Atómové Jericho

Urán, Irán, Irán, urán. Tieto slová sa skloňujú v médiách vo vzájomnej súvislosti čoraz častejšie, spolu s pojmami útok a vojna. V záujme vyváženejšieho pohľadu nezaškodí zopár informácií o vojenskom jadrovom programe iránskeho nepriateľa. Padnú vôbec niekedy múry izraelského Centra jadrového výskumu pri meste Dimona pred inšpektormi agentúry pre atómovú energiu?
Počet zobrazení: 1340
Ahmadinedzadx.jpg

Urán, Irán, Irán, urán. Tieto slová sa skloňujú v médiách vo vzájomnej súvislosti čoraz častejšie, spolu s pojmami útok a vojna. V záujme vyváženejšieho pohľadu nezaškodí zopár informácií o vojenskom jadrovom programe iránskeho nepriateľa. Niekdajšiemu whistleblowerovi (práskač, doslova „pískač“) tamojších hlavíc Mordechajovi Vanunuovi práve v dobe silnejúceho protiiránskeho tlaku koncom roka 2011 Izrael zamietol žiadosť o zbavenie občianstva. Padnú vôbec niekedy múry Centra jadrového výskumu pri meste Dimona pred inšpektormi agentúry pre atómovú energiu?

Spolu s izraelskými raketami rovnakého mena získava stará bájka o trúbením a  krikom zborených múroch Jericha nový význam. Tajnú ponuku niekdajšieho ministra obrany Izraela, inak súčasného prezidenta Peresa ministrovi obrany apartheidovej Južnej Afriky, oficiálny dôkaz, že Izrael desaťročia vlastní atómové zbrane, možno nazvať aj „bezpečnostným“ komplotom. Dosť nebezpečným, a tiež pokryteckým.

Biznis s apartheidom

Doktor modernej histórie Sasha Polakow-Suransky, redaktor dvojmesačníka amerického Výboru pre zahraničné záležitosti (CFR) a autor knihy Nevyslovená aliancia: Tajný vzťah Izraela a apartheidovej Južnej Afriky, uvádza, že predaj izraelských zbraní do Južnej Afriky prekročil len v roku 1988 1,5 miliardy dolárov a v menej „úrodnom“ roku 1989 dosiahol hodnotu približne 800 miliónov. Apartheid a vláda Národnej strany, ktorá vzala volebné právo černochom, sa pritom v krajine udržali až do roku 1994, teda takmer pol storočia. Juhoafrické dokumenty, odtajnené napriek úsiliu izraelskej strany, prezradili, že obe krajiny spolu jednali už v roku 1975. Predmetom rokovania vtedajších ministrov obrany P. W. Bothu a Šimona Peresa, dnešného prezidenta Izraela, boli rakety Jericho, vybavené jadrovými hlavicami.

V uvedených dokumentoch sa často používa slovné spojenie hlavice „troch veľkostí“, no tento výraz je len šifrou pre konvenčné, chemické a atómové zbrane. Pôvodne zamýšľaný obchod sa napokon neuskutočnil, no už v júli 1976 dodala Južná Afrika Izraelu uránový koncentrát nazývaný žltý koláč (yellowcake) výmenou za trícium. Južná Afrika v osemdesiatych rokoch úspešne dokončila vlastný vývoj atómovej bomby. V potrebnej miniaturizácii (aby hlavicami mohli vybaviť rakety) apartheidovému režimu v meste Arniston pomáhali izraelskí experti.

Ako sa dalo očakávať, podľa prezidenta Peresa „tvrdenia“ v knihe „nemajú žiaden reálny základ“. Polakow-Suransky upozorňuje, že Peres svoju účasť na stretnutiach v Južnej Afrike a Švajčiarsku nepoprel, ani sa nevyjadril v zmysle, že dokumenty sú falošné. Hoci jeho podpis v nich nefiguruje, tvrdí sa tam, že bol osobne prítomný a obsahujú jeho vyjadrenia.

