Slabá kultúra - náš postupný zánik

Kultúru považujeme na Slovensku za nedôležitú vec. A tak sa k nej správame. Dlhodobo a na všetkých úrovniach. Radi síce zvykneme deklarovať, že kultúra je dôležitá. Fakticky však konáme opačne.
Počet zobrazení: 1658
uvod_madaric.JPG

Nanajvýš pripúšťame jej reprezentačnú funkciu alebo ju berieme ako jednu z možností trávenia voľného času. Stále ju však všeobecne chápeme ako luxus, či nadstavbu spoločnosti, na ktorú neproduktívne míňame peniaze, ktoré by najmä v ťažších časoch mali byť využité na riešenie iných problémov a potrieb. Úplne inak by sme sa však na kultúru pozerali, ak by sme si uvedomili, že bez silnej národnej kultúry sme ako národ a štát odkázaní na postupný zánik.

Prečo také silné slová o našom zániku v závislosti od slabej kultúry?

Ako malý národ a štát sme vystavení nielen globálnym vplyvom, ale v čoraz väčšej miere sme aj politicky, právne a ekonomicky integrovaní. Pomaly niet oblasti, v ktorej by u nás nedominovali vonkajšie faktory nad vnútornou, domácou skutočnosťou. Inak povedané – preberáme, dovážame, prispôsobujeme sa. V mnohých oblastiach je to nevyhnutné, v mnohých aj užitočné. Nepochybne, väčšinu vecí, tovarov a služieb nikdy na Slovensku nevymyslíme a nevyprodukujeme. No môžeme si ich doviezť a osvojiť – od áut, cez počítače až po zákony. No existuje jedna vec, ktorú za nás nikto nevymyslí a odnikiaľ ju nedovezieme – a to je naša národná kultúra.

Niekto by možno povedal – no a čo? Načo nám vôbec je naša provinčná kultúra? Veď kto túži po kultúre, môže sa uspokojiť svetovou kultúrou. No práve naša kultúra je v tomto globálnom a unifikovanom svete pomaly tým jediným, čím sa odlišujeme, čo tvorí našu identitu a jedinečnosť. Vo všetkom ostatnom strácame svoje špecifiká, všade inde postupne strácame suverenitu. Ak napokon stratíme alebo marginalizujeme aj svoju kultúru, vystane logická otázka – kto vlastne sme? Akýsi neidentifikovateľní a zameniteľní ľudia jazdiaci na nemeckých autách, pracujúci na čínskych počítačoch, civejúci na obrazovky kórejských televízorov a prežúvajúci americké hamburgery.

A nemalo by nám to stačiť? Či, malo by nám to vôbec prekážať?

Kultúra však nie je len náš kód, náš identifikátor, náš ochranný plášť. Bez silnej národnej kultúry strácame historické povedomie, pretože v kultúre je obsiahnutá veľká časť našich zvykov, tradícii aj hmotného kultúrneho dedičstva. Bez vlastnej kultúry nie sme schopní zdieľať spoločné hodnoty a sme o to bezbrannejší voči vonkajším vplyvom. Bez vlastnej kultúry a jej kontinuálneho vytvárania i vnímania strácame schopnosť sebapoznania. A ak nerozumieme sami sebe, nemôžeme rozumieť ani tomu čo prichádza zvonku a nemôžeme si teda osvojiť ani svetovú kultúru (snobi si to môžu len naivne myslieť). Napokon, zanedbávaním kultúry v procese vzdelávania a samotnej tvorby oslabujeme jeden z podstatných zdrojov našej originálnej kreativity. A tá je rozhodujúca pre každý národ a štát v časoch, kedy ich úspech závisí od schopnosti myslieť a tvoriť inovačne.

Je teda logické, že slabá kultúra vedie k strate identity. Slabá kultúra znižuje potenciál národnej tvorivosti a tým aj našu ekonomickú konkurencieschopnosť. Napokon slabá kultúra môže byť len ťažko účinným nástrojom našej prezentácie v zahraničí a nevyhnutného získavania priateľov a spojencov, bez ktorých sa ako malý štát nezaobídeme v zlomových okamihoch histórie. Preto platí, že slabá národná kultúra vedie postupne k nášmu zániku v rovine národnej, ekonomickej i politickej.

