Otvorený list Petra Dinuša ministrovi Dušanovi Čaplovičovi

Autor Slova Peter Dinuš nám poslal otvorený list, ktorý adresoval ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi v súvislosti s pripomínaním cyrilo-metodského dedičstva.
Počet zobrazení: 3236

Váž. pán

Doc. PhDr. Dušan Čaplovič, DrSc.
minister

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR
Stromová 1
813 3  Bratislava, 28. 9. 2012

Vec:  otvorený list

Vážený pán minister,

na internetovej stránke Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR som našiel Váš list zo dňa 4. septembra 2012 adresovaný všetkým pedagogickým zamestnancom škôl a školských zariadení SR (č. j. 2012-13804/38241:1-sekr.).  Nielen ako minister školstva, vedy, výskumu a športu SR, ale aj ako vedec, archeológ a historik upriamujete pozornosť pedagógov na dve udalosti pričom jednou z nich je 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda. Uvádzate, že Slovenská republika sa k cyrilo-metodskému duchovnému dedičstvu hlási aj v Ústave SR. Na záver vyjadrujete nádej, aby spomínané jubileum (spolu s 20. výročím vzniku SR) zarezonovalo „v mysliach i srdciach našich detí a žiakov tak, že sa stanú vnímaví na hodnoty slova, viery i úcty k Slovenskej republike“. Prekvapujúce na dikcii Vášho listu je skutočnosť, že ako predstaviteľ štátu označujete Cyrila a Metoda za „sv.“ („svätých“ katolíckej i pravoslávnej cirkvi), teda nábožensky. Ďalej, že vyjadrujete nádej, aby výročie príchodu „svätých“ Cyrila a Metoda zarezonovalo u detí a žiakov tak, že sa stanú vnímaví aj na hodnoty viery.

Vážený pán minister,

dovoľte mi vyjadriť stanovisko, že takto zvolená dikcia Vášho listu prispieva k pokračujúcej nelegálnej klerikalizácii slovenskej spoločnosti (vrátane škôl) so všetkými negatívnymi dopadmi, ktoré sú s ňou spojené.  Preambula Ústavy SR síce obsahuje odkaz na cyrilo-metodské duchovné dedičstvo, v odseku 1, čl. 1 Prvej hlavy prvého oddielu Ústavy SR sa však uvádza, že „Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo“. Podobne ako mnohí ďalší, kriticky mysliaci ľudia si nemyslím, že stredoveké náboženstvo s jeho iracionalizmom je tým, čím má byť zapĺňané vedomie školskej mládeže. Očakával by som od Vás ako od sociálno-demokratického politika, vedca a ministra zodpovedného aj za vedu a výskum, že budete upriamovať pozornosť na jubilejné udalosti v sekulárnom, občianskom a humanitnom zmysle. V opačnom prípade si pripomínanie takých výročí, akým je príchod Cyrila a Metoda, stáva len ideologicko-politickým nástrojom k ovplyvňovaniu vedomia žiakov a učiteľov osvietenstvom prekonanými náboženskými predstavami. V takom prípade národu nepomáhate, ale naopak, ubližujete mu.