Obludné obojstranné pokrytectvo vtedajších rokujúcich štátov je uvedené prológom Nevyslovenej aliancie, opisujúcim návštevu juhoafrického premiéra Balthazara Johannesa Vorstera, ktorý 9. apríla 1976 položil veniec v Pamätnej sieni Ohel jizchor pamätníka holokaustu Yad Vashem na západe Jeruzalema. Vorster bol predtým generálom militantnej afrikánskej organizácie Ossewa Brandwag, ktorá otvorene podporovala Hitlera počas druhej svetovej vojny. V roku 1942 hrdo vyhlásil, že „kresťanský nacionalizmus je spojencom národného socializmu“ a „to, čo sa v Taliansku nazýva fašizmom a v Nemecku národným socializmom, sa v Južnej Afrike volá kresťanský nacionalizmus“. Pre svoje aktivity pred zavedením apartheidu bol Vorster vyhlásený za nepriateľa štátu a držaný ako politický väzeň. Napriek tomu o nejakých tridsať rokov neskôr, keď Izrael pátral po celom svete po bývalých nacistoch, sa Vorster prechádzal po červenom koberci za účasti premiéra Jicchaka Rabina.

Jedenásť rokov samotky

Pravdou je, že Izrael čelil obvineniam z vlastníctva atómových zbraní už desaťročia pred odhalením Polakow-Suranskeho. O prvú dokumentáciu sa postaral Mordechaj Vanunu, pôvodne snívajúci o kariére pilota, ktorý tvrdo pristál v kontrolnej miestnosti Centra jadrového výskumu v púšti Negev. Tam, samozrejme, podpísal, že nevyzradí citlivé informácie. Ako Žid narodený v marockom Marakeši, skadiaľ jeho rodina imigrovala do Izraela, keď mal deväť rokov, cítil, že naňho v Izraeli hľadia zhora. Na oplátku sa ako študent Ben Gurionovej univerzity zapojil do študentskej politiky, podporujúc stanoviská Palestínčanov. Tým si vyslúžil varovania zo strany úradov, no ignoroval ich. Začiatkom osemdesiatych rokov navyše Vanunu konvertoval ku kresťanstvu, čím rozčaroval aj svojho otca rabína.

Mordechaj mal však hlavne ťažkú hlavu z rôznych typov hlavíc, ktoré podľa neho ohrozovali svetovú rovnováhu síl a tak ešte pred prepustením vyniesol z komplexu desiatky fotografií plánov nukleárnych zbraní. Pri taxikárčení v Sydney stretol Kolumbijčana menom Guerrero, ktorý vycítil finančný potenciál a fotografie v roku 1986 núkal tlači, až uspel v londýnskych Sunday Times. Tí však po zlej skúsenosti s falošným Hitlerovým denníkom trvali na preverení materiálov expertmi. V prípade pravosti mal Vanunu sľúbených 100 000 dolárov za knihu a články na pokračovanie v nemeckom časopise.

Počas niekoľko dní trvajúcej previerky dokumentov sa Vanunu nudil v hotelovej izbe, nepomáhali ani návštevy opery. Na potulkách Londýnom stretol americkú turistku Cindy, ktorá prijala jeho ponuku na šálku kávy. Preskočila iskra a tak Cindy zavolala Mordechaja do Ríma na krátku návštevu k svojej sestre. Tam už čakali jej spolupracovníci, agenti Mossadu, ktorí Vanunua sfetovali a uniesli loďou do Izraela. Dôvodom, prečo únos neprebehol v Británii, boli obavy vtedajšieho premiéra Peresa zo zhoršenia vzťahov. Päť dní po zmiznutí Vanunua Sunday Times zverejnili informáciu o izraelskom jadrovom programe schopnom vymazať celé mestá a tak Vanunu dostal trest 18 rokov (pôvodný návrh bol trest smrti), z ktorých 11 strávil takmer v úplnej izolácii. Považovaný za dvojnásobného zradcu (viery aj štátu) navždy odmieta rozprávať po hebrejsky. Vo väzení číta len po anglicky písanú tlač a sleduje iba BBC. Izrael sa k obvineniam odmieta vyjadriť. V prípade, že by sa štát k vojenskému jadrovému programu priznal, hrozila by mu strata finančnej podpory na vojenské účely z Washingtonu, predstavujúca 3 miliardy dolárov ročne.

