Neznesiteľná samozrejmosť športu

Prečo nemajú v televízii a rozhlase rovnaký priestor ako hokejisti alebo futbalisti aj literáti, umelci alebo vedci? Nudili by väčšinu?
Počet zobrazení: 1483
sport-uvod1.jpg

Grécko sa topí v dlhoch, ekonomika kolabuje, Grécko svojou katastrofálnou ekonomickou situáciou ohrozuje celú Európu a následne môže spôsobiť ekonomickú krízu v celom svete,  mzdy padajú rapídne dole, zvyšuje sa nezamestnanosť, veľa ľudí emigruje za prácou do zahraničia na pracovné pozície nezodpovedajúce zďaleka ich schopnostiam a vzdelaniu, politici nevedia, čo majú robiť, pretože takmer každý krok je zlý. Čo urobia teda na podporu ekonomiky? Rozhodli sa vystavať automobilový cestný okruh pre Formulu 1? Dôvod? Jeho výstavbou sa podporí ekonomika, vzniknú nové objednávky a ľudia dostanú prácu. Vo Formule sa točia veľké peniaze, o ktorých nemáme ani predstavu; jednotlivé štáty sa bijú, aby mohli usporiadať veľkú cenu raz za rok; pretekári, majitelia a manažéri sú milionári; jediné čo potrebuje F1 je, aby chudobné Grécko, kde ľudia zo dňa na deň žijú chudobnejšie a vláda nevie, ako zastaviť kolaps, postavilo za drahé miliardy eur nový okruh pre túto milionársku zábavu.

Nechoďme ďaleko: Slovensko  sa tiež borí s ekonomickou krízou, rezorty nemajú peniaze, mzdy sa uťahujú, nezamestnanosť je vysoká, vláda prosí učiteľov a lekárov, aby neapelovali na zvyšovanie ich chudobných platov a pochopili vládu a nevydierali spoločnosť, ale na výstavbu nového futbalového štadióna, o ktorý sa bude deliť so súkromným futbalovým klubom, sa peniaze v štátnom rozpočte nájdu. Predsa futbalisti potrebujú dôstojný stánok.  Azda nebudú hrávať v Žiline, nie? Nie tak dávno, za rovnakej ekonomickej krízy sa vláda rovnako zachovala pri podpore výstavby zimného štadióna pre MS v ľadovom  hokeji (azda nebudú hrať hokejisti na modernom štadióne v zapadnutých Košiciach), na ktorom si dnes užíva slávu súkromný hokejový klub. A aby sme nezabudli: súčasná opozícia apelujúca vždy a všade na úspory, za rovnakej ekonomickej situácie bez mihnutia oka vynaložila finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu na výstavbu Národného tenisového centra, ktoré, ako vieme, využíva celý národ.

Riadiť štát nie je jednoduché. Existuje veľa problémov a politici sú zaneprázdnení. Počas majstrovstiev sveta v hokeji alebo vo futbale vláda neraz preruší zasadnutie (všetko počká), aby si ministri a premiér/ka pozreli gól národného tímu. Čo môže byť v tej chvíli dôležitejšie, nie? Republiku by mali viesť múdre hlavy alebo hlavy podliehajúce davovej psychóze?

Na Slovensku ktorákoľvek vláda vydá bez mihnutia oka, bez ohľadu na stav verejných financií peniaze na futbalový alebo hokejový štadión pre milióny, ich aktéri – milionári nemajú žiadny problém s preplateným akýchkoľvek nákladov, ale naša spoločnosť nie je schopná postaviť na olympiáde štafetu v bežeckom lyžovaní alebo osemveslicu, pretože nám chýbajú borci, reprezentanti v danej disciplíne. Dôvod: nie sú peniaze na ich prípravu a vybavenie.

Pozreli ste si v poslednom čase program športových TV kanálov? V poniektoré dni väčšinu vysielania zaberajú športy, ktoré športy ani nie sú – golf, poker, hádzanie šípok, bowling, biliard (snooker) a motošport (avšak šach na ČT4 presunuli na „nočné“ hodiny, lebo myslenie asi bolí a škodí; našťastie je relácia dostupná na internete): teda aktéri pri  nich nevykonávajú žiadnu fyzickú aktivitu alebo minimálnu. O akej podpore pohybu, zdravého života a výchove mládeže napr. na kanáli verejnej TV v ňom ide? Keď spomínané aktivity sú uznané druhy športu, prečo potom neuznať ako druh športu aj jedenie knedlí a vajec, varenie gulášu alebo súťaž o to, kto vypije viac pohárikov vodky? Pre menej domýšľavých poznamenávam: pijani by si mohli v krčmách vytvoriť súťaž v pití a potom mestskú ligu, krajskú ligu až po MS.

