Výročné (z)mätenie

K sychravému odchádzaniu jesene, upratovaniu dvora a vyťahovaniu zimných kabátov patrí aj "spomínanie" na november 1989.
Počet zobrazení: 3019
janosovsky_uvod.jpg

Od blýskania perím pestrých nadutých farebných hrvoľov víťazov „nežnej“  prešla za posledné roky oficiálna propaganda na zúfalú obranu mýtov o demokracii a slobode, ktoré by – vraj – inak neboli.... Len málokto „oslavuje“, stále viac sa „spomína“. Ľudová politika vyprchala: politici si fúkajú svoje stranícke pahriebky, ohrievajú hlúčky mladých, ktorí neprežili,  na matných odleskoch pamätných dní. Privatizéri oslavujú už len trofejné úlovky (ďalšie dieťa s naivnou tínedžerkou, strelenie nosorožca alebo kúpený diamant), na november spomenú už len s úškľabkom...

Dokonale fungujúca mediálna manipulácia, masívne masírovanie mozgov autormi čiernych kníh a „ústavov“ rozdelili často neinformovanú a nemenej často naivnú verejnosť na hlúčky hlasno kvákajúcich rebelov. Všetci protestujú! Napríklad proti korupcii: akoby si nevšimli, že korupcia je základom systému. Dá sa iba „korigovať“. Napríklad zákonom o lobizme. Vznikne tak zásadný rozdiel: ak niekto bude podplácať s licenciou, bude lobovať, ak bez nej, pôjde o nežiaducu korupciu. Alebo proti nespravodlivej spravodlivosti: renomovaný politológ  údajne vylieči súdnictvo zavedením priamej voľby sudcov... Chápem,  je to nefér. Prečo si oligarchovia môžu kupovať „len“ poslancov, oni si chcú „kúpiť“ aj vlastného sudcu! Nebudú musieť, ak niekoho zrazia opití na ulici, sprostredkovávať úplatky cez advokátov, priamo nadiktujú oslobodzujúci rozsudok vlastnému vydraženému koňovi...

Ak niečo dokonale sprznili za posledné roky, tak je to demokracia. Uplatňovanie vlastnej „revolučnej pravdy“ rozvinuli do dokonalého systému. Reklamné agentúry vám vypočítajú cenu za mandát, podľa vekovej skupiny, vzdelania a komunikačnej citlivosti cieľových skupín nadiktujú „volebný program“. Podstatou je monopolizovať prístup k politickej moci - rozumej k financovaniu svojej kariéry. Všetci majú rovné právo: ale ak dáte svoj hlas niekomu, koho v parlamente nechcú, tak vám váš hlas zoberú...( Dokonalá ústavná ekvilibristika: máme všetci rovnaký hlas, ale len vtedy ak ho uplatníme rovnako ako dostatočne veľký húf!)  Pri 150 poslancov má prirodzený nárok na svojho „zástupcu“ cca každých 25 000 voličov (3,75 milióna voličov: 150 poslancov), pri nižšej účasti ešte menej. Ak ste nevolili so „stádom“ (aspoň s 8x viac voličmi  ), vami zvolenému poslancovi zoberú mandát a „prerozdelia“ ho – váš hlas pripadne niekomu, koho by ste ani v delíriu nenechali zastupovať svoje záujmy,,, Váš unikátny hlas  ( a môže vás byť aj 150 000) prípadne pripadne neznámej šedej myši v „správnom“ gangu. Ak nie ste „vo veľkom stáde“, ohrozujete „demokraciu“!

Alebo ďalšia bariéra chrániaca „demokraciu“ finančných skupín: volebná kaucia. Chcete kandidovať? Musíte zložiť 16 666 eur. Ak získate menej ako 4 mandáty, zoberú vám nielen získané hlasy, ale aj peniaze. (Úvery na zábezpeky vám poskytnú banky: dostanete ich, ak budete brať hlasy ľavici, ak by ste ohrozovali pravicu, zabudnite!)  Neuctievame čudný paškvil ?!?

A ako funguje verejná ochrana demokracie? Šíbri (nielen futbaloví) verejne dohovárajú výsledky (kedysi privatizácie, dnes „tendrov“) a sumarizujú úplatky. Polícia, prokuratúra, súdy , ako tie tri známe opice nič nevidia, nič nepočujú, nič nepovedia...Média „strážiace demokraciu“ vás radšej poinformujú  o silikónoch nejakej zabudnutej devy a o sliepke s troma nohami...

Smiešne, keby nebolo do plaču.

