynárajú stále nové politické subjekty a noví lídri. Čím viac sú ľudia nahnevaní a vyhecovaní mediálnou ofenzívou a čím viac ich drvia existenčné problémy, tým menej reálne uvažujú a sú naklonení znova vsadiť všetko na jedinú kartu s názvom „nádej“. Novo vznikajúce strany toto veľmi dobre vedia a, samozrejme, to častokrát úspešne využívajú vo svoj prospech. Koniec koncov, nepokoj a stres nahnevaných ľudí využívali v dejinách rôzni diktátori. Zhromažďovali hlavne ľudí s menšou schopnosťou posudzovať vnútorné súvislosti udalostí a využili ich odbrzdené emócie k strašným zločinom. Robili to však veľmi okato a prekuknúť ich nebolo až také ťažké.

Podobný princíp, pre bežného voliča už nie tak ľahko prehliadnuteľný, využíva aj  „slovenské hnutie 99%“, ktoré sa, mimochodom, cudzopasne priživuje na značke hnutia Occupy Wall Street a robí to pod heslom boja proti nespravodlivému a skorumpovanému systému. Ak však slúži občiansky aktivizmus pre niekoho len ako „výťah do politiky“, neškrípe niečo v zákulisí tohto prehnitého stroja? Pár mesiacov pred voľbami sa objaví profesionálne spravená kampaň istého občianskeho aktivistu, s kompletne platenou reklamou na Facebooku a, samozrejme, dotyčný sa vyjadrí tak, že za žiadnu cenu nepôjde do politiky a reklamu si robí len tak, pre istotu. O nejaký čas sa objaví rovnako profesionálna kampaň pre stranu 99%. A nemenovaný občiansky aktivista o tom, samozrejme, zase nič nevie, nemá žiadne spojenie s touto stranou, ani s ich reklamnou agentúrou. Potom zrazu, 99 dní pred voľbami, sa spoja. Nečakané? Bola to všetko len hra náhody? Ale kdeže, keďže som mala možnosť vidieť aj do zákulisia, tak vám garantujem, že toto divadlo nemá s náhodou nič spoločné. Ale aspoň že nemenovaný chce, aby sme ho nesúdili podľa toho, s kým, ani ako, ale čo: „Chcem vás požiadať o jediné – aby ste ma súdili len na základe toho, čo robím a nie podľa toho, s kým to robím.

Je to takmer nepísaný zákon slovenskej politiky: zvláštny živočíšny druh notorického oportunistu, ktorý sa vždy pridá len k tomu, kto finančne dominuje. Jeho hlavným presvedčením sú peniaze a moc. Nejakým prepracovanejším súborom politických myšlienok zväčša nedisponuje. Hovorí len to, čo chce počuť dav.   

Oportunizmus tu bol, je a bude. Na oboch stranách spektra. Pestujú ho pravičiari aj ľavičiari a, žiaľ, aj niektorí bývalí občianski aktivisti, ktorí sa pod rúškou rôznych aktivít chcú dostať ku korytu. A tak rodinka slovenských prospechárov vstupuje do 21. storočia. Samozrejme, dej by ešte bolo treba domyslieť do dôsledkov. Politológovia by sa mohli lepšie prizrieť oportunizmu a prezliekaniu kabátov v slovenských dejinách.

Ľudí však nestačí už len oblbnúť, ale treba si ich aj vychovať tak, aby boli presvedčení o tom, že len za pomoci silného vodcu (lídra) sa môžu zbaviť svojej bezvýznamnosti. V podobnom spasiteľskom duchu sa nesú výroky už spomínaného kandidáta za stranu 99%: „Chcem len túto krajinu pohnúť dopredu, lebo ju mám rád a som presvedčený, že má na viac.“ Asi zabudol, že sám v politike nič nezmôže a že na presadenie nejakej zmeny potrebuje najskôr koaličnú dohodu a väčšinu. Inak nebudú dostatočne silní, aby presadili radikálnejšie názory. Skutočne však zabudol? To sa mi nechce ani veriť. Veď je presa významný intelektuál, ktorému to celkom dobre „páli“ - a zrazu takéto školácke vnímanie? To bol len jeden z príkladov. Nepochybujem o tom, že aj v iných stranách sa nájde podobne ladený scenár.

