Někteří muslimové a nedemokratičtí "demokraté"

Od samého začátku takzvané arabské revoluce tvrdím, že není arabská, ani demokratická a vlastně v samotném smyslu slova demokracie ani nejde o revoluci, čím rozumím pohyb dopředu, k něčemu lepšímu.
Počet zobrazení: 1789
moslim 2.JPG

Země Maghrebu, tedy severní Afriky, jsou obydleny směsí etnických skupin, v nichž většinou původní Arabové převládají. Převládá v nich také islamská víra a politický islamismus se projevuje téměř pravidelně ve více spíše než méně militantních formách.

Západní demokracie, reprezentované předevím Spojenými státy (USA) a dnes i Evropskou unii (EU) se především z ekonomických důvodů už od poloviny minulého století úzkostlivě pokoušejí o udržení vlivu původně hlavně v zemích Arabského poloostrova. Jak ovšem postupovalo objevování ropy a současně upadala  koloniální moc západu, úsilí o udržení politického a samozřejmě hospodářského vlivu postupovalo i do států Maghrebu, ba i do ásijských islamských zemí. V této úvaze ponechám (zatím) Asii stranou a budu se zabývat pouze tzv. Ligou arabských států, hlavně zeměmi Arabského poloostrova a severní Afriky - s výjimkou několka silně absolutistických monarchii ve většině z nich ona takzvaná islamská revoluce proběhla.

Západní demokracie USA a EU, reprezentovaná především Francii, Německem a Itálii, se musely relativně rychle rozhodnout, zda v nové situaci podporovat staré vlády - své dosavadní spojence -  nebo postupně k moci přicházející povstalce, vedené téměř bezvýhradně islamisty. V demokracích ovšem rozhodování je zřídkakdy rychlé a snahy o kontrolu vývoje například prostřednictvím Rady bezpečnosti OSN skončily bez větších úspěchů.

A tak pod záminkou ochrany lidských životů a pod tlakem především Itálie, která jsa v mizerné hospodářské situaci  hleděla na postupně mizející sféru svého vlivu v Libyi, ale také Francie, Německa a samozřejmě USA se pomoc povstalcům rozšiřovala od potravin a léků na zbraně a dokonce na ozbrojenou podporu. Bez například bombardování Libye ze vzduchu a od moře by tam povstalci - militantní islamsté - byli sotva zvítězili a ostatně dodnes jejich vláda zemi zcela nekontroluje. Podobná je situace v Egyptě, Jemenu, ale svým způsobem i v Tunisku a Alžírsku. Irák a Afghanistan jsou přes intervenci NATO stále nepokojnými zeměmi, i když tam o takzvanou revoluci nešlo.

Nyní je ovšem na řadě Syrie, donedávna jakýsi spojenec západu i východu a zde se západní demokracie už sotva orientují. Rusko a Čína odmítají souhlasit s pomocí povstalcům, USA před prezidentskými volbami do  žádného sporu s nimi nepůjde a už vůbec ne do intervence. Jde přitom o strategicky klíčovou zemi na hranicích s NATO (Turecko), s Izraelem, který už leta okupuje část Syrie na Golanských výšinách a s Iránem, momentálně nepřítelem západního světa na cestě k zisku jaderných zbraní a také jedním z největších světových producentů ropy. I v případě Syrie jde o etnicky smíšenou zemi s velkou křesťanskou ale i drúzskou menšinou.

Připomenu, že syrský prezident Assad jako mladý lékař a zdánlivě demokrat jen nerad přebíral vládu po smrti svého totalitářského otce. Dnes, ve snaze o udržení moci bojuje proti povstalcům už celkem bez ohledu na životy obyvatel v místech ovládaných povstalci. Ti jsou ovšem nejednotni a bez možnosti bojovat proti dobře vyzbrojené syrské armádě bez moderních zbraní.