S pozdravom
PhDr. Peter Dinuš, PhD.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
05. október 2012, 03:56
Nie som si celkom istý, či je pre mňa ako ateistu, vlastenca a občana dôležité či štátna správa "rešpektuje" Pána Boha ( alebo len Boha), rokuje s predstaviteľmi peterského alebo svätopeterského stolca, nie som si istý, či ide práve u D.Č. o klerikálnu propagandu... Ono ťažko poprieť misionársky charakter príchodu Cyrila a Metóda, a v tom kontexte nie je iracionálna ich identifikácia aj cirkevným titulmi ( ak si nemyslíme, že ide o titul teokratický/ z rozhodnutia P.B.)Sú veci, ktoré mi vadia ďaleko viac: financovanie cirkvi štátom, "vrátenie" cirkevného majetku bez zúčtovania prostriedkov štátu použitých cirkvami, klerikalizácia školstva, zvýhodňovanie žiakov a študentov neštátnych škôl. Nevidím však, ani u jezuitov v slovenskej politike, dosť síl na aktívnu klerikalizáciu spoločnosti, skôr sa bránia globálnej mafii ctiteľov "zlatého teľaťa". A pri snahách vulgarizovať morálku, demograficky "korigovať" populáciu obmedzovaním sociálnej, zdravotnej starostlivosti a vzdelania vnímam pozitívne možný prienik úsilia ( pri všetkých negatívnych skúsenostiach náboženských vojen, klerikalizmu, súčinnosti s elitami).Najmä na rurálne obyvateľsto môžu mať reálny vplyv, čo pri oportúnnom správaní elít má svoj politický význam. Nuž ak má otvorený list ambíciu získavať podporu,tak hlásim: jeho autor má moju plnú podporu, ale s týmto konkrétnym listom nie som si celkom na čistom...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. október 2012, 06:39
Sú veci, ktoré mi vadia ďaleko viac: financovanie cirkvi štátom, "vrátenie" cirkevného majetku bez zúčtovania prostriedkov štátu použitých cirkvami, klerikalizácia školstva, zvýhodňovanie žiakov a študentov neštátnych škôl. Nevidím však, ani u jezuitov v slovenskej politike, dosť síl na aktívnu klerikalizáciu spoločnosti, skôr sa bránia globálnej mafii ctiteľov "zlatého teľaťa"." Juraj Janošovský

***********************

S týmto plne súhlasím. Treba sa zamerať na odluku cirkví od štátu takým spôsobom, aby cirkev bola samofinancovaná! Tzv. aby nebola financovaná z daní nás všetkých zo štátneho rozpočtu. Taktiež aby sa nepodarilo cirkvam presadiť cez slabú smerácku vládu (podriadenú klerikálom najmä RKC) financovanie cikví z daní veriacich ako v Nemecku!

RKC a EC AV reštitúciami získali obrvské majetky veľmi pochybnej proveniencie, Takž majú toho podstatne viac ako in prináleží a ešte navyše parazitia klerikáli na našich daniach!!!

Takže ja presadzujem model samofinancovania, ktorý je zavedený vo Francúzsku, v USA, či Brazílii, kde sa cirkvi financujú samy, štát však môže prispievať na cirkevné inštitúcie vo verejnom záujme (cirkevné školy, sociálne zariadenia, duchovných vo väzniciach alebo v nemocniciach, na charitu)!!!

K Dinušovmu článku (či otvorenému listu)sa škoda vyjadrovať, lebo je o ničom a k ničomu!!!!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. október 2012, 06:44
Možné spôsoby financovania cirkvi

*cirkevná daň - funguje napríklad v Rakúsku, Nemecku ("kirchensteuer"), vo Švajčiarsku a v Škandinávii, výška dane je rôzna, zväčša okolo deväť percent, v Rakúsku sa ráta z ročného príjmu, priemerne sa tam platí asi 250 eur. V Rakúsku už pri nahlasovaní trvalého pobytu občan vyplní formulár, kde uvedie vierovyznanie. Ak je napr. katolík, cirkev si ho zaregistruje a vyrubí mu daň, veriaci do 19 rokov a študenti platiť nemusia. V Nemecku daň tvorí asi deväť percent dane z príjmu.

*daňová asignácia - daňový poplatník môže časť odvedenej dane previesť na isté subjekty, medzi ktoré patrí aj cirkev, systém sa používa napríklad v Taliansku, Španielsku či Maďarsku

*samofinancovanie - vo Francúzsku, v USA či Brazílii sa cirkvi financujú samy, štát však môže prispievať na cirkevné inštitúcie vo verejnom záujme (cirkevné školy, sociálne zariadenia, duchovných vo väzniciach alebo v nemocniciach, na charitu)

*podnikanie - na Západe bežný spôsob, s pozemkami alebo nehnuteľnosťami, ale aj prevádzkou vydavateľstiev, nemocníc, či dokonca bánk.