K náprave systému určite nestačí vymeniť len staré tváre za nové. O to sa už pokúšala aj strana SaS a dopadlo to tak, ako to dopadlo. Arogancia, ktorá kašle na potreby voličov, však ostáva aj naďalej. Už dávno nestačí len vypísať voľby a vytvoriť demokratické inštitúcie, aby vznikla demokracia. Rovnako ako nestačí zmiešať trochu vody a nejaké tie uhlíkové zlúčeniny, aby vznikol život. Politická elita sa dá skvalitniť len natoľko, nakoľko sa podarí skvalitniť volič, ktorý o zložení tejto elity rozhoduje. Toto skvalitnenie by malo mať najmä  informačno-osvetový charakter. Aby sa volič nerozhodoval len na základe ponúknutej nádeje na zmenu k lepšiemu, ale na základe toho, že použije svoj zdravý rozum, ktorým celé divadlo prekukne. Žiaľ, viacerí ľudia, pochopiteľne, v takom uponáhľanom svete, nemajú veľa času na to, aby si sami aktívne vyhľadávali a pokiaľ možno aj overovali informácie a preto sa radšej  len pasívne spoľahnú na to, čo im „nádej“ prisľúbi.

Do volieb zostáva už len málo času a preto sa túžba zhromaždiť okolo seba naivných voličov stupňuje. Iste, aj v iných krajinách existujú idealisti a cynickí pragmatici. Len u nás sa kontrast zdá byť krikľavejší. Na Slovensku je presvedčením kritickej väčšiny voličov kombinácia nacionalizmu a socializmu. Avšak jediný „-izmus“, ktorý vyznávajú ich volení zástupcovia, je oportunizmus. Prestaňme sa spoliehať na to, že sa niečo urobí samo a bez nás a poukážme konečne na to, že cisár je nahý.

Foto: Emil Polák

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
05. december 2011, 11:05
"Začnem trocha netradične a to citátom od môjho obľúbeného autora fantasy literatúry Terryho Pratchetta. Citát pochádza z knihy Stráže! Stráže!: ?Všetci vieme, že náš štát je pelechom skorumpovaných mužov, ktorí sedia na hromadách neprávom nadobudnutého bohatstva, zatiaľ čo tí poctiví sú odstrkovaní do úzadia a odsúvaní do podradných rolí.? Nepripomína vám to niečo?"

******************************

Tak to ste mi nahrali pekne pomalú loptičkú tesne nad sieť, ktorú vám odpálim od vašej strany dvorca rovno na divácku tribúnu. Ale radšej sa toho zdržím, lebo by som zabila čas a priestor so smeráckymi multi milionármi ako Flašíkovci, PočJ&Tek, Kaliňák, Paška, Glvač,...

Váš tajuplný článok si treba ozrejmiť verejne "tajnými" faktami, ktoré zapĺňajú stránky printovej aj net tlače.

Napr:http://volby.sme.sk/c/6165745/chmelar-pojde-do-volieb-s-iniciativou-99-percent.html

Kým v strane 99% boli niemandi ako Ragačovský, Albertiová, či nezamestnaný milionár z úradu práce, tak vám to žily netrhalo! Hoci bolo apriori (minimálne od októbra 2011)známe, že kde je Albertiová (manželka vysokého funkcionára Mojej SDĽ), tam sú aj zbrojársky monopol Ivana Weisa & company. Nakoniec multimiliónár Glavač sa k tomu jasne vyjadril: "Poslanec parlamentu Martin Glváč (Smer-SD) tvrdí, že za slovenskou občianskou iniciatívou 99 percent stojí dokonca zbrojárska loby." Tu: http://www.aktuality.sk/clanok/197863/za-iniciativou-99-stoji-zbrojarska-loby-tvrdi-poslanec-smeru/

Bohužiaľ ako sa objavil ako líder kandidátky Edo Chmelár, ktorý je viac než rovnocenný súper na pseudo lavicovej scéne zrovnateľne veľkému oportunistovi Ficovi! Podtitulky článkov:Mesík: Chmelár by mal byť lídrom kandidátky hovoria same za seba

Otázka teraz stojí tak, že ak Blahová Moja SDĽ bez silného volebného lídra vedela z pomyselného Ficovho koláča "odžrať" v r. 2010 až 2,41% hlasov tupovoličov, tak koľko z toho odžerie pod Chmelárovych vedením 99%???

