Kto stojí za Gorilou?

Gorila zmenila slovenskú politiku. Rapídne znížila dôveru ľudí v parlamentnú demokraciu a zamiešala karty pred voľbami. Základná otázka je, komu to vyhovuje? Odpoveď na túto otázku implikuje aj odpoveď na otázku: kto za touto kauzou vlastne stojí?
Počet zobrazení: 5426
gorila hotovo.jpg

Nemá zmysel sa zamýšľať nad tým, či je Gorila pravdivá alebo nie. Po prvé, málokto z nás vie ponúknuť viac než intuície a dohady a hlavne, nie sme špióni ani kriminalisti. Po druhé, aj keby Gorila nebola autentická, ľudia proste nedôverujú politike a sú už roky skryto presvedčení, že politika funguje presne tak, ako Gorila opisuje - inkriminovaný spis je len zámienkou (dôkazom) na to, aby sa ich skryté presvedčenia predrali von na povrch. Už sú vonku, naspäť ich nedostane nič. Dôvera v systém sa jednoznačne oslabila a je úplne jedno, či je Gorila pravá, alebo ide o kolosálnu manipuláciu.

Démoni sú vypustení...

Spomeňme si len na Protokoly sionských mudrcov, ktoré viedli k obrovskej vlne antisemitizmu v 20. storočí. Nešlo o to, či sú pravdivé. Dôležité bolo, že spustili démonov, ktorých nikto nedokázal zastaviť. Otázka je, kto takýchto démonov vypúšťa. V prípade útokov na sionizmus je vinník ľahko odhadnuteľný. Komu ale vyhovuje podkopanie oligarchistického typu tzv. demokracie, ktorá vládne na Slovensku (ale aj všade inde; zasa, nebuďme naivní)?

Očividná je tu súvislosť s voľbami, pretože inak by spis zamestnával verejnosť už dlhé roky. Minister vnútra Daniel Lipšic ani premiérka Iveta Radičová doposiaľ v Gorile nevideli dôvod na ráznejšie kroky, no pár týždňov pred voľbami sa idú roztrhať - čím to je? Dôvody sú jednoznačne politické a „šedé eminencie“ tejto kauzy treba hľadať tam, kde ide o mocenské záujmy, a teda medzi politikmi, veľkým kapitálom a inými záujmovými skupinami. Skúsme sa zamerať na oblasť, ktorá je najviditeľnejšia - na politiku.

Stranícky puč v SDKÚ?

Pôjdeme na to vylučovacou metódou. Na prvý pohľad sa zdá, že ako prvú môžeme vylúčiť SDKÚ-DS, ktorá na tejto kauze vyslovene stráca. Gorila hovorí, že špičky tejto strany sú hlboko skorumpované. Nemusí to síce znamenať nejaký volebný zvrat, keďže doterajšie voľby zakaždým ukázali, že voliči pravice patria k tým najdisciplinovanejším a najfanatickejším (pravicové médiá budú tvrdiť opak, no výsledky volieb hovoria jasnou rečou); ale nedôvera voči politikom ako Mikuláš Dzurinda či Ivan Mikloš neustále rastie a títo dvaja páni by asi ťažko dobrovoľne podstupovali takýto masochistický proces. Celkom iste im nepridáva na popularite, takže Gorilu musel vyniesť niekto iný. Žeby stranícki rivali?

Uvažujme, komu v SDKÚ-DS by mohol úbytok popularity Dzurindu a Mikloša vyhovovať. Z tých silnejších hráčov je to Lucia Žitňanská, ktorá sa ako „harabinobijec“ dostáva v rebríčkou popularity na popredné miesta a ašpiruje možno na líderstvo v strane. Celé mesiace ju médiá „leštia“ a „cukrujú“ ako udatnú bojovníčku proti korupcii, takže si možno dobre zrátala, že by po „gorilom“ korupčnom škandále SDKÚ, mohla byť práve ona tou političkou, ktorá stranu vzkriesi a pozdvihne k novým začiatkom.
 