Ale platí to i naopak. Silná kultúra je základným zdrojom našej identity, významným impulzom pre znalostnú ekonomiku a účinným nástrojom diplomacie. Táto optimistická verzia sa však môže naplniť len vtedy, ak opustíme zastaraný pohľad na národnú kultúru ako na nadstavbu, ktorá spotrebúva verejné zdroje. Ak pochopíme, že kultúra, spolu so štátom a ekonomikou predstavujú tri vzájomne prepojené strategické zložky rozvoja slovenskej spoločnosti. A napokon aj to, že nedostatočný rozvoj ktorejkoľvek z týchto zložiek (teda aj kultúry) zásadne limituje rozvoj zvyšných dvoch.

Kultúra si teda zaslúži oveľa väčšiu podporu nielen z dôvodu, že je to fakticky posledná oblasť, kde sme suverénni. No najmä preto, že kultúra je strategickou základňou nášho národa a štátu. Preto budem aj pri aktuálnom súboji o rozpočet dôsledne tvrdiť, že investícia do kultúry je strategickou investíciou do trvania, rozvoja a prosperity Slovenska.

Autor je minister kultúry SR

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa fedor@biont.eu.sk
#1
Fedor Macášek
17. august 2012, 15:41
Nadlho mi utkvel v pamäti dosť dávny rozhovor v kruhu vedcov, kde ma juhoafrický kolega dostal do pomykova, keď po osvetlení kde sa nachádza Československo sa ma spýtal, čím sme bohatí (ani vtedy sme nemali diamantové bane, ešte tak uránové, ale kde-čo by sа dalo pripomenúť - dnes by to bolo ešte obtiažnejšie - ale zháčil som sa). Pomocnú ruku mi podal britský gentleman starého razenia, ktorý mu pripomenul, že náš štát je bohatý vzdelanými a kultúrnymi ľuďmi. Viem, akú pýchu som pocítil pri týchto slovách. Nemali by sme dovoliť nechať sa obrať o toto, možno skutočne posledné, národné bohatstvo. Mimochodom, kultúru by sme nemali redukovať na umenie, je v tom i veda a životný štýl.
Obrázok používateľa fedor@biont.eu.sk
#2
Fedor Macášek
17. august 2012, 16:04
a teda: - dopustí kultúrny národ, aby Štúrovu sochu už mesiace virtuálne opľúval "skrášľovací spolok" a fyzicky "skrášľovali" zvädnuté tuje s ohavnými reklamnými kvetináčmi sponzora ? - môže sa neviem-koľká slovenská vláda chladnokrvne dívať každotýždenne poza plot na zohavenú fontánu lipového kvetu obklopenú feťákmi? - môže čerstvý inžinier okrášliť podstavec hoci len bežnej sochy svojim sprejovaným "titulovaným" logom ? Ak nemáme verejné prostriedky na kultiváciu svojho prostredie (veď svojho času rezort kultúry bol degradovaný na "oblasť spoločenskej spotreby" a výdavky naň sa doteraz považujú za čistú stratu rozpočtu), tak je lepšie čestne premeniť na shopping city celé hlavné mesto ?!
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
18. august 2012, 03:56
Čo je na Slovensku slovenské? Autor sa "domnieva", že hospodárstvo, štát a kultúra. Asi by ho mali informovať v MOL-e, ENEL-i ,RWE, bankách, že slovenské hospodárstvo neexistuje, že vláda iba "pasie" svojich občanov - prenajíma ich ako . vzhľadom k vzdelaniu- lacnú pracovnú silu Kórejcom, Nemcom a vlastne každému kto dobre podmaže. Ich podpora "slovenskej" kultúre je orientovaná na odpísateľnú podporu koncertu nejakého narkomana z ich rodnej krajiny alebo výber samíc v súťaži "krásy"... Je štát slovenský? Možno sa príležitostne pán minister dozvie, že zákony tohto štátu platia, len ak sú v súlade s právom nadriadenej EU, že politické postoje štátu určuje NATO! Je mi milé, že sa niekto v slovenskej vláde zaujíma o slovenskú kultúru: obávam sa že to je iba parádegoj...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. august 2012, 06:01

"Čo je na Slovensku slovenské? Autor sa "domnieva", že hospodárstvo, štát a kultúra. Asi by ho mali informovať v MOL-e, ENEL-i ,RWE, bankách, že slovenské hospodárstvo neexistuje, že vláda iba "pasie" svojich občanov - prenajíma ich ako . vzhľadom k vzdelaniu- lacnú pracovnú silu Kórejcom, Nemcom a vlastne každému kto dobre podmaže. Ich podpora "slovenskej" kultúre je orientovaná na odpísateľnú podporu koncertu nejakého narkomana z ich rodnej krajiny alebo výber samíc v súťaži "krásy"... Je štát slovenský? " Juraj Janošovský

****************************

Napíšem to ministorvi Maďarovičovi NATVRDO - JE MINISTROM ZBYTOČNOCTI!!!