Nebude sa opakovať to, že z tesnej väčšina cca 61 tisíc ľavicových tupovoličov, ktorí dalí hlasy Mojej SDĽ bude chýbať Ficovcom k zostaveniu vláda? Tým chýbalo len cca 53 tisíc hlasov, aby mohli zostaviť vládu s SNS ako pred rokom a pol?

Takže Zuzanine obavy sú viac než opodstatnené, najmä ak je silný pseudoľavicový líder Edo Chmelár a hromada peňazí od zbrojárskej loby na mega kampaň.

Otázka stojí takto: Nehrozí Smeru ďalšie Pyrhovo víťazstvo a odplavenie na ďalšie 4 roky do opozície? len preto, že Róbertka zas niekto slušne povedané preciká?

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. december 2011, 11:28
Ale no, anonymný nicku "Inga", - a Vy do 99% nekandidujete? Toľko sa angažujete, chrlíte na tých buržujov síru - nenávidíte kapitalizmus aj Smerákov - a teraz, keď vzniká strana Vašej "krvnej skupiny", a miláčik Edop, teraz tam nebudete? Alebo konečne zistíme Vaše občianske meno z kandidátky? Čo ak by som Vas chcel voliť? :)
Obrázok používateľa lethea@centrum.sk
Zuzana Mokranova
05. december 2011, 13:00
"Váš tajuplný článok si treba ozrejmiť verejne "tajnými" faktami, ktoré zapĺňajú stránky printovej aj net tlače. Napr:http://volby.sme.sk/c/6165745/chmelar-pojde-do-volieb-s-iniciativou-99-percent.html Kým v strane 99% boli niemandi ako Ragačovský, Albertiová, či nezamestnaný milionár z úradu práce, tak vám to žily netrhalo!" Po prve: fakty,ktore uvadzate su mne predsa davno zname. Po druhe: ako viete, ze mi to netrhalo zily? Usudzujete tak len preto, ze som clanok o tom napisala az teraz? Vsetci, ktori ma poznaju vedia ako mi to nesedi uz od zaciatku ako 99p. vzniklo. Dokladuju to aj moje vyjadrenia na FB. Co tak skusit aspon obcas odsunut bokom Vasu zaujatost na moju osobu?
Obrázok používateľa lethea@centrum.sk
Zuzana Mokranova
05. december 2011, 13:14
V IOU som od sameho zaciatku a este si pamätam ake sme mali krasne idealy a co z nich nakoniec ostalo. Edo asi "zabudol" na to, ze s jeho vstupom do politiky sa v pripade volebneho uspechu zaroven otvoria dvere aj tym, ktorych tak velmi kritizuje, cize financna lobby a spol. Ako to, ze zrazu je to prenho absolutne v poriadku, ked to predtym tak usilovne kritizoval? Ved v 99p. su ludia, ktori zakladali Tatra Banku. Opdorucam pozriet ich tlacovku. To je len jedna z veci, ktore ma hnevaju. Ostatne radsej ani nebudem spominat. No jedno si este predsa len neodpustim. Zuzka Kusa to trefne vystihla: "Pred zastávkou Dvory môžete vidieť prvý protieurópsky bilboard 99% - naznačuje, že "milióny dané Talianom a Grékom" súvisia s nezamestnanosťou na Slovensku (už nám neostáva na jej riešenie). Čo na to Edo a Juraj? Môže sa cesta k pravde dláždiť predvolebnými demagógiami? Ja viem, viem, protigrécke štvanie v kampani SDKU tamojšie intelektuálky vedeli prehltnúť, ak to viete aj vy, v čom ste, mládenci, iní?" Takze asi tak
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. december 2011, 13:24
ze sa PZV vybija v utokoch na nick "Inga"Ak sa mu nepaci jej analyza situacie lepsie by bolo ponuknut svoju, lepsiu.Na svetovej politickej scene sa objavil novy fenomen. 99% so silnym potencialom oslovit miliardy ludi.Kazdy kto sa politike venuje sa skor ci neskor bude musiet identifikovat.Ci je jeho miesto na stane 1% ,alebo tych 99%.Jedno je iste.K tomu 1% sa neprihlasi nik.K tym 99% sa budu hlasit vsetci.Najhorlivejsie a najhalasnejsie ti z toho 1%.Jednak maju za co a naviac su si vedomi toho, ze ak vcas na tu vlnu nenaskocia aby sa zviezli, tak ich ta vlna zmetie.To pochopila aj autorka(pozdravujem),aj nick "Inga". Naviac kladie legitimnu ,nie novu otazku co to urobi s nadejami laviciarov (tych 99%) na Slovensku.Tuto otazku si bude musiet polozit kazdy, kto ma ambicie v lavicovom priestore uspiet.Analyza z predchadzajucich volieb sice nie z hlavy "Ingy"je vyrecna.Moze si ju ju urobit PZV, Fico, ale aj kazdy kto vie co je viac .Ci 61 tisic co utieklo, alebo 53 tisic co chybalo. Ine je dolezite .Treba si vsimnut, ze pred volbami vznikaju vzdy nove strany ,ktore sa tlacia tam kde je pristor. Zriedkavo stred, ale hlavne vlavo od stredu.Tam je priestor.Ten volny priestor tam vyzametal Smer.Uz sa tesim na koalicne rokovania CHmelara s Ficom. Boh chran aby to bol opat vypalnik rybníka typu Blaha.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. december 2011, 13:40

