Prívetivá tvár Smeru, liberálny valec a nesplnená povinnosť

*Podľa bývalého ministra Krajcera sa skončila prívetivá tvár Smeru, keď poslanci výboru pre kultúru a médiá schválili návrh na odvolanie súčasnej riaditeľky RTVS Zemkovej. Žiada sa mi povedať, aby sa pán poslanec pozrel do zrkadla alebo sa obzrel dozadu.*
Počet zobrazení: 2197

Podľa bývalého ministra Krajcera sa skončila prívetivá tvár Smeru, keď poslanci výboru pre kultúru a médiá schválili návrh na odvolanie súčasnej riaditeľky RTVS Zemkovej. Žiada sa mi povedať, aby sa pán poslanec pozrel do zrkadla alebo sa obzrel dozadu. Nie je to tak dávno, keď Krajcer navrhol a bývalá koalícia schválila nový zákon o RTVS, ktorým boli zrušené kontrolné orgány ST a SRo a nový kontrolný orgán bol obsadený nominantmi vládnej koalície. Nový zákon dal tiež do rúk poslancom voľbu generálneho riaditeľa RTVS a ním sa stala Zemková, ktorú vedením RTVS už predtým poveril vtedajší šéf parlamentu Sulík.

Toľko o tom, kto ukázal akú tvár alebo kto v skutočnosti zvalcoval STV, SRo a jej orgány. A musím pripomenúť, že Smer nikdy nemenil pravidlá obsadzovania orgánov STV, SRo a dnes RTVS.

K samotnému návrh výboru pre kultúru a médiá. Zákon o RTVS hovorí o možnostiach skončenia výkonu funkcie generálneho riaditeľa v paragrafe 18. Podľa odseku 4, písmeno c tohto paragrafu môže Národná rada odvolať generálneho riaditeľa na návrh príslušného výboru vtedy, ak si nesplnil povinnosť podľa paragrafu 15, odsek 3, písmeno h zákona a to predtým, ako začal vo veciach, ktoré majú byť predmetom príslušných návrhov, konať. O akú povinnosť ide? Písomne informovať radu o zámere vstúpiť do zmluvného záväzku, predmetom ktorého je plnenie, ktoré presahuje sumu 100 000 eur.

A teraz k zámeru RTVS vstúpiť do zmluvného záväzku a či o ňom bola rada RTVS vopred informovaná. V apríli zverejnila RTVS na svojom webe výzvu na predloženie ponuky v obchodnej verejnej súťaži na prenájom budovy, mediálneho komplexu pre účely plnenia úloh RTVS. Zverejnenie takejto výzvy je jednoznačným zámerom vstúpiť do zmluvného záväzku, pretože je už konaním smerujúcim k vstupu do zmluvného záväzku. Ide tu o osobitný spôsob uzatvárania zmlúv v obchodnom styku - obchodná verejná súťaž.

A či by bol tento záväzok vyšší ako 100 000 eur? Nuž, ročné prevádzkové náklady súčasných sídiel RTVS sú vyššie ako 6 miliónov eur. Chce niekto tvrdiť, že prenájom akokoľvek úsporného nového sídla pre RTVS by bol nižší ako 100 000 eur? Ani mesačné náklady by neboli nižšie.

Na kľúčovú otázku, či bola o tomto zámere vopred informovaná rada RTVS, podal opakovane odpoveď jej predseda v médiách, aj na zasadnutí rady a síce, že o zámere bola rada informovaná až ex post.

Je teda zrejmé, že v tomto, a nielen v tomto prípade si riaditeľka RTVS nesplnila povinnosť tak, ako jej ju zákon ukladá a vytvorila tým možnosť, aby bol podaný návrh na jej odvolanie. Slová o nedemokratičnosti sú teda úplne nemiestne. A pohoršovať sa netreba ani nad tým, že tento návrh padol na rokovaní výboru v bode rôzne. Viazala sa totiž na sťažnosť občana, ktorý sa na výbor obrátil vo veci spomínanej výzvy RTVS. Takéto sťažnosti sa riešia v bode rôzne a ak z nej vyústil návrh na odvolanie, tak musel padnúť v tomto bode. A opoziční poslanci by možno neboli prekvapení, keby sa tejto sťažnosti poctivo venovali. A o diskusiu určite neprídu, pretože ak bude návrh zaradený na rokovanie parlamentu, bude k nemu aj rozprava.

Napokon, je komické, ak opozícii prekáža, že predseda výboru Jarjabek neinformoval generálnu riaditeľku Zemkovú vopred o tom, že podá návrh na jej odvolanie, no súčasne opozícii doteraz neprekážalo, že generálna riaditeľka neinformuje vopred svoj kontrolný orgán o vážnych obchodných zámeroch a ekonomických rozhodnutiach. V jej prípade totiž nešlo len o slušnosť, ale aj o zákonnú povinnosť a predovšetkým o verejné finančné prostriedky.