Pre jedných zradca, pre druhých hrdina

Po prepustení v roku 2004 má Vanunu zákaz opustiť krajinu, telefonovať, používať internet a komunikovať s cudzincami, napriek tomu, že jeho informácie sú zastarané a nemá už čo vyzradiť. V interview spochybňuje samotný zmysel existencie štátu a tvrdí, že Izrael je aj za vraždou Kennedyho, ktorý tlačil Ben Guriona do odtajnenia jadrového programu. Žiadal o azyl v Nórsku, Švédsku a Írsku, pretože sa obáva o svoj život. V roku 2006 organizácia Amnesty International uviedla, že Microsoft prezradil detaily jeho konta služby Hotmail, a to pred získaním súdneho príkazu. Od prepustenia Vanunu čelí neustálym kontrolám, konfiškácii majetku, dočasným domácim väzeniam a niekoľkomesačným pobytom za mrežami, napr. po krátkom romániku s Nórkou. Naposledy bol uväznený koncom mája 2010 a prepustený 8. augusta toho istého roku. V rokoch 1988 – 2004 bol každoročne nominovaný na Nobelovu cenu za mier, v roku 1987 dostal cenu Right Livelyhood Award a od roku 2001 je držiteľom čestného doktorátu univerzity v Tromso. Pred dvomi rokmi odmietol nomináciu na nobelovku s odôvodnením, že nechce byť na zozname so Šimonom Peresom, minulý rok argumentoval tým, že ho zaujíma sloboda, nie ocenenia. V roku 2011 žiadal Vanunu o zrušenie izraelského občianstva, aby mohol získať občianstvo inej krajiny, 24. novembra však jeho žiadosť zamietli, pretože jeho prípad je „starý“. Existujú pritom náznaky, že odhalenie izraelského vojenského nukleárneho programu mohlo byť ešte o 13 rokov staršie od toho Vanunuovho, keby sa nórska vláda unúvala informovať o zisteniach vyšetrovania Lillehammerskej aféry, v ktorej agenti Mossadu omylom zavraždili nevinného prisťahovalca s marocko-alžírskymi koreňmi a následne sa nechali chytiť, čo je dodnes považované za jeden z najväčších spravodajských trapasov.

Je hrozbou Irán či os USA - Izrael?

V hystérii okolo príprav vojenského útoku na Irán je namieste otázka reálneho ohrozenia svetovej či aspoň blízkovýchodnej bezpečnosti, ktorú tento štát údajne predstavuje. Pri aspoň minimálnej snahe o objektivitu nemožno nespomenúť, že práve USA sú jediná krajina, ktorá doteraz atómovú bombu použila, a to hneď dvakrát. Samozrejme, bola iná doba a iná situácia – vojna sa už všade okrem Tichomoria skončila a novú bombu bolo „treba“ vyskúšať aj niekde mimo púšte. Nie je to ale tak dávno, kedy Spojené štáty zhadzovali aspoň ochudobnený urán na Balkáne. A keď pod zámienkou vlastníctva neexistujúcich zbraní hromadného ničenia zaútočili na Irak, v tamojšej Fallúdži reálne nasadili zakázaný biely fosfor, čo malo za následok narodenie zvýšeného počtu postihnutých detí v oblasti. Američania sa tiež pred časom pokúsili spomaliť iránsky jadrový program špecializovaným počítačovým vírusom Stuxnet, čo sa im do istej miery podarilo. Irán tvrdí, že má dôkazy o tom, že ostatný atentát na ich jadrového experta Mustafu Ahmada Roshana osnovala CIA prostredníctvom kontaktov z OSN.

Americký spojenec, vášnivo lobujúci proti Iránu, má tiež takpovediac maslo na hlaviciach. Irán totiž podpísal dohodu o nešírení jadrových zbraní, čo je krok, s ktorým má Izrael (spolu s Pakistánom a Indiou) dodnes problém. Taktiež do svojej krajiny povolil vstup inšpektorom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), o čom Izrael stále nechce ani počuť. Nehovoriac o tom, že sionistická entita, ako Izrael volajú jeho susedia, taktiež použila biely fosfor v pásme Gazy (izraelská vláda priznala a údajne potrestala zodpovedného generála aj plukovníka, izraelská armáda však poprela skutok aj trest). Našťastie ani taký horkokrvný štát s jednou z najagresívnejších tajných služieb na svete si netrúfol doteraz nielen atómovky použiť, ale dokonca ani verejne priznať.