Súkromná pomsta pani premiérky?

Alebo Iveta Radičová? Prezidentské ambície a nevraživosť voči Dzurindovi a Miklošovi mohli dosluhujúcu premiérku motivovať k zdanlivo neuváženým krokom. Napokon, ak sa chce stať Radičová líderkou pravice, očividne to nepôjde cez prehnité štruktúry SDKÚ-DS, to už zrejme pochopila aj pani profesorka. Žeby prostredníctvom Gorily chcela „obetovať“ SDKÚ, aby sa mohla onedlho vrátiť ako spasiteľka pravice s celkom novým politickým subjektom? Akože čistým?

Do úvahy prichádzajú aj menšie ryby, a teda dlhoroční poslanci, ktorých strana šupla na dno kandidátky. Malá súkromná pomsta rôznych „janišov“ a „padov“ nie je vylúčená. Rovnako ako nie je vylúčené, že rôzne iné krídla a krídelká SDKÚ-DS majú už Dzurindu aj Mikloša plnú zuby a chystajú sa týmto spôsobom na stranícky „puč“. To všetko je možné. Skrátka, iniciátorom Gorily pokojne mohla byť aj sama SDKÚ, hoci to na prvý pohľad môže znieť paradoxne.

Lipšic a Sulík  na tom chytajú body...

Prejdime k ďalším stranám. Do pozície neúplatného bojovníka proti Gorile sa dnes najväčšmi štylizuje Daniel Lipšic. Nie je to celé jeho „predvolebná hra“, ktorou by získal body pre KDH, prípadne posilnil svoju pozíciu v strane? KDH je vnútorne rozdelené na Hrušovského, Figeľovo a Lipšicovo krídlo. Hrušovského krídlo kauzou Gorila výrazne utrpí (v spise sa spomínajú rôzne Hrušovského machinácie), Figeľovo krídlo je prostredníctvom Pentliarika prepojené s finančnými skupinami až príliš okato; Lipšic možno vycítil svoju šancu na prevrat v strane. Ktovie, či to celé nezosnoval on?

Do úvahy prichádza aj Sloboda a Solidarita. Po prvé, ako jediný v spise vôbec nefigurujú, keďže v tom čase ešte sulíkovci neboli v politike. Môže im to teda jednoznačne pomôcť vo voľbách. Po druhé, určite majú chuť pomstiť sa za Galka, za euroval a za ďalšie podrazy od SDKÚ-DS a KDH, kým boli vo vláde. Richard Sulík tento spis držal dostatočne dlho na to, aby si mohol premyslieť, či ho nevyužiť v predvolebnej kampani. Dôvody SaS sú spomedzi všetkých strán najzreteľnejšie.

Lenže problém je, že spolu s SDKÚ a KDH spis Gorila „dehonestuje“ aj finančnú skupinu Penta, ktorá očividne so sulíkovcami udržuje nadštandardné kontakty. Riskovali by v SaS, že budú takto potupne očierňovať svojich „business-kamošov“? Museli predsa vedieť, že Penta si to nenechá páčiť a „natrie“ Sulíka aj Miškova z pravidelných kamarátskych kontaktov a z rôznych výletov na súkromných tryskáčoch, ktorými sa zviditeľnil tak Sulík, ako aj Miškov (že by mali pravdu v tom, že Slováci - najmä tí zo SaS - si žijú nad pomery?). Nehovoriac o tom, že práve SaS sa na boji proti korupcii môže profilovať iba veľmi problematicky, keď jeden z jej ideológov Martin Chren považuje korupciu za „ospravedlniteľnú, morálnu a žiaducu“, ako sa raz vyjadril v jednom svojom pamätnom blogu (možno predvídal, že raz bude musieť obhajovať kauzu hayekovcov). Skrátka, SaS síce vychádza ako strana, ktorá je zdrojom kauzy Gorila s najväčšou pravdepodobnosťou, no ak je to naozaj tak, jej krok bol neuvážený a unáhlený.

Potrebuje Smer takéto kauzy?

