Deti revolúcie

Sú ich už stovky a možno aj tisíce. Spočítať ich presne nikto nedokáže, mnohí nemajú doklady, nie sú nikde evidovaní. Potulujú sa po staniciach, zohrievajú sa po nemocniciach, prespávajú po kanalizáciách, narážame na nich na lavičkách v parkoch, v podchodoch, v podzemí obchodných domov, najčastejšie však pri kontajneroch, v ktorých ustavične niečo hľadajú a vyberajú do svojich igelitiek.
Počet zobrazení: 3294
graffiti bezdomovec.jpg

Sú špinaví a zarastení, sú však slobodní a častokrát aj zmierení so svojím životom. Tak, ako tuláci, o ktorých písaval Maxim Gorkij vo svojich románoch a poviedkach. S úplnou ľahkosťou, z ničoho nič opustia miesto svojho momentálneho „bydliska“ a zakorenia na chvíľu o desiatky až stovky kilometrov na inom mieste, na inej stanici, alebo pri inom kontajneri. Sú to „deti revolúcie“ a každému sú na obtiaž, každý by sa ich najradšej zbavil.

„Domovské právo“ pre bezdomovcov

Komu je to príjemné, ak si dáte v Bratislave na Miletičovej klobásu, alebo v Prahe na nádraží „buřt“ a vidíte, ako vás pozorujú hladné oči človeka bez domova a ako ten človek s napätím očakáva, že všetko nedojete, nedopijete alebo nedofajčíte. Spomenul som Prahu aj preto, lebo počet našich bezdomovcov pravdepodobne o niečo narastie. Tam na magistráte sa už celkom vážne rozhoduje o tom, že, Praha bude trpieť na svojom teritóriu už iba vlastných bezdomovcov. Znamená to, že tých mimopražských, teda aj slovenských ľudí bez domova budú vracať do vlastných regiónov a teda aj vlastných krajín. Navrhol to  námestník primátora, poslanec za ODS Ivan Kabický a argumentuje hlavne tým, že v tridsiatych rokoch minulého storočia sme tu už mali tzv. domovské právo. Je to dosť presvedčivý argument, pretože podľa pánov z ODS, pokiaľ viem, nemôže byť nič zlého na tom, čo tu bolo za čias Masaryka.

O zavedení „domovského práva“ budú potom musieť pouvažovať napr. aj na magistráte v Trnave, pretože ako píše Nota Bene, tu zasa zaznamenali väčší počet bezdomovcov z Čiech. O kriminálnikoch, zlodejoch, násilníkoch, prostitútoch a prostitútkach sa až tak nehovorí, pretože títo sa o seba vedia postarať a majú aj strechu nad hlavou.

Smutno je človeku na duši pri pohľade na „deti revolúcie“, ku ktorým sa ich matka „revolúcia“ zachovala tak nezodpovedne. Zrodila a opustila ich, tak ako rodia a opúšťajú deti krkavčie matky. A pritom aj títo ľudia v 89. s nadšením štrngali kľúčmi a mrzli na námestiach. Uverili, že: „Ak nám bude ťažko, pomôže nám Kňažko.“

Poslušné a dobré „deti revolúcie"

Máme však aj iné „deti revolúcie“, no k tým už bola ich matka oveľa štedrejšia. Dostatočne štedrá k ním bola aj dosluhujúca vláda Ivety Radičovej. Neviem, podľa akých kritérií hodnotili ministri tejto vlády „zásluhovosť“ svojich pracovníkov, no určite nie podľa toho, koľko je u nás nezamestnaných, koľko máme ľudí bez domova... Ak by mali vo svojich kritériách aj takéto celkom prirodzené ukazovatele, určite by nemohli na vianočných a novoročných odmenách vyplatiť pre tzv. svoje „piliere“ až 28 miliónov eur. A to ešte nikto nespočítal, aké odmeny si poodnášali starostliví oteckovia a mamičky z radov nominantov, ktorí sa pousádzali v tých najlukratívnejších korytách v tomto štáte.