Otázkou je, či inšpektori MAAE náležite poukázali na nespoluprácu izraelských vodcov, alebo len „objektívne informujúce“ západné médiá tieto správy prehliadli, či bagatelizovali (Wikileaks a po nich The Guardian ešte v roku 2010 uviedol, ako americká diplomacia jasala nad novozvoleným šéfom MAAE Yukiyom Amanom). Pripomeňme aj dezinformácie populárnych amerických denníkov Washington Post a The New York Times, ktoré bez dôkazov písali o iránskom vojenskom jadrovom programe ako o hotovej veci (po veľkom množstve sťažností sa ombudsman Washington Post a editor The New York Times ospravedlnili). Kampani proti dezinformáciám o iránskom jadrovom programe čelí aj redakcia slovenských Hospodárskych novín. Kto by sa chcel oboznámiť s dve desaťročia trvajúcou históriou obviňovania Iránu zvojensko-atómových ambícií, môže tak urobiť v rok starom článku Fabia Maxima.

Irán so sedemdesiatšesť miliónmi obyvateľov nemá o nič menšie právo na atómovú energiu ako iné kontroverzné štáty vrátane USA a aj keby naozaj vyvíjal jadrové zbrane, prispel by tým skôr k vyrovnanejšiemu rozdeleniu síl v regióne. A práve to si Izrael nepraje. Napriek tomu Irán v roku 2010 pristúpil na plán Turecka a Brazílie, predpokladajúci obohacovanie uránu v inom štáte, čo predtým žiadali Spojené štáty. Podľa tohto plánu mal Irán poslať vyše tony „slabého“ uránu do Turecka, kde by ho mali obohatiť vedci z Ruska a Francúzska. Biely dom však dohodu nechcel uznať a Clintonová sa vtedy vyjadrila, že Brazília a Turecko ňou robia svet nebezpečnejším. Vtedajší brazílsky prezident Da Silva na to odpovedal, že skutočnou hrozbou pre svet sú USA a ďalší. Ešte v minulom roku sa pravdepodobnosť útoku na Irán údajne trojnásobne zvýšila. Pozitívnou správou je, že bývalý veliteľ Mossadu Dagan (a nie je sám) považuje útok za veľmi nešťastný nápad, padli dokonca slová o storočnej katastrofe. Iránske revolučné gardy sú každopádne v pohotovosti a zariadenia na obohacovanie sú ukryté v nových chránených podzemných lokáciách. Prebehlo aj desaťdňové vojenské cvičenie pri Hormuzskom prielive medzi Perzským a Ománskym zálivom. Irán v rámci neho vyskúšal tiež rakety schopné zasiahnuť Izrael a americké základne v okolí a pohrozil, že v prípade rozšírenia sankcií na iránsku ropu Európskou úniou prieliv, ktorým sa preváža asi pätina celosvetovej ropy, zablokuje. EÚ nakoniec embargo na dovoz iránskej ropy schválila. Staré zmluvy s krajinami PIGS, najmä s Gréckom, môžu byť predĺžené maximálne do konca júna, Irán však možno dodávku sám ukončí skôr. Medzitým prebehla pokojná návšteva delegátov MAAE v Iráne, ktorá má pokračovať 21. - 22. februára.

V blízkosti iránskych vôd sa naďalej nachádza americká lietadlová loď, ktorá hrdinsky zachránila niekoľko iránskych rybárov z pazúrov somálskych pirátov. „Na pomoc“ sa jej ponáhľala okrem ďalšej americkej aj britská a francúzska lietadlová loď, pričom o pozemnom vojenskom cvičení Iránu pri afganských hraniciach tlač informovala ako o provokácii. Keby ale napríklad iránska loď priplávala k brehom Anglicka a nato by Briti vykonali cvičenie, písala by tlač o britskej provokácii? Navyše, čínska a ruská strana sa už vyjadrili, že pokiaľ nastane vojna, obe mocnosti do nej tiež môžu vstúpiť. Tak či onak, Irán úspešne vyskúšal rakety schopné zasiahnuť Izrael a americké základne v okolí a plánuje ďalšie cvičenie na mori. Izrael avizoval vypnutie zariadení neďaleko Dimony, z čoho Američania usudzujú, že by táto krajina mohla mať v pláne začať útok na Irán aj sama. Izrael okrem toho ohlásil spoločné vojenské cvičenie s USA Austere Challenge, dátum je zatiaľ nejasný, malo by sa tak však udiať v druhej polovici roka, pravdepodobne v októbri.