Vylúčiť sa automaticky nedá ani opozičný Smer, ktorému môže vyhovovať, že pravica sa opäť topí v korupčnom škandále (nie že by to pred poslednými voľbami pomohlo). V spise síce vystupuje aj líder Smeru Robert Fico, ale jeho kontakt so zástupcom Penty je očividne odmeraný, diskusia pripomína skôr „small-talk“, Fico vychádza „čistý“ a čo je najdôležitejšie: zastavenie privatizácie a politické kroky proti Pente jednoznačne vylučujú, že by Smer nejako s Pentou spolupracoval. Pravdou totiž ostáva, že jediná strana, ktorá je voči korupčným kauzám z privatizácie celkom imúnna, je tá strana, ktorá privatizáciu ako takú programovo odmieta, a teda Smer. Nech si o ňom myslíme čokoľvek... Práve toto všetko si smeráci mohli zrátať a s Gorilou mohli vyjsť na svet práve oni.

Je tu však háčik: ku kauze sa ficovci odmietajú vyjadrovať, čiže ju očividne nechcú zneužívať. Dôvod? Smer očividne ani za mak nepotrebuje podkopávanie dôveryhodnosti systému v čase, keď sa chystá do vlády a bude musieť riešiť hospodársku krízu. Ak by teda za kauzou stál Smer, ktorý z nej vychádza (napriek zúrivej snahe pravicových médií namočiť ho do aféry) ako (relatívny) morálny víťaz, bolo by to z jeho strany nepremyslené a prvoplánové, čo príliš nedáva zmysel.

Ostatné strany v tejto kauze nehrajú príliš veľkú rolu. Samozrejme, nedá sa vylúčiť, že ide čiastočne aj o boj medzi maďarskými stranami Most-Híd a SMK, ktoré v Gorile takisto figurujú cez istého vplyvného podnikateľa s iniciálkami O. V. Prípadne sa dá špekulovať o vendete umretých a umierajúcich politikov, Vladimíra Mečiara či Jána Slotu, nehovoriac o „podnikateľských zámeroch“ zbrojárskeho priemyslu, ktorý má dnes pred voľbami v hre istú x-percentnú stranu.

Možné je naozaj všetko. Kauza Gorila je však s najväčšou pravdepodobnosťou výsledkom „bratovražedného“ boja pravice, ktorý sa začal pri páde vlády a pokračuje nevyberanými prostriedkami dodnes. Buď je to vnútorný boj v SDKÚ či KDH, alebo zboku zaútočila SaS. To sú najpravdepodobnejšie varianty. Hoci, ako sme videli, vylučovacia metóda nás doviedla k záveru, že vylúčiť vlastne nemožno nikoho.

Kapitalizmus je jedna veľká Gorila

Do úvahy prichádzajú aj rôzne podnikateľské záujmy. Konkurencia možno chcela zdiskreditovať Pentu; nadnárodný kapitál možno chcel vytlačiť ten slovenský, akože-národný; možno je to ozaj celé iba boj podnikateľských skupín, ktorého sú politici iba nešťastnou obeťou... Nemá zmysel špekulovať v oblastiach, ktoré nemožno posúdiť z politologického hľadiska. Spomeňme radšej ešte jeden politologický rozmer.

Kauza Gorila je z určitého hľadiska škodlivá aj pre tých, ktorí chcú politiku vidieť inakšími očami - pre tých, ktorí túžia po zmene. Naznačuje totiž, že prehnití sú takmer všetci doterajší politici a akoby implikovala, že keď dôjde nová generácia „čistých“ politikov, bude všetko lepšie. Lenže nebude. Gorila len zastiera, že problémy nie sú skryté v nemorálnosti konkrétnych politikov či podnikateľov, resp. v osobných zlyhaniach jednotlivcov; Gorila zastiera skutočnosť, že problém je systémový a že žiaden kapitalizmus nemôže fungovať bez korupcie, politicko-ekonomických kartelov, podvodov a oligarchistických sklonov.

