Samovražedný a samoľúby populizmus

*"Slovenský parlament dnes pochoval svoju suverenitu, suverenitu nášho štátu a poslal krajinu do ekonomického nevoľníctva," povedal predseda SaS Sulík po schválení trvalého eurovalu. Treba uznať, že takéto vyjadrenie je už silnejší kaliber, než doterajšia čisto účtovnícka argumentácia, ktorou liberáli euroval odmietali.*
Počet zobrazení: 2744

"Slovenský parlament dnes pochoval svoju suverenitu, suverenitu nášho štátu a poslal krajinu do ekonomického nevoľníctva," povedal predseda SaS Sulík po schválení trvalého eurovalu. Treba uznať, že takéto vyjadrenie je už silnejší kaliber, než doterajšia čisto účtovnícka argumentácia, ktorou liberáli euroval odmietali. Pri úzko účtovníckej optike im nebolo možné uprieť aj určitú racionalitu pohľadu. No v hodnotení toho, že trvalý euroval pochoval slovenskú suverenitu, sa v SaS fatálne, samoľúbo a samovražedne mýlia.

Slovenská republika je rozlohou a počtom obyvateľov veľmi malý štát. Naša ekonomika nie je významná ani v európskom kontexte. Armádu, ak sa dá o nej hovoriť, máme slabú. Nemáme more ako Chorváti, nemáme nerastné zdroje ako Nóri a nie sme ani bezpečným úložiskom zlata ako Švajčiarsko. Južnú hranicu nášho štátu máme len politicky vytýčenú. Nemáme žiadnu významnú loby v zahraničí. Schopnosť našich politických elít spravovať štát – od radového úradníka až po členov vlády bude ešte dosť dlho zaostávať za národmi s dlhou tradíciou štátnosti (aj o tom je, mimochodom, toľko zosmiešňovaná intelektuálna bezpečnosť štátu).

Jednoducho sme nesamozrejmý štát. Pred 20 rokmi sme vznikli, no nemuseli sme. A o 20 rokov tu nemusíme byť, no môžeme. A máme aj historickú skúsenosť, ktorá nám ukazuje, čo sú predpoklady a podmienky nášho pretrvania, respektíve, čo je takmer istou zárukou nášho zániku. Máme historickú skúsenosť neexistencie vlastného štátu, ktorá viedla v priebehu 18. a 19. storočia takmer k asimilácii Slovákov. Pamätáme si, že aj Československo, čiže väčší štát, sa stalo rýchlou obeťou napätia a vojnového konfliktu v Európe. A opačne, aktuálne prežívame pozitívnu skúsenosť, že pre malý štát, ako je Slovenská republika, je najprajnejším obdobím a prostredím európska integrácia, ktorá zabezpečuje v Európe mier, stabilitu a pravidlá spolupráce.

Existencia Európskej únie, jej pretrvanie a naše členstvo v nej je pre Slovensko otázkou prežitia a rozvoja. A to aj napriek tomu, že sa nám nepáčia určité byrokratické a centralistické maniere Bruselu alebo fakt, že úplná rovnosť všetkých členských štátov je často len formálna a rozhodujúce slovo majú veľké európske štáty. A to isté sa týka aj trvalého eurovalu, ku ktorému môžeme mať „účtovnícke“ výhrady a môžeme mať o ňom aj oprávnené ekonomické pochybnosti. No súčasne, náš súhlas s eurovalom je naším potvrdením, že chceme, aby sa Európska únia nerozpadla a že chceme byť členom jej elitného klubu – eurozóny. Inými slovami, kto chápe euroval len ekonomicky, uniká mu jeho ďaleko väčší význam a osobitne pre malé nesamozrejmé štáty Európskej únie, ako je Slovensko.

Hoci sa o kríze a možnom rozpade eurozóny hovorí a píše každý deň, mám pocit, že málokto si uvedomuje, že zásadné politické zmeny už nastali a dejú sa nám pred očami. Z pozície Slovenska sa dnes odohráva zápas o našu reálnu konvergenciu, priblíženie sa k vyspelým európskym štátom alebo o stratu všetkého, čo sme doteraz dosiahli. Môžeme si, samozrejme, tento zápas tvrdo odpracovať a zaplatiť v rámci Európskej únie a eurozóny (možno časom aj Spojených štátov európskych). No nevyhnutnou podmienkou toho je aj naša účasť v eurovale, akokoľvek by sa nám to mohlo zdať v tejto chvíli nespravodlivé a bolestivé.

