Smer a jeho voliči

Pri analýze týchto volieb si musíme uvedomiť niekoľko skutočností. Smer dosiahol najvyšší výsledok, aký kedy v demokratických pomeroch na Slovensku dosiahla politická strana (samozrejme, ak opomenieme "poloslobodné" voľby v roku 1946, kde však v rámci NF mohli relatívne slobodne kandidovať len štyri strany).
Počet zobrazení: 2306
uvodvolby.JPG


V tejto súvislosti je zaujímavé pozrieť sa na výsledky HZDS v jeho najlepších časoch a porovnať ich s výsledkami Smeru. Je síce pravda, že v roku 1992 získalo HZDS v absolútnych číslach asi o 15 000 hlasov viac ako Smer v roku 2012, vtedy sa však volebná účasť šplhala k 80 % , zatiaľ čo dnes  ledva atakovala 60 % hranicu. Oveľa viac však o voličskej základni  oboch strán povie pohľad na volebné mapy. Keď v roku 1994 sociológ Vladimír Krivý prekryl volebné mapy HSĽS a HZDS, výsledky oboch strán sa mu takmer prekryli. Z toho  sa potom usudzovalo, že voličské zázemie HZDS je svojou sociálnou štruktúrou podobné predvojnovému voličstvu HSĽS. Voliči HZDS  boli prevažne na vidieku, vyznávali tradičné kresťanské a rodinné hodnoty, očakávali od vlády  istú mieru štátneho paternalizmu, patrili medzi voličov s nižšími a strednými príjmami, s relatívne nižším vzdelaním a boli  zväčša vo vyššom veku.

Ukazuje sa, že voličské zázemie Smeru sa čiastočne prekrýva s voličským zázemím HZDS (v najlepších časoch), ale má aj isté špecifiká. Tak predovšetkým, už od roku 2002 mal Smer nadpriemerný počet mladých, vysoko vzdelaných  mestských voličov. Bola to prirodzená reakcia vzdelaných ľavicovo zmýšľajúcich voličov po fatálnom debakli SDĽ, ktoré sa vstupom do pravicovej koalície v rokoch 1998 – 2002 prakticky samozlikvidovalo. Účasť KSS v parlamente  v rokoch 2002 – 2006 bola výrazom zlyhania tzv. modernej ľavice, pričom elektorát  pôvodnej SDĽ sa rozdelil medzi tradičných konzervatívnych ľavičiarov  - to boli práve voliči KSS a moderných ľavicovo liberálnych mestských voličov, ktorých už vtedy podchytil Smer.  Táto skutočnosť značne frustrovala pravicových analytikov, ktorí by radi vykresľovali voličov Smeru ako nevzdelaných a sociálne deprimovaných, čo však bolo v príkrom rozpore so skutočnosťou. Medzitým Smer zintegroval drobné ľavicové strany  a stal sa nespochybniteľným lídrom ľavice. Na druhej strane, pomery v HZDS, ktoré začiatkom druhého milénia ešte stále na seba viazalo asi 20 % hlasov, boli neutešené a strana prepásla svoju príležitosť reformovať sa. To potom rezultovalo do ďalšej straty jej politického vplyvu. Poslednú šancu na záchranu malo HZDS asi pre šiestimi rokmi. Nevyužilo ju a dnes vidíme výsledok - táto kedysi najsilnejšia strana sa ocitla na samom okraji politickej scény.   

Vráťme sa však k Smeru. Tejto strane sa podaril unikátny ťah. Aj vďaka chýbajúcej politickej konkurencii naviazala na seba tradičných voličov bývalého HZDS, ale aj voličov výrazne ľavicových. Smer tak žal nielen v bývalých baštách HZDS, ale aj v baštách SDĽ či KSS, teda na severovýchode Slovenska, v okresoch ako Medzilaborce, Svidník, ale aj v tradične ľavicovom Pohroní, v okresoch ako Brezno či v Podbrezovej . Zrátané a podčiarknuté, Smeru sa podaril husársky kúsok - získal voličov z dvoch  samostatných voličských táborov.

