Otvorený list ministra kultúry

Otvorený list ministra kultúry adresovaný ústavným činiteľom, predstaviteľom kultúry, školstva, cirkví, tretieho sektora a v neposlednom rade aj súkromným televíznym vysielateľom:
Počet zobrazení: 2484
madaric2.JPG


Vážené dámy, vážení páni,

dovoľujem si osloviť Vás s prosbou o zaujatie stanoviska k stupňujúcej sa miere vulgárnosti a nekultúrnosti vo vysielaní celoplošných súkromných televízií na Slovensku.

To, že súkromní vysielatelia na Slovensku vedú boj o diváka a v konečnom dôsledku aj o svoj zisk často na hranici dobrého vkusu a akceptovaného bulváru, je už roky z televíznych obrazoviek zrejmé. V poslednom období som však nadobudol pocit, že naši súkromní vysielatelia sa rozhodli tento boj pritvrdiť tým najhrubším spôsobom a atakom na tie najnižšie pudy. A to už dokonca aj v hlavnom vysielacom čase. Pričom to sofistikovane nazývajú "pragmatické programovanie".

Ja ako minister kultúry nemôžem túto situáciu obísť mlčaním. O to viac, že takúto tendenciu súkromných televízií považujem za bezohľadný útok proti kultúre a všetkému normálnemu a ľudskému, čo je v nás. Pritom si uvedomujem, že v rámci slobody prejavu musíme tolerovať bulvár aj komerciu a v rámci nich aj také obsahy programov, ktoré sú nevhodné pre určité vekové skupiny divákov. No som súčasne presvedčený, že v prípadoch viacerých tzv. reality šou sme sa už dostali na hranicu, kedy musíme zaujať k tomuto javu otvorený postoj. Tento trend vulgarizácie bude mať totiž ďalekosiahly negatívny vplyv na celú našu spoločnosť a špeciálne na mladú generáciu.

V zmysle tejto hrozby, dehonestácie a barbarizácie ľudí prostredníctvom televízneho vysielania sa snáď oprávnene pýtam, kde sú naše kultúrne a intelektuálne elity? Prečo, až na zriedkavé výnimky, mlčia? Kde je kultúrna obec, inokedy taká senzitívna, ktorá plače nad tým, ako nedostatočne sa staráme o kultúru, no súčasne mlčí, keď sa denne v priamom prenose vedie vojna s kultúrou?

Chcem preto vyzvať nielen mienkotvorných ľudí, ale celú verejnosť na otvorenú diskusiu na túto tému. A som vďačný tým, ktorí mi od včerajšieho dňa posielajú stanoviská a reakcie. Vyzývam aj vysielateľov, aby neprekračovali hranice ešte prijateľného bulváru. Vyzývam Radu pre vysielanie a retransmisiu, aby striktne konala tam, kde sú na to dôvody. Vyzývam cirkvi, aby aktívnejšie a adresnejšie uplatnili svoj hodnotový vplyv. Vyzývam napokon aj zadávateľov reklamy, aby sa nepodriaďovali myšlienke, že účel získať diváka, ich potenciálneho zákazníka posväcuje všetko.

Ministerstvo kultúry sa preto rozhodlo nielen listom osloviť mienkotvorné osobnosti, ale aj zvolať okrúhly stôl na tému: Kde sú hranice tolerancie nekultúrnych programov celoplošných komerčných médií. Našim cieľom je nielen podnietiť verejnú diskusiu, ale predovšetkým v tejto diskusii rozpoznať hranice, ktoré by nemali vysielatelia prekračovať.

Verím, že sa pripojíte k mojej výzve a že sa nám spolu podarí zvrátiť trend stupňujúcej sa vulgárnosti a nekultúrnosti v najsledovanejších médiách na Slovensku.

