Dôchodcovia iba vlani dosiahli úroveň dôchodkov z roku 1989!

"Závažný fakt: slovenskí dôchodcovia až vlani dosiahli reálnu úroveň dôchodkov, aké boli v roku 1989. Veď je to hanebné. Páni politici, dúfam, že ste ma počuli, až v roku 2011 sa to dosiahlo." Z vystúpenia Kamila Vajnorského, predsedu Jednoty dôchodcov na Slovensku, na druhom Verejnom vypočutí o chudobe na Slovensku, ktoré bolo 28. februára 2012 v kinosále Národnej rady SR.
Počet zobrazení: 6031
chudoba siet 1.jpg

Úvodný článok o druhom Verejnom vypočutí o chudobe na Slovensku nájdete tu:

„Stručne o situácii slovenských dôchodcov. Je nás viac ako milión a z tohto milióna 12 percent, tak si to rýchlo v hlave spočítajte, koľko je to je v počte, žije pod hranicou životného minima. Sedemdesiatpäť percent slovenských dôchodcov poberá dôchodok v rozsahu 190 až 400 eur, a len 15 percent má dôchodok nad štyristo eur. Stále počúvam, že priemerný slovenský dôchodok je 365 eur. Samozrejme, neviem, ako to napočítali, ale ak berieme sólo dôchodky, ktoré berie každý muž alebo žena v dôchodkovom veku, pokiaľ splnili podmienky, vyzerá to troška ináč. Napríklad slovenské ženy dôchodkyne majú priemerný dôchodok len 298 eur, slovenskí muži dôchodcovia majú priemer 408 eur a celkový priemer dôchodkov na Slovensku, sólo dôchodkov, zdôrazňujem, je 336 eur. Čiže žiadnych 365 eur, ale 336 eur. Viem, že mi budete oponovať, že je vianočný príspevok, sú dávky v hmotnej núdzi a podobne, ale pozor, to nedostáva každý a okrem toho, dôležité je to, čo dostáva dôchodca každý mesiac pravidelne, a to sú tie takzvané sólo dôchodky.

Závažný fakt: slovenskí dôchodcovia až vlani dosiahli reálnu úroveň dôchodkov, aké boli v roku 1989. Veď je to hanebné. Páni politici, dúfam, že ste ma počuli, až v roku 2011 sa to dosiahlo. Čiže celková hladina cien ide prudšie hore, ako idú hore dôchodky. Ešte jeden závažný fakt: kým priemer štátov EÚ v tom, koľko z HDP dávajú na dôchodky, je cirka 12 percent, Slovenská republika nedosahuje ani celých 7 percent.

Čo sa týka našich návrhov, keď mám byť konštruktívny, ja už mám obavy vôbec niečo hovoriť, pretože mám zlé skúsenosti z tejto parlamentnej pôdy, pretože sa tu prijímajú veci, s ktorými dôchodcovia vopred nesúhlasia, ako napríklad minulého roku, keď nás nahovárali na zmenu valorizácie, ktorá by nás obrala do určitej miery ešte aj o to málo, čo slovenský dôchodca má. Čiže, prosím vás, nezasahujte do zákona nekvalifikovanými zásahmi. Tu na tejto pôde bol prijatý v roku 2003 zákon 461. Ja osobne tvrdím, a nielen ja, myslím si, že väčšina slovenských dôchodcov, že to bol zlý zákon, nedobrý zákon, že vytvoril kategórie dôchodcov. Ako k tomu prídeme, aby sme tí, ktorí sme starodôchodcovia, boli na tom oveľa horšie ako tí, ktorí sú novodôchodcovia. Ja nie som proti druhému pilieru, ale jednoznačne môžem povedať, že nábehová krivka 9 percent bola nezmyslom a tak vyzerá potom aj hospodárenie Sociálnej poisťovne. Ako môže ináč vyzerať? Ak máte plat 500 eur a z mesiaca na mesiac dostanete len 250 eur, tak vyjdete z toho? Nevyjdete, určite. Čiže prosím vás, páni poslanci, nerobte nezmyselné zásahy už aj tak do dosť zlého zákona.

Ešte jednu vec by som chcel povedať: už by sme sa chceli dočkať z úst zákonodarcov, poslancov Národnej rady, aby už prestali hovoriť len o tom, akí musia byť zodpovední voči štátu, ja už by som rád počul, aby už raz konečne povedali napríklad, kedy budú zodpovední aj voči nám, dôchodcom.