Foto: AZRainman 

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
06. február 2012, 04:26
víno pijú. Vždy ma fascinuje poučovanie USA o "nevhodnosti" budovať svoj (nejakej inej krajiny) atomový zbrojný arzenál. Zákaz vyvíjať a budovať atómové zbrane by mal byť všeobecný (a týkajúci sa aj USA). Ďalej na http://www.nas2kriz.sk/ ...
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
06. február 2012, 07:17
Aké rozkošné je sledovať, že v čase, keď už mohla ropa pekne klesnúť a bolo by jej dosť, v čase, keď si ľudia "zvykli" na neúmerne vysoké ceny palív, v čase, keď ropa z arabských zdrojov (Emiráty, SAE, ale znova i Líbya a ďalšie) už produkujú nadprodukciu, bolo nutné ZNOVA vyvolať nejaký chaos a nepustiť dolu ceny.

"Trhom", teda tým, ktorí nimi manipulujú, sa veľmi hodí napätie okolo Iránu v súvislosti s atómovou energiou a dohuckali krajiny ( a vlády týchto krajín to "zožrali priochotne") k tomu, že bolo vyhlásené embargo na Iránsku ropu a nastáva kríza v prieplave, ktorý okrem iného logisticky slúži i pre prepravu ropy z Emirátov.

Tým pádom cena utešene rastie a neklesá a je to supééér ( pre virtuálne trhy i obchodníkov s ropou).
Pochybujem, že je to dobré pre ľudstvo. Kde sú Grinpisáci? Zelení? Nemuselo by nás to tak zaujímať, ak by nám už autá jazdili na vodu či na elektrinu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. február 2012, 07:53
Niektorí ekonómovia za hlavnú príčinu pokladajú snaha Iránu a ďalších krajín opustiť dolár ako svetové platidlo, svetovú rezervnú menu.

Ako zvyčajne, ekonomické záujmy USA sa tu znovu zakrývajú za zbrane hromadného ničenia, hoci dôkazy pre to neexistujú. Určite, pre USA by strata výsadného postavenia dolára znamenala ťažký úder, nemožnosť tlačiť doláriky bez inflácie a financovať si tak na účet sveta svoju vlastnú nadspotrebu.
Náklady z tohto prevratu by boli pre USA oveľa vyššie, ako vyššie ceny ropy, náklady na vojnu proti Iránu.

K tomuto prevratu však nutne musí dôjsť, vyžaduje si to globalizácia. A v globálnej spoločnosti nemôže úlohu globálnej meny plniť národná mena, musí ísť skutočne o globálnu menu. A pohyby týmto smerom sú na mnohých frontoch, medzi Ruskom a Čínou, Iránom a Indiou, Brazíliou a Čínou, atď.
Viem, že ľavica sa globalizácii bráni, ale jednoducho si zamieňa globálny kapitalizmus a globálnu civizáciu, čo sú sakra rozdiely. A tu treba tlačiť na skutočnú globalizáciu, aby nebola založená na národných záujmoch zopár krajín, ale záujmoch civilizácie ako celku.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. február 2012, 08:02
v prvom rade neexistujú dôkazy, žeby pracoval na vývoji jadrovej vojny. To čo splodili nohsledu USA z Medzinárodnej komisie pre atómovú energiu, ju iba zosmiešnilo.
A keby aj, morálne mu ťažko môžu USA, Izrael zakazovať. Nepoviem napr. Ukrajina, ktorá sa vzdala vlastníctva jadrových zbraní, ale určite nie USA, ktoré jediné použili atómové zbrane a Izrael, ktorý ich vlastní nezákonne.