To je zhruba situace v době, kdy se objevuje nová zřejmá provokace ve formě jakéhosi amatérského filmu "Nevinnost muslimů" a svět se znovu stává obětí hloupostí na straně východu i západu. Dovolím si připomenout situaci před několika lety po publikaci série karikatur Mohameda v provinčních, nicméně největších dánských novinách Jyllandsposten. Dlouho se téměř nic nedělo, pak ale propukly první divoké demonstrace na dalekém východě a postupně se šířily v islamských zemích. Odvážím se tvrdit, že většina demonstrantů článek s karikaturami nikdy neviděla, že dánsky rozumí jen pár vyznavačů islámu a že sfanatizovat nevědoucí lidi pro nějakou autoritativní víru nemusí být těžké. V  době moderních médií, kterými školení  nejen islamisté bez problémů vládnou je to naopak celkem snadné.

Podobná situace nastala nyní. Samotný film málokdo viděl, málokdo mu také rozuměl. Všechno nasvědčuje, že jde o primitivní hloupost. Sfanatizovaným statisícům ovšem našeptávají schopní "revolucionáři" něco jiného a bouře v islamském světě jsou hotovou věcí. Pár dnů po jejich začátku přichází o život několik amerických diplomatů spolu s velvyslancem v Lybii a situace je čím dál choulostivější. Málokdo by asi dnes chtěl být v kůži prezidenta USA. Ještěže běží prezidentská kampaň, aspoň to omluví jeho omezené reakce.

Jenže bez ohledu na volby v USA dochází k oboustranným  pitomostem. Na západě kdekdo argumentuje svobodou tisku a vyjadřování, francouzský časopis ve jménu toho otiskuje ukázky z filmu a zvyšuje náklad, vůdkyně tamější krajní pravice přichází se stupidními návrhy na zahalení hlav islamských žen a údajně ve jménu rovnoprávnosti také zákazu nošení "jarmulek", přikrývek hlavy především ortodoxních židovských mužů. Tak vnímá nacionalistická pravice rovnoprávnost, jež se ji, jaksi, netýká.

Vedle úmrtí lidi (hlavně mezi samotnými fanatickými demonstranty) se mi ovšem nejobludnějším krokem zdá být nabídka peněžní odměny za zabití tvůrce filmu ministrem pakistanské vlády, takto spojence USA. O vraždě amerického diplomata nepadlo přitom ani slovo. Předseda řečené vlády sice nabídku svého ministra odsoudil, nenapadlo ho ovšem ministra z vlády odvolat. Možná ho chce za trest poslat na čele vládní delegace do Spojených států...

To jsou příklady nesmyslných odvetných reakcí. Nejnesmyslnější ovšem je argumentace svobodou slova  ve jménu nás všech. Je to opravdu tak, že kdokoli z nás může svého bližního očernit, pomluvit a urazit ve jménu této svobody, aniž by to bylo žalovatelné a třeba i trestné?

Celý život jsem za svobodu slova bojoval a stojím si za tím. Ale takto svobodný být nechci.

Foto: Záber z filmu Nevinnosť moslimov, zdroj Youtube

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
02. október 2012, 14:44
Úplne správne. Sloboda nie je svojvôľa a už vôbec nie bezohľadnosť a necitlivosť voči ným.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
02. október 2012, 16:43
Niekolko faktov: 1.Arabska jar nebola spontanna,ale umelo naplanovana akcia za ucelom rozvratu stability regionov.V koho mene a pre koho je to vyhodne si moze doplnit kazdy sam. 2.Filmy nevznikaju len tak nahodou,ale na objednavku istych kruhov.Cudovat sa nad nerozumnym spravanim nie je namiestne.Tato provokacia bola tendencna a presne mierena. 3.Vrazdu diplomatov ma na svedomi spojenec USA Al Kajda.Ta ista Kajda,ktora odstranila Kaddafiho,bojuje v Syrii,ci"nalietavala" do mrakodrapov.Spojenec,ktory vzdy urobi co je prave treba na pozdvihnutie povedomia masy,pripadne ospravedlnenia dalsich bojovych operacii. 4.Zaujimave,ze taka kapacita ako p.Lansky este len zacina tusit,ze tam nieco smrdi.Zeby naivita????
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
03. október 2012, 04:41
"Jde přitom o strategicky klíčovou zemi na hranicích s NATO (Turecko), s Izraelem, který už leta okupuje část Syrie na Golanských výšinách,..."

***********************

Takáto stupidina ma vie vytočiť v inak pomerne dobre napísanom článku!