A ešte jednu vec si dovolím povedať, aj keď to budú tvrdé slová, sú tu aj predstavitelia strán, ktoré majú v názve kresťanské strany. Ja si myslím, že mnohé zásahy tohto parlamentu do života nás dôchodcov a myslím si, že nielen nás, nemajú nič spoločné s ušľachtilou kresťanskou myšlienkou a ja im odporúčam, aby sa jej držali.

(Neautorizovaný redakčne upravovaný prepis vystúpenia Kamila Vajnorského, predsedu Jednoty dôchodcov na Slovensku na druhom Verejnom vypočutí o chudobe na Slovensku, 28. februára 2012.)

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
01. marec 2012, 14:24
tradičný pohľad a vzťah k našim rodičom a prarodičom: je potrebné poctivo (a v dnešnej dobe viacnásobne) vraciať jeden z troch grošíkov; ďalej na http://www.nas2kriz.sk/ ...
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
01. marec 2012, 16:56
Nič sa nedá robiť, fakty nepustia. TRESTÁME dôchodcov za to, že vo svojom produtívnom živote nešpekulovali a nemysleli na seba, ale húževnato pracovali a trávili svoj čas v práci.

Aj toto je dôsledok prehratej neviditeľnej studenej vojny - zatiaľ čo dôchodcovia zo západných častí Eurrópskej únie sú zabezpečení a užívajú si na staré kolená, alebo sa aspoň liečia, naši dôchodcovia skutočne pociťujú, že my sme bývalá východná časť Európy a to my sme prehrali studenú vojnu.

Aby tomu tak nebolo a aby presvedčili politici našincov, že socializmus bol horší, to by museli dnešní dôchodcovia požívať také výhody a mať takú úroveň života na dôchodku, akú majú tí dôchodcovia v hzápadnej časti Európy.Nestalo sa tak. Nečudujte sa, mladí, že naše generácie socializmus zatracovať nebudú. Mnohí dôchodcovia sa nadreli, ale mali sa ekonomicky a životnou úrovňou lepšie ako dnes.

A to je hanba. Nie hanba, to je strašný politický prúser. Ako bhovoria starkí, po dvadsiatich rokoch od 1948 sa už ľuďom žilo za socializmu oveľa lepšie, lenže po 22 rokoch od prevratu v kapitalizmus sa našincom žije horšie ako predtým.
Prirodzene, ak nerátame tie percentá, ktoré si "privyrobili" nepoctivo v jednom i v druhom režime.

No a keďže sa od dnešnej ekonomickej reality odrazí i budúci dôchodok nás, čo pôjdeme na dôchodok v tejto dekáde, otázka stojí, ako pomenovať to, čo my budeme môcť dostať?
Je na to slušné slovo?
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
02. marec 2012, 02:52
pod zamienkou, ze dnes sa rodi menej deti ako predtym bol vytvoreny tzv 2. dochodkovy pilier a velka cast penazi ktore predtym isli na zabezpecenie dochodkov idu dnes na ucty nenazranych sukromnych firiem. ak niekto chce zlepsit postavenie dochodcov, musi s tym nieco velmi rychlo urobit...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. marec 2012, 03:55

"egoizmus namiesto solidarity

pod zamienkou, ze dnes sa rodi menej deti ako predtym bol vytvoreny tzv 2. dochodkovy pilier a velka cast penazi ktore predtym isli na zabezpecenie dochodkov idu dnes na ucty nenazranych sukromnych firiem. ak niekto chce zlepsit postavenie dochodcov, musi s tym nieco velmi rychlo urobit..." anton b.

**************************

Anton b. začnite od svojich tzn. Ficovho Smeru!

Čo urobili s II. pilierom Róbertkovci v r. 2006-2010? Takmer nič! Nezmenili ani ten stupidný diskriminačný pomer 9:9 % v I.priebežnom solidárnom a II. zlodejskom, egoistickom!!! A už ani vo sne egoistickým poslancom Smeru nenapadlo zrušiť II. pilier!