Môžete namietať, že sa podporuje aj masový šport, usporiadavajú sa maratóny, polmaratóny, diaľkové behy na lyžiach alebo budujú cyklistické trasy. Keď hovoríme o behu, kde sa spomínajú jeho negatívne dôsledky – opotrebovávanie chrupavky, achilovky; kde sa hovorí, že väčšina bežcov v strednom veku musí pravidelne pol roka za rok brať drahé preparáty na obnovu chrupavky? To je zdravé? Kde sa v cyklistike hovorí o negatívnych dôsledkoch na prostatu a nutnosť pojedania umelých tekutín, rôznych tyčiniek a gélov na doplnenie minerálnych látok a cukru, lebo inak by zamýšľaný výkon bol nemožný? To je zdravá výživa? Kde sa pri lyžovaní hovorí o množstve zlomenín? Kde sa hovorí o množstve zničených kolien a bedrových kĺbov spôsobených futbalom, volejbalom alebo tenisom? To je normálne? Hraj futbal alebo tenis dokedy môžeš a potom si daj vymeniť kolenný alebo bedrový kĺb. Áno, pohyb človek potrebuje, ale do akej miery? Nie sú súčasné trendy skôr iba pre mladých ľudí  a pre ľudí v strednom veku pôsobia skôr škodlivo? Adorujeme šport, podporujeme z verejných peňazí, ale kde počuť o miere pohybu, do akej miery treba posilňovať srdcovo-cievny aparát  alebo chrbtové svalstvo a po akej miere sa stávame negatívne doživotne postihnutí?

Kto môže byť v našej modernej spoločnosti autoritou a  vyjadrovať sa k spoločenským záležitostiam, ktorého verejnosť počúva: vedci z oblasti biológie, sociológie, matematiky alebo fyziky, či pianisti, literáti alebo maliari, či lekári alebo pedagógovia? Nie, našimi adorovanými spoločenskými hrdinami a autoritami, okrem biznismenov, sú mladí muži triafajúci na ľade palicou gumu, muži naháňajúci na tráve guľatý predmet, muži prehadzujúci si loptičku cez sieť, žena strieľajúca z pušky, žena hádžuca kladivo, muži dobrovoľne podnikajúci novodobé galeje na bicykloch cez horské priesmyky, milionári triafajúci loptičku na lúke (golf), mladí muži, ktorým dobre letí oštep alebo dobre kopú a udierajú. Avšak nie všetci, iba tí najlepší; tí, ktorí pobili ostatných – tí majú právo. Našťastie, u nás sú vážení tí najlepší; vo svete, ktorý prevzal americký pohľad a kultúru, iba ten najlepší - víťaz, ostatní sú odpad, porazení.

Čo je to talent pre šport? Lepšie vyvinuté pľúca alebo srdca (vytrvalosť)? Rýchlejšia kontrakcia (práca) svalov (dynamika)? Lepšie usporiadanie kostičiek – lepšie spracovanie lopty (technika)? Lepšie spracovanie cukru (svalová kondícia), také nevyhnutné napríklad pre výkony v cyklistike? Väčšie dlane a veľkosť šľapy (ako základ pre úspech v plávaní)? To adorujeme? Nepripadá vám to smiešne? A keď tieto vlohy niektorí ľudia v spoločnosti majú, prečo by mali byť hlásnymi trúbami v spoločnosti, byť hrdinami, uznávanými autoritami na všetko a mať priestor na úkor iných? Či lepšie spracovanie cukru vo svaloch je predpokladom pre tvorbu myšlienok a zakladá priestor na vyjadrovanie o dianí v spoločnosti a v politike zvlášť?

Hovoríme o podpore športu pre mládež na každom kroku a pritom naša mládež je stále menej pohyblivá a čoraz obéznejšia. Ak príde nato, či majú žiaci športovať (mať športové hry) napríklad na úkor len jednej vyučovacej hodiny, nájdu sa výhovorky o zmeškaní učiva, ako keby premeškanie jednej hodiny zabránilo vzniku géniov, alebo tí, ktorí vedia, málo by sa stali múdrymi. A odpoludnia: nemajú čas. Čo robia? Hrajú primitívne hry na PC. V lepšom prípade pozerajú športové zápasy v televízii.