Prípad Gorila iba potvrdzuje to, čo  ľudia dávno tušili a čo už vlastne aj svätý Augustín povedal - za každým miliónom je hriech alebo zločin. Je to o ľuďoch, ktorí nikdy nebudú mať dosť, pretože im priam diabol našeptáva do uší... Ešte, ešte... aby si mal viac ako tí ostatní... Už teraz je to zaujímavé čítanie, hotový „besceler“, v ktorom sa pohybujú opičky, opice i gorile. Dokonca už i Gorily so striebornými chrbtami...

O živote na ulici z prvej ruky

O svojich skúsenostiach zo života s „deťmi revolúcie“ sa prekvapujúco rozpísal Peter Sorák vo svojej práve vychádzajúcej knihe Pouličný diviak. Kniha vychádza prostredníctvom Trio Publishing, je o bezdomovcoch a jej garantom je známy slovenský spisovateľ Daniel Hevier. Zrodil sa nový Maxim Gorkij, ktorý sa stal uznávaným klasikom aj preto, že dokázal zaujímavo a presvedčivo písať o ľuďoch bez domova?

Peter Sorák, strávil na ulici ako bezdomovec desať rokov. Najčastejšie sa pohyboval po uliciach starého mesta v Bratislave, kde ponúkal okolo idúcim Nota Bene. Teraz napísal knihu o bezdomovcoch, ku ktorým sa ich matka „revolúcia" zachovala ako veľmi zlý rodič. Oveľa horšie, ako k tým, ktorých mená zatiaľ iba figurujú v spise Gorila. Už teraz však s mimoriadne veľkým ohlasom vo verejnosti.

Na snímke: Graffiti v podchode na Trnavskom mýte v Bratislave.
Foto: Emil Polák


 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
31. január 2012, 07:51
tzv slusni obcania maju coraz vacsi problem si ich nevsimat. zaroven, nasa pani premierka ma historicky najvacsi pocet poradcov ktori zaroven beru doteraz najvyssie platy. vedie ich "generalny statny radca" Marian Balazs. vyska tychto platov je oficialne utajovanou skutocnostou, ale da sa predpokladat, ze tie ich platy dokopy by stacili na celkom slusne zivobytie vsetkym bezdomovcom z mensieho mesta...