Asi tak prečo? Odpoveď je opäť jednoduchá. Zbohatlíckom zo Smeru tento pomer a zlodejský II. pilier vyhovuje. Nenachádzajú ani jeden egoisticko-logický dôvod prečo by sa s chudobnými dôchodcami a hlavne neschopnými "žobrákmi" mali deliť, o to čo im štát dá ako 9% z ich obrovských poslaneckým platom do II. piliera!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pritom si neuvedomujú, že to čo im pripíšu na ich egoistické súkromné účty v DSS a aj to, čo dostanú ako poslanci na výplatu je z našich daní? Teda z toho, čo vyrobí a o čo ošklbú na 20% DPH proletariát!!!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. marec 2012, 04:10
"Je nám vlastný ... tradičný pohľad a vzťah k našim rodičom a prarodičom: je potrebné poctivo (a v dnešnej dobe viacnásobne) vraciať jeden z troch grošíkov; ďalej na http://www.nas2kriz.sk/ ..." briezka

**********************

Môj netradičný pohľad pohľad na tri grošíky je taký, že prvý grošík premrhal váš Slota s Mečiarom v r. 1994-98, druhý Dzurinda s kumpánmi (vrátane SDĽ) v r. 1998-2006 a posledný Slota s Ficom a Mečiarom v r. 2006-2010.

Takže zostal po týchto nacinalisticko-buržoáznych Gorilach rozkradnutý a zadĺžený celý štát.

Takže na tri grošíky zabudnite, lebo sme na gréckej dôchodkovej ceste, že sa bude v zadĺženom nacionalisticko-egoistickom Slovensku na tri grošíky len spomínať tak, ako keď rozhádaná rodina v ktorej je každý zatvrdlý egoista vyhlási totálny bankrot!!!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. marec 2012, 04:22

"Aj toto je dôsledok prehratej neviditeľnej studenej vojny - zatiaľ čo dôchodcovia zo západných častí Eurrópskej únie sú zabezpečení a užívajú si na staré kolená, alebo sa aspoň liečia, naši dôchodcovia skutočne pociťujú, že my sme bývalá východná časť Európy a to my sme prehrali studenú vojnu." PZV

**************************

Uvedomte si, že:

1, Stupidní komunisti prehrali studenú vojnu!!! Na ich bezohľadnosť sme doplatili všetci. Samozrejme okrem byrokratických komunistov, ktorí sú teraz v Pente, J&T a iných Gorilach, alebo v parlamente a štátnych podnikoch!!!

2, Komunisti ako vodcovia proletariátu ho doviedli do novodobého otroctva kapitálistov! Doplatil na týchto zradcov proletariátu opäť pracujúci ľud!

3 Je ilúziou, že dôchodci na západe si žijú ako šľachta! Tí čo vlastnili akcie a výrobné prostriedky cestujú ako dôchodci po Európe, alebo po celom svete. Západný proletariát trie biedu, lebo podstatnú časť svojich príjmov z dôchodkov dá na platené zdravotníctvo a sociálne služby a drahé bývanie!!!

Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
02. marec 2012, 05:17
Som rád, že NS poskytlo priestor aj pre túto tému.V diskúzii sa už objavili aj prvé názory s ktorými možno iba súhlasiť, tak ako sa dá súhlasiť s vystúpením predsedu jednoty dôchodcov.Len jedna vec na tomto podujatí vyvoláva vo mne pochybnosti o tom, čí tu o tejto mizérii načúvali tí správní ľudia.Majú vari pán Kaník alebo pán Beblavý uprimný záujem na tom, aby pomohli nízko príjmovým dôchodcom? Veď pán Kaník je otcom tohoto systému, ktorý aj naďalej o.i, roztvára nožnice medzi bohatými a chudobnými dôchodcami a pán Beblavý ešte nedávno pobehoval po parlamente a dával dokopy poslancov, keď tu bola snaha roztváranie nožnic zastaviť. Dokonca sa vo svojom poslaneckom odpočte týmto bohatierským skutkom chváli, aby každý vedel,ako pomáhal tým najbohatším. No a pán Mihal má teraz starosti, akým spôsobom, aby to až tak nepoburovalo verejnosť,odovzdal slúbených 55 tisíc Euro, generalnému riadteľovi SP, za výsledky, ktorých sláva sa až nebies dotýka.To je ten pán, ktorý sa nepozastavuje nad tým, že mu na jeho úrad chodia doklady o tom, že kamionisti jazdia za platy upratovačiek a kvalifikovaní odbornici robia za minimlnú mzdu.Dá sa z minimalnej vzdy vypočítať normalný dôchodok_ Alebo už neexistujú na Slovensku dvojaké výplatne pásky tzv "Keš" ? Kto, ako prvý by mal postrehnúť takéto podozrivé odvody, ako jeho úrad? Nevyrábajú sa vari aj touto cestou mizerné dôchodky? Ak počúvam alebo čítam o uprimnom súcite týchto pánov, s chudobnými dôchodcami, vždy si spomeniem na výrok Českého prezidenta pána Klausa, pri posledných oslavách 17 novembra - Revolúcie sa nerobia preto, aby sa mal každý dobre...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. marec 2012, 06:57

