Moje podnety do programového vyhlásenia vlády SR - časť druhá

Sprostredkúvam myšlienky hodné pozornosti aj z pohľadu prípravy programového vyhlásenia. Vychádzam zo zamyslenia Michala Komárka nad knihou Tonyho Judta Zle se vede zemi.  Autor a jeho sprostredkovateľ sa pýtajú, prečo sme politiku redukovali na účtovníctvo a stratili sme spoločnosť založenú na dôvere a odstraňovaní krikľavej nerovnosti.
Počet zobrazení: 2474
programove_vyhlasenie.JPG

Čo je úlohou štátu a jeho exekutívy? Zabezpečenie podmienok pre naplnenie zmyslu ľudského života!

Doterajšie fungovanie štátu, samozrejme, v našich euroatlantických podmienkach, sa ukazuje ako neefektívne. Prevládajúca tendencia chápať štát ako nástroj na trvalý rast ziskov úzkej spoločenskej vrstvy finančnej oligarchie v globálnom rozsahu bez ohľadu na dostatočnosť zdrojov, ako spoločnosť okamžitého pôžitku aj za cenu skončenia ľudskej civilizácie alebo aspoň jej hlbokého civilizačného prepadu, tak takáto tendencia je nezmyselná a neperspektívna. Aký je teda zmysel ľudského života? V súlade s odborníkmi opakovane tvrdím, že akýkoľvek zmysel života sa musí týkať časového obdobia nášho ľudského života, čo bezprostredne znamená: zlepšiť výživu, ubytovanie, lekársku starostlivosť, dopravu, výchovu, bezpečnosť, ľudské práva a všetky iné ľudské potreby všade tam, kde je to potrebné a snažiť sa urobiť život vo svojom okolí pre všetkých taký dobrý, ako je možné. Samozrejme základným a jedinečným cieľom každého života je vychovávať dobré deti, čo nie je nič iné ako zabezpečenie reprodukcie ľudského druhu. A vláda by mala k tomu vytvárať podmienky.

V nasledujúcom texte sprostredkúvam niektoré myšlienky, ktoré považujem za hodné pozornosti aj z pohľadu prípravy programového vyhlásenia. České LN 14/2012 priniesli zamyslenie Michala Komárka nad knihou intelektuála
Tonyho Judta: Zle se vede zemi. Vyberám či parafrázujem niektoré podnety. Autor a jeho sprostredkovateľ sa pýtajú, prečo sme dopustili, že sme politiku redukovali na účtovníctvo a stratili sme spoločnosť založenú na dôvere a odstraňovaní krikľavej nerovnosti. Ako verejnú biedu charakterizuje situáciu, keď všetko od autobusovej dopravy až po dodávku elektrickej energie je v rukách súperiacich súkromných spoločností, a z verejného priestoru sa stáva jedno veľké trhovisko. Tam nás doviedla ideológia neokonzervativizmu a vláda Thatcherovej, Reagana a ich nasledovníkov.

Veľmi ma zaujalo konštatovanie: Pokiaľ verejné statky – verejné služby, verejné priestory, verejné zariadenia – strácajú v očiach občanov svoju hodnotu a sú nahradzované súkromnými službami, za ktoré sa platí, mizne vedomie toho, že spoločenské potreby a záujmy by mali byť nadradené súkromným preferenciám a výhodám. Keď však nebudeme stavať verejné záujmy nad súkromné, je len otázkou času, kedy prestaneme chápať, prečo by sme mali stavať právo (ako najdôležitejší verejný statok) nad násilie. (Moja poznámka – aj korupcia je násilie.)

Preto osobne som za zastavenie privatizácie a spustenie deprivatizácie takých verejných statkov, ako je staroba (jeden pevný verejný dôchodkový pilier, opatrovateľské služby tiež ako verejný statok), zdravie (jedna povinná verejná zdravotná poisťovňa), výchova a vzdelávanie (bezplatné školstvo vrátane vysokého a umeleckého) a pod.