Vyšlo 12. 9. 2012 na http://madaric.blog.sme.sk/c/307798/Otvoreny-list-ministra-kultury.html

Foto: SMERTV

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
13. september 2012, 02:29
Pán buržoázný asociálni minister Maďarič,

už som vás niekoľko krát upozornila, aby ste sa venovali podstatným veciam!

Tými sú servisné poplatky vyrubované za vlastnenie dekódovacich satelitných kariet na príjem VÝLUČNE VEREJNOPRÁVNEJ TELEVÍZIE!!!

Viac ako milión občanov SR zaujíma to, či im multinárodný gang M77Group vypne od 1.10. 2012 ich dekódovacie karty určené na príjem verejnoprávnej televízie zo satelitu ak nezaplatia zderské výpalnícke poplatký???

Lebo nemajú už z čoho navyše karty si veľmi draho kúpili aj s ich doživotnou prevádzkou!

TOTO JE AKTUÁLNA TÉMA? KTORÁ TRÁPI OBYČAJNÝCH ĽUDÍ!!!!!!!!!!!!!!!! (nie Matovičovcov)

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. september 2012, 02:41
dovoľujem si osloviť Vás s prosbou o zaujatie stanoviska k stupňujúcej sa miere vulgárnosti a nekultúrnosti vo vysielaní celoplošných súkromných televízií na Slovensku. Marek Maďarič

**************************

Keď od 1.10.2012 zablokujú dekódovacie karty slovenským koncesionarom, tak už obmedzite vašou nečinnosťou vulgárnosť a nekultúrnosť! Takto máte problém vyriešený z drvivej väčšiny, lebo polovica koncesionárov RTVS a neplatené komerčné televízie pozerá tieto vulgárne programy zo satelitu!

Nezabudnite im ešte zaviesť koncesionarské poplatky, aby za aj za "hovno" zaplatili, ktoré aj tak neuvidia, lebo bude kódované!

Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
13. september 2012, 03:11
jedinym kulturnym prispievatelom SLOVA nekulturna Inga?Pantik nezaujima nikoho,Dibarbora tiez... Minister ,ktory bije na poplach ostava na bojisku ako general bez vojska.Inga ho pre istotu este sekne po krku koncesionarskym poplatkom,ktory je akou takou barlickou aby sa na uroven nekulturnej komercie nedostali aj verejnopravne media.Kde ste vsetci "kulturni"?Nemate cas alebo chut zapodievat sa kulturnostou lebo nahanate peniazky nekulturnostou? Lziva reklama ,lzi o minulosti ,lzi o pritomnosti...Toho strojcami su prave ti co maju byt vzorom kulturnosti.Lož neznasa kulturnost .Boj so lžou je jedina cesta ku kulturnosti.Kulturnost chyba ,lebo loz je vsadepritomna.Pan minister.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. september 2012, 03:54
... ale vždy, keď sa pýtam na konkrétne veci zodpovedných, alebo navrhnem konkrétne (aj keď stručné) riešenia - 2.pilier, zdravotné poistenie, zákon o sociálnach službách...- nastane úplne ticho. Nikto zo zodpovedných nereaguje (kedysi reagoval napr. B. Ondruš)a je po diskusii. Reagujem týmto aj na Vašu poznámku o "nekultúrnej" Inge. Môžme si aj trochu teoretizovať, ale dôležitejšie je nazvať veci pravým menom a žiadať zodpovedných o konkrétne činy... Inak súhlas s p. Maďaričom, ale bez systémových zmien sa nič nezmení - sankcie až po odobratie licencie (a nech si "demokrati" celého sveta vykrikujú, čo chcú).
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. september 2012, 04:42
"Inga ho pre istotu este sekne po krku koncesionarskym poplatkom,ktory je akou takou barlickou aby sa na uroven nekulturnej komercie nedostali aj verejnopravne media.Kde ste vsetci "kulturni"?Nemate cas alebo chut zapodievat sa kulturnostou lebo nahanate peniazky nekulturnostou? Lziva reklama ,lzi o minulosti ,lzi o pritomnosti...Toho strojcami su prave ti co maju byt vzorom kulturnosti.Lož neznasa kulturnost .Boj so lžou je jedina cesta ku kulturnosti.Kulturnost chyba ,lebo loz je vsadepritomna.Pan minister." Chatyv Alkov

***************************

Chatyv Alkov uniká vám elementárna podstata! Vôbec nechápete podstatu môjho príspevku!