Alebo nastane druhá možnosť, že sa Slovensko dostane mimo, že ostaneme chudobní alebo časom ani nebudeme. Potom na štátnu suverenitu, či úplnú, či obmedzenú, budeme môcť už len „hrdinsky“ spomínať a hájiť sa, že nebolo o čo stáť, lebo sa to „účtovnícky“ neoplatilo. Zatiaľ, našťastie, väčšina politických strán na Slovensku koná tak, akoby chápala, čo je naším strategickým záujmom. No treba o tom takto otvorene a poctivo hovoriť aj s občanmi. O to viac, ak je na scéne malá, no hlučná strana SaS, ktorá z dôvodov boja o svoje holé prežitie, svojho historického bezvedomia a politického amatérstva je schopná akéhokoľvek samovražedného a samoľúbeho populizmu.

Vyšlo na 24. 6. 2012 na: http://madaric.blog.sme.sk/c/301853/Samovrazedny-a-samoluby-populizmus.html

(Uverejnené so súhlasom autora)

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
28. jún 2012, 14:23
Známa ( slovenská) skúsenosť hovorí, že cintoríny sú plné odvážnych ľudí. Odvaha je pritom všeobecne cenená, ako jedna z najvzácnejších ľudských vlastností. Aj slovenská štátna suverenita - tak vysoko oficiálne cenená - je iba cenená. Viac je obchodným artiklom. Oná intektuálna elita si za ňu, resp. úlomky z nej kupuje svoje politické prebendy. Konečne niekto nahlas povedal aj zrejmú pravdu: že Slovensko tu o dvadsať rokov nemusí byť... Ja, pesimista mám krásny život: každý vlastný mylný odhad ma teší. Už pred rokmi som napísal že Slovensko de facto zaniklo a prebieha iba proces jeho zániku de jure. Slovenskí "intelektuáli" rozpredali všetko, vrátane robotného ľudu : tu do exilu, tu do poroby/na nekvalifikovanú prácu. Uplatnili "komparatívnu" výhodu nízkej ceny práce... Naši chlapci a dievčatá, absolventi vidieckych "univerzít" utierajú zadky prestárlym Európanom na Západe, zbytok sníva svoje sny o peniazoch a zábave v reality show v radoch pred úradmi práce. Sami sme sa ocenili a vypredané hospodárstvo, nekvalifikovaná práca ani zďaleka nemôžu utiahnúť kvalitné školstvo, domácu vedu ( Zdecimované zdravotníctvo a sociálne zabezpečenie fungujú najmä ako korektív miestnej populácie.) Vždy som rád keď niekto zaplače nad tým, kam sme sa dostali. No plač ( ako som inde uviedol) to je iba voda, soľ a bezmocnosť...
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
29. jún 2012, 05:28
potom sa však chcem p. Maďariča spýtať, či jedinou alternatívou našej existencie, samozrejme v EU, je utierať jej zadky, alebo ako výstižne napísal p. Jánošovský "byť biologickým materiálom pre sociálne systémy nastavené na maximalizáciu zisku a kontrolu moci v rukách vopred určenej uzavretej kasty". Sem sme sa totiž dostali práve vďaka najprv približovaniu sa a potom členstvu v EU. Preto žiadam našich politikov, aby namiesto žabomyších vojen typu SAS kontra Smer a spol. o Euroval urobili jedno: prestali nedôstojne šaškovať pred "finančnými trhmi" a povedali nám otvorene, o čo sa tu hrá. Ľuďom totiž už predsa len začína svitať, vidno to v každej TV reportáži z protestov v Grécku, Španielsku alebo vo Francúzsku (Slovákom svitá trochu pomalšie,ale aj to príde). Čím dlhšie nás budete oblbovať, tým horšie...
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
29. jún 2012, 07:26
1.Skolstvo-vychova obsluhy pre zapad. 2.Hospodarstvo-v rukach zapadu. 3.Armada-zamerne uvedena do agonie. 4.Kultura-odpad pre masy v rezii zapadu. 5.Polnohospodarstvo-decimovane zapadom. 6.Banky-v rukach zapadu. 7.Poda-priprava na prechod do ruk zapadu. 8.Stat-priprava na kolaps prechod k NWO. 9.Dlhy-veritelia vylucne zo zapadu. 10.Vychova k vlastenectvu-extremizmus=trestny cin. Ostava uz len legislativne vyriesit prechod k "statnemu utvaru" zapadu. Tieto javy nevznikli samovolne,ale ako sustredeny a cieleny tlak istych skupin z jasnym zamerom.Cielenou postupnostou bol navodeny dojem,ze takto to je spravne a iba takto to moze byt.Ïntegracia"v zmysle co bolo vase bude nase je chapana ako samozrejma a spravna vec.Budovat spolocnu kapitalisticku Europu,kde nic nie je nase je uzasne.(niekto ju predsa musi vybudovat) Kapitalizmus zo socialistickou tvarou nefunguje.Bola to len prechodna faza,ktora uz skoncila.V tomto kontexte kecy o socialnej politike bez dosahu na vlastne vyrobne prostriedky,vlastnu vychovu a financie vyvolavaju usmev cez slzy. Novy pani a ich novy poriadok prave prichadza...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. jún 2012, 08:45