Podobne podnetné je tvrdenie, že presvedčenie o nutnosti privatizácie verejného priestoru a o racionalite trhu je len určitým typom politiky, ktorý sa opiera o určitý typ teórie. Vydávať ho za jedinú možnosť je ideológia porovnateľná s leninskou interpretáciou marxizmu. Teoretické zakotvenie dnes prevládajúcich neokonzervatívnych a neoliberálnych predstáv fungovania spoločnosti podľa Judta ovplyvnili stredoeurópski ekonómovia: von Mises, Hayek, Schumpeter, Popper a Drucker, ktorí na túto tému viedli diskusie už pred sedemdesiatimi rokmi a narodili sa v 19. storočí! Vtipne to volá – pomsta Rakúšanov. Na ich margo konštatuje: Na začiatku bolo niekoľko význačných intelektuálov, utečencov z medzivojnovej Európy, nasledovali dve generácie teoretických ekonómov usilujúcich sa o transformáciu svojej disciplíny a na konci cesty sú bankové a finančné škandály ostatných rokov. Z toho si môžeme utvoriť záver, že súčasné zdôvodnenie kapitalizmu s voľným trhom a privatizáciou nie je žiadna historická nutnosť, ekonomické zákony či racionalita, žiadne objavenie jedinej alternatívy. Len teória, politika a postupne aj ideológia. Môj záver a odporúčanie pre tvorbu vládneho programu: sú aj iné alternatívy!

Aj Judt píše, že nevie, prečo nám robí také ťažkosti, čo len si predstaviť iný typ spoločnosti, iný spôsob fungovania našej spoločnosti, ktorý by bol k nášmu spoločnému osohu. Tiež nie je samozrejmé ani prirodzené, že politická diskusia sa vedie v rovine ziskov a strát, že má stále bližšie k aplikovanému účtovníctvu a k predstave, že vlády len reagujú na pohyb anonymných trhov. A že generácie mladých ľudí boli vychovávané k tomu, aby verili, že štátna intervencia a ekonomická sloboda, možno aj sloboda v širšom slova zmysle, sa vylučujú.

My, kriticky uvažujúci ľudia by sme sa nemali uspokojiť len s takýmto konštatovaním. Súhlasím so záverom predmetného článku, že ak skutočne spoločnosť a ekonomiku neriadia zákony podobné prírodným, ak sme vždy konfrontovaní s konkrétnou politikou, s konkrétnymi prevládajúcimi myšlienkovými prúdmi a konštrukciami, čo iného zostáva, než sa pokúsiť na túto (ideovo-politickú) pôdu vniesť svoj vlastný hlas a svoju vlastnú predstavu? Bez nároku na objavenie ideálneho spoločenského modelu. Ale s nárokom na hľadanie nedogmatickej zrozumiteľnej politiky a lepšieho života.

A svoj vlastný, slovenský ľudský hlas a našu sociálnodemokratickú predstavu by sme mali vniesť aj do programového vyhlásenia vlády.

Autor je sociológ

Foto: www.vlada.gov.sk

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
12. apríl 2012, 04:59
A k tomu, že treba okamžite odstrániť privatizáciu staroby, zdravia a vzdelania by som pridal ešte jednu vec. Ak má byť základným zmyslom a vôbec predpokladom existencie života spoločnosti jej reprodukcia, t.j. výchova detí, musí nastúpiť masívna podpora bytovej výstavby. To znamená dostupných bytov pre každého. Otrokárske hypo-úvery nech si banky strčia do ... Takže sa teším na programové vyhlásenie vlády. Hodina pravdy sa blíži. Skúsime si tipnúť, koľko z vyššie uvedených vecí tam bude?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
16. apríl 2012, 10:28
V podstate súhlasím - len to ešte transformovať do konkrétnych opatrení a príslušnej legislatívy. Mnohé pekné idei stroskotali práve na tom ako boli nakoniec pretavené do reálneho života.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
17. apríl 2012, 17:53
Áno, volá sa to "turningpoint" a krízový manažment tento proces nasadzuje všade, kde sa firma dostala do finančného rozvratu a potrebuje sa stabilizovať a "otočiť kormidlom" tak, aby vyplávala na vlny rozvoja a rastu.

Lenže ekonomika národohospodárskeho celku, akým je hospodárstvo Slovenskej republiky, nie je trak jednoduchá ako ekonomika akciovej spoločnosti či eseróčky, my nemôžeme mnohé veci "vyhodiť" von oknom ako EXTERNALITY a poprepúšťať ľudí iba preto, lebo mńám " prežierajú naše peniaze".