"...To je ten pán, ktorý sa nepozastavuje nad tým, že mu na jeho úrad chodia doklady o tom, že kamionisti jazdia za platy upratovačiek a kvalifikovaní odbornici robia za minimlnú mzdu.Dá sa z minimalnej vzdy vypočítať normalný dôchodok_ Alebo už neexistujú na Slovensku dvojaké výplatne pásky tzv "Keš" ? Kto, ako prvý by mal postrehnúť takéto podozrivé odvody, ako jeho úrad? Nevyrábajú sa vari aj touto cestou mizerné dôchodky? Ak počúvam alebo čítam o uprimnom súcite týchto pánov, s chudobnými dôchodcami, vždy si spomeniem na výrok Českého prezidenta pána Klausa, pri posledných oslavách 17 novembra - Revolúcie sa nerobia preto, aby sa mal každý dobre..." R.Slezák

***************************

Revolúcie sa nerobia preto, aby sa mal každý dobre. Samozrejme, že je to pravda.

V 1918 vyhrala kapitalistická buržoázia a bohatla kapitálova vrstva!

V 1939 vyhrali klerikální fašisti v Tisovom štáte bohatla cirkev (klerikáli) a jej prisluhovači z HSĽS a PO HG.

V 1948 vyhrali revolúciu komunisti a bohatlo politbyrum UV KSČ s ich prisluhovači na KNV ONV KSČ.

V r. 1989 vyhrali opäť klerikální konzervatívci a bohatnú klerikálno kapitálové vrstvy najmä z SDKÚ, HZDS, SNS, SMK, KDH, Most-HID a nevynímajúc ani Smer, ktorý sa tiež vehementne snaží kolaborovať s katolíckou cirkvou, najmä jej najvyšším klérusom!!!

Viac na: katolicka-cirkev-si-pozyva-politikov

Takže ani náhodou nemôžeme očakávať, že by sa niečo pri tejto politickej garnitúre zmenilo ohľadom dôchodkov pre chudobných!

Pokiaľ nepríde k moci politická strana s egalitárnými dôchodkami tzn. s rovnakou sociálnou dávkou v starobe pre každého, tak sa "Bismarkovským poistným, zásluhovým systémom" nič nezmení!!! Budú aj naďalej sa roztvárať nožnice až do "záporného" uhla. Chudobní dôchodci budú žobrať, alebo žiadať o poporné sociálne dávky na úradoch práce, lebo nepoplatia z tých žobráckych dôchodkoch ani účty!

A už si ani neviem predstaviť, čo sa bude diať o 15-20 rokov, keď prídu na dôchodky /do dôchodkového veku/ dlhodobo nezamestnaní???