ten nazov nie je prave najvystiznejsi kvoli tomu, ze to v 1989 ani tak velmi nebola revolucia, skor pravicovy prevrat vo vnutri (vo vedeni) vtedajsich dezorientovanych komunistickych stran. ako to uz niekde padlo, skor by sa hodil nazov - "Havlove deti", ako pokracovanie k pouzivanemu oznacovaniu - "Husakove deti"
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
31. január 2012, 08:05
To nie je pravda nezívať ženy čo opustia svoje deti krkavčími matkami. Neraz sú to najmä krkavčí otcovia čo neplatia na deti alimenty ani ich nezaujíma ako žijú atd...lebo krkavce sa o svoje deti príkladne starajú.sú to nadácie čo ich nútia rodiť deti a dávať ich do hniezda záchrany. Dokonca sú už k tomu vedení aj mladí študenti že nech dajú svoje dieťa inam do rodiny vraj je to preto aby mohli študovať. to bolo spôsobené reformou od Kaníka( a možno niekto iný) to asi on vymyslel, že rodičia sa musia starať o svoje deti do 25 rokov... a nechať ich platiť všetko od kníh až po sporenie, poistenie, školné aj dopravu aj ubytovanie aj celú špajzu im dať do vienka. a deti VŠ si užívajú v zahraničí a hrajú PC hry do 30 rokov. a rodičia nevedia čo skôr zaplatiť. či školu alebo jedlo a bývanie?. tento zákon umožnil aj študentom VŠ vykorisťovať svojich rodičov na súde. tento zákon umožnil 25 ročným si nárokovať od svojich rodičov, aby ich dotovali. a bohužiaľ aj naopak nová vláda sa prihliadala aj nato, že minst. soc. vecí núti platiť všetko deťom pre starých rodičov. všetko je na pleciach ludí. ved oni nič nemusia robiť iba sa starajú,aby mali oni všetko zabezpečené nič viac. dokonca si minister financií v ČR dal tú námahu, že on vraj sa stará o svoju mamu. tak ved má aj začo aj z čoho . ved študoval za socializmu takže diplom zo socializmu to ano to je OK, ale buržoázne a feudálne móresy tu zavádzať na to ich je ..... ukladať deti( embryá a spermie do skúmaviek je nákladná záležitosť a veľmi drahé kto si to môže dovoliť? ukladá sa to do dusíkovej zmesi... a ten je drahý na udržanie teploty. celý systém je nákladný a mrhá energiu pre živých ludí.. je to nerozum aj OSN nato upozorňuje. tieto deti sú bez genetickej výbavy. čiže nikto nevie aké ochorenie je v anamnéze rodiny.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
31. január 2012, 08:20
Pardon Nazývať pomýlila som. zíva človek ked sa nudí alebo ospalí. pardon za preklepy a úpravu textu. Ospravedlňte prosím vás všetky moje preklepy a chyby.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
31. január 2012, 08:34
a zaujímavé aj to, že bulvár odrazu zmizol. už nieje ani jedna fotka či momentka v novinách o našej hradej pani vyvolenej a dosluhujúcej. novinári jej neustále ofukujú kolienka na kľačanie od merkel dáme z východu. táto kresťanka od východu na západ je ako celá kresťanská politika. nič nerobiť len kvákať na summitoch. kŕmime ich ako husi v krmníkoch. ale z husí je aspoň osoh, ale z týchto ľudožrútov je len škodná zver.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
31. január 2012, 10:07

"Praha bude trpieť na svojom teritóriu už iba vlastných bezdomovcov. Znamená to, že tých mimopražských, teda aj slovenských ľudí bez domova budú vracať do vlastných regiónov a teda aj vlastných krajín."

***************************

Takže toto sme tu už nemali od konca II. Svetovej vojny, aby dochádzalo k repatriácií obyvateľstva medzi krajinami, či dokonca medzi obcami a mestami. Pritom je to úplne jedno, či to nazveme "domovským právom", alebo násilným navrátením pôvodného obyvateľstva tam odkiaľ prišli.

Autorovi zrejme nenapadlo, že by bolo dobre sa okrem odmien svetských ministrov a vysokých štátnych úradníkov pozrieť sa na to ako sa nakladá s 37 miliónmi eur určenými pre cirkvy a náboženské spoločnosti?

Podľa môjho názoru sa jedná aj o otázku "kultúry" národa, či náboženské uvedomenie si prvoradej úlohy cirkví, ktoré spočívajú v charitatívnom postaraní sa o tých najnúdznejších a to nielen teraz v -15 - -20°C mrazoch.

Jeden zamrznutý človek a dokonca pred vlastným domom zrejme nie je najjasnejším mementom?

Navyše si treba uvedomiť, že cirkvy v rámci reštitúcií získali obrovské majetky, ktoré by mali zhodnocovať pre blaho náboženskej komunity, či farnosti! Tzn. sýtiť z ich výnosov hladných, obliekať ich, poskytnúť im strechu nad hlavu, dať im primeranú prácu v komunite, aby si mohli zarobiť na živobytie atď.

Ak sa vie napr. jeden kňaz Maroš Kuffa zo Žakoviec postarať o viac ako 200 núdznych, tak potom čo robí tých zvyšných 1600 kňazov, ktorí žijú z našich daní??? Viac napr. na:

http://liptov.sme.sk/c/6184998/marian-kuffa-mozem-byt-drsny-ale-nie-nelaskavy.html

Najmä ak máme napr. v Bratislave cca 1300 bezdomovcov, alebo v Košiciach 700 bezdomovcov atď.