Onedlho dôjde nejaký ďalší „mesiáš“, ktorého vyprodukujú zasa len nejaké finančné skupiny, aby ovládli slovenskú politiku po dosluhujúcej Pente. A odrazu bude všetko opäť alright. Zasa sa zabudne na to, že Gorilou je celý systém. Že kapitalizmus je jedna veľká Gorila. Ľudia budú voliť zase ďalšie Gorily a dôvera v systém sa opäť obnoví. Nech Gorilu vypustil ktokoľvek, presne s týmto počítal...

Foto: Emil Polák

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
20. január 2012, 10:04
prehnity je odhora az dolu, praktiky popisovane v spise gorila boli uplne bezne, vsetci o tom vedia a vedeli. treba si uvedomit, ze tu bol majetok za tazke miliardy a dnes je to vsetko rozpredane a vykradnute. nefunguje nic, ani zdravotmnictvo, ani skolstvo, ani armada, ani dochodky, polnohospodarstvo celkom zhumplovane a rozvratene, vysoka nezamestnanost, odchody mladych do zahranicia atd... nikto z tych stran ani sulikova o gorile nechce radsej nic vediet, vyplavalo to napovrch len nahodou - az ked sa to ocitlo na internete (velmi neskoro), zacalo si to zit svojim vlastnym zivotom. ze z toho Lipsic, Zitnanska vytlkaju politicky kapital je logicke, zavetrili prilezitost dostat sa blizsie k valovu...
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
20. január 2012, 10:40
Strasny text. Strasne zly.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. január 2012, 11:45
Viac na: http://www.sme.sk/c/6225012/matovic-zavesil-na-parlament-znak-gorily-s-bananom.html
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. január 2012, 12:28
Prdko môže iba uprdnúť
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. január 2012, 13:05

" V spise síce vystupuje aj líder Smeru Robert Fico, ale jeho kontakt so zástupcom Penty je očividne odmeraný, diskusia pripomína skôr ?small-talk?, Fico vychádza ?čistý? a čo je najdôležitejšie: zastavenie privatizácie a politické kroky proti Pente jednoznačne vylučujú, že by Smer nejako s Pentou spolupracoval.Emil Polák"

**********************

Smer dostal od Penty milión korún

Smer-SD Roberta Fica dostal od finančnej skupiny Penta sponzorský dar jeden milión korún. Strana to priznáva.

http://hnonline.sk/43-127080830-1-54429920-k02000_d-5e

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. január 2012, 13:28

Stačí zadať do Google: Hatar, Haščak a dozvieme sa toľko, že padá sánka.

"Haščák sa pýta Határa ako sa vyvíja situácia v SMERe. Határ hovorí, že je to husté, že východniari dávajú pociťovať ostatným, že však mi ešte čosi ukážeme. Hovorí, že problematickí sú Pavol Paška a krajskí predsedovia v Košiciach (Peťo Žiga, firma Taper, s.r.o.) a Prešove (Stanislav Kubánek), ktorí sa dostanú na poslanecké miesta. Sú to divní ľudia. Határ nechce povedať, že sú skorumpovaní, ale robia podozrivé veci a do Smeru došli len z vypočítavosti. Problematický je aj bratislavský krajský predseda Martin Glváč. Haščák hovorí, že v nich je už inkorporovaná nezávislosť, čo nebude dobré pre stabilitu strany. Határ hovorí, že v Smere sa začína šuškať, že keď po voľbách vznikne poslanecký klub Smeru, okamžite sa z neho vyčlenia niektorí poslanci ako nezávislí.

Haščák hovorí, že chce dať Smeru nejaké peniaze. Pýta sa Határa či majú na to nejakú firmu v zahraničí a ako vôbec v Smere riešia financie. Határ hovorí, že zatiaľ nemajú firmu v zahraničí, že zatiaľ to riešia sponzorskými darmi. Najväčším sponzorom SMERU v súčasnosti je Ján Ďurian (Špedtrans - železničná doprava, Govnet, KIS). Haščák hovorí, že do budúcna sa to nedá robiť cez sponzorské dary. Határ hovorí, že si normálne zobrali úver. Haščák sa pýta od koho. Határ nevie, ale ak Haščák chce, tak mu to zistí. Haščák hovorí, že to nepotrebuje vedieť.