"Vy do 99% nekandidujete? Toľko sa angažujete, chrlíte na tých buržujov síru - nenávidíte kapitalizmus aj Smerákov - a teraz, keď vzniká strana Vašej "krvnej skupiny", a miláčik Edop, teraz tam nebudete? Alebo konečne zistíme Vaše občianske meno z kandidátky? Čo ak by som Vas chcel voliť? :) PZV"

******************************

Pán PZV, Chmelárová strana 99% strana mojej krvnej skupiny? A to na taký nezmysel ste ako prišli?

Veľkoburžázia okolo zbrojarského monopolu Weisovcov je podľa vás moja krvna skupina? Nie je to skôr krvna skupina mecenášov Smeru ako sú Široky a Pór, čo J&T, alebo rýchlokvasení zbohatlíci ako Počiatek, alebo Flašíkovci?

2, Moje občianske meno začína tak isto ako môj nick, ktorý vehementne spochybňujete! Rada si pozriem na kandidátke 99% či sa tam nejaká Ingrid objaví? Ale 100% to ja nebudem, takže ani náhodou ma s touto stranou nespájate.

3, K lídrovi Chmelárovi, len toľko, že si ani pri najväčšom popustení fantázie neviem predstaviť ako by bolo zlučiteľné moje presvedčenie s amorálnymi postojmi a názormi Eda Chmelára? Už si viem živo predstaviť ako tam ťahá zástancov sexuálnych aberentov ako napr. Oľgu Pietruchovú, s ktorou má dlhoročné politické záujmy.

4, K programovým rozporom s Chmelárom. Nikde som doteraz nečítala o presadzovaní Edom Chmelárom ultra progresívneho zdaňovania buržoázie, o zavádzaní nadpolovičného participačného rozpočtu, zamestnaneckých kooperatív a akcioviek. Taktiež ani o tom, že by Chmelár ústavným zákonom mal zámer egalitne rozdeliť štátny majetok medzi zamestnancov podnikov v ktorých pracujú.

PS: Jasne som sa vyjadrila, že pôjdem k voľbám tak hodím prázdnu obálku, aby sa môj neplatný hlas nepripočítal nikomu a tak aby som nepomohla nikomu k válovu! Pretože na Slovensku niet koho voliť!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. december 2011, 14:12
"Treba si vsimnut, ze pred volbami vznikaju vzdy nove strany ,ktore sa tlacia tam kde je pristor. Zriedkavo stred, ale hlavne vlavo od stredu.Tam je priestor.Ten volny priestor tam vyzametal Smer.Uz sa tesim na koalicne rokovania CHmelara s Ficom. Boh chran aby to bol opat vypalnik rybníka typu Blaha. Chatyv Alkov"

******************************

Treba si uvedomiť, že voľby na Slovensku nie sú vôbec o programe, o hodnotách strán, ale o hrubo zneužívanom ľavicovom PR vedené cez renomované reklamné agentúry.Tieto novovzniknuté predvolebné strany sú na 1 volebné obdobie a preto nebudujú svoje štruktúry v regiónoch.

