Učili vlci medveďa spievať

Prišiel rok 2012 a pán Kaník sa nám pochválil, že voliči ho prekrúžkovali do parlamentu. Zabudol iba dodať, že celkovo získal 13 509 hlasov, z viac ako 4 miliónov zaregistrovaných voličov.
Počet zobrazení: 1838
KanikLudo.JPG

Vytratili sa už z našich hôr svorky vlkov, no ich vlastnosti ostali natrvalo usadené v ľuďoch. Presne tak, ako sa o tom píše v starých bájkach. V jednej  z nich sa spomína príbeh medveďa, ktorého naháňali poľovníci so psami. Chudáčisko vbehol do hustého malinčia a zachránil si tak svoju kožu. Spanikáril však a pri svojom nedôstojnom úteku, spadol do hlbokej jamy. Celého doráňaného ho tam našla svorka vlkov.

- A čo ty, Miša, čo tam dolu porábaš, spýtali sa ho vlci, keď sa pohodlne usalašili okolo jamy.

- Vytiahnite ma a poviem vám, stonal uväznený medveď.

- Pomaly Miša, spomaľ trocha, ozval sa najsilnejší vlk. - V politike to tak nechodí. Ak chceš byť aj naďalej našim kráľom, musíš sa naučiť naše pesničky, vydierali vlci. - Spievaj po našom a my ťa vytiahneme.

Vykrúcal sa medveď, ako sa len dalo, no vlčia svorka nepoľavila. Nadarmo jej vravel o demokracii a slobode, i o právach každého zvieraťa slobodne si vyspevovať v lesnom kráľovstve, ako sa komu zažiada. Musel to vzdať, ak sa chcel dostať z hlbokej jamy. A tak sa potom po hore začalo ozývať vlčie zavíjanie doprevádzané akýmsi falošným brum brumkaním.

Každá bájka zo života zvierat s ľudskými vlastnosťami je poučná a každému človeku aj čosi pripomenie. V mojej pamäti ju oživil pán poslanec Kaník, keď som si pred pár dňami prečítal v Pravde (23. 5.) jeho kritické zhodnotenie vlády Mikuláša Dzurindu a Ivety Radičovej. „Urobili krok doľava,“ považuje tento  manéver za ich najväčšie zlyhanie. Ak tomu dobre rozumiem, „nespievali“ tak, ako si predstavoval pán poslanec Kaník. Tento ich falošný spev potom vraj spôsobil úbytok voličov. Pripomenul čitateľom, že v roku 2006 ho vlastne ani len nepostavili na nejaké dôstojné miesto na kandidačnej listine, napriek tomu, že mal povesť vychýreného sociálneho reformátora.

Prišiel rok 2012 a pán Kaník sa nám pochválil, že voliči ho prekrúžkovali do parlamentu. Zabudol iba dodať, že celkovo získal 13 509 hlasov, z viac ako 4 miliónov zaregistrovaných voličov. Je to až taký úspech, aby sa s tým musel chváliť?

Ak je reč o bájkach, nedá sa nespomenúť si na starého Ezopa. On tvrdil, že každý človek, ktorý príde na svet, má cez plecia prehodenú torbu. V prednom vrecku sa nachádzajú chyby a nešťastia blížneho, ktoré vždy vidíme a spoznávame, v zadnom vrecku sa nachádzajú chyby a nešťastia vlastné, na ktoré nedovidíme. Pán Kaník pozabudol, že bohovia nás okrem iného obdarovali aj pamäťou, takže veľmi dobre vieme, čo nosieval a nosí aj v zadnom vrecku. Nedá sa zabudnúť na jeho sociálne reformy, ale ani na to, ako to dopadlo s Demokratickou stranou, ktorej šéfoval. Nezaplakalo síce Slovensko, keď táto strana zanikla, treba si však povedať, že pri jeho celonárodnej obľúbenosti, to inak dopadnúť ani nemohlo. Ak dnes považujeme Mikuláša Dzurindu zodpovedného za pokles preferencií SDKÚ, nemali by sme zabúdať, že svoj podiel na tom má aj poslanec Ľudovít Kaník. Stačilo, aby vystúpil niekde  v televízii, rozhlase... začal tam rozprávať o sociálnej politike a sociálnych reformách a s preferenciami SDKÚ to išlo z kopca.

Zvolením pána Freša za predsedu tejto politickej strany sa to podľa prieskumu agentúry Fokus s preferenciami pohlo k lepšiemu. To však ešte pán Kaník, ktorý to dotiahol na predsedu poslaneckého klubu, nezačal po voľbách naplno rozvíjať vo verejnosti a v parlamente svoje ekonomické a sociálne teórie a múdrosti.

Ak by ste dnes stretli v lese medveďa, určite by ste nezisťovali, čiu pesničku si to zviera pobrumkáva. Z vystúpení poslancov a ich predsedov sa dá poznať, kto je autorom pesničiek, ktoré si oni pospevujú. Bájkar by vám možno vedel povedať i to, ktorej svorke vlkov tu strážia ich záujmy a kto stojí za záujmami čriedy nebezpečných diviakov, s tvrdou kožou a veľkými klami, ktorých si pamätáme z čias divokej privatizácie. V politike síce pobehujú aj neskúsení zajačikovia, no aj oni si skôr či neskôr obľúbia nejakú pesničku a nájdu studničku s pitnou vodou.

Foto: Kancelária NR SR, detail

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
28. máj 2012, 01:54
Kaník to nedotiahol ani na 10 % preferenčných hlasov v rámci voličov vlastnej strany, SDKÚ-DS (preferenčný hlas mu dalo len 8,67 % voličov SDKÚ-DS, alebo 0,529 % všetkých zaregistrovaných hlasov). Jednoducho smiešne.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984