Čítajte viac: http://spravy.pravda.sk/cirkevna-dan-zostava-tabu-0y5-/sk_domace.asp?c=A120930_160741_sk_domace_p58#ixzz28Q6jI15F

Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
05. október 2012, 07:11
pán Dinuš podporujem váš otvorený list a stotožňujem sa s jeho zdôvodnením. Slovenská republika je sekulárny štát, a aj keď si pripomínam vynikajúce zástoje Konštantína, Metoda, Bernolaka, Štúra a iných, tak cirkevné oslavy sú vec tej onej cirkvi či náboženskej spoločnosti a nie predstaviteľov spoločnosti - štátu. Tým chcem povedať, že nemám nič proti tomu, keď oné nevládne inštitúcie majú omše či služby božie ale štát nemá mať s nimi nič spoločné. A aj akýkoľvek minister či vládny úradník môže na nej byť len a iba ako súkromná osoba.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
05. október 2012, 09:35
vcera CEST PRACI v sulade s Ustavou ,dnes POCHVALEN v rozpore s Ustavou.Co zajtra?
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
05. október 2012, 17:52
Peter, plne sa stotožňujem so znením Vášho otvoreného listu.
Ak sa dá niečo exemplárne označiť pre žiakov základných škôl na občianskej náuke ako "riťolezectvo", tak je to práve spomínaný počin ministra školstva slovenskej vlády Smeru - Sociálnej demokracie.

Nejde o význam Cyrila a Metoda, ba naopak, ten treba zdôrazňovať, ale viac vo vzdelávacom, kultúrnom a medzinárodnom význame. Teraz pracujem s rusky hovoriacimi partnermi a neustále ich prekvapujem tým, že objavujú spoločnú slovanskú základňu moderných kultúrnych a vzdelávacích dejín Slovanov ( teda Rusov, Ukrajincov, Bielorusov, Rusínov, ale i Bulharov, Srbov) a pritom k tomu nepotebujeme identifikáciu vo veciach vierovyznania.

Ale pán Čaplovič je už raz taký - kým bol aj podpredsedom vlády pre znalostnú ekonomiku v predchádzajúcom období vlády Smeru SD, vyzeralo to, že sme svetová veľmoc v budovaní znalostnej ekonomiky a dokonca za jeho pôsobenia sa ujal ten paškvilný pojem "vzdelanostná ekonomika" ( asi oproti "nevzdelanostnej" ostatnej ekonomike sveta, tí barbari Číňania, Indovia, Kórejčania, Brazílčania...).

Ale žiadnu iniciatívu tých, čo zdola pôsobili, organizovali a osvetovo pracovali na implementácii vedomostnej ekonomiky do praxe, to nikdy nepodporil.
Takže máme nádej, že starý pán zas raz opäť prestrelil a plácol svojim ministerským aktom do ustálených vôd...
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
06. október 2012, 06:26
"Prekvapujúce na dikcii Vášho listu je skutočnosť, že ako predstaviteľ štátu označujete Cyrila a Metoda za "sv." (?svätých? katolíckej i pravoslávnej cirkvi), teda nábožensky. Ďalej, že vyjadrujete nádej, aby výročie príchodu ?svätých? Cyrila a Metoda zarezonovalo u detí a žiakov tak, že sa stanú vnímaví aj na hodnoty viery."

************************

Slovensko nie je sekulárny štát, ak vychádza z cyrilometodejskej kresťanskej tradície! Ak na slovensku je len cca 13% ateistov a agnostikov, tak ani nemôže byť sekulárnym = svetským ateistickým štátom!!!

Ak má Peter Dinuš nejaký problém s pochopením ústavy, tak nech požiada o výklad Ústavny súd!

Ak si myslí, že Čaplovič pochybil, tak že boli porušené jeho ústavné práva, nech podá sťažnosť na Ústavny súd! Ako občan SR má na to právo!

Ak má Dinuš problém s významom slova Sv. (Sväty) ako ateista a materialistrický komunista, tak nech si pozrie čo toto slov znamená v originále!