Prejavujem plný súhlas s ostatným diskutujúcimi, najmä Jurajom!

K Fedorovmu: "dopustí kultúrny národ, aby Štúrovu sochu už mesiace virtuálne opľúval "skrášľovací spolok" - odpoveď je jednoduchá Slovensko je pre Marikované! Popri Marike sedembolestnej nanútenej VATIKÁNOM!!! Nakoniec tu budeme povinne vzývať aj okupačnú cisarovnú Mariku Teréziu! Začne to roayalistickými snahami o jej zviditeľnenie cudzích feudálnych pánov na miestach našich národovcov. Potom tu budeme mať nejakých rozpínajúcich sa dedičov Schwarzenberg-ovcom, či Andrassy-ovcov, alebo Palffy-ovcov a inej post feudálnej aristokratickej čvargy, ktorí budú zakladať nejakú "Top 013", aby presadzovali svoje "dedičské" a roayalistické záujmy!

Minister zbytočnosti, ak chce byť ministrom kultúry, tak nech sa spolu s parlamentným výborom pre masmedia a kultúru snaží, aby našich občanov neokrádali nadnárodne spoločnosti ako M77 Group. Nepáchali masový podvod na 1,5 milione našich občanov a celkovo na 2,4 milióne ľudí vrátane občanov ČR!!!!!Lenže úrady v ČR sa aspoň snažia niečo pre svojich ľudí urobiť, kým vy kašlete z vysoka na nich! Predsa o ľudí ide len pred voľbami, potom už ide o vlastných maserratovcov??!!!

Viac podrobnosti o kauze, ktorú minister Maďarič nerieši nájdete na: České úrady sa starajú o ľudí

Kým vy kašlete na nich takto:

Po voľbách o ľudí už nejde

Okradnú ich o ich majetok a basta! Pritom minister kultúry nepohne ani prstom!

Nadnárodní zlodeji zdierajú slovenský národ

Toto sú skutočné problémy ľudí, ktoré trápia 1,5 milióna ľudí na Slovensku, ktoré máte ako minister kultúry a priori riešiť, nie márniť čas vypisovaním bezvýznamných "kravin" do Nového Slova!!!!!!! Je už načase sa spamätať a začať sa starať o ľudí a nie do ľudí, pán minister Maďarič!!! Za to predsa beriete ministerský plat z našich daní, alebo azda nie?

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. august 2012, 06:13

Kauza sa týka vymáhaných (hoci mňa sa to netýka) tzv. servisných poplatkov vo výške 14,4 eura ročne luxemburgskou spoločnosťou M77 Group za prijímanie verejnoprávnej televízie a súkromných telévízií cez satelit! Paradoxne minister zbytočnosti, či tolerovania zdierania našich ľudí zavádza k týmto poplatkom ešte aj zrušené koncesionárske poplatky (od zástrčky, či elekttromera)!

Fakt neviem o akých ľudí vám ide? Asi tých vašich ľavičiarov a socdemákov s červenými sedadlami a poťahmi v maserati, porshe, bentli, pontiaku, či ferrari?

Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
19. august 2012, 17:03
Nech su autor vyhodnotí čo znamená kultúra pre súčasnú politickú špičku.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. august 2012, 14:49
ale aj to vie, že kultúrnosť nie je možné VNÚTIŤ ! Kultúrnosť je najmä produktom výchovy v detstve. Minister nemôže za to, že hlúpy rodičia mávajú hlúpe deti, nekultúrní rodičia mávajú "spratkov". Za toto naozaj minister nemôže. Môže neniť systém podpory a rozvoja kultúry, ktorá môže zmeniť spoločnosť ale to je proces veľmi pomalý a jeho plody si neužije.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
21. august 2012, 12:16
Peniaze za Skylink má vrátiť predajca satelitného prijímača

Ministerstvo odporúča ľuďom žiadať vrátenie peňazí za spoplatnenie.

Šéf spotrebiteľského centra sa díva skepticky na to, či uspejú.

BRATISLAVA. Zákazníci Skylinku, ktorí si kupovali dekódovaciu kartu spolu so satelitným prijímačom a nechcú platiť za službu 1,20 eura mesačne, môžu žiadať od predajcu satelitnej techniky vrátenie peňazí za prijímač aj dekódovaciu kartu.

