Európska únia potrebuje viac participatívnej demokracie!

V dňoch 8. - 9. júla sa v cyperskom Limassole konalo zasadnutie predsedov výborov pre európskej záležitosti (COSAC). Za SR sa ho zúčastnil predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (SMER-SD).
Počet zobrazení: 2435
cyprus.JPG

Na stretnutí boli predstavené priority nastavajúceho polročného predsedníctva Cypru v Európskej únii, spomedzi ktorých najviac zarezonoval dôraz na hodnoty solidarity, kohézie a ekonomického rastu. Cyprus plánuje posilniť aj sociálnu politiku, najmä ochranu detí a seniorov. Keďže na Cypre v súčasnosti vládne komunistická strana AKEL, dôraz na sociálnu oblasť sa dal očakávať.

Predseda slovenského eurovýboru Ľ. Blaha na stretnutí potvrdil, že slovenská vláda, rovnako ako Cyprus, považuje v súčasnosti za kľúčové pre ďalší vývoj v EÚ predovšetkým hodnoty solidarity a rastu. Ako však dodal, protikrízové opatrenia by európski lídri nemali prijímať ponad hlavy občanov. Zdôraznil potrebu posilnenia participatívnej demokracie, vrátane posilnenia účasti zamestnancov na ekonomických rozhodnutiach, resp. ekonomickej demokracie. Prinášame voľný preklad jeho príspevku:

„Rád by som ocenil dôraz, aký kladie cyperské predsedníctvo na hodnoty solidarity, kohézie a rastu. Sociálnodemokratická vláda na Slovensku sa silne orientuje na tie isté ciele.

Moja otázka ale znie, či môžeme v EÚ poraziť krízu, ak sa budeme spoliehať iba na riešenia zhora? Nepotrebujeme viacej demokracie a občianskej participácie, aby sme čelili kríze?

Som presvedčený, že by sme mali viac zapojiť občanov EÚ do rozhodovacích procesov v európskej politike, ako aj v európskej ekonomike.

Preto by som sa rád spýtal, či cyperské predsedníctvo plánuje podporovať hodnoty participatívnej demokracie, kodeterminácie (spolurozhodovania), kooperatívneho vlastníctva a účasti zamestnancov na rozhodovaní v európskych korporáciách a podnikoch, aby sme prekonali krízu legitimity, ktorá je v EÚ rovnako vážna ako fiškálna kríza.

Nedávno boli v Európskom parlamente prijaté určité odporúčania týkajúce sa zahrnutia robotníkov do procesu reštrukturalizácie podnikov. Som presvedčený, že Európa potrebuje viac takýchto iniciatív.

Považujem cyperskú vládu za veľmi progresívnu, a preto dúfam, že v rámci svojich priorít predsedníctva nájde priestor pre posilnenie sociálnej ochrany, sociálnych práv a ekonomickej demokracie v Európe. Ďakujem.“

Cyperskí predstavitelia na príspevok reagovali kladne a zdôraznili, že posunutie Európskej únie viac k občanom patrí medzi ich oficiálne priority. Na stretnutí predsedov eurovýborov sa zároveň diskutovali aj otázky kohéznej politiky, energetiky a zahraničnej politiky.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
28. júl 2012, 17:51
Po dvadsať ročných skúsenostiach, aj ten slepý vidí čo sa za slovom demokracia skrýva.Keď sa pozrieš na tú našu domovinu, tak každý normálný si povoe že tá demokracia mala zostať tam kde bola vymyslená. Prepáč, demokracia je hlúpa habadúra na sprostých.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984