"Konečne niekto nahlas povedal aj zrejmú pravdu: že Slovensko tu o dvadsať rokov nemusí byť... Ja, pesimista mám krásny život: každý vlastný mylný odhad ma teší. Už pred rokmi som napísal že Slovensko de facto zaniklo a prebieha iba proces jeho zániku de jure. Slovenskí "intelektuáli" rozpredali všetko, vrátane robotného ľudu : tu do exilu, tu do poroby/na nekvalifikovanú prácu. Uplatnili "komparatívnu" výhodu nízkej ceny práce... Naši chlapci a dievčatá, absolventi vidieckych "univerzít" utierajú zadky prestárlym Európanom na Západe,...Vždy som rád keď niekto zaplače nad tým, kam sme sa dostali. No plač ( ako som inde uviedol) to je iba voda, soľ a bezmocnosť..." Juraj Janošovský

****************************

Keď som začiatkom tohoto roku pred parlamentnými voľbami písala príspevky dosť podobné ako tri príspevky (nadomnou?). Tak ma obviňovali z toho, že som platená agentka provokatérka pravicou či dokonca Weissovcami z 99%. Ešte šťastie, že sa za príspevkami zobrazuje IP, tak je jasné, že ich nemôžem písať všetky len ja.

Pán Janošovský plač a škrípanie zubami nám nepomôžu. Bolo treba nechať pánov a dámy zo Súmračnej 27 prejaviť sa, čo sú zač, aby naivnej "Slovači" to už raz došlo! Teraz sa nebudú môcť na nikoho a na nič vyhovárať.

Dokonca môžu bez problémov "z obchodovať" s (NO) nezávislými poslancami (na volnej nohe) z Matovičovej kandidátky hladký prechod ústavných zákonov. Veď im stačí získať 7 poslancov, čo je menej ako polovica posleneckého klubu OĹ&NO.

Som rada, že viacerým dochodí, že budovanie sociálneho štátu v podmienkách zúriaceho neoliberalizmu V EÚ je nonsens!

N.B.:Na budovanie reálneho sociálneho štátu potrebujeme úplne inú politickú garnitúru akú má buržoázno-centristický Smer s čoskoro nenávideným "prorokom Blahom a jeho osamelým hlasom volajúceho na smeráckej púšti"!

Keď som minulý rok a aj tento pred voľbami písala, že treba vykonať diametrálnu ekonomickú zmenu formou neodkladného vzniku egalitárnych zamestnaneckých akcioviek a kooperatívnych podnikov so 100% účasťou výlučne pracujúcich, tak mi nadávali do krav, bláznov a chceli na mňa volať pánov so zvieracou kazajkou.