2, Skôr ako povolebné jednania Fica s Chmelárom si viem predstaviť nevraživú kampaň jedného proti druhému, či už pred alebo po voľbách. (niečo na spôsob invektív Matoviča a Kaliňáka, či Fica)

V jednom však máte pravdu. Na ľavo nie je žiadna relevantná politická strana, ktorá by sa mohla dostať do parlamentu a nebola by zaplatená s finančnou a inou veľkoburžoáziou, ktorá tvorí to 1% bohatých na Slovensku. Takže je úplne zbytočné ak sa hrniec kotlu posmieva! Čo platí aj o Smere.

Jedno je však takmer isté, že novovzniknutá strana Chmelárová strana 99% bude mať reálnu šancu prekročiť 5% prah zvoliteľností a odoberie 5-6% hlasov ľavicových voličov!

Oveľa viac pravdepodobné bude, že sa do parlametu nedostane Matovičová strana s kontraverznými osobnosťami ako sú konzervatívni Zajacovci, alebo Palkovci.

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. december 2011, 14:31
"Pred zastávkou Dvory môžete vidieť prvý protieurópsky bilboard 99% - naznačuje, že "milióny dané Talianom a Grékom" súvisia s nezamestnanosťou na Slovensku (už nám neostáva na jej riešenie). Čo na to Edo a Juraj? Môže sa cesta k pravde dláždiť predvolebnými demagógiami? Ja viem, viem, protigrécke štvanie v kampani SDKU tamojšie intelektuálky vedeli prehltnúť, ak to viete aj vy, v čom ste, mládenci, iní?" Takze asi tak Zuzana Mokranova"

*************************

Tak ako som sa vyššie vyjadrila, kampaň pre 99% robia PR agentúry, ktorým ide o výsledok. Ich vôbec nezaujíma, čo si Juraj, alebo Edo myslia, hoci budú na čele kandidátky. Edo akonáhle vstúpil do tejto strany ako predpokladaný líder vedel do čo tam ide. Snáď mu nikto nebude ako žurnalistovi a politológovi vyčítať politickú naivitu.

Skôr budem zvedavá ako bude tieto nezmysly vedieť obhájiť, pretože ako líder nemôže ísť proti kampani svojej strany.

PS: Ja zásadne nereagujem na osobu autora, či diskutujúceho(aj keď to niekedy tak zdanlivo vyzerá), ale na jeho/jej politické postoje a názory. Takže to prosím jasne oddeľovať.

Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
05. december 2011, 15:25
Chceli ste, aby som sa vyjadril, aj keď som chcel pôvodne iba pointovať nickname vlastným menom Ingrid. ok.

1. Človek nemusí byť politológom k tomu, aby pochopil, že vlny ekonomických kríz ( P.Staněk ich zrátal na päť, sme v tretej) spôsobia systémovú krízu kapitalizmu a poriadne zamávajú zaužívaným algorytmom zastupiteľských demokraciíí. Pozrite sa, dlhová kríza ako prvá zvalila množstvo riadne zvolených vláda, akurát ich "točí" opačným znamienkom, tam kde bola pri moci pravica, získala vládu ľavica a tam kde ľavica a sociálne demokracie voľby vyhrala pravica. A nik nevie, čo sa stane, ak sa dlhová kríza prevalí do kolapsu Eurozóny či bankrotu niektorých štátov Európskej únie, málokto vie, že na Islande došlo k tichej občianskej revolúcii, kde boli ľudia do parlamentu vyberaní nie na základe volebných kampaní a nominácií, ale na základe návrhov ulice, teda rozhorčených občanov, ktorí odmietli platiť za nesprávne rozhodnutia a praktiky zahraničných investorov v zahraničných bankách na Islande. Dosiahli svoje.