Napísala som v podstate to, že je spáchana masová zlodejina na milióne vlastníkov satelitných kariet spol. M77 Group, ktorá ako nadnárodna spoločnosť kúpila Sky link, ktorý zabezpečovl prevádzku dekódovacich kariet pre verejnoprávnú televíziu a súkromné neplatené televízie!

Luxemburská spol. M77 Group zaviedla za pozeranie verejnoprávnej televízie daň, ktorú eufemistický nazvala servisným poplatkom. Minister Maďarič o tomto svinstve vie a nič s tým nerobí!!!

Práve naopak chce opäť zaviesť koncesionarské poplatky, ktoré sú od 1.1.2013 ZRUŠENÉ!!!!

Takže ľudia budú musieť platiť výpalnícku daň súkromnej spoločnosti, len preto že chcú pozerať verejnoprávnu televíziu tza ktorú platia a budú platiť koncesionarské poplatky!

Maďarič im k tomu pridá od nového roku, ešte koncesionárske poplatky, ktoré chce riaditeľ RTVS Mika ešte zvýšiť!

Chatyv Alkov povedzte mi odkiaľ majú chudobní ľudia na tieto stupidiny brať peniaze ak chcú legálne svietiť?

Lebo koncesionárske poplatký sú od elektromeram nie od toho, či niekto pozerá RTVS, alebo nie, reps. či má pokrytie disgitálnym signálom?

Občas si prečítajte dennú tlač, alebo aspoň preklikajte niektoré web stránky a nebudete mať tak zmätené názory!

Napr.

http://ekonomika.sme.sk/c/6504180/pe...prijimaca.html

http://www.parabola.cz/zpravicky/174...latit-vsichni/

http://www.parabola.cz/zpravicky/174...nich-poplatku/

http://ekonomika.sme.sk/c/6496559/sk...inspekcia.html

Ak sa vám to nechce hľadať, tak si prečítajte aspoň toto:

"Slovenské domácnosti nemají zájem o DVB-T "2/3 slovenských domácností opustilo tradiční příjem televizních programů prostřednictvím klasické terestrické antény. Vyplývá to z průzkumu slovenského Ministerstva dopravy, výstavby a regionálního rozvoje.

Ze zveřejněných údajů vyplývá, že počet domácností s příjmem přes terestriku klesl ze 695 tisíc (36,6 procenta) na současných 232 tisíc. Píše o tom web Živé.sk.

Jako hlavní způsob příjmu programů přes klasickou anténu vloni uvádělo 490 tisíc domácností, v současnosti již jen 116 tisíc. Největší počet domácností přešlo na příjem TV signálu prostřednictvím satelitu (49 procent domácností), další na kabelové a IPTV operátory. U DVB-T zůstalo jen 12,2 procenta domácností.

Diváci si pochvalují zlepšení kvality příjmu (37,5% z nich).

52,1 procent domácností má občasný problém s příjem TV signálu (pokles ze 62,7% před zavedením DVB-T) a časté problémy se signálem má 9,1 procent domácností.

----------------------------

Len potom absolútne nechápem zmätočné vyhlásenia vedenia RTVS, že investujú prostriedky do budovanie DVB-T vysielačov, keď ľudia o to nemajú záujem?

http://www.parabola.cz/clanky/4727/c...pravni-rizeni/

Takže Maďarič sa stará o pozemný príjem, kde "U DVB-T zůstalo jen 12,2 procenta domácností".

Čiže minister Maďarič kašle na zvýšnych 87,8% domácnosti, ktoré sú mútené platiť si verejnoprávnu televíziu minimálne dvojnásobne!!!

