Dehumanizácia demokracie

Politika by mala v prvom rade zlepšovať kvalitu života ľudí vo všetkých oblastiach.  Čoho sme však svedkami za posledných 20 rokov? Človek je na poslednom mieste, stali sme čísla v rôznych štatistikách a prognózach. Akoby sa úplne zabudlo, prečo vlastne máme zastupiteľskú demokraciu a sami zástupcovia často vo svojich víziách zabúdajú na ľudí.
Počet zobrazení: 3650
uvodnovy.JPG

Špeciálne ide o zástupcov našej pravice.  Človek by si povedal, že na rôznom videní sveta predovšetkým pravo – ľavého nie je nič zlé a je to aj pravda. Problém však nastáva pri realizácii rôznych opatrení, ktoré idú ruka v ruke s danou ideológiou.  Záujmy človeka idú úplne bokom, mysliac si, že fetiš v podobe HDP, hospodárskeho rastu namiesto rozvoja, či virtuálnej priemernej mzdy sa významným spôsobom odráža na kvalite života.  

Dostali sme sa do doby, kedy bohatší bohatnú a menej majetní chudobnejú; pýtam sa, je to takto správne? Samozrejme, pravicoví intelektuáli nás v rámci polarizácie hneď rozdelia na šikovných a menej šikovných, akoby sa od hrúbky peňaženky odvádzala šikovnosť človeka. Zisk a peniaze sa stali zlatým teľaťom.  Naša spoločnosť sa delí na ľudí, ktorí chcú byť bohatí  a na tých, čo sú bohatí.

Trhy nám diktujú, čo máme robiť, ratingové agentúry hodnotia krajiny a od toho sa potom odvíjajú úroky na ďalšie a ďalšie pôžičky. Tie isté agentúry predsa dávali A-čkové hodnotenia aj toxickým finančným derivátom pred krízou. Kedy si už konečne priznáme, že neviditeľná ruka trhu nefunguje a nikdy nefungovala, veď krízy sú toho perfektným dôkazom. Opakujú sa pravidelne, sme však nepoučiteľní. 

Ekonomické záujmy sú nad všetko. Ľudia sa prestali smiať, začíname byť menej spoločenskí a viac kritickí k iným len nie  k sebe. S nevraživosťou, aroganciou sa stretávame na každom kroku, žijúc v neustálom strese, čo bude zajtra. Áno, máme luxusné handry, autá na leasing, byty zaťažené hypotékou, len je otázne, či nás to robí šťastnými. Dozvedáme sa od politikov, že predsa  40-ročná hypotéka je o. k., veď celý svet žije na dlh. Koľko sa vlastne dožijú ľudia, ktorí žijú v neustálom strese?

Politici presviedčajú, že šikovný si nájde prácu, ale sami si ju nikdy nehľadali. Mám rád analytikov, ktorí neustále opakujú pesničku, že presťahovať sa za prácou nie je problém, no problém to nie je pre tých, čo sa za prácou nikdy sťahovať nemuseli. A keď sa vysťahuje každý, ako budete riešiť regionálne rozdiely?

Máme síce slobodu, ale bojíme sa povedať svoj názor zo strachu, že nás vyhodia z práce alebo niekto zažaluje. Tak čo sme vlastne? Slobodní ľudia alebo otroci tzv. demokracie?

Foto: Emil Polák

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
16. marec 2012, 09:03
Čo sa týka trhu, tak moja definícia trhu je taká, že zmyslom zdravého trhu je znižovať cenu a zvyšovať kvalitu. My však nemáme zdravý trh, ale chorý trh a preto je naša životná úroveň taká aká je. Chorý je aj politický trh a preto chorá je aj demokracia.Vždy platí moje ďalšie pravidlo 5M, teda Moc Musia Mať Moralní a Múdri. Zatiaľ sa tak nestalo a preto nemôže byť dobre, ale musí byť zle.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
16. marec 2012, 09:37
Mozno len suhlasit. Jedno co mi ale vadije, ze uz aj v oficialnej tlaci sa objavuju hrubky, a nech sa autor nehneva, opticky to znizuje hodnotu prispevku (nieco na sposob "co nas ten autor poucuje, ked ani pravopis neovlada). takze: ...začíname byť menej spoločenský a viac kritický k iným...:
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
16. marec 2012, 12:46

"Čo sa týka trhu, tak moja definícia trhu je taká, že zmyslom zdravého trhu je znižovať cenu a zvyšovať kvalitu. My však nemáme zdravý trh, ale chorý trh a preto je naša životná úroveň taká aká je. Chorý je aj politický trh a preto chorá je aj demokracia...." TiBi

*****************************

V podstate máte hlbokú pravdu. Ak je zmyslom zdravého trhu je znižovať cenu a zvyšovať kvalitu, tak u nás je to naopak. Kdekoľvek sa pozriem, tak vidím, že zmyslom trhu je znižovať kvalitu a zvyšovať ceny. Krásny príkladom bolo Poľsko s ich cestárskou soľou v potravinách, alebo falšovanými sušenými vajciami. Lenže nemusíme chodiť do Poľska. Stačí zaísť do Tesca. Tam už múku nekupujem roky, lebo sa z nej nedalo nič upiesť. Dokonca aj dôchodci a nezamestnaní viac si pochvaľujú múku z humanitárnej pomoci EU a tú brakovú z Tesca.