Haščák hovorí, nech sa Határ spýta Fica na plánovaný systém financovania. Hovorí, že Smer by mal mať na to jednu osobu, ktorá sa im o to bude starať, musí to robiť citlivo, diskrétne, bude sa o to starať vonku a ktorá bude absolútne dôveryhodná a loajálna. Haščák hovorí Határovi: "Musíte mať svojho Palacku, keď to takto poviem". Határ hovorí, že v minulosti sa na túto funkciu uvažovalo s Fedorom Flašíkom, ale Fico to odmietol. Haščák sa pýta Határa, komu Fico v Smere dôveruje (okrem Határa).

Hovoria o Maďaričovi, Igorovi Federičovi, Václavíkovi ako o možných kandidátoch na pokladníka SMERu. Najviac hovoria o Igorovi Federičovi (má ambície byť vedúcim Úradu vlády SR). Haščák hovorí, že základné kritériá na pokladníka sú, že musí byť maximálne loajálny a musí vedieť robiť...."

Viac napr. na: http://www.topky.org/2011/12/strana-smersk-posiela-e-maily-s.html

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. január 2012, 13:37
Pokiaľ viem, pán Inga, lebo žiadna žena by nemala také gule do diskusie ako Vy, ja som na Váš príspevok nereagoval. Alebo ste prezradili už celé meno Inga Prdko? Mne ide len o to, aby v diskusii pod článkami diskutovali ľudia vecne a pod svojimi menami, iste, ak sa dnes opäť boja povedať názor, ako za minulého režimu, nech používajú aj pseudonym: ale poprdkávať, zasmradiť a tešiť sa, že aj tak neviete, kto som?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. január 2012, 13:56
jeho stranicky sef Sulik priznal, ze viackrat obedoval v restauracii Kogo (dobry nazov pre gorily) so sefmi Penty Matakom a Hascakom, udajne casto chodil aj do sidla Penty, lebo to mal blizo od miesta kde byval. no a zaciatkom roku 2010 dokonca dostal od Holubeka do ruk aj cely spis a nic s nim nerobil, takze ten Matovic si moze s pokojnym svedomim tu gorilu s bananmi zavesit na krk sebe aj svojim stranickym kolegom...
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
20. január 2012, 15:05
Predovšetkým. Tento 22 ročný vývoj ekonomických turbelencií systému, len dosvedčuje nemohúcnosť más v tomto mediálnom "guláši". Mečiarizmus má nový, metodický názov "Gorila" a prestúpil celým politickým spektrom. Osvedčil sa!!! Amíci, (s priamymi inštrukciami z SDKU) nám "odpočítavajú", pre nich, nevyspytateľnú, karafiátovú. Bude ju treba niekde dobre "zašiť". Nič zvláštne sa nedeje, zvykáme si na nové variácie systému, ešte stále nie v jeho možných krajných polohách, tie su stále pred nami, tak nám to je aj prognózované. Obdobné "testy" buržujskej stability, prebiehajú vo všetkých postsocialistických krajinách, rôznou intenzitou. V zásade, rovnosť šancí prežitia, nech nik neočakáva, ani rozklad štruktúr sa nedeje i ked bezohľadnosť k posledným, sa prehlbuje v nových rozmeroch fašizácie. Nekĺžme po povrchu !
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
20. január 2012, 16:36
S Gorilou je to ako s hokejistami. V minulosti boli v tridsiatke stari, dnes hraju do styridsiatky, ale su drahi, preto ich kluby casto menia. Teraz prisiel cas na vacsiu a radikalnejsiu vymenu. Tridsatrocny hokejista ma este srdce a motivaciu, tak ako novy politik, aj ten ako bokovku urobi nieco pre narod... ...aby zvysil svoju cenu. Demokracia je ako sport, treba odist v spravnom case, lebo sa stanete prilis drahymi a penty vas vymenia... ak ich v tom lud podpori... dvadsat rokov boli politici na vrchole iba v komunizme, alebo dnes v Severnej Korei, ci na Slovensku... kolko ich je v cesku? ...kazdy politik raz bude mat svoju elektru alebo gorilu, tesne predtzm musia obcania vystihnut spravny moment, ak to uz politici nedokazu
Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
21. január 2012, 05:07
A to akože Smer je čistý?Čo to tu trepete.To že Smer paktuje aj s J&T,to je akože nič?Smer vôbec nevychádza ako čistý.Aby nehral na obidve strany.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. január 2012, 05:36
hadam sa zhodneme, ze strana SMER nebola nijako namocena v kauze kupovania poslancov, ani v predaji platinovych sitiek z statnych hmotnych rezerv, ani v dosadzovani Bubenikovej a dalsich do FNM a inych miest nezakonneho obohacovania. strana SMER neprivatizovala, prave naopak, kupila naspat Transpetrol, prekazila ksefty Pente s nemocnicami, teplarnami, letiskom atd. ze je tu kapitalizmus, financny zraloci, vytunelovane, rozkradnute hospodarstvo - kto za to moze? ano, da sa hodit vsetkych do jedneho vreca a zacat strielat s Aurory a vratit sa do povojnoveho roku 1947 ale nebolo by to dvakrat rozumne...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. január 2012, 05:45
premenovat bubenikovu, palacku, kuceja, miklosa, dzurindu na meciarovcov a je to...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. január 2012, 06:11
ako sa tu odporúča?