Takéto odporúčanie dalo ministerstvo hospodárstva zákazníkovi Skylinku, ktorý sa sťažoval na náhle spoplatnenie služby.

Satelitný prijímač bol totiž podmienkou na využívanie služieb Skylinku, argumentuje odbor ochrany spotrebiteľa ministerstva hospodárstva.

Zrušíte obe zmluvy

Úradníci sa odvolávajú na Občiansky zákonník. Podľa neho zmluva so Skylinkom a zmluva na kúpu prijímača sú vzájomne súvisiace kontrakty.

"Zánik jednej spôsobuje zánik ostatných závislých zmlúv," tvrdia.

Takýto postup platí len na zákazníkov, ktorí získali kartu so satelitným prijímačom. V ideálnom prípadne vrátia zariadenie s kartou predajcovi a ten im vráti sumu, ktorú zaplatili.

Šéf košického Spotrebiteľského centra Miroslav Antoňák síce ministerstvu dáva za pravdu, no je skeptický v tom, či ľudia s vrátením karty uspejú. ?Predajca je tretí subjekt, ktorý nemusí rešpektovať takýto výklad zákona,? vraví Antoňák.

Ministerstvo v takých prípadoch odporúča mimosúdnu dohodu či žalobu.

Antoňák upozorňuje aj na praktické problémy takéhoto vrátenia: "Niektorí predajcovia satelitnej technicky mohli zaniknúť."

Úradníci v liste upozornili, že ich názor je nezáväzný. Oficiálne stanovisko má rezort poskytnúť v utorok.

Odporcov vypnú

U nás a v Česku má Skylink asi 1,7 milióna aktívnych zákazníkov. Ďalších 700-tisíc klientov využíva sesterskú kartu CS Link.

Slovenská obchodná inšpekcia minulý týždeň zistila, že časť zákazníkov by poplatok platiť nemala.

Obchodné podmienky služby medzi 1. marcom 2008 a 1. októbrom 2008 totiž nevyhradzovali zmenu cenníka.

Majitelia Skylinku zistenie nepopreli. Napriek tomu od zákazníkov žiadajú súhlas s novým poplatkom. S tými, ktorí poplatok neakceptujú, Skylink zmluvu zruší.

http://ekonomika.sme.sk/c/6504180/pe...prijimaca.html

---------------------------------------------------------------

Lepší výklad zákona urobí kartárka, či veštica po 24 hodine v nejakej komerčnej televízií.

Takže takto to vyzerá ak urobia smeráci z capa záhradníka, alebo z ultraburžuja Malatinského ministra hospodárstva!

Multis a vrchným 10.000 môžu všetko a nič sa im nemôže stať, ale si to odnesú obyčajní živnostníci, alebo kupujúci!

Hlavne, že ľudia si zaslúžia istoty, že ich nadnárodne spoločnosti budú beztrestne zdierať a štát na nich z vysoka kašlať! Pritom im od nového roka obnoví platbu koncesionárskych poplatkov od elektromera!!! Takže majú istotu, že budú platiť viac a za nič koncesionárske poplatky ak im multis zablokuje karty!

Takto ste to s tými istotami mysleli pán Maďarič?

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. august 2012, 15:34
Slováčisko hľadá vyníka za všetky krivdy na ňom páchané vždy a zásadne len mimo seba. Dane platiť to nie ale keď niečo nefunguje tak ŠTÁT STARAJ SA ! A kto by sa unúval štúdiom kompetenčného zákona. Hoď me to na prvého koho vidíme. Najlepšie na nič netušiacého Maďariča. P.S. Nie nebojte sa, nie som šéf jeho FUN CLUB-u :-) Som len zrkadieľko ľudskej blbosti.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. august 2012, 16:38
"Slováčisko hľadá vyníka za všetky krivdy na ňom páchané vždy a zásadne len mimo seba. Dane platiť to nie ale keď niečo nefunguje tak ŠTÁT STARAJ SA !" Slavko

**********************

Zrejme vám nedochodí o čo v tejto kauze ide? Ani to, že minister kultúry je v podstate služobníkom z vôle ľudu a nie podľa vás aristokratickým pánom veľkomožným. Ak to Maďarič nevie pochopiť, alebo to nechce robiť, tak nech ide písať scenáre! Čo mu zrejme pôjde neporovnateľne lepšie ako táto amatérčina!

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984