Za zaplatené koncesionárske poplatky spojené s elektromerom pri žalostnom pokrytí digitálným signálom nedostanú vôbec žiadnu televíznu verejnoprávnu službu!!! A ono je to o tom!

Vy tu zachraňujete morálne už aj tak zvrátenú RTVS znovuzavedenými koncesionárskymi poplatkami a pritom nechápate elementárnu podstatu toho čo sa vôbec na Slovensku deje? Tak to je stupidnoť par excelance!!!

Chápem to ja,- podľa vášho názoru totálne sprostá ženská, či čubka, ako to napísal iný maseratovec v inom diskusnom threade!

Tak prečo to nechápete vy a premúdrelý moralista minister Maďarič??? Ale ak okradnú aspoň polovicu na servisnom výpalnopm, tak Kazimírovi pribudne aspoň 20% DPH.

To ak budú 20% DPH platiť mafiáni, tak to bude podľa Smeru všetko OK, a môžu moralizovať? Z takejto Maďarovičovej morálky idem blejt,(po slovenský grcať)!!!!!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. september 2012, 05:14
nevie nic.Kto nieco vie tak to sformuluje do par viet .Kto nevie ten nepovie nic aj ked napise roman. V tych horach siahodlhych textov aj keby bolo nieco racionalne tak sa to tam utopi.Nik to neciata.Pardon ja to uz dlhie citam len po tretiu vetu.Pre istotu.Co keby?!?Tot moj nazor na Ingu.Ak si da poradit nech padne na uzitok .Ak nie budem citat po tretiu vetu...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. september 2012, 05:20
Zase sa zamotavate do svojich tem a podstata unika.Minister pise o kulture,vy o poplatkoch,ked je tema SNP riesite Izrael.Debata v takto sirokych suvislostiach nikam nevedie.Neviem,je to zamer? Co sa tyka "kultury" v TV,ta uz davno umrela!Komercny hnoj nesledujem minimalne desat rokov.(Ziadnu TV,ziadne "objektivne okomentovane"spravy)Co s tyka ministra mal by konat a nie zvolavat okruhle stoly.Stat je zodpovedny za dusevne zdravie spolocnosti.Problemom vsak moze byt,ze ohlupnuta masa sa bude dozadovat svojho"zobu".Z hlupakmi sa kultura riesit neda...
Obrázok používateľa masmil@montisro.sk
#3
Milan Mašcuch
13. september 2012, 05:59
Samozrejme všetci vieme, že táto výzva prichádza neskoro. Hlasy odsudzujúce vysielanie tupej jemnocit Slovanov urážajúcej reklamy prichádzajúcej z primitívneho západu, boli umlčané revom prehlušujúcej ešte primitívnejšej reklamy. Tým to začalo. Nepomohli protesty členov kultúrnej obce. Videli ste v poslednej dobe aj iný film na TV ako americký a navyše bez vulgárnych slov? Je to o stave spoločnosti.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. september 2012, 06:22
napr. Zelená míľa. Skvelý film pre každého a americký, dávajú ho pomene často a viaceré televízie. A našli by sme ešte zopár podobných, osobitne v početnej kategórii rodinných. Kliše o výlučnom bojovom nasadení americkej kinomatografie je v najlepšom prípade veľmi, veľmi povrchné, si myslím.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. september 2012, 06:46
Napriklad FUHRER mal rad psa.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. september 2012, 06:51
Pardon ja to uz dlhie citam len po tretiu vetu.Pre istotu.Co keby?!?Tot moj nazor na Ingu.Ak si da poradit nech padne na uzitok .Ak nie budem citat po tretiu vetu... Chatyv Alkov

*************************

Prečítate po tretiu vetu a kecáte, kecáte a kecáte nezmysly. lebo nedokážete čítať s porozumením a súcitom s chudobnými a zdieranými!