Nezdá sa vám, že nielen ministerstvo sociálnych veci zlyháva, ale najmä cirkvy?

Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
31. január 2012, 10:53
cital som nie tak davno tu na Slove.Toto su jeho deti.Revolucia je neadresna .Revoluciu vsak realizuju konkretni ludia.K nim treba smerovat tieto ich dietky.Nie len češti bezdomovci maji sviho tatu.Svojho otca maju aj slovenski bezdomovci.Zvyknu hravat golf na Zahori a dokonca svoje dietky tam zvolavaju v reklamach.Je cas poodtiahnut zaves revolucie a odhalit mena a adresy vsetkych nezodpovednych otcov tychto deti. Nech si splnia svoju vyzivovaciu povinnost.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
31. január 2012, 10:57
nie k článku, ale k ohlasu; akosi fyzicky trpím, keď musím čítať príspevky (s ktorými napr. aj súhlasím), v ktorých je viacero gramatických alebo pravopisných chýb. Podstatné meno cirkev, takisto krv, obuv, redkev, sa skloňuje podľa vzoru kosť, preto v množnom čísle má byť cirkvi, nie cirkvy.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
31. január 2012, 11:06
Toto nieje o pravopise,ale o bezdomovcoch.Ak si myslis ze Tvoje utrpenie je vacsie ako ich ,vymen sa s nimi.Pravopis dnes ovlada aj mrtvy stroj(WORD).Netyraj nim zivych ludi.:)
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
01. február 2012, 06:06
Zbytočný a hlúpy článok a taká istá diskuzia.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. február 2012, 07:04
cochvila bude tych bezdomovcov asi viac...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. február 2012, 04:51
Tento pojem predsa použil na Klube Nového Slova ku problematike ľudských práv filozof Oskár Krejčí a používa ho na bezdomovcov česká nepravicová komunikačná kultúra.

Nakoniec, prosím pekne o úprimné zamyslenie, kto vie zdokumentovať alebo aspoň zaspomínať, či boli bezdomovci a tuláci v uliciach pred mesiacom november 1989?
Ešte v polovici roka 1990 tu takých ľudí nebolo, prvá vlna bezdomovcov sa začala vytvárať po prvých privatizáciách a prepúšťaniach zamestnancov v jeseni 1990, keď niektorí ešte iba jednotlivo neuniesli svoj osud, takouto známou predstaviteľkou bola žena s taškami tújajúca sa na Šafárikovom námestí, inak kedysi významná administratívna pracovníčka Bytového družstva Bratislava I., ktorá prišla o prácu, o miesto, vyhodili ju z bytu a "preskočilo jej to v hlave", takže z pravdepodobne inteligentnej a civilizovanej ženy i keď asi prísnej a nepríjemnej v úrade na Bytovom družstve sa stala troskou prežívajúcou život na Šafku a noc v petržalskom Sade J.Kráľa. Nie je mi známy jej ďalší osud. Ale plne chápem, že "ľud obyčajný" sa jej vyhýbal, možno pre niektorých antikomunistov predstavovala "starú štruktúru" a "dopriali" jej ten osud. Neviem ako skončila, ale bola medzi prvými od roku 1990...