Riešenie spočíva v tom, že treba dôsledne zakázať vlastníctvo jadrových zbraní národným štátom. Nakoniec, k tomu mala viesť Zmluva z r. 1968. Ktorej podpisom jej účastníci získali právo na mierový výskum jadrovej energie (takže Iránu je protizákonné v tomto brániť). A podpisom zmluvy nevlastníci jadrových zbraní dostávali prísľub, že postupne dôjde k úplnému jadrovému odzbrojeniu.
To sa však nestalo, členmi jadrového klubu sa stali priatelia USA Izrael, Pakistan a India. To vytvorilo precedens, ktorý nedáva právo zakazovať iným krajinám vyvíjať jadrové zbrane.

Niežeby som to osobne schvaľoval, a vôbec mi nie je iránsky systém sympatický, ale to nemôže hrať úlohu pri riešení problémov sveta, že budeme vychádzať z osobných symaptií a nesympatií, ale jedine tak sa utvorí objektívne schodná cesta k úplnému jadrovému odzbrojeniu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. február 2012, 09:31
Pravdupovediac, tiez sa mohol Iran vrhnut na vyskum Thoriovych reaktorov a bolo by po probleme... Uranove su priamo navrhnute na produkciu plutonia na bomby takze sa necudujem, ze USA ale hlavne Izrael vrcia.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
06. február 2012, 10:05

Írán a Rusko ruší dolar ve vzájemném vypořádání zahraničního obchodu - 9.1.12

http://www.zvedavec.org/vezkratce-5789.htm?PHPSESSID=astigo1lcua4v8jubc3rp4pae6

1, Irán a Rusko přechází na zúčtování vzájemného salda mimo dosavadní americký dolar.

Vyplývá to ze sobotního prohlášení J.E. Seyyed Reza Sajjadiho, íránského velvyslance v Moskvě. J.E. Seyyed Reza Sajjadi uvedl tuto sobotu 7.1.2012, že návrh na nahrazení amerického dolaru íránským riálem a ruským rublem vzešel a byl dávno dojednán během setkání ruského prezidenta Dmitrije Medveděva s jeho íránským protějškem Mahmúdem Ahmadínežádem během 11. zasedání Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) loni v červnu. Stálými členy SCO jsou Čína, Rusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán a Uzbekistán. Írán spolu s Indií, Mongolskem a Pákistánem má statut pozorovatele.

Čo z toho vyplýva? Dolár prestáva byť rezervnou a zúčtovacou menou č.1, čo amikov vytáča do nepríčetnosti!

2, Irán požiadal o plnoprávne členstvo v Šanghajskom pakte.

Irán sa snaží, aby sa stal plnoprávnym členom Organizácie Šanghajskej spolupráce (SCO). Ali Bager tajomník iránskej Najvyššej národnej rady bezpečnosti povedal Interfax-u: "Už sme predložili príslušnú žiadosť,"

Čo na to povedalo 6 členských štátov SCO?

SCO na poslednom samite zmenilo pravidla pre prijímanie nových členských štátoov do paktu platné z pred 10 rokov. Podľa ktorých nesmeli byť kandidáta na vstup do SCO uvalené sankcie OSN, mať vzájomné územné spory, alebo byť vo vojnovom konflikte. SCO zmenilo svoje moratórium na prijímanie nových členov v minulom roku, tak, aby sa Indií, Pakistanu a Iránu umožnilo zmeniť status z pozorovateľov k plnému členstvu v SCO.

Takže uvedeným krajinám môže byť udelené môže byť udelené členstvo v SCO na nasledujúcom výročnom summite v Kirgizsku v lete roku 2012. Existuje zhoda medzi členmi SCO o prijatí Indiou a Pakistanom, ale treba doriešiť niektoré procesné otázky, ktoré sú ešte potrebné vyriešiť," povedal diplomat pán Barksom, s odvolaním sa na veľkosť poplatkov a členských kvót pre SCO sekretariátu a ďalších orgánov. Zopakoval v Moskve želanie, aby India a Pakistan pripojili, čo najskôr k SCO. "Naše stanovisko je, že je nevyhnutné, aby India a Pakistan boli prijaté, čo najskôr," povedal na briefingu médií na tlačovej agentúry RIA Novosti.

3, Čo na to USA?

Washington tiež plánuje dodať Stinger a ďalšie strely do Ománu.

Kuvajtu protiraketové sytémy Patriot-2 v hodnote 900 miliónov dolárov.