Ak si ich však chce udržať, bude to pre stranu veľká výzva. Politika Smeru musí byť rovnako ľavicová a solidárna, ako zároveň musí dbať na tradičné kresťanské hodnoty. Témy ako pozitívna diskriminácia menšín (sexuálnych či rasových), rodová rovnosť,  dekriminalizácia ľahkých drog či podobné liberálne agendy, ktoré má európska ľavica spoločné s liberálmi, by sa nemali stať top agendou Smeru. Naopak, vedenie Smeru si musí uvedomiť, kto sú jeho voliči a tomu prispôsobiť program aj politickú rétoriku. No a nakoniec by sa malo vedenie strany vážne zamyslieť aj nad kreovaním kandidátky. Iste nie je celkom v poriadku, ak napríklad, v Žilinskom kraji, kde má strana najúspešnejšieho župana v rámci Slovenska a kde jej volebný zisk bol vyše 60 %, bude mať len siedmich poslancov z celkového počtu 83.

Foto: statistics.sk

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
16. apríl 2012, 17:03
Je to zaujímavý náčrt analýzy voličstva Smeru SD v týchto voľbách, ďakujem Vám, Roman.

A úplne súhlasím s posledným odstavcom článku, že pre vládu i pôsobenie v parlamente a v regiónoch teraz tesne po voľbách i v prvom roku pôsobenia, to je skutočná historická výzva pre sociálno-demokratickú stranu, akou je Smer SD.

Teraz je totiž potrebné ukázať riadiace a organizačné schopnosti pri vedení spoločnosti a ekonomiky počas krízy, ktorá tu ešte stále trvá,
ale po druhé je nutné tak ako to každý krízový manažment v prípade silných porúch a dezorganizácie v okamihu prijať kroky na zastavenie chaosu vo financiách štátu, k zastaveniu všeliakých čudných aktivít, ktoré sa uskutočňovali počas 15 mesiacov vlády toho "zlepenca", ktorý aj s pravicou mal spoločné iba to pomenovanie a rétoriku, zároveň sú potrebné kroky, systémové kroky, k tomu, aby sa mohla oživiť ekonomika a aby v spoločnosti znova ožilo sebavedomie a mnohé aktivity "zabrzdené" práve takmer 22 ročným ideologickým pôsobením ideológie neoliberalizmu, nihilizmu, pravicového populizmu.
po tretie,
práve že vláda i parlamentní predstavitelia Smeru SD by mali myslieť na voličstvo a nemali by sa okúňať robiť rozhodnutia HODNOTOVO postavené na programe sociálno-demokratickej strany, teda už žiadne výhovorky "čo na to povedia trhy", výhovorky "kríza nepustí", konštatovania o zakrývaní sa iba takou perinou, ktorú máme (pričom všade mimo štátneho a verejného sa všetci súkromní majitelia a celebrity zakrývajú požičaným a nahonobeným "kabátom" bez ostychu a okázalo.

Som ekonóm a dúfam, že konečne sa namiesto vyznávania "boha šetrenia" za každú cenu až do zničenia začne aktívne a produktívne vytvárať zmýšľanie, že iba prácou a iba organizovaním a rozvíjaním vlastných ekonomických zdrojov a vysoko aktívnou obchodnou politikou možno dosiahnuť vysoký prísun zdrojov do štátnych, teda verejných financií. Toto očakávam nielen od ministra financií, ktorý to napokon tvrdil počas celej vlády "zlepenca" ale aj od hospodárskych ministrov a od parlamentných predstaviteľov, ktorí by mali mať zákonodárne iniciatívy v tomto smere.

Kedy inokedy ak nie v prvý rok po voľbách je možné tentoraz už bez okolkov na "koaličných partnerov" ako v rokoch 2006-2010, tvrdo v organizačných a ekonomických opatreniach otočiť kormidlom ekonomiky nástrojmi a opatreniami k naplneniu štátnej pokladnice a teda k umožneniu vydávať cez verejné financie dostatok zdrojov na uspokojenie verejných záujmov, od zdravotníctva cez školstvo, vzdelávanie, verejnú prepravu, bezpečnosť krajiny i ľudí.
Toto očakávajú voliči Smeru a ak to vláda Smeru SD a predstavitelia v parlamente z opatrenosti pred obavami "čo povie Brusel" a "čo povie MMF" či čo na to "ECB" nespraví, veľmi rýchlo sklame očakávania voličov a viac už nebude mať takú dôveru ako v týchto predčasných voľbách.