Nech si Lánsky pozrie mapu Dávidovej Ríše a potom nech trepe nezmysly!!! Golanské výšiny vždy partili do Dávidovho kráľovstva od nepamäte! Čiže ide o pôvodné Izraelské územie od 11. storočia pred n. l.

Prečo napr. p. Lánsky nepíše o tom, že Ukraina okupuje Krajinu Zakarpatsku patriacuu od r. 1918 k ČSR? Veď nám ju Stalin ako víťaz vojny zobral ako vojnovú korisť po víťaztve na Tisovým Slovenským štátom, ktorý napadol ZSSR a bol s ním legitímne vo vojne!

Keď už chceme hovoriť o okupácií, tak začnime zametať si pred vlastným prahom smerom na veľmi blízky východ (Ukrainu) Ak chcú Maďari ktorí prehrali i. SV a taktiež II. SV nárokovať na Felvídek, alebo minimálne na Južné Slovensko, ktoré obsadili Hortyovské vojska, tak prečo si SR nenárokuje minimálne pri jednania o vstupe do Ukrainy do EÚ na územie Krajiny Podkarpatskej, ktorá bola nedeliteľnou súčasťou I. ČSR?

Rovnako ako Tisov štát, tak aj Sýria prehrala v r. 1967 vojnu, tak zaplatila Golanskými výšinami ako územnou stratou v prospech víťaza. V r. 1973 sa znovu pokúsila Sýria dobiť vojenský Golanské výšina a neuspela, taktiež aj v r. 1982. Takže ak hypotetický Izrael okupuje Golanské výšiny, tak rovnako aj Ukrajina okupuje Krajinu Zakarpatskú pôvodnu súčasť I. ČSR a teraz SR!

Keď už tak použijeme takéto zvrátené kritérium pre porazených vo vojnách, tak na všetko treba použiť rovnaký meter! Nie tak ako sa to komu ad hoc hodí!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. október 2012, 05:34
Ak si na uzemi suverenneho statu pod zastitou mocnosti anektujem cast uzemia a ked ma koli tomu ine staty napadnu a nevyhraju,mam automaticky narok na cast ich uzemia.Nehovoriac o historickom naroku.Vzdy to tak bolo,dejiny pisu vitazi!Nejake bludne kecy o "okupovanych" uzemiach kdekolvek na svete su len placom porazenych! Inak Inga ocenujem,ze vas komentar sleduje hlavnu liniu clanku a nevsima si okrajove temy,pripadne faktograficke pochybenia.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. október 2012, 13:22
Po 68-mom CSSR neexistuje.Reci o "okupacií" su len placom porazenych.Ak maju staty narok na uzemie ktore obsadili tak im okrem Podkarpatskej Rusi(2.SV) prinalezi aj Slovensko(68-y) . Ukrajina ako nastupnicky stat ZSSR by si mala narokovat este aj uzemie Slovenska. Zvratene ze? Presne podla vasej logiky. PS:Uzemie Podkarpatskej Rusi nikdy nebolo sucastou SR.Bolo rovnako ako Slovensko sucastou ČSR.Tak ze naroky SR na uzemie PR su rovnykym nezmyslom ako naroky PR na uzemie SR.No a predstavu, ze Prahu si parceluju Rusi,Nemci Madari,Poliaci a Bulhari ponecham na rozvijanie vasej fantazii.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
03. október 2012, 14:25
Podla logiky o superhistorickej spolupatričnosti Golanských výšin s Izraelom už pred viac ako tritisíc rokmi, odporúčam bratom Maďarom do svojich máp a požiadaviek zahrnúť nielen Slovensko, Zakarpatskú Ukrajinu, Sedmohradsko a rumunské Partium, ako aj Chorvátsko bez Dalmácie, slovinské Medzimurie a rakúsky Burgenland ale aj podstatnú časť Ukrajiny, Etelkoz, časť ruského Povolžia a predovšetkým Chanty Mansijsko na západnej Sibíri, skadiaľ išli prapredkovia. Koniec koncov prečo by aj oni nemali právo na Zasľúbenú krajinu, najmä keď je tak bohatá na ropu a plyn. A také niečo si nájdeme každý
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
03. október 2012, 18:03
paradny clanok., az sa divim ze co robi na stranke Noveho slova, lebo take presne pomenovanie situacie som videl malokde.... nachapem co to robi na strankach Noveho Slova, kde uz aj kazdy kojenec vie ze vsetky revolucie v arabskom svete su organizovane z bieleho domu a ze v syrii krvilacni pedofilni a sadisticki zoldaci za prudkej podpory celeho zapadneho sveta sa snazia zvrhnut inak pohodovy Asadov rezim a iba taki zastanci ludskej dostojnosti, ludskych prav a mieru, akymi su Rusko a Cina, stoja medzi tymito zoldakmi a porazkou humanity a mieru v Syrii.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. október 2012, 04:54
"Podla logiky o superhistorickej spolupatričnosti Golanských výšin s Izraelom už pred viac ako tritisíc rokmi, odporúčam bratom Maďarom do svojich máp a požiadaviek zahrnúť nielen Slovensko, Zakarpatskú Ukrajinu, Sedmohradsko a rumunské Partium, ako aj Chorvátsko bez Dalmácie, slovinské Medzimurie a rakúsky Burgenland ale aj podstatnú časť Ukrajiny,..." jozef s