Získali sme slobodu: rozstrihali ostnaté drôty na hraniciach (na predaj pre západných turistov a zdarma pre  „múzea totality“). Už môžu mladí ľudia slobodne cestovať na Západ. Aby utierali prestárlym víťazom studenej vojny zadky, a starali sa o ich starobu. Doma sú zbytočnými cudzincami. Nepatrí im nič, aj za hrobové miesto si budú musieť zaplatiť...

Nuž budú vám hovoriť o nevyhnutnosti: nebolo a nie je inej alternatívy (chcete u nás severnú Kóreu?) Vaša sloboda sa opäť scvrkla na právo „držať hubu a krok“...

Ilustračná snímka: Emil Polák

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
19. november 2012, 15:58
ale pravdivé. A kto je tomu na vine? My všetci. Pretože im to dovolíme. A neverím, že ľavičiari, ktorí sa združujú okolo ASA sú tam iba kvoli tomu aby zbierali odrobinky z bohato prestretého stola ako som bohužiaľ v poslednej dobe nadobudol dojem . Diskurzy a skutek utek. V sobotu sa ľavičiarom do pochodu neráčilo.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. november 2012, 08:17
A prečo by aj išli? Majú veľmi dobré platy, spoločenské postavenie, tak si urobia konferenciu Sociálne zmeny a premeny civilizácie, kde popijú, pokecajú o tom, čo prečítali a život slovenskej chudoby ide ďalej prudko smerom ku dnu.

Položme si najskôr otázku aká je tu ľavica? A je vôbec nejaká?

Tých pár desiatok prestarlých komunistov, ktorým chytrejší súdruhovia nedovolili nič sprivatizovať? Tí su radi, že na nich ÚPN, ešte nič nevyštráchal z ich minulosti, ím by ich úplne zdiskreditoval. Tak sú radi, že sú radi.

Alebo taký socdemák Blaha a spol? Len si pozrite video a všetko vám bude jasné, že dosiahli, čo chceli, tak prečo sa zaoberať nejakými papierovými teóriámi (utópiami), keď ich aj tak nikto nepočúva. Takže sa chudobných už fakt nemá kto zastať, lebo socdemákom je to úplne jedno.

Viac na: http://www.youtube.com/watch?v=PMx5VTR_heM

Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
20. november 2012, 09:07
"Alebo ďalšia bariéra chrániaca "demokraciu" finančných skupín: volebná kaucia. Chcete kandidovať? Musíte zložiť 16 666 eur. Ak získate menej ako 4 mandáty, zoberú vám nielen získané hlasy, ale aj peniaze. (Úvery na zábezpeky vám poskytnú banky: dostanete ich, ak budete brať hlasy ľavici, ak by ste ohrozovali pravicu, zabudnite!) Neuctievame čudný paškvil ?!?

*****************************

Voľby vôbec nie sú o peniazoch, ako sa nám to snažíte nahovoriť! Skôr o tom ako alibistický ospravedlniť to, čo sa 4 roky zanedbávalo. Tzn. o systematickú pripravu v regionálnych štruktúrach na voľby!!!

Stále je to o tom ako pristúpiť na hru pomocou podvodov, nereálnych sľubov oblafnúť tupovoličov.

Ak by to niekto myslel s tým zastupovaním v parlamente vážne, tak nezbiera 10.000 podpisov pred voľbami, ale najmenej 4 roky buduje stranícke štruktúry v "akcií Z"!

Potom by si 16.666 rozdelilo egalitárne 78 okresov! Takže na jedenu okresnú štruktúru by pripadlo 213.66,-eur. Je podľa vás veľa 213.66 eura na niekoľkodesaťtisícový okres ubiedených ľudí?

Alebo ak by sa tú kauciu rozhodli zaplatiť egalitárne len samotní kandidujúci z vlastného verecka. Čo by im nezruinovalo rodinný rozpočet za 4 roky ani nezamestnaného!!!!

Prepočet 16.666 eur : 150 kandidátov = 111.10,- eur

Tak takúto kauciu by si mohol dovoliť aj nezamestnaný ak by si odpustil hoc len jeden balík cigariet! Čím by si ušetril zdravie nielen sebe, ale aj vlastnej rodine. (na poldecáky sa mi to ani nechce prepočítavať)

Opäť prepočet: 111.10 eur : 48 mesiacov = 2.31 eura

Pritom buržoázne voľby treba chápať ako kasíno, kde sa hrá o obrovský jackpot 50.000 000,- eur (slovom päťdesiat miliónov eur neuveriteľná 1,5 miliardy starých Slovenských korún, ktoré si rozdelia politické strany za výsledky volieb!