Vôbec vám nezáleží na tom, že ľahostajnosťou Maďariča & company a M77 Group okráda od 1.9.2012 milión vlastníkov satelitnýcjh karieť a že len 12,8% ľudí využíva terestriálne digitálne vysielanie.

Vôvec sa nedivím, že pri "ľavicových" ľuďoch s takýmto postojom kapitalizmus prekvitá! = 3 vety

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. september 2012, 10:08
ktorá sa snaží znefunčniť web Slova. Jednak vedome spamuje diskusiu a zabraňuje tak serióznej diskuii. Ja neprečítam ani vetu, len čo vidím typický formát diskusie. A volanie po nihilistickom radikalizme a násilí je k tomu dobrým nástrojom. V takomto prípade je lepšie podobného diskutéra zablokovať, vylúčiť, vymazať, ako sa hrať na absolútneho demokrata a zaniknúť.

Ak nie je provokatérka, tak je to potom diagnóza. Normálny človek sa tak nespráva.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
13. september 2012, 12:01
perfektna tema na diskusia - a predsa, uplne rozpadnuta diskusia v ktorej jeden snazivy diskuter/ka zacne riesit nieco celkom ine. ako sa hovori - kam nemoze piano, tam treba poslat provokatera...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. september 2012, 12:28
Takže ľudia budú musieť platiť výpalnícku daň súkromnej spoločnosti, len preto že chcú pozerať verejnoprávnu televíziu za ktorú platia a budú platiť koncesionarské poplatky!

Maďarič im k tomu pridá od nového roku, ešte koncesionárske poplatky, ktoré chce riaditeľ RTVS Mika ešte zvýšiť!

Chatyv Alkov povedzte mi odkiaľ majú chudobní ľudia na tieto stupidiny brať peniaze ak chcú legálne svietiť? "

Odvyknite si, že niekto tu bude Ficovú buržoázmu vládu chváliť, keď robí antisociálnú protiľudovú politiku!!!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. september 2012, 12:50
"Ak nie je provokatérka, tak je to potom diagnóza. Normálny človek sa tak nespráva." Milan Antal

*********************

Ak tu nepíšete tie vaše ahistorizujúce nezmysly, tak rýpete do mňa a odvádzate pozornosť od aktuálnej témy!

Uniká vám podstata diskusie s miniostrom Maďaričom!!!

Zopakujem vám to p o ma l i č k y, aby vám vôbec došlo o čom tu diskutujeme:

1, Uvedomte si, že len 12,8% ľudí prijíma pozemnú (digitálnu terestriálnu) televíziu. Ostatní ju prijímajú cez satelit a káblovku. Zavedene zlodejských servisných poplatkov ju predražuje a pre značnú časť, asi polovicu divákov ju znemožňuje, hoci majú funkčné dekódovacie karty!

2, Ak sa nevyrieší problém so zdieraním Slovákov nadnárodnou spoločnosťou M77 Group, tak môže STV vysielať reklamu non stop aj porno spotmi a drvivej väčšine to bude úplne jedno, lebo im nepôjde zakódovaná verejnoprávana televízia zo satelitu, lebo spol. M77 Group im vypne dekódovacie karty.

3, nebudú môcť pozerať a budú Mikom platiť zvýšené koncesionárske poplatky, opätovne zavedené ministrom Maďaričom!

Sedliacky obrazne povedané, zaplatíte si pol deci a ak nezaplatite vstupné (servisné) za vstup, tak môžete nasucho slintať na chodníku pred krčmou a mávať pokladničným blokom!

Už vám dochodí pri vašej obmedzenom IQ o čom diskutujem s ministrom Maďaričom?