Takto je to aj s mäsom a najmä masovými výrobkami, kde sa špeciálnymi technológiami nastrekuje voda a masové extrakty (vyrobené z kosti, šliach, kože...), takže nekupujeme mäso, ale sarajt!

Samozrejme, že to politikom nevadí, pretože tí nemusia nakupovať takéto sarajty a môžu si dovoliť podstatne drahšie a kvalitnejšie výrobky! A nakoniec prečo by sa do tohoto trhanského systému aj starali? DPH je 20% aj za sarajt aj za kvalitný výrobok!

Lenže ak proletár robí za minimálnu mzdu, tak mu na kvalitný tovar po zaplatení drahých energií, vodného, stočného a nájomného veľa nezostane. Takže je nútený kupovať tovar podradnej kvality, lebo na viac jednoducho nemá!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
16. marec 2012, 14:09
Trh tovarov a služieb už niekoľko rokov NEEXISTUJE. Existuje len trh peňazí a teda de facto trh SPOSOBOV FINANCOVANIA - FINANČNÝCH MODELOV, ktoré sú využívané na produkciu tovarov a služieb. Vyrába sa to, čo je financované konkurencieschopnejším finančným modelom. Kvalita a cena ide bokom. Niekedy sa náhodou vyskytne aj situácia, že "vyhrá" produkt alebo služby s nízkou cenou a vysokou kvalitou ale to je skôr "porucha" ako nejaké pravidlo. Celé je to založené na obrátenej logike k 5M. Moc veľmi často nemajú ani MÚDRI a ani MORÁLNÍ ľudia ale skôr naopak - nenažrané a sprosté svine.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. marec 2012, 03:57
AMEN !
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. marec 2012, 04:00
A ty .... zanimajes sia.:-)
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. marec 2012, 04:56
Znizte teda spotrebu masa - kupujte to kvalitnejsie, ale menej. Volakedy jedli ludia maso iba cez vikend a zvysok tyzdna zili na jedlach z muky. Trh v skutocnosti v tomto pripade reaguje na poziadavky zakaznikov - chceme vela masa za malo penazi... To automaticky vytvara tlak na kvalitu. Je mi jasne, ze som nic nove nevymyslel, ale takto to proste vidim ja.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. marec 2012, 16:10
Madam: Iste ste uz zistila, ze sa mi Vase prispevky pacia, aj tento je taky. Akorat neviem, o com pisete a rad by som. Kde mozem najst informacie o cestnej soli v polskych potravinach a podobne? Toto by ma fakt zaujimalo. Ja si myslim, ze kazdy trh musi byt silne regulovany, ze to proste patri k veci, inac sa bude ta sol sypat do potravin. Co sa clanku tyka, tak ono to nebolo inac ani za socializmu, tiez vladol konzum, ale regulacie boli tak silne, ze sa akosi neprelomila spolocnost: praca bola pravom, Zakonik Prace zakonom a aj ked sa dalo zarobit viac, predsa len to akosi nebolo na ukor inych ako v pripade tunelovani a podobnych "demokratickych" praktik.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
19. marec 2012, 06:17
ja problem vnimam....teda aspom v mojom okoli ze ludia su rozdeleni a nechcu si pomahat navzajom...ak by tak robili zilo by sa nam omnoho lepsie....
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. marec 2012, 06:31
a tiez si myslim ze toto co je na SVK nie je demokracia....nam by sa skutocne hodila "crepova ochrana"....
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. marec 2012, 18:13
"Kde mozem najst informacie o cestnej soli v polskych potravinach a podobne? Toto by ma fakt zaujimalo."Peter Dolina

****************************

Pán Dolina, zadajte si do google napr: >>Poľská technická soľ v potravináchtechnická soľ

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. marec 2012, 18:34

"a tiez si myslim ze toto co je na SVK nie je demokracia....nam by sa skutocne hodila "crepova ochrana"..." budeakonebolo

************************

1, Viete si vôbec predstaviť dôsledné zavedenie ostrakizmu v slovenskej politike?

2, Treba správne rozumieť slovu demokracia.

Ak toto slovo nahradíte adekvátnejším a zrozumitelnejším latinským termínom napr. populizmus (populus = ľud; čo je eqivalent gréckeho slova demos)

Takto prevratne zisťujeme, že Smer sociálna demokracia je v podstate Smer sociálny populizmus. Potom "demokratický" Róbertko sa nemôže vôbec hnevať, že ho nazývajú oprávnene populistom! Alebo áno?

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. marec 2012, 07:43
v mnoznom cisle je makke i ;)

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984