Príklad Islandu a rozvinutie pouličného verejného odporu či už v Španielsku, hnutia OccupyWallStreet v USA, či štrajkov v Grécku, Taliansku, teraz dokonca i v Británii, to všetko povzbudzuje mnohých horkokrvných ľudových vodcov kopírovať tieto hnutia aj na pôde Slovenska dokonca i v Čechách.

Chmelár a ostatní pouliční aktivisti by zohrali svoju úlohu, napríklad teraz očividne chýbali pred nemocnicami pri možnej masovej podpore lekárskeho zápasu o zdravotníctvo. Tlak zdola je nutný, nuž ale "prevalilo sa to".
Ak je to tak a dvaja bohatí mecenáši vytvárajú a platia "zdola" hnutie 99 percent, ktoré sa ani poriadne nezviditeľnilo v uliciach a pri sociálnych zápasoch, ale hneď naskočilo na ponúknutú predvolebnú kampaň drahými bilboardami a ešte nákladnejšími tv spotmi, obávam sa, že zdravý rozum voličov zvížazí, pretože už toto ich konanie a naskočenie na ponúknutú predvolebnú kampaň ich diskredituje...

Oveľa sympatickejší budú odboroví predáci, ktorí sa budú v zime zastávať prepúšťaných pracovníkov v hromadných prepúšťaniach, aké sa dajú očakávať, keďže v mesiacoch október-november dramaticky padali objednávky a tým i príjmy firiem a v decembri už dokonca dochádza k tomu, čo bolo naposledy v 1988 . prestávajú sa preplácať faktúry, objednávky sa minimalizujú, firmy sa chystajú na krízový január keď ekonomický rast padne niekam do mínusov.

Ale nielen u nás bolo lákavé naskočiť na módnu vlnu nespokojnosti ľudí vo všeobecnosti - v Čechách takto zhodou náhod začiatkom novembra vzniklo z iniciatívy českého a slovenského priemyselníka A.Babiša politické hnutie Akce nespokojeného občana ANO 2011, rozvíja sa internetovsky, má svoje weby, diskusie a je nafacebook-u a opiera sa o nespokojnosť ľudí s politikou, zvýrazňuje totálnu skorumpovanosť českej politickej scény. To je na rozdiel od Chmelárovho extrémne ľavicového hnutia čisto pravicovou iniciatívou.Voľby v Čechách sú však plánované až na 2014, teda Babiš má časť nielen teraz našľahať iniciatívu, ale vytvárať aj miestne, okresné, krajské a celorepublikové stranícke štruktúry, ak bude mať zdravý rozum a trpezlivosť...