A dnes sú týchto osudov tisíce, nespadli z neba, sú to často neľudsky kruté osudy obyčajného človeka za kapitalizmu, v rozvinutej demokracii, ktorá "umožňuje" až takú slobodu, ktorá dovolí ľuďom neriešiť osudy iných, odvrátiť sa a opovrhovať. Prečo asi?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. február 2012, 11:40
keď nemám čo povedať tak si spomeniem na pravopis - možno že to nebude až také kruté byť bezdomovcov v tomto studenom období keď sa to správne gramaticky podá však pán július. Aj farizejská pomoc blížnemu zo strany cirkvi tejto bezbrannej skupine bude úplné OK
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. február 2012, 03:03
iste, zbytočná diskusia pre teba, kým ťa nevyhodia z vyhriateho bytíku takmer holého bez perspektívy na zmrznutú ulicu mínus dvadsať stupňov, kde aj voda z odhodenej PET fľaše nie je pitná, kedže je v nej ľad...Dano,Dano, načo sem chodíš, ak sa nič nanaučíš?
Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
03. február 2012, 13:12
Niektorí doslova, pretože sa pohybujú úplne mimo logiky jeho spôsobu života, myslenia, nedokážu ho akceptovať. A je im preto ľahostajné, čo si o nich väčšinová spoločnosť myslí, chcú mať od nej pokoj, žiť si svojím spôsobom života.

U mnohých sa do ich postojov premieta aj politická opozícia voči systému, nakoniec, odmietavý postoj voči systému v sebe vždy zahŕňa aj politickú pozíciu. A u niektorých môže ísť o priamu politickú opozíciu voči systému.
Len sa ťažko preukazuje, pretože kapitalizmus zvalí zodpovednosť na trhový systém, politický systém akoby s tým nemal nič spoločné. Vyrobí z vás nezamestnaného, pošle vás pod most a problém opozície si elegantne vyrieši. Kto kedy skúmal, koľko ľudí zo spoločenskovedných pracovísk skončilo ako nezamestnaní po r. 1989?

Môžete byť hoci špičkový humanitný vedec, ak sa nepodriadite systému, ale budete produkovať práce nehodiace sa záujmom kapitálu, odreže vás od zdrojov, jeho médiá odmietnu uverejňovať vaše štúdie a skončíte pod mostom. Alebo sa musíte začať živiť niečím úplne iným a tým vás zase odreže od možnosti teoretickej práce.
Obrázok používateľa Anonymný
#8
(neuvedené)
03. február 2012, 17:03
Ak som sa zastal bezdomovcov a spomínal tú paniu z 1993 roka, chcem uviesť i jeden veľmi sporný prípad "bezdomovkyne", aby všetko nebolo tak čierno-biele:

Pod krytým stĺporadím v samom centre Bratislavy na Kúpeľnej ulici č.8 stáva, kričí, pije a čurá už niekoľko rokov denne zhruba od 15:00 do zhruba 19:00 hod istá Mona Šipošová, dnes asi 40-ročná Rómka, pričom obyvatelia domu ju nemajú absolútne šancu podľa demokratických zákonov odtiaľ dostať preč.

Nie je to totiž klasická bezdomovkyňa, má občiansky preukaz s bydliskom na Dobrovodského 1, čo je hneď za rohom, (ale asi tam nemá možnosť bývať), svoj "štand" si osvojila živočíšnym spôsobom zvierat značkujúcich svoje teritórium pachom, cikancami a neporiadkom hneď pri skrinke plynového rozvodu (a plynárom to nevadí), nepomohlo ani viackrát oznámenie na mestskú políciu (ktorá má stanovisko hneď za rohom na Medenej ulici), lebo i keď ju odvedú. o deň nesôr je tam znova, nepomohlo ani podanie trestného oznámenia obyvateľky z vchodu o tom, že bezdomovkyňa ju napadla ( lebo štátna polícia už viackrát vypočúvala tam bývajúcu obyvateľku, ale nikdy nezbalila "Monu") a "priateľská rada" znela, "skamráďte sa s ňou", respektíve na priamu intervenciu u náčelníka polície na Obvode I na Štúrovej ulici ( dve ulice ďalej) bola vyslovená vyhýbavá odpoveď, že kým "tá" nič nevyvedie, tak ju zbaliť nemôžu...

