Harry Potter ako inšpirácia

Školské uniformy poznáme iba z britských filmov, dajme inšpiráciu a rozum pre tie slovenské.
Počet zobrazení: 1474
roman_vilkovic2.JPG

Veľa mojich spolužiačok sú dnes učiteľky. Tak isto zákazníčok v našom obchode. Počas  štrajkového dňa som mal možnosť hovoriť s nimi o tom, čo sa reálne v našich školách deje. A poviem vám, sú to smutné príbehy, ktoré svedčia o tom, že sme jednu dobu na modernizáciu, nielen tú materiálnu, prespali. V mojej hlave sú dve kacírske myšlienky, ako možno vylepšiť tento stav. Oba námety sú z Británie.

Prvou sú školské uniformy. Slovenské deti ich poznajú iba z filmov a väčšina ani nevie, prečo ich vlastne britské deti nosia. Úplne základnou myšlienkou je potieranie triednych rozdielov, na čo vždy deti reagujú veľmi citlivo.

V našich triedach vidno veľmi zreteľne, kto do akej vrstvy patrí, nová mikina Nike či Adidas, kvalitné rifle, bunda či topánky, to všetko vyvetrá peňaženku rodičov počas školského roka o stovky eur a tak nečudo, že v tých chudobnejších domácnostiach nezostáva veľa peňazí. Náš sused je toho príkladom, pracuje v obchode a domov donesie niečo vyše 500 eur, manželka upratuje a v čistom každý mesiac zarobí 367 eur. Pri dvoch školákoch, hypotéke a ďalších účtoch je  to riadny tlak na peňaženku.

Riešenie, aspoň čo sa oblečenia týka, je jednoduché. Zaveďme školské uniformy, vyberme výrobcov, ktorí to budú šiť, bez marží a navyšovania ceny pre rôzne obchodné domy a dajme to žiakom. Viem, že v našich pomeroch je všetko ťažko zrealizovateľné, ale aj v tomto prípade platí…. Čo je dobré pre Britániu, môže byť prínosom i u nás…

Druhou vecou, ktorú som odpozoroval, a veľa diskutoval s učiteľkou, kamarátovou manželkou Ann v Belfaste, je známkovanie. V slovenských školách sa snažíme zaškatuľkovať už 6-ročné dieťa a často už v tomto veku učiteľky aspoň pomyselne, podľa známok, zaraďujú deti…

Systém britských škôl je pre mnohých inšpiratívny. Učenie na prvom stupni bez známok, v pokoji a s radosťou, ktoré až u piatakov vystrieda pozitívny stres z prvých testov, ktoré vedia objektívne posúdiť, čo sa žiak  za 5 rokov naučil, ako sa vyvíja jeho emocionálny a rozumový  rozmer.

Samozrejme, že každý systém má svoje chyby, aj ten britský ho má, ale chyby treba odstraňovať a nie vyhraňovať, treba koncepčne pracovať celé štyri roky. Teším sa na výsledky ministrovej práce.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
21. september 2012, 05:25
"Prvou sú školské uniformy. Slovenské deti ich poznajú iba z filmov a väčšina ani nevie, prečo ich vlastne britské deti nosia. Úplne základnou myšlienkou je potieranie triednych rozdielov, na čo vždy deti reagujú veľmi citlivo."

*************************

Cením si vaše inšpirujúce články, ale to, čo je dobré pre UK nemusí byť vyhovujúce pre SK. Preto sa k známkovaniu na prvom stupni radšej pozitívne nevyjadrím, pretože naše už aj tak je dosť zdevastované školstvo západnými deformami! Ja zásadne alternatívne školstvo neopodporujem, ale hodnotenie od prvej triedy ako za reálsocializmu!

Zameriam sa na zavedenie školských uniforiem.

Uvedomujete si, že pre solventných rodičov by boli ponížením statusu nielen ich, ale najmä ich zazobaných detí? Práve títi solventný rodičia potrebujú vystavovať na obdiv svoj majetok a vplyv. Ak je dieťa luxusne oblečené s hi end mobilom, tak ani učiteľka mu nemá odvahu dať horšiu známku, aby si to najbližšie neodniesla v riaditeľni ak sa bude prominent vyššie sťažovať! A vy chcete tento privilegiálny výdobytok buržoázie zrušiť? Uvedomujete si, že pri rozkradnutom štáte sú školy odkázané na "sponzorské úplatky" od solventných rodičov?

Pokiaľ by sa aj toto umelé strenie hrubých majetkových rozdielo medzi žiakmi podarilo, tak za akú cenu? Uvedomujete si, žemnohé početné rodiny a to nemyslím len rómske, by jednoducho nemali na tieto školské uniformy? To by im ich dával štát zdarma, alebo by im ich strhávali z už tak veľmi mizerných sociálnych dávok! Mimochodom ma poriadne naštvala Kaliňako-Polákovina s tým, že z príspevku na bývanie budú Cigáni splácať pôvodným vlastníkom pozemky na ktorých desiatky rokov bývajú! Pýtam sa čo je to za sprostosť??? To sa máme skladať našimi daňami na blahovyt reštituentov a inej buržoáznej čvargy, ktoré dostanú ako príspevok na bývanie? Nech im tie pozemky štát daruje (napr. z titulu vydržania po 10 rokoch) a pôvodným vlastníkom nech dá iné náhradne pozemky vo vlastníctve štátu? To ešte viac chce štát ožobračiť tých úbožiakov? Ak sa z osadníka Polláka stane "luxusný" selariánsky Cigán PhD. s poslaneckým platom, tak je z neho stane "gadžovský" asociálista na úrovní Kaliňáka!!!

Nie som a priori proti uniformám. Samozrejme, ak by to znamenalo napr. znovuobnovenie Slovtexu vo Vranove samotnými zamestnacami s podporou štátu (ako zamestnanecké podniky v Južnej Amerike), ktorých taliansky veľkoburžuj pripravil o živobytie utekom s ich pôvodným kapitálom na Balkán.

Lenže to by sme tu nemohli mať pravicovú ficokraciu, ale radikálnu ľavicovú vládu, ktorá by mala záujem o výrazne zlepšenie postavenia proletariátu!!!Tá bohužiaľ chýba!

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984