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. september 2012, 12:52
Budem rada, ak sa nabudúce zdržíte osobných invektív na moju adresu! A nebude diskutovať o tom, o čom nemáte ani šajnu!!!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. september 2012, 02:32
som vas o to uz parkrat slusne poziadal. nie je pocut?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. september 2012, 03:51
Ak sú členovia INGA tímu poškodení,nechápem prečo sa nebránia. Jední kritizujú paternalistickí prístup štátu a druhí v tíme sa domáhajú "ministerskej" ochrany. Zmluvným partnerov tých lumpov, ktorý vám zobrali zadarmo satelit ste vy - bráňte sa... A prosím zjednoťte si názory v tíme pred tým, než ich prezentujete! Musím uznať, že máte medzi sebou aj vzdelaných mladých ľudí, stále častejšie však mlčia. Zrejme ani v INGA tíme sa nedá bojovať s hrubou silou podporetou aroganciou. Vám v apeli ministra kultúry nevadí vulgarita, zneužívanie licencie súkromných televízií ani ponižovanie ľudskej dôstojnosti. Všade vidíte bič na "smerákov". Prestanem vnímať, kde je vaša kritika oprávnená, lebo sa jedná iba o zášť. Akoby ste hľadali v politickom priestore, ktorý je nastavený na korupčný systém (len činnosť prinášajúca zisk je "zmysluplná") niekoho kto bude lepší ako Smer: Dzurindova gorilia smečka?, Sulíkovi voliči v embryonálnom štádiu?, utilitárni fundamentalisti KDH, maďarskí osloboditelia?, americkoslovenská a izrealskoslovenská obchodná komora? Ďakujem ministrovi kultúry, myslím , že je to krok správnym smerom: na rade sme my, konzumenti toho sajratu. Zakážme deťom pozerať privátnu žumpu. Bojkotujme vysielanie televízii, kde len zriedkakedy prerušujú reklamy druhotriednymi šou. Prestaňte čítať ( a kupovať) šmejd o "celebritách", ignorujme pseudokultúru. Oni rozumejú len peniazom: bojkotujete produkty reklamované v týchto televíziach: naučte ich poriadku! Nebuďte baranmi (aby ste neboli ovcami vás vyzývajú tí, ktorí chcú, aby ste sa nimi stali...). Naše národné povstanie nemusí začať tým, že niekde nakopame do zadku bankárov, môže začať aj tým, že dokážeme odignorovať napr. súkromné zdravotné poisťovne poisťovne. Veď štát, ak z nich vystúpia poistenci, ich nebude musieť vykupovať. Komu treba povedať, že platiť zisk majiteľom na úkor cien zdravotnej starostlivosti je hlúposť? Ovciam alebo baranom?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. september 2012, 04:23
Vám v apeli ministra kultúry nevadí vulgarita, zneužívanie licencie súkromných televízií ani ponižovanie ľudskej dôstojnosti. Všade vidíte bič na "smerákov". Juraj janošovský

**********************

1,Juraj prestaňte tu trepať nezmysly o nejakom fiktívnom Inga tíme!

2, Smer má hegemonistické postavenie v štáte, tak nesie za všetko 100% zodpovednosť ak sa pácha neprávie na milióne ľudí!!! To si konečne uvedomte! Ani vy ste nepochopili podstatu kauzy a kecáte!!!!!

3, Samozrejme že mi vadí vulgárnosť, ale najskôr potrebujú mať občania zo satelitu možnoisť prijímať verejnoprávne a neplatené televízie na základe platených koncesionárských poplatkov!!! Až potom môžeme riešiť nejakú kapitalistickú "morálku"

Podľa Maďariča je mkorálne platiť koncesionárske poplatky pre tých ktorým JEHO VINOU!!! zablokujú dekódovacie karty lumpi z luxemburská, ak koncesionári nechcú aby na nich výdierači ZARÁBALI???

TREBA ZAČAŤ S MORÁLKOU OD MAĎARIČA!!!

Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
14. september 2012, 04:45
Všelijaký smeradi zapravdia hlavnú tému nepodstatnými zástupnými témami a alebo lepšie útokmi na tých, čo sa aspoň pokúšajú o témy, ktoré môžu priniesť námety na systémové zlepšenie stavu vecí.

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984