Hanbou je, že v tom vchode na Kúpeľnej ulici č.8 v bratislave býva i primátor mesta Bratislava Milan Ftáčnik a vraj je aj on bezmocný... aspoň takto mi to osobne povedal, keď som intervenoval ako sused i ako známy. Nechcel som to zverejňovať pred komunálnymi voľbami, MIlan sa primátorom stal a je perfektný, ale tento sporný prípad MONA nevie riešiť ( posúďte sami). Čudujem sa mu ľudsky, pretože ve´d i on ako starosta musí minimálne dvakrát ísť z brány a do brány a ten svinčík tam azda vidí. Iste, MONA je prefíkaná, len čo ho náhodou zbadá, už odtiaľ maže, ona veľmi dobre vie, kto je to Ftáčnik...

Sme trpezliví ľudia, nakoniec, ostatní obyvatelia vchodu už rezignovali, vyčkávajú - ich sused je predsa primátorom, z MONY sa stala podľa mňa nepríjemná politická skúška starostu hlavného mesta Bratislavy a nerieši to ani po (koľkých to už? mesiacoch od svojho zvolenia).

Ja MONU Šipošovú osobne poznám, jej rodičia pôvodne za socializmu žili vo vchode a viem, že ako dieťa tu bývala i ona. Lenže, socializmus už dávno skončil, rodičia sa buď odsťahovali, pomreli, alebo predali byt ( byt je plne obsadený riadnou inou rodinou) a MONA pravdepodobne s poškodeným vnímaním a viac-menej psychicky chorá, má utkvelú predstavu, že tu dolu na Kúpeľnej 8 býva. Nie je to typický bezdomovec - vždy má cigu, má mobil a diskman či MP3, slúchadlá na ušiach a vyhulákava sa na celú ulicu, pije čúčo a "obdivujú" ju všetci japonskí i rakúski turisti kráčajúci od osobného prístaviska cez Kúpeľnú ulicu do historického centra mesta. Nemyslím, že by to bola dôstojná nástupkyňa Schone Nácího, ktorý má sochu na Korze. Ten bol pekne oblečený, slušný a - nesmrdel.

Dlho som váhal, či (už a konečne) zverejniť tento sporný prípad sem na internet a do webu ľavicového Slova. Poraďte prosím. A možno tajne dúfam, že jej primátor apoň teraz po zverejnení pomôže. Lebo iné je byť ľavičiarom a iné je zodpovedať za mesto a jeho poriadok, Tu v poriadku niečo nie je.

A/alebo si máme počkať na tragédiu? Umrznutie MONY, alebo na to, že niekomu smrteľne ublíži?
Nebude už potom neskoro, MIlan?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. február 2012, 17:29
... a pretože mám za známeho i riaditeľa inak veľmi užitočnej a blahodárne na bezdomovcov pôsobiacej inštitúcie DEPAUL Slovakia, ktorá nahlásené prípady bezdomovcov rieši najprv pohovorom s bezdomovcom, ponukou nocľahu a prvou sociálnou pomocou, má v našom meste ubytovňu a stará sa o bezdomovcov,
môžem sa pochvalne vyjadriť, že jeho chlapci už s Monou na Kúpeľnej hovorili, neuspeli, sám riaditeľ mi nakoniec smutne povedal, že keďže je občianka Mona Šipošová podľa občianskeho preukazu s trvalým bydliskom o ulicu ďalej, nemajú právo "ju zobrať", ba dokonca nemajú ani právo ju ubytovať ( nie je to bezdomovec) a tento osobitný prípad mám ja (sic!) riešiť priamo s primátorom mesta.
V príspevku som Milana Ftáčnika označil za starostu, ospravedlňujem sa, Milan je primátor, muž vplyvný rovnako ako starosta New Yorku.
Medzitým som sa dozvedel, že DePaul a primátor už spolupracujú a riešia bezdomovcov, no ale tento prípad... nakoniec, pani Tatiana Rosová je starostkou Starého mesta Bratislava I. a kanceláriu má tiež "za rohom" na Vajanského nábreží... a nielenže sa nezaujíma, ale nikdy nemá ani čas na teké taľafatky.Neviem, zdá sa mi to smiešne, že TU SA AKOSI NIČ ROBIŤ NEDÁ.
Aby som Vás pobavil, tiež som tu "odmalička" býval a žil, dokonca parkoval so starou otcovou škodovkou, dnes sú tie miesta verejného parkovania sprivatizované a musíte tam zaplatiť pokutu, ak sa postavíte napríklad Mone oproti autom ku chodníku, že by ste si ju prípadne odfotili, pohovorili s ňou. Mne dá polícia pokutu, lebo porušujem zákon, Mona tam stojí a nik s ňou nepohne.