Mal som tú príležitosť pozerať ako člen volebnej komisie na jednom z pertžalských okrskov ľuďom do tváre, ako prichádzali voliť. Videl som odhodlanie, niekedy až takú tú chuť, že ak by dostali lopaty do rúk, aj by sa hneď pustili do diela, isteže, nik nemal na čele napísané, koho že to za plentou volí, ale keď sme spočítavali hlasy a keď som zistil, že nečakane Smer SD práve tu v tomto okrsku, kde prdedtým pravidelne víťazilo KDH, či SDKU, získal takmer tú istú vzorku hlasov ako potom vyšlo najavo v celoštátnom sčítaní, uvedomil som si, že tou odhodlanosťou v tvári sa preukazovali prevažne tí, ktorí volili Smer. Už mali toho dosť, prišli do volebnej miestnosti nie preto, že "sa to patrí", alebo preto, že "čo ak by niekto sa pýtal", prišli potlačiť ten Smer SD do vlády a teraz, teraz nastal čas plniť tie očakávania.

Koniec výhovorkám. Nemusí byť široká, celospoločenská diskusia, i keď uznávam snahu webportálu Slova o túto diskusiu. Nemusí byť ľavicová, ani socialistická revolúcia. Ale ľudia volili Smer preto, aby sa Slovensko ekonomicky rýchlo vytiahlo z krízových rokov, aby sa skončilo to obdobie likvidácie a obmedzovania verejných záujmov iba za účelom "trhov" a chcú ROZVOJ, nie rast makroekonomických ukazovateľov.
Tak sa teda vytiahnime!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. apríl 2012, 13:19
Len to bude potrebne strazit.Aby sme neprevzali retoriku pravice.Chapanie solidarity.Napriklad.Solidarne je aj ked sa bezdomovec podeli a najdeny krajec s inym bezdomovcom ,ktory to stastie nemal.Budovat solidaritu biednych s este biednejsimi nik od Smeru neocakava. Riesit starodochodcov a tych co beru dochodky nie za pracu, ale zo zakona na ukor tych co ich maju o nieco vyssie za desatrocia prace nie je o solidarite , ale o pachani krivdy.Vyhadzovat dochodov z prace ked si privyrabaju k almuzne (dochodku)aby sme zamestnali mladych nie je o spravodlivosti ,ale o krivde. Riesenie platov lekarou na ukor chorych opat prevazne seniorov spoplatnovanim zdravotnych sluzien a liekov rovnako.Delit ich na tych ktorim maju dochodok 299 ? a zasluzia si prilepsenie a tych vypasencov co maju 301 a zasluzia si akurat tak nevsimavost. Riesenie buducich dochodkov v 2. pilieri na ukor dnesnych sa da bez ostychu nazvat krvikradezou pozehnanou statom.Riesenie kohokolvej na ukor kohokolvek kto ma poctivy prijem je nepoctive.Toto vsetko je stale o tom istom. O setreni.A setrenie je o okradani tych najbiednejsich.Smer musi vytvorit podmienky pre tvorbu zdrojov z ktorych musi odskodnit starodochodcov okradnutych o ich celozivotne dielo v privatizacii.Je toho vela co je velmi lakave.Skrtat je jednoduche.Sraci tuska.Vytvotit a rozdat je omnoho omnoho tazsie .Pomozme Smeru aby to dokazal.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. apríl 2012, 17:21
kupredu leva, kupredu prava, spat ani krok! veru tak, denno denne vidim petrzalku plnu mladych vzdelanych laviciarov, ktori len dychtia po tom, aby zobrali lopatu do ruk a pustili sa do diela :) na jednej strane sa tvarme, ze sme socialna demokracia a moderna europska lavica, ale na druhej strane respektujme takmerludacky alebo momentalnenasrdeny elektorat a preto ich neprovokujme temami, ktore definuju europsku lavicu. este stastie pre mladych vzdelanych laviciarov, ze sa premier neriadi tymito radami a zacal diskusiu o trestoch za marihuanu. ten kto ma na stene kancelarie obraz sudruha Che, nemoze mat na travu rovnaky nazor ako nejaki skinheadi alebo babicky na dzedzine, ktore si svojho casu na mitingoch Otca zakladatela spievali "Rez a rubaj do krve". pre ne su ine temy, karafiaty a sexisticke vtipy.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. apríl 2012, 17:46