Sväty v (heb. qádôš) znamená oddeliť sa od hrubého znečistenia, aby mohol realizovať Boží zámer.

Sväty (gr. hagios) znamená oddelený, alebo vyhradený pre určený účel.

Pokiaľ bolo Božím zámerom priniesť na Veľkú Moravu poznanie Boha, znalosť písma, resp. jeho vytvorenie pre Slovanov, tak sú svätí obaja vierozvescovia, či sa to pseudovedeckému materialistovi Dr. Dinušovi páči, alebo nie!!!

Dr. Dinuš by sa mal menej venovať slovíčkareniu "so svätymi" a viac novým teóriam marxizmu, lebo okrem obhajoby súdruhov -byrokratických hegemónov a štátneho kapitalizmu za tzv. reálsocializmu som od neho nič prínosné nečítala!!!PS: Mimochodom ak toto malo byť jeho "vedeckým prínosom pre slovenskú vedu za ktorú berie plat ako vedecký pracovník, tak ironický "pánboh zaplať"!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. október 2012, 12:03
aha ho, či ju?
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
06. október 2012, 12:26
Pre Ingu PREAMBULA My, národ slovenský, pamätajúc na politické a kultúrne dedičstvo svojich predkov a na stáročné skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť, v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva a historického odkazu Veľkej Moravy, vychádzajúc z prirodzeného práva národov na sebaurčenie, spoločne s príslušníkmi národnostných menšín a etnických skupín žijúcich na území Slovenskej republiky, v záujme trvalej mierovej spolupráce s ostatnými demokratickými štátmi, usilujúc sa o uplatňovanie demokratickej formy vlády, záruk slobodného života, rozvoja duchovnej kultúry a hospodárskej prosperity, teda my, občania Slovenskej republiky, uznášame sa prostredníctvom svojich zástupcov na tejto ústave: PRVÁ HLAVA Prvý oddiel ZÁKLADNÉ USTANOVENIA Čl.1 (1) Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
06. október 2012, 16:46
"PRVÁ HLAVA Prvý oddiel ZÁKLADNÉ USTANOVENIA Čl.1 (1) Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo. jozef schwarz

********************

Tak si to rozanalyzujme postupne:

- Je zvrchovaný - tak to ani náhodou, lebo sme podriadení legislatíve EÚ, čiže platí to, čo silnejšie štáty si odlahlasujú v EP!

- Je demokratický = libetariánsko-kapitalistický, kde trhová ekonomika je jeho základom. Takže sa viaže na ideológiu neolibralizmu a najmä libertariánizmu.

- Je právny - tak to ani náhodou, lebo ak niekto nemá peniaze tak sa nikdy!!! nedovolá spravodlivosti v skorumpovanom súdnom systéme! Navyše kde nefunguje polícia a najmä prokuratúra pre všetkých rovnako spravodlivo! Dokonca dlhodobo bez zvoleného generálneho prokurátora!

- Neviaže sa na žiadne náboženstvo. Tak toto je do neba volajúca sprostosť! Skúste vypovedať totálne nevýhodnu zmluvu SR Vatikánu a uvidíte, že štát je pod hegemóniou katolicizmu - neoficiálného štátne náboženstva pod ktoré je tento štát podriadený!

Pokúste sa urobiť totálnu odluku cirkví od štátu a najmä klerikálom zrušiť štátne platy a uvidíte aké náboženstvo tu rozhoduje! Či si to vôbec nejaká strana niekedy dovolí urobiť aj keď bude mať ústavnu väčšinu?

Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
06. október 2012, 17:18
Inga dobré závery a preto súhlasím a podporujem pána Dinuša
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
07. október 2012, 04:24
...alebo, ak chcete, "riťolezectvom" cirkvi katolíckej. Namieste je otázka, nakoľko sa sám minister stotožňuje s preambulou Ústavy Slovenskej republiky a nakoľko si už chystá pamätníček.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
07. október 2012, 09:14
"Áno, dobrá analýza, ale to nemá nič spoločné s Čaplovičovým "prestrelením"... ...alebo, ak chcete, "riťolezectvom" cirkvi katolíckej. Namieste je otázka, nakoľko sa sám minister stotožňuje s preambulou Ústavy Slovenskej republiky a nakoľko si už chystá pamätníček." Peter Zajac-Vanka

***********************

Podľa môjho názoru si minister Čaplovič uvedomuje skutkový stav v akom sa tento štát nachádza vo vzťahu k cirkvám!

Navyše neprezradím žiadne tajomstvo ak uvediem, že minister Dušan Čaplovič konal podľa jeho najlepšieho vedomia a svedomia, pretože nie je ateista, ale evanjelik EC AV!

Preto je pre mňa zarážajúce, že ateista Dinuš útočí na lutherána Čaploviča, že sa nespráva pavedecko-materialisticko-ateistický!

Predsa ani ja nemôžem Dr. Dinušovi vnucovať, aby bol kresťan, len pretože ja som kresťanka! Tak prečo on evanjelikovi Čaplovičovi vnucuje jeho osobné ateistické presvedčenie, najmä ak sa k ateistom a agnostikom hlási minorita počítajúca cca 13% podľa posledného štatistického sčítania.

Vôbec neprestrelím ak to prirovnám k agresívnemu konaniu LGBT, ktorých je cca 2-3% v utajení, ale keď sa jedná o nejaký nehrdý PRIDE, tak saho zúčastní viac zahraničných teplošov ako domácich! Pritom si tam účasťou politickú "polievočku" prihrievajú aj "multikulturálni" heterosexuáli, čím zvyšujú ich počet, hoci k ním nepatria!!

Takže touto odbočkou som chcele povedať, že ak sa ku kresťanstvu a náboženstvu vôbec, hlási cca 87% občanov, tak predsa Čaplovič nebude presadzovať záujmy žiadnej hlasno kričiacej menšiny na úkor vlastného presvedčenie a proti záujmom drvivej väčšiny náboženský orientovaného obyvateľstva!

Pokiaľ by jeho vedecké práce mali za niečo stáť, tak by sa zameral na to ako odstrihnúť klerikálov RKC, PC a EC AV od parizitenia na štátnom rozpočte!

Obrázok používateľa Anonymný
#8
(neuvedené)
08. október 2012, 10:25
Je správne, že minister vlády SR, zodpovedný za rezort školstva, teda vzdelávania mladých ľudí, pripomína a vyžaduje ich kreovanie v najlepších národných tradíciách. Mám dojem, že pánovi Dinušovi skôr vadí táto dikcia, ako predikát vierozvetcov použitý v liste p. Čaploviča.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. október 2012, 06:39
Mám dojem, že pánovi Dinušovi skôr vadí táto dikcia, ako predikát vierozvetcov použitý v liste p. Čaploviča. UM (Miroslav Uličný)

********************

Dr. Dinušovi vadí to, že sa minister Čaplovič ako bývalý člen KSČ nespráva (pa)vedecko materialistický a zráca ideály (pseudo)vedeckého materilistického marxizmu, ktoré vyznáva ateristický marxista Dr. Dinuš.

Pripomeniem včerajšie vyhlásenie víťaza prezidentských volieb vo Venezuele Huga Chaveza: Som kresťan marxista! Takže Dr,. Dinuš by mal prehociť si v hlave výhybku a začať sa správať pokrokovo vedecký ako ja, alebo Hugo Chavez tzn. kresťansko marxistický!!! Takže Dr. Dinuš by mal začať čítať Bibliu ako Hugo Chavez, inak bude mimo hlavného prúdu - kresťanského marxizmu, ktorý prichádza k nám z Latinskej Ameriky!

Obrázok používateľa Anonymný
#9
(neuvedené)
09. október 2012, 15:18
vyjadrili ste aj môj názor. Naozaj znova začíname sa stávať "farskou republikou" ? Kedy konečne príde na program odluka cirkvi od štátu ?!

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984