*************************

Neznalosťou histórie dospejete k absurditám! Nechce sa mi vaše stupidiny ani čítať, lebo nepoznáte históriu!

Slovania sa priaťahovali na územie Panonie, kde žili Avari! Pod vedením franského kupca Sama Avarov zlikvidovali, tak ako to urobil Jozue po exodude z Egypta so Sýriou na Golanských výšinach!

Skôr ako natrepete hromadu ahistorických idiotín, tak si prečítajte aspoň kinihu Jozue v Starom zákone!!! Zemerajte sa najmä na 12. kapitolu, kde sú vymenovaný všetci porazení králi Izraelským vojskom pod velením Jozuú!

Takže Slovania, ktorí sa prisťahovali do pôvodnej rímskej provincií Panónia po rozpade Rímskej ríše sa stali pôvodnými obyvateľmi po vyhynutých Avaroch v 6. storočí?

Tak isto ako Izraelci za Jozueho na Golanských výšinách!!!

Takže Slovanom patrí Panonia úplne rovnako ako Izraelcom uzemie Dávidovej ríše, ktorá sa začala budovať už za Jozueho!!!

Páni si zrejme neuvedomujú, že Rakúsko-Uhorsko prehralo I. svetovú vojnu, kde len Maďarsko na našom území bolo nástupnickým PORAZENýM štátom!!! Ostatné štáty boli oslobodené na základe výsledkov I. SV, vojny s pod hegemónie Maďarov! O tom, komu čo bude patriť rozhodli víťazné mocnoti Trianonským mierom! Kde Maďari boli porazeným štátom a boli nútení vzdať sa území obsadených pred ich príchodoom do Panonie pôvodným slovanským obyvateľstvom!

Hortyovské Maďarsko rovnako prehralo aj II. SV. vojnu, tak na základe mierovej zmluvy ako prazený štát malo povinnosti a žiadne práva!!!

Čiže Maďari rovnako ako Arabi v 20. storčí prehrali všetky vojny, tak nemajú nárok na nič, ale len povinnosť platiť povojnové reparácie , retribúcie a ako porazený štát sa zrieknúť území na ktoré si nárokujú víťazi vojen!

Pretože víťaz berie všetko a porazený má držať hubu a krok! Navyše Izraele vzdy reagoval na bezprostredné nebezpečenstvo, ktoré musel odvracať, aby nebol vytlčený arabskými votrelcami do mora zo svojho územia ktoré vlastnili cca 3400 rokov od čias Jozueho, ktoré bolo súčasťou Dávidovho kráľovstva od 11. storočia pred n. l.!!!

Ak ste už úplne pribrzdený v logickom uvažovaní, tak ten kto prehrá napr. vo futbale, alebo v hokeji, tak nemá nárok na žiadnu medailu, ale len podľa vašej stupidnej logiky zrejme áno!