Čítate to po celom Slovensku, je niekde liečebňa, kam by mohla prísť Mona liečiť svoj problém?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. február 2012, 03:58
Myslitel,ekonom s ambiciou menit svet si nevie rady s jedinym banalnym problemom ,ktoreho nositelom je jedna jedina romka. Cim to je ? Ty tomu rozumies?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. február 2012, 07:17
casto suvisi s psychickymi problemami, jedno prehlbuje druhe. kazdy, kto sa dostane do tazko zvladnutelnej situacie, polozenia, reaguje inak ako obvykle, spustaju sa sebazachovne podkorove mechanizmy ovela starsie ako tie ktore maju sidlo v sivej kore mozgovej. ked zanikne stresova situacia obvykle zanikne aj psychicky problem. ak by tej pani niekto riesil socialnu situacii (dal jej byvanie a pracu) mohlo by sa to vyriesit samo od seba. a mozno nie, vyskumy dokazuju, ze asi tak 5% populacie nie je schopne sa o seba postarat, niekto to musi urobit - stat, obec, nejaky dobrodinec. v normalne fungujucej spolocnosti sa vzdy niekto najde. v tej nasej nefungujucej sa to asi nevyriesi, len sa to posunie niekam inam...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. február 2012, 07:29
Ch.A., v tomto prípade si zabudol na svoju úlodu "ďjáďu". Nie je to môj problém, ktorý je na Kúpeľnej 8,Mona "obýva" vchod brány na Kúpeľnej 8 a Milan Ftáčnik je tým pádom jej "sused", takže je to jeho problém...
Ale rád som pomohol komunikácii tohto problému.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. február 2012, 13:41

"Mne dá polícia pokutu, lebo porušujem zákon, Mona tam stojí a nik s ňou nepohne.

Čítate to po celom Slovensku, je niekde liečebňa, kam by mohla prísť Mona liečiť svoj problém?

Peter Zajac-Vanka

---------------------------

Zaraza ma Myslitel,ekonom s ambiciou menit svet si nevie rady s jedinym banalnym problemom ,ktoreho nositelom je jedna jedina romka. Cim to je ? Ty tomu rozumies?

Chatyv Alkov

*************************

Tá Mona nemá žiaden problém, či chorobu, ktorú by si mala v nejakej liečebni liečiť

Má len hromadu IQ-áčov z BA okolo seba, ktorí ju nechápu.

A ani nemôžu, pretože nemajú žiadnu empatiu, žiadnu zodpovednosť, žiaden súcit s blížnym v núdzi!

Trochu odbočím. Pred časom mi hodili do schránky noviny s predvolebným programom SDĽ. Tam majú tiež ultra špecialistu na cigánsku otázku, ktorý sa volá JUDr. Cyril Betuš. Je to to indivídum, ktoré chcelo zrušiť Luník IX. Ten teraz to dementuje a vysvetľuje, že to chcel len posunúť vyššie na magistrát mesta Košice. Zrejme sa tiež domnieval, že to nie je jeho problém (ako PZV), ale primátora R. Rašiho, podobne ako M. Ftáčnika v BA, ktorí mali byť spasiteľmi všetkých cigánov a bezdomovcov?

Väčšiu hodnotu má pre nich zatúlaný pes ako chudobný človek v krajnej núdzi! K tomu mešťania v metropol prejaviť väčší súcit ako k človeku.

A to si hovoria ľavičiari???

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984