Moje podnety do programového vyhlásenia vlády SR - časť prvá

*Všeobecné poznámky pre formulovanie vládneho programu: *Najvyššou mierou všeobecnosti je odhalenie spoločenských súvislostí a zaradenie konkrétnych riešení do systému. Určite to platí pre tvorbu vládneho programu, ktorého ambíciou je nielen správne exekutívne reagovať na problémy dňa, ale tieto problémy predvídať a predovšetkým ich riešiť v záujme väčšiny občanov. **
Počet zobrazení: 2147
programove_vyhlasenie.JPG

Už predchádzajúca vláda súčasného premiéra pochopila výzvu dňa a hneď po svojom nástupe  si objednala vo vedeckej obci predstavu o našej budúcnosti v podobe dlhodobej vízie a stratégie rozvoja slovenskej spoločnosti. Vo svojom vtedajšom programovom vyhlásení si predsavzala vytvoriť všetky inštitucionálne, personálne a finančné podmienky, aby sa vypracovala ucelená stratégia rozvoja slovenskej spoločnosti v strednodobom a dlhodobom horizonte. Jej trvalým cieľom bolo zabezpečiť kontinuitu a stabilitu zásadného strategického smerovania slovenskej spoločnosti bez ohľadu na program a ideológiu po sebe nastupujúcich vládnych koalícií. Tento materiál bol vypracovaný a ako jeho prvá časť Vízia ..., tak aj druhá v podobe Stratégie... boli po oponovaní predložené na verejnú diskusiu. Odozva podľa mňa bola slabá, súviselo to možno aj s tým, že tvorcovia predložili obrovské množstvo faktov, súvislostí a návrhov, stovky strán textu vo všelijakej kvalite, aj keď prevládala tá lepšia. Množstvo strán, samozrejme, viedlo diskutujúcich k tomu, že sa vyjadrovali k otázkam, čo dôverne poznali a vízia so stratégiou boli oponované verejnosťou len v čiastkových mikroproblematikách. Ťažko bolo chcieť komplexné pohľady od občanov, keď to často neurobili ani vedci.

Napriek tomu Vízia a Stratégia sú na svete a terajšia vláda by vo svojom programovom vyhlásení mala vrchovato čerpať z dobre zaplatenej studnice vedomostí pre riadenie štátu a spoločnosti. Pred necelými dvomi rokmi podľa mňa chýbalo práci vedcov niečo ako vedecká bodka, akýsi stručný 10 až 12 stránkový manuál dosahovania cieľov Vízie a Stratégie na úrovni exekutívy. Nik nemôže žiadať ani od superkvalifikovaných členov vlády, aby urobili závery vyplývajúce pre ich rezort a pritom postihli všeobecné súvislosti a vzájomnú previazanosť. Pre súčasnosť z toho vyplýva, aby nastupujúca vláda dostala od riešiteľov úlohy (a ihneď) spomínaný vedecký manuál postupu exekutívy v nasledujúcich štyroch rokoch.

Len na základe uvedeného prístupu možno zabezpečiť, aby vládou navrhované strategické riešenie tej ktorej oblasti spoločenského života zohľadňovalo všetky súvislosti a najmä aby bolo kompatibilné s cieľmi slovenskej spoločnosti, ktoré definuje dlhodobá Vízia a Stratégia. Do praktickej roviny by sa to mohlo premietnuť tým, že pri každom vládnom opatrení (v predkladanom programovom vyhlásení, pri predkladaní návrhov zákonov a pri tvorbe ďalších noriem, atď.) treba vyžadovať akúsi doložku o súlade navrhovaného úmyslu s Víziou a Stratégiou. Vypracovaná Vízia a Stratégia sa snaží pristupovať k riešeným otázkam komplexne, nie po kompetenciách, čím naznačuje cesty riešenia efektívnej činnosti vládnych orgánov v budúcnosti. Čiže pripravované programované vyhlásenie vlády nemôže byť iba súhrn rezortných opatrení. Musí to byť prinajmenšom synergický prístup.

Autor je sociológ

Foto: www.vlada.gov.sk

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
08. apríl 2012, 15:04
Programove vyhlasenie je heslovite pomenovanie smerovania a ramcove definovanie cielov.Co Smer uz urobil.V dnesnej konstalacii to nemusi a ani nemoze byt dogmou.Jednofarebna vlada ho moze pruzne prisposobovat ako potrebam spolocnosti tak vyvoju vnuorneho aj vonkajsieho prostredia.Lavicova politika to je denno denna drina 24 hodin denne a zuzit ju na hoc aj silny a spravne smerovany jednorazovy vykrik by bolo pre Smer sebavrazedne.To co som cital od MM je praca exekutivy nie sirokej verejnosti.To co ponukas v podobe vizie a stretegie ronako.To mozu exekutiva pouzivat ako spaizu napadov.Ten manual je dobry napad.Ma to hacik.Spolocnost nie je stroj s danymi parametrami,ktora sa da uzivat podla manualu.Spolocnost je potrebne formovat podla pravidiel ,ktore vedu co nakratsiou cestu k cielu.Skratky na tejto ceste treba kontinualne hladat a vyuzivat .Je povinnostou aj cuvat ak je cesta zarubana a hladat obchadzky. Moj navrh : Pracu vsetkym praceschopnym.ČEST PRACI.Ona je matkou pokroku.Praca nesmie byt korbacom pre tych co pracuju ,ale prostriedkom na slusny zivot.Musi byt korbycom pre tych co pracovat nechcu. HLAVNEMUSI BYT !!!
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
12. apríl 2012, 05:42
okrem toho si myslim ze privatizeri ako Mecia, Slota, Dzurinda, Miklos, Hrusovsky, a im podobni poskodili zaujmi slovenska a mali by byt potrestani... je pekne si stanovit viziu, dokonca je aj krasne vypracovat si strategiu ale najdolezitejsie je si stanovit jasny, specificky, dosiahnutelny, casovo ohraniceny, zmysluplny CIEL....potom ho mozeme pomocou navrhnutej strategie dosiahnut a samozrejme snazit sa o neustalu optimalizaciu strategie na dosiahnutie ciela....v priebehu snahy o dosiahnutie ciela merat, vyhodnocovat a ucit sa z nadobudnutych poznatkov...

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984