je solidaritou ak dochodca posle hoc len dve eura z dochodku na to, aby prezil jeho oblubeny poertal nove slovo? a je lavicove, ak to odmietne a odkaze redakciu noveho slova na centralu smer ci kde to urobil dotycny casty prispievatel do diskusii v diskusii k jednemu clanku? je taky clovek naozaj solidarny a laviciar? ako sa solidarita prejavuje u vas, pani laviciari? ja mam nastavene tri trvale prikazy na charitu, aj ked ide o par eur, lebo to citim ako ludsku a moralnu spolupatricnost. a zdaleka nezarabam ako ti, ktori vyhlasuju seba za solidarnych socialnych demokratov, rovnu dan za mrtvolu a pritom sami maju smiesne danove zatazenia. pritom mam v kniznici na cestnom mieste diela hayeka a friedmana. tuto temu sme tu otvarali uz xkrat. vzdy ked som sa pytal na to, ako diskutujuci chapu solidaritu v osobnej rovine, vzdy som bol vulgarne atakovany. lebo bohuzial, a s tym podla musite suhlasit, ked sa bavime s beznymi volicmi Smeru, solidaritu chapu ako jednostranny tok penazi od hocikoho k nim. takmer nikdy nie naopak. solidarita, socialne citenie a lavicove postoje zrazu zmiznu, ak sa povie slovo Rom. alebo viete ako zmizlo lavicove a solidarne opantanie u mnohych mojich kamaratov, ak si dozvedeli, ze im Smer zoberie socialnu davku, lebo ich rodina zaraba dohromady 800 eur? lebo solidarnost si predstavovali tak, ze im nieco odniekadial pritecie, nie odtecie...co vy na to? myslim si ze ista sebareflexia lavicovo zmyslajucich ludi je v tomto smere na mieste. ja praviciar som vystavil ucet pravici vo volbach. ja im nic neodpustim. bohuzial vsak casto vidim u "lavicoveho" elektoratu, a to doslova aj v mojej rodine, ze racionalne zmyslanie resp. poukazovanie na objektivne preslapy "lavicovych" politikov ich vytaca do zerava. racio absentuje, je to o emociach, srde, nie o rozume, ktory by mal byt primarnym prvok pri sprave veci verejnych...a ked im spomeniem, ze pred rokmi takto sa modlili (doslova!) za meciara a vychvalovali ho do nebies, (hoc jeho "poctivy podnikatel-meciarovec" im rozkradol fabriku v meste a vyhodil ludi na dlazbu), su schopni ho zapriet a sami seba presvedcovat ze ho nikdy nemali radi. a pritom mame aj dnes take pripady. socialny podnik na strednom slovensku. nabrali sa peniaze, zamestnali par ludi a ked nevedeli ako vlastne peniaze minut, zacali vyrabat dotovane europalety, lebo taka vyroba v meste uz bola a stacilo to nejak obkukat a podebatit s odberatelmi. vysledkom je to, ze kvoli cinnosti tohto socialneho podniku skrachovala v meste firma, ktora realne a dlhodobo zamestanvala ludi a vyrabala europalety. nemusim pripominat, ze v momente ako prestali tiect dotacie do firmy, sla k vode aj ona. vysledkom bola jedna znicena zivotaschopna firma, preflakane miliony a nakoniec bolo nezamestnanych viac ako pred zaciatkom fungovania socialneho podniku. obavam sa, ze toto co sa stalo s meciarom sa zopakuje aj pri Ficovi. a to bude pre modernu lavicu skoda. sam mam kamaratov aj medzi aktivnymi laviciarmi a sami to tak citia, ze vacsia cast elektoratu Smeru kasle na lavicovost alebo ine reci, oni reaguju na nieco ine. a Smer to velmi dobre vie. ved su "majstrami v populizme".
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. apríl 2012, 03:23
Najprv rozkradneme stat vyrobime miliony biednych a potom sa cez charitu"solidaritu" hraju na ludomilov.Laviciar je za szav statu,ktory vylucuje chudobu a odkazanost cloveka na milodary od tych co jeho chudobu sposobili.Stat je ten ,ktoreho povinnostou je solidarnym usporiadami vylucit chudobu aj pseudosolidaritu otrokarov. Solidarita odstatu je povinnostou vsetkych nie lubovola jedincov.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984