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. marec 2012, 07:02
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. marec 2012, 16:08
hey, nicku, a čo si mal dovolenku? Zastupoval ťa tu niekto, kto s nami už celkom pekne diskutoval, ale to si nebol ty, človeče...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. marec 2012, 02:52
Zial.Zapodieva sa nickom namiesto toho aby ho trapilo to, ze sa mu roznozia Mony v okoli jeho obydlia.Naco nick spravnhe poukazal.Ked uz nevidis v jej prispevku nic pozytivne,(ved pes je hodnotnejsi...)tak podrob kritike to negativne.Ale zapodievat sa dovolenkou nicka je rovnako hodnotne ako hladanie pravopisnych chyb
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. marec 2012, 03:08
Najprv vytvorili deficit zdrojov v 1.pilieri ukradnutim rovnej polovicky. Vraj pre deti terajsich dochodcov.(neviem preco by sa mali dnesni dochodcovia starat o dochodky svojich deti?Hadam naopak nie?)Ale to je rovnako zvratene, ako uz takmer vsetko.Pajac celebritov,obet zlocincom ,zlocinesc hrdinom... .Uz nestacia nizke dochodky na urady energii?Zvysime ich.Nech monopoly netratia.Zrusime zasluhovost (znizime tym co viac odvadzali do systemu a "pomozeme"monopolom.Uz dostanu aj od tych co na to nemali. Suppeeer nie???
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
03. marec 2012, 05:34
ak môžete uviesť zdroj, z ktorého pochádza údaj o porovnaní dôchodkov s rokom 1989. Je jedno, ak máte k tomu spracovanú vlastnú štúdiu, ale aby som sa mohol pri tomto údaji oprieť o nejaký zdroj. Ďakujem.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. marec 2012, 08:21

"Aj stary otrepaný PZV. Zial.Zapodieva sa nickom namiesto toho aby ho trapilo to, ze sa mu roznozia Mony v okoli jeho obydlia.Naco nick spravnhe poukazal.Ked uz nevidis v jej prispevku nic pozytivne,(ved pes je hodnotnejsi...)tak podrob kritike to negativne.Ale zapodievat sa dovolenkou nicka je rovnako hodnotne ako hladanie pravopisnych chyb"

Chatyv Alkov

*****************************

Chatyv Alkov, v pohode nič sa nedeje.

PZV nemá argumenty, ktorými by moje názory vyvrátil, tak sa zameriava nie na obsah, ale na formu, alebo osobné invektívy. Už som si na to zvykla.

Nemienim po niekom kontrolovať pravopis, alebo sa ospravedlňovať za svoje pravopisné chyby, najmä ak sa už po vložení príspevku nedajú opraviť. Pretože "errare humanum est".

2, Diskutujem aj na iných forach (takže nedovolenkujem, práve naopak ak mám voľno, tak mám aj čas diskutovať),

takže ak tu nie sú pravidelne pridávané články, tak častokrát niet ani o čom.

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. marec 2012, 08:31
napriek tomu Tvoj vytvor komentovat nebudem,lebo po dvoch pravdach podsuvas tretiu loz.Tie lzi su tak prehladne, ze ich ani komentovat netreba.Preto mi je jedno ci pracujes, alebo dovolenkujes.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. marec 2012, 09:24
priznacne je, ako sa potentati OKS + KDS zlakli, ked ich Matovic poslal na polygraf. nie su to vsak jedine gorily na scene, za scenou sa uz tlaci do slovenskej politiky nova vacsia mozno najvacsia gorila v podobe strany 99% podvodnikov. co slovo to klamstvo, gorilaci 99% sa dokonca zmocnili loga protestov proti vladnej plutokracii OWS, prisvojili si ho a navzdy alebo aspon na nejaky cas tak na slovensku skompromitovali myslienky o ktore originalne hnutie 99% usiluje...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. marec 2012, 09:27
v robertkoch sa zrejma vyznate, v politike, ekonomike a suvislostiach uz ovela menej...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. marec 2012, 09:29
keby si aspon vedel, vedla koho sedis na husenkovej drahe...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. marec 2012, 11:30
Tie lzi su tak prehladne, ze ich ani komentovat netreba. Chatyv Alkov

***********************

Tak do toho! Ešte mi doteraz žiadnu ani hypotetickú lož nevyvrátil!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. marec 2012, 11:38

"v robertkoch sa zrejma vyznate, v politike, ekonomike a suvislostiach uz ovela menej..." anton b.

*******************

Najmä v tých troch Robertkoch zo Smeru Ficovi, Madejovi a Kaliňakovi!!!

Každý kto počúval Robertka Fica v rozhlase dnes na poludnie, tak mu je jasné, že viac než opodstatnená je moja drastická kritika k DSS a II. pilieru:

Čo urobili s II. pilierom Róbertkovci v r. 2006-2010? Takmer nič! Nezmenili ani ten stupidný diskriminačný pomer 9:9 % v I.priebežnom solidárnom a II. zlodejskom, egoistickom!!! A už ani vo sne egoistickým poslancom Smeru nenapadlo zrušiť II. pilier!

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984