Smer o. k., pravica k. o.

Voľby ukázali niekoľko zásadných trendov. Na ľudí prestáva platiť pravicová demagógia. Ak si doteraz pravicoví politici mysleli, že môžu donekonečna ľuďom s príjmom okolo 400 eur tvrdiť, že sa majú uskromňovať, že si  prejedajú budúcnosť a že očakávať od štátu niečo ako základné istoty je zvrhlosť, tak takéto zaklínadlá už prestávajú účinkovať.
Počet zobrazení: 2542
uvodMichelko.jpg

Takisto sa prejedlo, že čo i len mikroskopické zdanenie milionárov je trestanie úspešných, že zodpovedná vie byť len pravica a že len pravicová squadra dokáže vždy odovzdať krajinu v lepšom stave, než ju preberala. Ukázalo sa aj to, že donekonečna strašiť Smerom ako zlým bubákom z rozprávky pre deti už neúčinkuje.

Ak by sme mali posolstvo volieb pretaviť do jednej vety, tak by asi znela, že pýcha predchádza pád.  Zároveňvoľby ukázali  hĺbku osobnostnej  mizérie, v ktorej sa pravica nachádza. Najsilnejšia pravicová strana nemá ani 9 % a jej predseda nedokáže svoje „líderstvo“ uhájiť ani vo vlastnej strane. Zato však dokáže svojím nudným zjavom a ešte nudnejšími a povrchnejšími rečami unudiť skutočne každého.

Najväčším skokanom volieb sa stal Igor Matovič. Známy parlamentný klaun ukázal chrbát starým politickým harcovníkom. Čo sa týka politickej kultúry a schopnosti racionálne riešiť zložité politické problémy, jeho výsadok v parlamente veští skôr zníženie už i tak nízkej úrovne politickej kultúry. Na druhej strane tým, že pritiahol do parlamentu ďalšieho happeningového aktivistu Alojza Hlinu zabezpečil, že o zábavu sa v budúcom parlamente bude starať hneď duo klaunov.

Ak možno hovoriť o totálnom debakli, tak to zažilo duo, ktoré pre zmenu vedie SDKÚ. Očakávaťod Dzurindu, že dobrovoľne urobí to, čo by bolo logické a slušné - teda ponúkne svoju funkciu hneď po zverejnení výsledkov volieb, by bolo asi naivné. Napriek tomu, ak v SDKÚ existuje aspoň elementárny pud sebazáchovy, jeho dni na čele strany by mali byť zrátané.
 


Ak sa pozrieme na SaS,  tak túto bandu arogantných novozbohatlíkov zobrali voliči na milosť, ale skôr by sa to dalo interpretovať ako posledná výstraha. Čo ma osobne prekvapilo, boli krúžkovacie odpustky pre Sulíka. Človek, na  ktorého sa vo finiši kampane vytiahne taká koncentrácia dôkazov o zásadnom osobnostnom a politickom zlyhaní a ktorý navyše dá voličom návod, ako ho dostať z politiky, a napriek tomu politicky prežije, nemá kritických voličov, ale voličov sekty. Protestný potenciál, ktorý mala strana pred necelými dvoma rokmi, jej aj s chlpmi vyfúkol Igor Matovič.

Voľby ukázali ešte jeden aspekt - zásobáreň skrytých (teda tých, čo sa hanbia za to, ako volia) voličov má SDKÚ podstatne menšiu, než by im to bolo milé. 

Napriek výraznému volebnému víťazstvu sa Smer paradoxne ocitol vo veľmi nezávideniahodnej situácii. Mať väčšinu je fajn, ale v dobe najhlbšej hospodárskej krízy, keď bude nevyhnutné prijať množstvo nepopulárnych opatrení, bude takéto vládnutie veľmi ťažká misia. Navyše, proti vláde budú takmer všetky média, všetky parlamentné strany, absolútna väčšina takzvaných expertov a navyše ešte aj karikaturisti či blogeri. Je dobré, že ťarchu tejto situácie si vedenie strany veľmi dobre uvedomuje, aj preto bolo najparadoxnejšie, že víťaz volieb sa správal oveľa pokornejšie než porazení lídri pravice.