Pretože víťaz berie všetko a s poraznými sa o nič nedelí!!!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. október 2012, 05:20
nachapem co to robi na strankach Noveho Slova, kde uz aj kazdy kojenec vie ze vsetky revolucie v arabskom svete su organizovane z bieleho domu a ze v syrii krvilacni pedofilni a sadisticki zoldaci za prudkej podpory celeho zapadneho sveta sa snazia zvrhnut inak pohodovy Asadov rezim a iba taki zastanci ludskej dostojnosti, ludskych prav a mieru, akymi su Rusko a Cina, stoja medzi tymito zoldakmi a porazkou humanity a mieru v Syrii." jednokto

***********************

jednokto, pokiaľ by som nečítala vaš ultaraburžoázne libertariánske westernizačné kecy, tak by som vám dala z časti za pravdu! Lenže vzhľadom na vaše politické názory a postoje viem, že si robite slušnejšie povedané prdeľ!

Pritom vôbec v Sýrií nejde o "pohodovy Asadov rezim a iba taki zastanci ludskej dostojnosti, ludskych prav a mieru, akymi su Rusko a Cina, stoja medzi tymito zoldakmi a porazkou humanity a mieru v Syrii."

Ide o nárazníkový štát, kde sa nachádzajú Ruské vojenské základne! Ide o štát, ktorý je v sfére geopolitického vplyvu SCO (Šanghajského paktu!) Takže podobne ako v Koreí to skončí remízov, lebo ani USA s oslabeným NATO nebudú chcieť ísť do otvorenej konfrontácie s Čínou a Ruskom! Amici dostali na frak v Koreí, vo Vietname od Číňanov a museli odtiaľ vypadnúť.

Takže aj v Sýrií to skonči remízou, lebo túto vojnu nemôže nikto vyhrať! Je otázkou času, kedy povstalcov vytlačia vládne jednotky do Turecka. Možno že zostanú na časti Sýrie osídlenej Kurdmi a tí sa s týmito zločineckými westernovými bandami vysporiadajú po svojom! Prezident Asad im do značnej miery dal k tomu voľnú ruku!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. október 2012, 16:33
nerobim si ziadnu prdel a clanok je smrtelne vazne vyborny. kazdy clovek co ma otvorene oci uz davno nie je v zajati schematickych jednoduchosti o omnipotentnosti USA ci Ruska a ich snahe vsetko riesit. ale ako vidim na to ste este nedorastli. pritom "schwerpunkt" je niekde inde ako v to v akej geopolitickej sfer syria je. aby ste nebola za par rokov prekvapena, ze amici zrazu budu koordinovane vystupovat vo viacerych kutoch sveta...spolu s Ruskom! zatial to nerobia ale obe strany uz pochopili stare dobre "nepriatel mojho nepriatela je moj priatel". este stastie ze situacia nezavisi od toho, kedy to pochopite aj vy. vy schematicky podla starych brozurok vidite tento boj ako skryty boj medzi USA a Ruskom na neutralnom ihrisku. nevidno to, ale sucitne sa usmievam.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. október 2012, 16:43
iba vyvolávate väčšiu nevôľu voči takémuto konaniu. A vychyľujete kyvadlo príliš do jednej strany. Nuž, potom sa nečudujte, že sa vráti zase až príliš ďaleko. A nespoliehajte sa v Izraeli na silu, o to viac si budete koledovať o trest.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. október 2012, 03:31
prispevok "Suhlas Inga" ma "vyvolávat nevôľu voči takémuto konaniu".
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. október 2012, 04:16
Opäť sa mi zdá, že sa niekde vytratila diskusia ( bežne obsahuje aj úctu k názorom oponenta a najmä jej cieľom je približovanie sa pravde). Diskusia - vrátane článku - je mlátením ideologickými floskulami a ich kolorovanie rôznymi miestnymi ornamentami. Proste tím v sionisticko-amerických dresoch má vždy pravdu, a vždy vyhrá lebo sa hrá bez rozhodcu a podľa pravidiel určených najblišším guľometným hniezdom ( resp. silom s atómovými hlavicami). O čom sa to vedie diskusia: či sú alebo nie sú dobre maskované záujmy tích, ktorí vyhrajú za každú cenu ( mier ubránime, aj keby kameň na kameni neostal...)? Doporučejem každému, kto by tomuto tímu dôveroval návštevu u odborníka, k presnejšiemu určeniu diagnózy. Gorbačov už na to možno prišiel. Uf!, až sa bojím podpísať...

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984