Smer je ľavicová strana, ale systémovo patriaca do kapitalizmu. Programovo sa orientuje len na tvorbu sociálne orientovaného kapitalizmu, nič iné.

Vyrieši sa tým však hospodárska kríza, morálna kríza, zločinnosť, korupcia, Gorila? Nie. Pretože systém nastavuje rámce aktivít ľudí, motivuje ich k určitému konaniu. Vieme veľmi dobre, že nestačí napr. zlikvidovať nejakú mafiánsku skupinu, keďže kapitalistický systém splodí veľmi rýchlo novú.

Je nepochybné, že aj ľudia z Penty, iných finančných, kapitálových skupín, alebo skorumpovaní politici sú často inteligentní, šikovní ľudia. V inom prostredí, inom systéme, ktorý nastaví iné pravidlá pre konanie ľudí, by sa ich šikovnosť mohla prejaviť kladným, nie západným postojom, nemuseli by sa stať len skorumpovanou, amorálnou spodinou.

Myslím, že tak by to bolo aj v prípade Anky Bubeníkovej, mojej kamarátky z mladších rokov. Príjemné dievča, šikovné, ktorú si jej okolie rýchlo obľúbilo. Zo zdravého, baníckeho prostredia. Možno bola ambiciózna, ako sa dalo vycítiť z jej niektorých postojov, ale v tom prostredí to pôsobilo skôr prirodzene, nad nikoho sa nepovyšovala. V socializme to vôbec nevytŕčalo, neprekážalo, šikovných a ambicióznych ľudí spoločnosť potrebovala,, aby sa nebáli presadzovať nové pohľady. Preto som Anku odporúčal aj do KSS, kladné odporúčania zrejme odštartovali aj jej kariéru. Mýlil som sa vtedy? Myslím, že nie, odporúčal som ju do iného prostredia.

Tým Anku nezbavujem zodpovednosti za jej konanie, asi jej otec, príjemný, seriózny chlap, sa musí za jej konanie veľmi hanbiť. Individuálnu zodpovednosť za svoje konanie nesieme.

Lenže v strategickom rozhodovaní musíme vychádzať z toho, že jednotlivec sa v podstate chová len tak, ako mu nastaví parametre chovania systém, ktorým smerom motivuje jeho správanie.
A starý kapitalizmus už takmer pred sto rokmi (v r. 1928) stratil svoju úlohu pozitívnej, hlavnej hybnej sily dejín a znamienko energie zmenil z plus zmenil na mínus. A celé spoločenské správanie sa, aj individuálne zmenil z kladného na záporné.
Ako sa vyjadril v 70. rokoch predstaviteľ General Motors, ľudia v kapitalizme sú ako jednotlivci síce morálni, ale ako súčasť systému sa chovajú egoisticky, nemorálne.