Pre nás voličov, "obete" politického záujmu mocných najmä počas volebného dňa, predstavujú však tieto iniciatívy stavajúce na nespokojnosti a emóciách "nasratosti" falošné nádeje. Pripomínam slová profesorky Ilony Švihlíkovej: že ak by niečo, "potom sem napochodujú cudzie vojská", stále zabúdame, že my už nemáme vlastnú ekonomiku, ale máme ekonomiku cudzích na Slovensku...
Rozumné teda zostáva vyhodnotiť, ako hlboko sa skompromitovali všetky tie naše "zlepencové" strany počas ostatných 15 mesiacov "bačovania" a ako sa ešte zhovadia do marca a vybrať si - ak máte niečo proti Smeru-SD, no však tu máte Úsvit a KSS, ak ste viac stredoví a ľudoví a národní, hľadajte tam.
Faktom je, že voľby v 2010 vyhral Smer-Sociálna demokracia a ešte nik si nepremyslel, ako by vyzerala situácia dnes, keďže v druhom volebnom období už mohol Smer-SD ukázať aj svoje vlastné sociálno-demokratické riešenia bez nutnosti viazať sa koalíciou s ľudovými a národniarskymi poravičiarmi. Ja dám osobne šancu SMeru-SD, predčasné voľby by som nazval "opravným termínom", keď dostane najsilnejšia strana znova šancu.
A čím vyšší volebný výsledok Smer-SD dosiahne, tým menej kompromisov bude na ceste k sociáklnemu štátu a prorastovým opatreniam v ekonomike musieť robiť s pravicovými či extrémne ľavicovými prípadnými partnermi. Ale ja som len ekonóm...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. december 2011, 17:54
"Faktom je, že voľby v 2010 vyhral Smer-Sociálna demokracia"Kde na to stale chodis?Ved uz aj Fico na to prisiel, ze to nieje pravda.Smer ziskal najviac hlasov z pomedzi vsetkych stran.Volby vyhral zlepenec.Sam pises ze mu davas DRUHU sancu, lebo sa prvej nezhostil. "... a ešte nik si nepremyslel, ako by vyzerala situácia dnes,"PZV premyslel o co vsetko sme prisli a napriek tomu pyta RPT.Keby nebolo keby uz by bol PZV s pacerkami.... Cim dlhsie Ta citam tym viac sa mi vnara do vedomia obraz boseho bradateho pana motuzom previazaneho v pase, zvierajuceho v ruke ruzenec.Ak sa vam moj BOH nepaci najdite si inych .Na mojho mi nesiahajte.Ten Tvoj Boh je aj Bohom inych.Sam pises ze omylny. .Nukas mu reparat.Preco mu nedozicis aby sa ucil? Aby ten reparat zvladol.Sam pises, ze ak sa nechyti sance ,ktoru mu das prestane byt Bohom.Ti co mu vycitaju chyby ho neohrozuju .Ohrozeny je tymi co v jeho lavicovom ruchu vycinaju v jeho kosiari a ti co mu zakryvaju oci a zapchavaju usi aby si nevsimal realitu a spokojne odfukoval v kolibe.99% je vaznym mementom ak sa tak nedeje pod kuratelou Smeru.PS:Tesis sa na koaliciu(zlepenec) Smer-KDH? Alebo Ti viac imponuje Smer-SDKU? Len ci mu predaju odpustky ??? Ked odmietol transformaciu nemocnic.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
05. december 2011, 19:45
pamätáte Eda Ch. z Gunduličky /roky 1998-2002/, tak viete ako to celé dopadne.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
05. december 2011, 19:45
Vítam tento článok. Je potrebný a vecný a najmä bez zatrpknutosti. Ja by som polemizoval len s jedným vývodom. Citujem. dávno nestačí len vypísať voľby a vytvoriť demokratické inštitúcie, aby vznikla demokracia. Politická elita sa dá skvalitniť len natoľko, nakoľko sa podarí skvalitniť volič, ktorý o zložení tejto elity rozhoduje. Koniec citátu. ---------------------------------------------------------------- Čo si však pod tým predstavujete? Azda, že každý volič si dá vypracovať osobnostný rozbor každého kandidáta, či náhodou nie je psychicky rozháraný, či nemá skryté choroby, ktoré mu neumožnia pôsobiť cele štyri roky, či nemá sklon ku korupcii? Inak sa predsa nemôže podľa vás správne rozhodnúť. A predsa každý kandidát a jeho mediálni poradcovia nám tvrdia a budú tvrdiť, že je priam svätec. A tu vidím problém. Ja chcem zmenu k lepšiemu. Akú, o tom ma má presvedčiť volebný program. Vyberám si ten, ktorý mi najviac vyhovuje. A pri porovnateľnom programe, zase stranu, ktorá má vysoké volebné šance. Načo mi je krištáľovo čistý kandidát, ktorý nič nedosiahne. Ja chcem vybrať do vlády stranu, ktorá bude musieť minimálne brať ohľad na záujmy iných politických strán a bude mať reálnu možnosť niečo zmeniť. A to ešte nehovorím o tom, že v našich diskusiách sa bavíme o morálke toho ktorého politika či budúceho politika, ale nič nehovoríme o cieľoch na najbližšie štyri roky. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ A vážení diskutujúci, v reakciách na článok pani Mokráňovej má hlavu a pätu len príspevok pána Petra Zajaca Vanku. Plne s ním súhlasím a zásadným kritikom odkazujem posolstvo. Napíšte niečo súvislé, premyslené a pozitívne čím nám ukážete ako sa dá dosiahnuť váš cieľ, akými postupmi, s kým, v akých časových horizontoch. Zlosť a neomylnosť nie sú najlepšími spojencami.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. december 2011, 20:52
Petrom? Alebo Peter Jozefom? :)
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. december 2011, 21:01
aj vieme.Len ti zo zapchatymi usami a zastretymi ocami nikdy nic o Gundulicke nevideli neslyseli.A Edo Ch. ? Wer ist es?
Obrázok používateľa lethea@centrum.sk
Zuzana Mokranova
06. december 2011, 00:29
"pamätáte Eda Ch. z Gunduličky /roky 1998-2002/, tak viete ako to celé dopadne." Nebola som vtedy sucastou,takze si nemozem pamätat;-). Ale ked uz si chceme zaspominat ;)- pamätate si tento rozhovor s Edom v casopise Plus 7 dni, v ktorom vysvetluje preco odmietol kandidovat za SDL: ?Nevedel som si však dosť dobre predstaviť seba ako mierového aktivistu v strane financovanej zbrojárskou firmou. Presviedčali ma, že nie sú stranou na jedno použitie a myslia to úprimne. Možno áno. Ale nemôžem nevnímať, že po voľbách jedna z popredných predstaviteliek SDĽ získala miesto šéfky sekcie na ministerstve obrany. Nominantka údajne opozičnej strany, ktorej hlavný sponzor podniká v oblasti zbrojárstva! Mám to brať ako náhodu? Alebo ako prostý fakt, že SDĽ si splnila úlohu vo vo¾bách a dostala za to odmenu?" ...zodpovie nam ECH preco to co platilo v marci 2011 uz v decembri 2011 neplati...?
Obrázok používateľa lethea@centrum.sk
Zuzana Mokranova
06. december 2011, 00:39
"Ja by som polemizoval len s jedným vývodom. Citujem. dávno nestačí len vypísať voľby a vytvoriť demokratické inštitúcie, aby vznikla demokracia. Politická elita sa dá skvalitniť len natoľko, nakoľko sa podarí skvalitniť volič, ktorý o zložení tejto elity rozhoduje. Koniec citátu. ---------------------------------------------------------------- Čo si však pod tým predstavujete?" Informacnu osvetu - vydavanie periodik, tlacenie letakov, zalozenie siete ozetiek, ktore by sirili osvetu. Mozno nieco na ten sposob. Vytvorenie nejakeho protipolu. Ale je to asi naivna predstava.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. december 2011, 00:52
...kalkulujú, vyhodnocujú a podľa toho sa "rozhodujú". Dosiahnúť cieľ, aby ĽAVICA vyhrala voľby, znamená "spojiť sily" a nie ich trieštiť. Nebolo by múdrejšie "posilniť ľavicový SMER" a spolu s ním sa usilovať o uplatňovanie ľavicovej politiky? Ficovi je možno "vytknúť" najmä to, že napr.: Verejne nevyzval svojich priaznivcov na "demonštratívnu" podporu LOZ, prípadne že sa nesnaží pritiahnúť osobnosti Mojej SDĽ, E.Chmelára a pod.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. december 2011, 08:11
Súhlasím, osveta je správna a potrebná súčasť demokracie a procesu volieb. Koniec koncov sa tak deje aj v súčasnosti. Média a osvetové inštitúcie však nie sú v službách našich, zdôrazňujem trochu ironicky ale s presvedčením, našich správnych ideí. Súčasná mediálna osveta je brak a špina. Ajhľa! Napriek tomu si slovenský volič zachováva pomerne demokratickú hlavu a myseľ v nej. A až okolo 40 percent je ochotných voliť to menšie zlo ako by to definovali mnohí z vás. Ja si myslím, že sa rozhodujú dobre a dávajú mandát pokusu o zmenu aj so súčasnou reálne existujúcou ľavicou.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. december 2011, 08:34
tak volby vyhral zlepenec? po roku a pol je po zlepenci a jeho vlade, taka to bola oslniva vyhra...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. december 2011, 08:50
osveta, to su media a media su zumpou, najma tie sukromne. verejnopravne sice zaostavaju o dve tri konske dlzky, ale aj tak idu tym istym smerom...

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984