Obchod za 53 miliárd dolárov pre Bahrajn sa oneskoril len kvôli tlaku medzinárodných zákonodarcov a ľudskoprávných organizácií.

Takže Spojené štáty zvyšuje vojenské väzby so svojimi spojencami. A je pravda, ale všetci títo spojenci sa nachádzajú v blízkosti Perzskom zálive ... hneď vedľa Iránu.

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. február 2012, 10:12

http://rt.com/news/iran-usa-military-conflict-647/ ~ ~ V

USA vyjednávali dohodu za 67 miliárd dolárov so Saudskou Arábiou, kde sa zaviazali dodať posledný typ hlbiných proti bunkerových bômb, niekoľko F-15 stíhacich lietadiel, vrtúľniky Čierny jastrab (Black hawk) a Apache, protiraketové systémy Patriot-2 a vojnové lode. Je to, jednoducho povedané, najväčšia bilaterálna dohoda zbraní v americkej histórii.

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. február 2012, 10:57
Ja sa v týchto technických otázkach nevyznám, ale napokon, o ne tu ani nejde.

Treba zmeniť totálne zdeformované medzinárodé vzťahy, kde nerozhoduje demokracia, právo, ale úzkoprsé národné záujmy, známosti a dohody skupiniek krajín, kapitálových skupín, politikov. Je to presná obdoba slovenskej Gorily, len tu ju kapitalizmus uplatňuje v globálnom rozmere. To, či je nám Irán sympatický alebo nie, nemôže hrať úlohu.

Treba zabezpečiť rovnoprávnosť krajín a konečne vytvoriť na demokratickom základe plnohodnodné globálne inštitúcie, správne, bezpečnostné, súdne, ktoré jediné sú oprávnené a schopné riešiť čoraz vypuklejšie globálne problémy.

V konečnom dôsledku, keby sme konečne prehupli nielen ekonomicky, ale aj politicky do globálnej formy, Irán by nemusel prevádzať vlastný výskum, starať sa o vlastnú bezpečnosť a plno iných činností. Pretože utváranie vyšších, zložitejších celkov sa v tomto vesmire koná hlavne z dôvodu zefektívnenia deľby práce, úspory nákladov.
Takto všetky krajiny vykonávajú paralelne množstvo činností (bezpečnosť, výskum, atď.), ktoré by tým odpadli.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. február 2012, 11:23
Treba zabezpečiť rovnoprávnosť krajín a konečne vytvoriť na demokratickom základe plnohodnodné globálne inštitúcie, správne, bezpečnostné, súdne, ktoré jediné sú oprávnené a schopné riešiť čoraz vypuklejšie globálne problémy. V konečnom dôsledku, keby sme konečne prehupli nielen ekonomicky, ale aj politicky do globálnej formy, Irán by nemusel prevádzať vlastný výskum, starať sa o vlastnú bezpečnosť a plno iných činností. Pretože utváranie vyšších, zložitejších celkov sa v tomto vesmire koná hlavne z dôvodu zefektívnenia deľby práce, úspory nákladov. Takto všetky krajiny vykonávajú paralelne množstvo činností (bezpečnosť, výskum, atď.), ktoré by tým odpadli. Milan Antal

*******************************

Toto je pre zvrátené ľudstvo nemysliteľné. Pretože dejiny ľudstva tisícročia fungujú na dvoch či troch nemenných princípoch:

1, Vykorisťuj, aby ťa iní nevykorisťovali.

2, Zabíjaj (alebo sa zabíjanie pripravuj), aby ťa iní nezabili.

3, okradni iných viac, ako ťa všetci dokážu okradnúť.

Celý svet stojí a padá na ľudskej závisti, chamtivosti a nevraživosti.

Najväčšie výdaje sa investujú pre najväčšie mozgy do vývoja zbraní a zbraňových systémov.

Každý štát chce mať neviditeľné lietadla, lode, tanky, lebo ich má "predátor" USA. Takže teraz nejde ani o to kto koľko má jadrových hlavíc, ale o to kto ich dokáže použiť na nepriateľskom území?

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. február 2012, 12:01
čo tu robíš?nereagovať
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. február 2012, 12:03
čo tu robíš?nereagovať

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984