Ponúka nám Smer nejaké strategické východiská z tejto situácie? Aj keď dostane 80 percent hlasov? Nuž, zo strategického hľadiska viem, že to nemá v programe. Preto strategicky nedávam hlas Smeru, ale predsa len stranám, ktoré sa snažia aj o nejakú systémovú zmenu. Aj keď sú zatiaľ vytlačené na okraj spoločnosti. Strategicky ich treba udržať v hre. Aby sa Smer nesprával monopolne na ľavej strane spektra, bral ohľad na iné názory, bol tlačený viac naľavo od stredu. Či totiž bude alebo nebude Smer pri moci, zásadne sa nič moc nezmení. V monopolnom kapitalizme, ktorý nastúpil po klasickom kapitalizme po r. 1928, pri moci sú totiž veľké finančné, priemyselné ap. skupiny, tie nastavujú aj rámce správania sa politikov.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. január 2012, 07:35

"Odkaz pánovi Ingovi Pokiaľ viem, pán Inga, lebo žiadna žena by nemala také gule do diskusie ako Vy, ja som na Váš príspevok nereagoval. Alebo ste prezradili už celé meno Inga Prdko?

*********************

To nechám na každého z čitateľov, aby si urobil svoj vlastný názor. Nemienim argumentovať ani tým, že mi včera bola pridelená IP:Inga / 195.91.111.27, ktorá sa objavovala pod všetkými mojimi včerajšími príspevkami. IP druhého kritického diskutujúceho bola: prdko / 178.41.43.178

Ja by som sa neznížila k osobným dehonestujúcim útokom na vašu adresu, ale reagujem vecne, hoci nekompromisne a nekonformne. Takže vám neberiem názor, že podľa vás majú moje príspevky "gule" a ani vás nemienim presviedčať, aby ste boli ku mne gentleman. Mrzí ma, že namiesto toho, aby ste diskusiu moderovali, tak neslušne a osobne útočite na diskutujúcich s iným názorom ako prezentujete vy, ktorý sa snažite ostatným vsugerovať ako jediný správny.

Takto strácate dôvery hodnosť nielen vy pán Emil Polák, ale tým aj celé Slovo, ktoré editujete. Čo mi je fakt ľúto.

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. január 2012, 07:41
nie je mozne nebrat do uvahy geopoliticke pomery - co by sa napriklad stalo, keby slovensko vratilo naspat privatizacie, pri ktorych bol nejakou formou poruseny zakon? vsade, kde by sa naslo nejake pochybenie posadit ludi do basy a zrusit pravne kroky? jeden problem je nieco vediet a druhy problem je to preukazat pravne korektnym sposobom. kauzy ako tunelovanie tunela Branisko, alebo kupovanie poslancov su toho zjavnym dokazom. v spise gorila su dokonca sumy za ktore boli konkretni poslanci kupeny - a nic sa pravne nepreukazalo, pricom nie je mozne argumentovat, ze nebol zaujem to preukazat. takisto vrazda duckeho - na prislusnych miestach sa vie, kto bol objednavatelom a napriek tomu sa nic nedeje, akurat ze sa dotycny stiahol z politiky a podnika ako slusny a bohabojny obcan. riesenim by mohli byt napriklad ludove sudy, pripadne nieco na sposob prezidentskych dekretov - ale to by sme riskovali bratsku pomoc armad severoatlantickej aliancie...