2, "Konečne niekto nahlas povedal aj zrejmú pravdu: že Slovensko tu o dvadsať rokov nemusí byť..." a nedodal, že ani nemuselo byť pred takmer 20 rokmi, ak by privatizérski chamtivci neboli rozbili ČSFR! Takže každá minca má nielen rubovú, ale aj licovú stranu! ČSFR bola 15 milionový štát s ľudovou armádou, ktorá by sa nemusela obávať 10 miliónového Maďarska! Maďari vyskakovali len vtedy ak bolo Československo rozbité, ako v marci 1939 (Malá vojna a následná strata Krajiny Podkarpatskej)a obdobne aj po r. 1992. Ak by nebolo obrazne povedané troch chamtivých a po moci a majtkoch túžiacich Svätoplukových synov, tak sme nemuseli prehrať bitku pri Bratislave (911) a byť celé tisícročie okupovaný Maďarmi (v rámci ospevovaného Uhorska). Nemuseli sme sa tlačiť do NATO a vytvárať žoldácku armádu bojujúcu za americké záujmy za naše dane!!! Takto sme sa stali niemandi Európy, ktorí prišli o takmer všetko vrátane vlastnej dôstojnosti, či sa nám to páči alebo nie!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. jún 2012, 08:47
Ono je to v podstate veľmi jednoduché.Dlh je dnes mocenský nástroj "elity". Dlh, z pozície veriteľa (banky) úver, sa vytvorí veľmi jednoducho: kliknutím myši poskytne banka dlžníkovi peniaze tým, že ich vytvorí z ničoho. Dlžníkmi sú všetci: domácnosti, mestá, kraje, štáty, podniky. Miera zadĺženosti je taká, že sa dlhy nedajú splatiť. Sú "správne nastavené", aby nikdy nezanikli a ak sa štáty chcú z nich dostať, berú si ďalšie dlhy len na splácanie úrokov, prípadne na splácanie "reštrukturalizovaných" dlhov (upravený splátkový kalendár). Čiže s dlhmi na večné časy a nikdy inak, pretože "elita" musí vládnuť a kto je poslušnejší, než dlžník? A ak nejaké peniažky v systéme predsa len chýbajú, pretože sme ich (my banky) preflákali vo finančnom kasíne (finančné trhy derivátov...), ECB a FED urobia nejakú tú dotlač - rozumej "kvantitatívne uvolňovanie" - a sme (my banky) znova na chvíľu nažraní. Ale prepáčte, že stýmto otravujem. Je to predsa nepodstatné, nikoho to nezaujíma a nikto zo zodpovedných sa nebude unúvať vyjadriť...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. jún 2012, 09:09

"Dlh je dnes mocenský nástroj "elity". Dlh, z pozície veriteľa (banky) úver, sa vytvorí veľmi jednoducho: kliknutím myši poskytne banka dlžníkovi peniaze tým, že ich vytvorí z ničoho. Dlžníkmi sú všetci: domácnosti, mestá, kraje, štáty, podniky. Miera zadĺženosti je taká, že sa dlhy nedajú splatiť. Sú "správne nastavené", aby nikdy nezanikli a ak sa štáty chcú z nich dostať, berú si ďalšie dlhy len na splácanie úrokov, prípadne na splácanie "reštrukturalizovaných" dlhov (upravený splátkový kalendár). Čiže s dlhmi na večné časy a nikdy inak, pretože "elita" musí vládnuť a kto je poslušnejší, než dlžník? A ak nejaké peniažky v systéme predsa len chýbajú, pretože sme ich (my banky) preflákali vo finančnom kasíne (finančné trhy derivátov...), ECB a FED urobia nejakú tú dotlač - rozumej "kvantitatívne uvolňovanie" - a sme (my banky) znova na chvíľu nažraní. Ale prepáčte, že stýmto otravujem. Je to predsa nepodstatné, nikoho to nezaujíma a nikto zo zodpovedných sa nebude unúvať vyjadriť..." Imrich Juhár

*******************************

Minulý rok sme diskutovali o podobnom probléme. Navrhla som riešenie, hoci nie som finančná, či ekonomická expertka, aby vznikali podnikové banky, tak ako v Montdragone (coop), alebo aké sme tu mali za 1. ČSR v tzv. Baťovských podnikoch. Všetci ma vysmiali. Zrejme im bolo smiešne aby sme si na Slovensku reálne vyprodukovaný zisk vo forme peňazí ukladali do vlastných podnikových bánk, kde by boli peniaze mnohonásobne bezpečnejšie ako v dcérských bankach zahraničných privatizérov Slovenského bankového sektora.

Dotlačiť bankovky nie je problém najmä ak nie sú kryté žiadnymi aktívami, či zlatom. Lenže tlačenie farebných papierov s ochrannými prvkami má význam dovtedy, kým veria, že majú nejakú hodnotu nielen trhy, ale najmä predávajúci tovarov a služieb. Môže sa stať niečo podobné, že ako v Srbsku, že za chlieb sa bude platiť miliónovými bankovkami, alebo aj tie odmietnu prijímať a budú len doláre(ako v Srbsku bola platidlom "západonecká DM")

Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
01. júl 2012, 04:31

"Alebo nastane druhá možnosť, že sa Slovensko dostane mimo, že ostaneme chudobní alebo časom ani nebudeme. Potom na štátnu suverenitu, či úplnú, či obmedzenú, budeme môcť už len "hrdinsky" spomínať a hájiť sa, že nebolo o čo stáť, lebo sa to "účtovnícky" neoplatilo. Zatiaľ, našťastie, väčšina politických strán na Slovensku koná tak, akoby chápala, čo je naším strategickým záujmom. No treba o tom takto otvorene a poctivo hovoriť aj s občanmi."M.M