Naopak:
Na úrovni celého národohospodárskeho komplexu musíme brať do úvahy aj iné ako účtovné hodnoty a faktory, veď je to i tu v článku jasne spomenuté - nerobíme iba účtovníctvo v prospech zastavenia straty z plynúcich zbytočných nákladov a v prospech zisku, teda aby sa ekonomika dostala z "červených čísiel" bruselom vytýkaného schodku do akéhosi pomysleného "plusu".

Nie, národohospodár na rozdiel od fiškálnika predovšetkým "ošetruje" zdroje a uvádza jeden zdroj za druhým do stavu aktívneho sproduktívňovania.
Teda: 2. Bodu zvratu:
Aktívne zapojiť do produktivity "odpočívajúce zdroje - predovšetkým dať nezamestnaným prácu, organizovať výrobu hoc aj štátnymi podnikmi a podporou podnikania na úrovni živnostníkov a malých domácich firiem, v žiadnom prípade už neodporúčam podplácať nadnárodné korporácie "daňovými úľavami" a dotáciami typu "milión eur na jedno zamestnanecké miesto".
Organizovať výrobu a definovať štátnu politiku vyvolávajúcu dopyt ( no dobre, keynesiánizmus), lenže iným spôsobom ako vytváraním investícií do súkromného sektoru - ve´d tu máme schopných manažérov a ukazuje sa, že Slovensko vôbec nevyužíva na tvorbu zdrojov rozvoj štátnych ekonomických subjektov povedzme ako mnohé iné vyspelé krajiny, ani nepodporuje rozvoj družstevného sektora, ktorý mal u nás vždy tradíciu v poľnohospodárskej výrobe, v spotrebiteľských združeniach, vo výstavbe bytov, v komunálnej sfére servisných a drobných obslužných výkonov.

3.bod zvratu:
Aktívne organizovať zahraničný obchod na báze spolupráce slovenských subjektov a bánk v exporte. Po našich mnohých strojárskych tradičných výrobkoch je vo svete ešte stále dopyt, aj po našich servisných službách, ale slovenské podniky nemajú exportnú silu predovšetkým kvôli nutnosti preklenúť zdroje od vytvorenia ponuky, výroby, dodania až po zinkasovanie exportu, pretože vo svete im konkurujú silné podniky, užívajúce si napriek "liberalizácii trhovô plne domácu bankovú a štátnu podporu pri exporte, respektíve neférovú podporu medzinárodnej korporácie, ktorá ônedovolí" na medzinárodných trhoch inému ako svojmu dodávateľovi dodávať v inej krajine komponenty a prvky potrebné pre finanly a dnes už často vysoko sofistikovaný výrobok. No ako už môže s.r.o. Jožo Mrkvička, sústružník a mechanik, konkurovať korporáciám typu Messerschmidt, Honeywell, ak má problém vôbec zaplatiť svojich troch montérov a nie ešte dodávať vysoko náročný stroj do zahraničia. Nad tým by sa mal predovšetkým minister hospodárstva zamyslieť. Podpora medzinárodných automobiliek nás prišla príliš draho - totálne sme si zničili štruktúru strojárenského priemyslu a dnes sme "automobilovou monokultúrou" podobne ako keď Bangladeš monokultúrne produkuje ryžu a je závislý na výkyvoch monzúnového obdobia...
Ostatné body neskôr...
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
17. apríl 2012, 18:16
Ovocinári očakávajúci úrodu sa boja aprílových mrazíkov a preto v noci ani nespia - ak ešte majú pár stromov alebo malý sad, zadymujú ich len čo zaznie poplach a blíži sa mráz už okolo plus štyri - takisto vinohradníci vedia, ako treba vinohrady chrániť okolo polovice mája pred prudkým lejakom...

... iba štát za ostatných 15 mesiacov akoby považoval svoje prirodzené zdroje za EXTERNALITY definované klasickou ekonómiou a nerobil nič so zdravím národa, nepomáhal proti chudobe, škrtil nutné výdavky vo vzdelávaní i v zdravotníctve až pod únosnú mieru prežitia...

Ktoré že sú naše prirodzené zdroje? Isteže, ĽUDIA, ale aj ŽIVOTNĚ PROSTREDIE, lesy, lúky, toky riek, vodné zdroje, at´d..