ano milan, suhlas, ludia su dobri aj zli, zalezi na tom, co v nich system a okolie v ktorom ziju vyprovokuje. pred 1989 bola mohla byt tvoja kamaratka prijemne sikovne dievca, v kolektíve oblubene. system sa zmenil a zmenilo sa aj jej spravanie, dnes ma na krku temer to najhorsie co len moze byt. realita je taka, ze v tomto polofeudalnom plutokratickom systeme mozme akurat snivat o revolucii alebo o skutocnej demokracii. na tom v com zijeme to aspon v najblizsom case nic nezmeni. az dovtedy kym nebude ina zmysluplna sanca treba sa tomu v ramci moznosti prisposobit a volit mensie zlo, pekne to sformulovali odborari - "Nedať hlas tým, ktorí oslabili práva zamestnancov". otazku, ci ma vyznam dat hlas tym, ktori sa do parlamentu nedostanu je kazdeho osobne rozhodnutie, ma to svoje pre aj proti...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. január 2012, 13:14
Penta bola az do vcerajska vysokovazena podnikatelska skupina, ktora priamo riadila ministrov dzurindovej vlady aj terajsej radicovej vlady, osobitne Rudolfa Zajaca a Pentliarika, pardon Uhliarika. dokonca tvorili zakony, zucastnovali sa ich prejednavania v NR SR a vhodne usmernovali hlasovanie a ked nahodou chybali nejake hlasy, tak ich dokupili...
Obrázok používateľa Anonymný
#8
(neuvedené)
21. január 2012, 17:59
A co pan fiskus na jachte J&T, alebo pan Krasny, alebo Myto, alebo NDS, alebo slavna digitalizacia? Hm?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. január 2012, 04:29

"Ale no tak.. A co pan fiskus na jachte J&T, alebo pan Krasny, alebo Myto, alebo NDS, alebo slavna digitalizacia? Hm? Daniel Toth"

**************************

Klidek a pohodu pán Toth. Rozkrádalo sa a podvádzalo sa, kradne sa a bude sa kradnuť.

Odkaz predvolebnej kampane Smeru 2010 bol s maskotom Banánom, ktorý sybolizoval to aký bananistan tu Ficová vláda zanechala. Pritom sa veľmi dobre bavil plebs na svojej biede na smeráckych mítingoch.

Teraz sú maskotmi smeráckej kampane Tina a Rytmus v r. 2012 symbolizujú čierne Slovensko. Výklad nech si urobí každý sám, aby ma tu nejaký chytrák neobvinil z rasizmu.

Už len samotný fakt, že KDH urobilo bielu protikampaň svedčí same o sebe.

http://hnonline.sk/c1-54466130-kdh-chce-v-bielej-kampani-hovorit-o-dolezitosti-prace

(Hoci aj tých obviňujú z rasizmu

http://spravy.pravda.sk/kdh-laka-ludi-na-biele-slovensko-narazky-na-rasizmus-odmieta-pll-/sk-volby.asp?c=A120120_120319_sk-volby_p12

Len nám to akosi nedochodí o čo KDH v skutočnosti ide.

Aj na Titaniku, či najnovšie na Costa Concordií, ktoré keď sa potápali sa pasažierom varilo, servírovali sa im jedla a takmer všetci sa dobre bavili. Tí ktorí lode riadili nechceli si pripustiť katastrofálny stav "plavidiel", hoci išli ku dnu.

Obrázok používateľa Anonymný
#9
(neuvedené)
22. január 2012, 05:45
Podla mna je este jedna skupina ktorej kauza gorila vyhovuje a su to novinari!Prave oni maju dostatok infermacii a vypustenie domeny,krakena je pre nich predvolebnom case ako voda na mlyn zaoberaju sa tym vsetky denniky od mienkytvornych ,bulvarnych ba dokonca aj ekonomickych.Ich bombastycke uputavky sa zakladaju na nepotvrdenych faktoch ktore sa len presetruju!!!!!!! ANI V JEDNYCH NOVINACH SOM NEVIDEL VOLEBNY PROGRAM STRAN!!! LEN ZAHMLIEVAJU A METU VOLICA KTORY NEVIE CO JE PRAVICA ,LAVICA,DEMOKRACIA ,SOCIALNA DEMOKRACIA.Je to ucel? Je to ucel zmiast volica?

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984