***************************

OK, pán Maďarič buďme postiví. Aj keď ma slovo hovoriť poctivo apriori irituje, lebo som o "postivom hovorení a uchádzaní sa o dôveru občanov" počúvala roky od modrého Mikyho. Nakoniec po tom poctivom hovorení a rozpredaní prirodzených monopolov Nemcom a Francúzom počujem opäť "poctivo" od Fica, že aj jeho irituje ak sa k nám správajú Nemci a Francúzi, ktorí sprivatizovali 49% SPP ako ku kolónií. Kde je záruka, že sa k nám nebudú Slovákom nebudú aj pri vašom "poctivom hovorení", správať k celému národu (nielen k zákazníkom odoberajúcim plyn) ako ku nemecko-francúzkej neokolónií do ktorej nás poctivo vediete?

Pripomeniem vám pán Maďarič (hoci ste v tom čase asi neboli jej členom) že Petrová Weisová SDĽ už raz v r. 1998 zradila Slovensko za podstatne menej ako za misu šošovice", keď sa dala kúpiť pred voľbami NED-u. Kúpna cena bola zanedbateľná vzhľadom ku škodám ktoré sa napáchali na občanoch SR !!! A to nemám na myslí vôbec Devín banku a ozdravovanie iných bánk o dosť prevyšujúce 100 mld Sk.

"Podporu dostali SDĽ a Sociálnodemokratická strana i Mladá demokratická ľavica. Cieľom bolo pred voľbami v 1998 vytvoriť pomocou finančných grantov potenciálnu koalíciu ."

Mladá demokratická ľavica dostala 9.000,00 libier.

SDĽ dostala v roku 1998 45.000,00 libier

KDH a SDĽ dostali na nákup výpočtovej techniky 51.000,00 libier v 1998"

Celkove dostali vybrané slovenské politické strany pred voľbami v 1998 zo zdrojov NED asi štvrť milióna libier šterlingov, čo je 15 miliónov korún."

Prepočet zapredania SR pre rok 1998

15 miliónov Sk : 5.440 miliónov obyvateľov = 2,757 Sk!!! Takže za 2,757 Sk, nekúpite misu šošovice pre každého občana ani poľnohospodárskom bazáre ak by existoval!!!

Celkový prepočet zapredanie Slovenska:

Celkovo česť každého Slováka stála podľa zverejnených informácií len 35 Usd = 26,60 Eura = cca 800 Sk

Pretože "Od roku 1990 dostalo Slovensko spolu 190 mil. USD na rozvoj trhovej ekonomiky, budovanie demokracie a občianskej spoločnosti a na podporu súkromných médií."

190 miliónov USD : 5.440 miliónov obyvateľov = 35 USD = 26.60 Eura na občana; /podľa súčastneho kurzu Usd/Euro)

Vychádzam z: http://www.poznanie.estranky.sk/clanky/kto-za-koho-kope-cast-2.html

Pre porovnanie koľko stála česť Egypťana je uvedené v nasledujúcom citáte?

"Saláfistický kandidát na egyptského prezidenta Házim Saláh Abú Ismaíl zahájil kampaň "Kupte si čest za pouhých 72 egyptských liber!" Spočítal si, že roční americká (převážně vojenská) pomoc Egyptu ve výši 1,3 miliardy dolarů se rovná zhruba šesti miliardám egyptských liber, a to když se vydělí zhruba 84 miliony obyvatel země, vyjde právě oněch 72 liber. Zaplaťte a Ameriky už nebude třeba!

Viac na:

http://www.literarky.cz/tereza-spencerova/8221-milice-ze-zapadu-libye-se-sjednotily-proti-vlad-a-dali-udalosti-v-regionu

To nám ešte padne sánka (alebo rovno vyletí z "pántov" ako Khonovej svokre vo filme Kameňák 3) ak nejaká radikálna ľavicová MVO zverejní za koľko sa zapredalo Slovensko Francúzsku a najmä Nemecku našimi "postivými politikmi"?

Môžeme sa oprávnene domnievať, že cena za zapredanie suverenity a samostatnosti SR našimi "vládnymi Ezavovcami" bude taká extrémne nízka, že možno "smetiarovi z OLO" asi dorastú na plešine vlasy od radosti ak by sa naplnili jeho "účtovnícke" predpoklady!

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984