Vyšlo 13. 6. 2012 na: http://madaric.blog.sme.sk/c/301061/Privetiva-tvar-Smeru-liberalny-valec-a-nesplnena-povinnost.html

(Uverejnené so súhlasom autora)

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
13. jún 2012, 06:35
Zemková a jej melody boys (pozri napr. zoznam pridelených bytov v Bratislave počas jej starostovania a porovnaj s mediálnymi oligarchami) sú v akcii. Dohodnutá politická nominantka, ktorá na svoje zvolenie do funkcie dostala 80 hlasov bývalej vládnej koalície, je "kontrolovaná" radou zvolenou kandidátmi bývalej koalície. Ani jeden nominant z vtedajšej opozície, zato jeden člen navrhnutý politickým klubom SDKÚ a jedna manželka poslanca vtedajšej koalície. G.R.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. jún 2012, 06:42
Miluši kedysi prešli take veci, ktore nepresli takmer nikomu. To co ona stvarala v starom meste bolo neskutočne čosi .. myslel som si že uz nebude mat odvahu sa chaprat po nejakej verejnej funkcii V Starom Meste si na rohu Kozej a Panenskej, v dome, kde je predajňa kníh, pridelila dva byty :-)))))) A tie byty na podjavorinske tet mingyet .. ale to co povyvadzala na hviezdoslavku .. ako machinovala zo savoy .. ako rozne restitucie za pomoci deaka vyrabali .. kaniček miluša borisko to bola partička .. o tom koho a aky gang vykonaval urad mestskej policie pomlčim .. este ze ten Jožo sloboda a Roman Deak su po smrti
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. jún 2012, 09:35
Bola som prekvapená, keď pani Zemkovú menovali na taký dôležitý verejný post. Celé roky bola komunálnou pracovníčkou. Nepočula som, že by mala žurnalistické, filozofické, alebo iné vzdelanie zodpovedajúce funkcii vrcholného mediálneho orgánu v Slovenskej televízii a Slovenského rozhlasu. Počas jej činnosti sme zaznamenali v rozhlasovom vysielaní zrušenie odvekej nedeľňajšej rozprávky o 8.00 ráno a v televízii, kde bola vytvorená tradícia dopoludňa vysielanie rozprávok pre deti (aj zo slovenskej tvorby), sa úplne narušila. V rozhlase počujeme v nedeľu dopoludňa na každom programe náboženské obrady, akoby to bolo povinné pre každého ?! A počujeme náboženské vysielania aj večer v ktorom koľvek čase na verejnoprávnom rozhlase. Neviem, či sa znova vraciame do "Farskej republiky" ? Treba si znova zrekapitulovať ústavu Slovenskej republiky, kde sa hovorí, že nepodliehame žiadnej nátlakovej ideológii. Náboženstvo má byť súkromnou vecou každého jednotlivca, o tom hovorili už osvietenci v 18.storočí. Prečo v 21.storočí sa vraciame do stredoveku, kedy boli ľudia manipulovaní náboženstvom. Som tolerantný človek, kto náboženstvo potrebuje, nech si ho vyznáva, ale prečo s tým zaťažuje celú spoločnosť ! Myslím si, že je na čase zaviesť zdaňovanie príslušnosti k cirkvám, ako je to v štátoch EU. Už nie sme v socializmu, kde všetko hradil štát ! A keď si musíme hradiť lieky, prečo nie príslušnosť do nejakej organizácie, či klubu. Za všetko sa platí ! A konečne nech vidíme na obrazovkách logo STV a nie nezmysli s dvojbodkami !
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. jún 2012, 11:20

"Má na tú funkciu prislúchajúce vzdelanie ? Bola som prekvapená, keď pani Zemkovú menovali na taký dôležitý verejný post. Celé roky bola komunálnou pracovníčkou. Nepočula som, že by mala žurnalistické, filozofické, alebo iné vzdelanie zodpovedajúce funkcii vrcholného mediálneho orgánu v Slovenskej televízii a Slovenského rozhlasu."Terézia Szabová

**************************

"Miluške" stačilo, aby mala rada Riška, Mikyho a modré tričko.

Okrem zrušenie nedeľných rozprávok a takmer vždy vysielaných katolíckych omši mi vadia podstatnejši veci.

Napr. demagogická brain washing-ová Hríbova Lampa.

Absolútna nevývaženosť v publicistických a politických reláciach. Či už pri účelovom výbere hostí, diskutujúcich, otváraných a diskutovaných tém.

Včera ma naštvala Hrabková relácia Z prvej ruky. Práve o odvolávaní Zemkovej prišli diskutovať Grigorij Meseršnikov z libertariánkej organizácie IVO a Ján Baránek z Polis Slovakia. Obaja zatvrdlí pravičiari, ktorí nemajú radi všetko od stredu na ľavo.

Pokiaľ by bola relácia vyvážená, tak by dostala príležitosť aj druhá strana - napr. predseda, alebo podpredseda výboru pre kultúru a médiá. Takto to bola relácia o nich bez nich!

Mala som včera (piatok) možnosť porovnať vyváženosť s ČT 24 kde výber hostí je vyvážený. Napr. k otázke autorských práv boli pozvaní zástupcovia OSA a neparlamnetnej Pirátskej strany. Niečo takéto v pseudo verejnoprávnej televízií STV by bol úplny nonsens. U nás si neparlamentné strany ani neškrtnú.

Riaditeľka Zemková vyhlásila, že pokiaľ strana nebude mať preferencie nad 5% tak ju bude z principiálnych dôvodov ignorovať vo vysielaní. (informácia od člena predsedníctva Strany zelených)

Podľa vyjadrenia Zemkovej, ak chce neparlamentná strana, alebo strana s nižšimi preferenciámi ako 5% mať vysielací priestor, tak nech si ho vo verejnoprávnej televízí zaplatí ako reklamu!

Som zvedavá či takto principiálne bude ignorovať aj domovskú SDKÚ, ktorej preferencie sa dlhodobo pohybujú pod 5%? Zrejme nie, lebo Frešo je v STV a najmä SR "varený, pečený"! Tak potom načo je nám taká riaditeľka, ktorá nadržiava svojím a ignoruje všetkých ostatných?

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
18. jún 2012, 02:52
tato osoba je napojena na tie najskorumpovanejsie politicke kruhy na slovensku a na tych najhorsich v Bratislave. by bolo dobre keby vypadla aj s Hribom a Machajom a ked to nepojde podobrotky, treba vytiahnut ako pridelovala v Bratislave byty a pozemky a spytat sa jej na to...

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984