Naša prvá hokejová liga sa hrá trikrát týždenne a futbalová raz za týždeň, to je spolu štyrikrát za týždeň. Z každého kola vysiela verejný rozhlas priame prenosy asi v dĺžke jednej hodiny, plus rozhovory s hráčmi. Z akej pohnútky? Hokejové a futbalové kluby sú súkromné spoločnosti podnikajúce za účelom dosiahnutia zisku. Ich majitelia nepodporujú zdravie a čestné správanie ľudí, ale vlastné zisky. Prečo ich verejný rozhlas alebo televízia podporujú z peňazí všetkých občanov republiky? Prečo štát touto formou podporuje istý druh podnikania? Na nich peniaze sú, ale na platy učiteľov a lekárov nie. Prečo nemajú v televízii a rozhlase rovnaký priestor ako hokejisti alebo futbalisti aj literáti, umelci alebo vedci? Nudili by väčšinu? A nemala by sa v rámci osvieteneckých ideálov spoločnosť vzdelávať? Či radšej iba tupo zabávať sa?

V týchto týždňoch žijeme v rajskej dobe: hokejisti s miliónovými platmi (tie majú zásluhou televíznych prenosov a reklám popri nich) štrajkujú v americkej lige NHL. Nelenili a prišli domov k svojim verným fanúšikom, aby predviedli svoje zázračné umenie. Majitelia klubov, bedákajúci nad nepriaznivými finančnými podmienkami a prekážkami kladenými štátom, našli s vypätím síl peniaze na zaplatenie ich enormných poistiek a platov a to len pre dobro našej spoločnosti a republiky. A televízne a rozhlasové kanály, noviny a internet sú plné hlasov a múdrostí našich neskonalých hrdinov obetujúcich sa pre svoju vlasť.

Hitler s Goebbelsom by žasli, čo všetko šport a športovci spolu s televíznymi a rozhlasovými kanálmi dokážu urobiť s ľuďmi. Kde sa oni na nich „hrabali“.

Foto: Grafitti v podchode bratislavského Trnavského mýta, detail.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
10. október 2012, 04:32
neviem si zaradit pocity z tohto clanku. chce nam autor povedat, ze by chcel svoju ligu vo svojom "sporte", aby sa topil v peniazoch sponzorov a vo svetle reflektorom ako sportovci? alebo nam chce povedat, ze stat by mal dat ruky prec od sportu a vsetko nech si riesia sportove kluby ako sukromne firmy?
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
10. október 2012, 04:58
Pán Jednokto, vôbec ste nepochopili tému a zmysel článku. Text sa vôbec netýka bodov, ktoré ste spomenuli. Tomu je na hony vzdialený. ID
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. október 2012, 07:20
Niekedy tiež uvažuje, či sme ešte homo sapiens, keďd umenie naháňať čiernu gumu po ľade je tak zbytočne oslavované a tak draho platené. darmo hodnoty sú tu prevrátené a preto je kríza tohto sveta celkom logická. Nie bez športových hviezd, ale bez vedcov a géniov by sme sedeli ešte dnes na stromoch. Kým nedozrieme a nedorastieme na hodnoty, taak musíme sa len prizerať, ako tu vládnu pahodnoty. Takže Vám gratulujem a píšte ďalej, lebo ani ja nechápem, čo to máme za vládu, keď moje dane idú aj na policajnú ochranu, nespratných fanúšikov. Táto ochrana stojí tisíce eur. Nech si to predsa platia kluby, ktoré tie zápasy organizujú. Či oni budú mať len zisky a my občania len straty? Kedy už prestaneme byť baranmi a ovcami?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. október 2012, 16:00
TiBi, ani vy ste zrejme nepochopili temu a zmysel clanku, asi tak ako ja. ako pise autor, text sa vobec netyka bodu, ktory som nespravne oznacil aj ja - aby si cely ten cirkus okolo sportoveho showbiznisu platili kluby ako sukromne firmy - zo svojho. teda to nebude o tom, ze by sa autor stazoval, ze by si ludia blizki smeru ulievali tazke prachy zo statneho rozpoctu do sportu a tam ich topili. 3/4 clanku place nad tym, ake maju platy a ake prachy sa okolo nich tocia a ake prachy na nich idu zo statneho, ale nie, clanok nie je o peniazoch, alebo ze by to autorovi vadilo, resp. ze by chcel mat tolko aj on,kdezeeeee :)
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
11. október 2012, 04:08
konečne niekto s normálnym pohľadom... čítanie bolo ako osviežujúca sprcha, ešte by som dodal, viete aký plat má teraz napr.Ovechkin? alebo taký Kovaltchuk? Prezentácia platov a zárobkov v športovom spravodajstve je očarujúca. Taktiež prznenie mien v športe(nič v zlom - pre priaznivcov anglosaskej kultúry, ktorú slovanské mená priam znechucujú), taký Brodór alebo Krozby znie aj po slovensky lepšie ako Brodeor či Crosby. Alebo Sloven má viac chochmesu a nerobí mu pochopiť a prečítať správne aj anglické meno?
Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
17. október 2012, 02:40
Čávo, dobré !

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984