Takže BOD č.4 Zvratu: Okamžite vrhnúť dostatok organizačných a finančných prostriedkov PROTI DEVASTÁCII prirodzených zdrojov a teda hlavne ľudí - a to chce predovšetkým napriek "oj,oj, nákladom" dať peniaze do zdravotníctva, ale teda priamo nemocniciam, lekárom, sestričkám ( to som zvedavý na ministerku Zuzanu Zvolenskú!!!) ,koniec výhovorkám "to on, môjho srdca šampión, exminister Uhliarik to spôsobil, lebo veď vieme, že zdravotníci jednohlasne a hromadne volili Smer SD nie preto, aby mohol vládnuť, ale preto, aby mohli nastúpiť všetci do svojho povolania a nemuseli sa hanbiť za svoju plácu. Takisto dôchodcovia, takisto školstvo-, sotva minister Čaplovič začal vyhlasovať svoje organizačné zámery, už mi je jasné, že chce šetriť tam kde sa nemá - nie je ekonóm a nemal by riešiť úspory vo svojom rezorte, je predsa prijatý ako odborník na vzdelávanie a mal by teda predovšetkým riešiť odborný obsah a metodiku vzdelávania, a tlačiť na ministra financií s požiadavkami na rozvojové impulzy - totiž, načo nám budú diaľnice, ak po nich budú behať idioti na luxusných limuzínach?

Preruším to poznámkou - ak sa toľko bohabojná pravicová vláda nehanbila urobiť tak obrovký rozpočtový deficit "hovadinami" z hľadiska rozvoja spoločnosti ( milióny eur na nefungujúci daňový systém a podobne v stovkách prípadoch), čoho sa bojí sociálno demokratická vláda, ak chce rozpočtovať a dať peniaze na zastavenie devastácie prirodzených zdrojov? A ako by teda hodnotovo postupovala takáto sociálno demokratická vláda, ak by sa cez naše územie prevalila vlna cunami? Nik by nezachraňobval IBA PRETO, aby sme neporušili sľub znížiť schodok v rozpočte Bruselu? To snáď nie?

A znova a dookola pripomínam: voliči zvolili Smer Sociálnu demokraciu nie preto, aby udržovala kapitalizmus a riešila financie, ale preto, aby pomáhala ľuďom a naštartovala rozvojové tendencie slovenského národného hospodárstva, páni...
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
18. apríl 2012, 03:08
okrem toho si myslim ze privatizeri ako Mecia, Slota, Dzurinda, Miklos, Hrusovsky, a im podobni poskodili zaujmi slovenska a mali by byt potrestani... kazdy predsa mozeme zacat od seba a ist prikladom inym ludom a tak ich mozno inspirovat...a teda ak by niekto z politikov mal vlastnu spolocnost pripadne podnik zalozeny na tychto principoch lahsie by sa mu o tom hovorilo a skor by mu ludia aj uverili...avsak skutocnost je ina...a potvrdzuje sa stare zname:"vodu kaze vino pije"...ale nic ine sa ani ocakavat neda...clovek si vzdy zvoli jednoduchsiu, pohodlnejsu, pre neho zdanlivo vyhodnejsiu cestu... pokial nebude platit platonove: "staranim sa o stastie inych nachadzam vlastne" ...nikdy sa nic nezmeni...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. apríl 2012, 06:16
Treba Smeru jednoznačne povedať: dostali ste náš hlas preto, aby ste robili systémové zmeny! A čo sa deje? Včera v zprávach som sa dopočul, že sa nebude hýbať ani len s percentami v 2. pilieri. Ak sa to boja "sporiteľom" povedať, tak im to poviem teraz ja aspoň tu: Vážení, tých 5 miliard ? vám nepatrí, pretože ste ich ukradli. Ukradli ste ich starým ľuďom, ktorí Vás vychovali a vybudovali všetko, čo je okolo nás, pretože za 23 rokov po "revolúcii" sa tu v prospech nás nevybudovalo nič. Nemáte ani vlastnú strechu nad hlavou a 40% z vás naďalej býva spolu s rodičmi v tých okydávaných panelákových bytoch, ktoré tiež vybudovali tí, ktorých ste cez 2. pilier okradli. Mimochodom, z 2. piliera Vám pri Vašom odchode do dôchodku bude vyplatené h... Takže na základe len tohto jedného príkladu odkazujem: žiadne kozmetické zmenu Smeru nebudú voličmi tolerované, pretože je známe, že veľká časť voličov volila Smer so zaťatými zubami. Čakáme na programové vyhlásenie vlády. Dúfam, že bude podstatne iné, ako prvé kroky a vylásenia...

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984