Slovensko vstupuje do novej éry. Kauza Gorila politikom jasne ukázala, že vo veľkom a beztrestne (aspoň čo sa týka politickej zodpovednosti) sa kradnúť nedá. Jasným mementom pre akékoľvek budúce vlády je, že kritická masa voličov kladie nad program strán čistotu ich politických protagonistov. Úspešnosť akejkoľvek  budúcej vlády bude závisieť nielen od životnej úrovne občanov, ale aj od schopnosti ustriehnuť rôzne záujmové skupiny z ich pozadia a schopnosti nepodľahnúť im. Ak toto malo byť hlavné posolstvo volieb, tak Slovensko sa tým posunulo o značný kus dopredu.

Foto: Emil Polák

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
19. marec 2012, 06:49

"Navyše, proti vláde budú takmer všetky média, všetky parlamentné strany, absolútna väčšina takzvaných expertov a navyše ešte aj karikaturisti či blogeri.

Jasným mementom pre akékoľvek budúce vlády je, že kritická masa voličov kladie nad program strán čistotu ich politických protagonistov. Úspešnosť akejkoľvek budúcej vlády bude závisieť nielen od životnej úrovne občanov, ale aj od schopnosti ustriehnuť rôzne záujmové skupiny z ich pozadia a schopnosti nepodľahnúť im."

*********************************

Najviac sa bude môcť budúca vláda obávať vlastných radikálných ľavicových členov Smeru, sympatizantov a voličov!

Ak Smer bude viesť politiku proti ľuďom s príjmami do 400 eur a dôchodkami do 300 eur a klamať im do očí, tak si bude kopať vlastný politický hrob!

Pretože každé impérium sa rozpadá z vnútra! Takto padol Rím, ZSSR, ale aj Mečiarové HZDS a takto môže čoskoro padnúť aj Smer.

Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
21. marec 2012, 15:06
Vyslovene tendenčný článok, priam pätolízačský ku strane Smer. Žeby v Smere neboli novozbohatlíci, alebo, že by neboli populistickí? Baví Vás takéto nekritické hladkanie si ľavicových brušiek?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. marec 2012, 17:03
SAS je humus a bratislavska mafia, ktorá sa posmieva pracujucim ludom.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
23. marec 2012, 12:28
Takéto články, ako tento, sú potrebné. Budú Vás utvrdzovať v istote, že vaše víťazstvo je konečné. To, že utriete nakoniec hubu vám nedochádza a ani nedôjde. Skúste si prečítať aj toto: http://www.humno.sk/2012/03/11/prihovor-volicom-smeru-ds/
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. marec 2012, 15:36
Ten príhovor si môžeš strčiť niekam, ale každý kritický hlas o chybách a omyloch môže SMER-u iba pomôcť. Toto chýbalo PRAVICI a priviedlo ju na SMETISKO.
Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
04. apríl 2012, 16:46
Sice som lavicovy volic, tento clanok je kus hovna. Ako keby iny boli lepsi - grcanica tento Michelko, zas a znova.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
07. apríl 2012, 06:24
dáva tušiť kto je R.M.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. máj 2012, 13:07
Pätolízači? Ale veď smer vyhral, tak isto ako predchádzajúce voľby. Bratislava za pomoci Západu vtedy zlepila opozíciu, ktorá potom voľby vyhrala. Smer volilo celé Slovensko okrem Bratislavy. Darmo sa jej nehovorí "Bradavica na Dunaji", aj keď si to plne nezaslúži. Zlepenec pravicových strán dokázal upevniť rozkrádanie štátu, preto padol. Smer padne ak nebude trestať rozkrádanie štátu vykonávané predajom podnikov bánk a firiem cudzím firmám so stratou a daňovými prázdninami. Vzdali sme sa zisku v prospech štátu za osobný prospech zlodejov. Táto vlastizrada musí byť potrestaná, inak to skončí rebéliou a krvepreliatím! Je najvyšší čas aby odborné riadiace funkcie v štáte zastávali ľudia s patričným vzdelaním a praxou.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. máj 2012, 13:15
Čítal som príspevok viackrát. Tento Michelko....kto to môže byť? "lavicový volič", to je taký čo volí lavice na sedenie, namiesto stoličiek? Na rozdiel od ľavicových voličov. Ale duchovný odkaz je jasný - kus hovna!

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984