Kto koho (a čo) zhodil

/Hoci si prinajmenšom o jednom členovi parlamentného subjektu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) myslím, že v snahe zviditeľniť seba zdiskreditoval najprv pojem "obyčajný" a potom aj "osobnosť", za ešte trestuhodnejšiu diskreditáciu pokladám spôsob, akým sa jedna z televízií snažila zhodiť jedného z členov tejto strany./
Počet zobrazení: 4365
kroj1.jpg

A nie som si istá, či si jej redaktori (a tí, ktorí pred kamerou komentovali svojho poslaneckého kolegu) uvedomili, že tým zhodili predovšetkým seba.

To, že televízia rovnako ako iné médiá venovala pozornosť poslancovi za OĽaNO Igorovi Hraškovi, ktorý na pôde Národnej rady Slovenskej republiky skladal poslanecký sľub v kroji, bolo namieste. Nevšimnúť si čosi také výnimočné by bolo neprofesionálne. Spôsob, akým to jej tím urobil však svedčí o niečom inom. To iné podčiarkol aj fakt, že do šotu s vysvetlením poslanca, prečo si na akt, ktorým sľuboval vernosť Slovenskej republike obliekol slávnostný slovenský kroj, zaradila televízia aj názor jednej z poslankýň, ktorá sa s ťažko prehliadnuteľným ironizujúcim tónom vyjadrila, že veď, prečo nie, na zasadnutia parlamentu sa môže pokojne chodiť v sukničkách zo SĽUK-u.

Nech už bol dôvod spôsobu zviditeľnenia, aký si osvojil údajne na podnet niekoho iného folklorista-tanečný pedagóg akýkoľvek, ironizácia slovenského kroja pri tejto príležitosti nedokumentuje nič iné, iba malosť ironizátorov. Možno by trochu podrástli, keby sa v súvislosti s používaním krojov pozreli aj ďalej ako za bezprostredné hranice Slovenska. Kým sa im to podarí, mohli by postačiť aj poznatky generálneho riaditeľa Ústredia  ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) Milana Beljaka z Lotyška a Nórska:

„V Lotyšku sa v Deň ústavy stretnú v amfiteátri hlavného mesta občania vrátane prezidenta, v krojoch. A tridsaťtisíc divákov v hľadisku s trinástimi tisíckami spevákov na obrovskom javisku spieva hymnu. A príslušníci silnej ruskej menšiny spievajú tiež. Iným príkladom je Nórsko. Keď tam pred sto rokmi schválili ústavu a krajina sa konečne stala samostatným štátom, vyšlo dvanásť žien do ulíc v krojoch. Každý rok sa k nim pridávali ďalšie, začali presviedčať aj manželov a deti, až to narástlo do takého fenoménu, že teraz chodia v Nórsku v Deň ústavy v krojoch všetci, vrátane členov kráľovskej rodiny. Podobným spôsobom sa chcem pokúsiť vrátiť pomaličky vzťah k našim krojom a tradíciám aj u nás. Viem, že sa to nepodarí za rok, dva ani za päť, tým skôr, že mnohé z tradícií je u nás zdegradované, ale zatiaľ postačí, ak sa aspoň v hlavnom meste ujme Folkkorzo, kde sa budú  prechádzať, spievať, hrať a s okoloidúcimi rozprávať obyvatelia rôznych slovenských regiónov vo svojich krojoch, alebo hoci len s nejakou ich časťou – klobúkom, lajblíkom, zásterou. (...) Lebo vnútro našich ľudí si azda napriek všetkým nánosom zachovalo vzťah ku krásnu tvorenému vekmi.“

Rozhovor s Milanom Beljakom nádete tu:

Úvodné foto: J. Moravčík

Foto z Lotyšska: Donald Judge

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
05. apríl 2012, 15:16
ale vsetko ma svoje miesto.Nie je mozne aby farar sluzil omsu v kroji.Ako by vyhzeral Gasparovic v Janosikovom odeve s valaskou v ruke na navsteve v Madarsku.Napriklad.A uvadzat za vzor krajinu, za ktoru by sa mala hanbit cela EU, ak je demokraticka je uplne pomylene. Nrepiste prosim len preto aby ste pisali.Urazate pismenka aj tych co ich citaju.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
06. apríl 2012, 04:39
Mohlo by to byť krásnou tradiciou, ale negatívni ľudia aj takto prejavujú svoju hrdošť, vzťah, úctu a lásku k tradiciam tisí ročných udržiavaných našími predkámi. Neviem si to vážiť a byť hrdy, sebavedomí a predovšetkým vlastencami-patriotmi.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
12. apríl 2012, 05:50
okrem toho si myslim ze privatizeri ako Mecia, Slota, Dzurinda, Miklos, Hrusovsky, a im podobni poskodili zaujmi slovenska a mali by byt potrestani... zrejme pre skladanie poslaneckeho slubu je nejaky protokol...netvrdim to presne lebo ten protokol nepoznam...ale ak nie je tak potom jeho oblecenie ak bolo ciste, upravene, slusne by nemalo byt podnetom na zosmiesnovanie a poukazovanie...podla mna by sa ludia nemali posudzovat podla oblecenia...mnozstva make-upu na tvari alebo silikonu v tele...dolezite by malo byt co clovek urobi a co nie...podla mna stale plati prislovie: "opica oblecena do hodvabu je stale len opica"...

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984