Takže úlohou radikálnej ľavicovej strany je 4 roky trénovať hráčov na regionálnej úrovní a nie zháňať tesne pred voľbami peniaze na oklamanie v masmédiach a na bildbordoch tupovoličov!

Ak uhráte len niečo viac ako mizerných 8,5% ako KDH, alebo OĽANO, tak máte 10% (5 miliónov eur = 150 miliónov Sk) z tohoto 50 miliónového koláča a pre 16 ľudí blahobyt na 4 roky!

Lenže tak ako sa zopsulo vysoké školstvo, kde si študáci kupujú pred skuškami otázky, alebo skúšujúcich, lebo celý semester posedávali po baroch. Podobne si pred voľbami berú kandidáti obrovské pôžičky, aby si kúpili priazeň voličov, lebo 4 roky sa flákali a nerobili pre nich vôbec nič!

Takže buď máte na to, aby ste si kúpili otázky, alebo skúšajúceho, resp. peniazmi kúpili tupovoliča, alebo ho aspoň sofistikovane masmediálne oklamali! Samozrejme, ak ste preflákali celý semester, resp. 4 ročné volebné obdobie! Takže plakať nad tým, že bohatší podvodník obral o jackpot chudobnejšieho je viac než alibistické! Musíte si uvedomiť, že ak ste chudobní, tak sa musíte systematický učiť, alebo 4 roky pracovať v regionálnych štruktúrach s vašimi voličmi ak chcete byť úspešný a ukrojiť si alikvotnú časť z po volebného "jackpotu"

Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
20. november 2012, 09:10
iba negatívne? Vidíme, že ešte nezrušili zákon akcie a reakcie... Nestigmatizujme. Nostalgia áno, ale ja si stále pripomínam generácie vzad, predkov niekedy vo/po vojne. Nič nemali, ale ak už aj stratili vieru, pretože strašná bolesť, zverstvá v priamom prenose, tak určite nie akýsi budíček života - neviem, či to presne možno nazvať optimizmus. Skrátka, dôvod na úsmev im zostal. Nemali by sme na čom stavať, na čo hľadieť a tak. Pri pohľade na ich časy, hoci iba v spomienkach alebo v literatúre, máme skutočne des niekde na perách. A teda, práve "my" sa vzdávame... Len či tak, ako ešte aj to byť má... Aby koncovka s takto zaťaženou optikou nebola výzva na bitku a... Určite ani to ešte nie je zmena. Ani len toho videnia alebo nazerania. A na konferencii, teda aspoň v čriepkoch, ktoré sprostredkovalo video, zdôraznil, ak si dobre spomínam, aj p. Muránsky osobný kontext zodpovednosti. Veru, ani v inštitúciách, ani v legislatíve, ani v ideologických ohradkách, skrátka, nikde Vám nezaručia "naplnenie", ak sa neskorigujeme na miskach a váhach ako jednotlivci. Začína sa od seba a skutočne vždy z mála. Etika. Osveta. Dôvera. A neuzatváranie sa pred ponukou rôznych ciest v ich kontexte.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. november 2012, 09:11
Ak chcete hrať čestne, tak nepotrebujete podvádzať a podplácať! Potom sú vám ľahostajné nejaké úvery z banky! Odvolávať sa na to, že všetci podvádzajú a korumpujú je alibizmus!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. november 2012, 12:13
na lavicovu politicku realitu na slovensku. hadam by ste mal/mali zacat prispievat na nejake webove stranky urcene pre teenegerov...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. november 2012, 14:35
Hovorí myš kráčajúca vedľa slona na drevenom moste... Iste vždy je potrebné začať u seba. U bankového oligarchu nezačneme: cez húf osobných strážcov, profesionálneho služobníctva, do krásneho zámočku na Loire sa naša výzva začať od seba určite nedostane. Takýto apel na cigáňa, ktorý vyrástol v osade, nikdy nestrávil viac ako dve hodiny v kuse v škole a v práci ani toľko nie, je tiež asi sci-fi literárnou výzvou. Vôbec tá výzva postaviť sa dobre organizovanej globálnej oligarchií s neobmedzenými zdrojmi "čestným" občianskym postojom nie je pôvodným ale osvedčeným sujetom. Vo väzení ho spracoval Miguel Cervantes... Nespochybňujem dôležitosť osobnej integrity, ale začať treba inde...
Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
20. november 2012, 14:46
tak ako pri korupcii, toto je jej prirodzený stav. Teda prirodzený stav buržoáznej demokracie. Ako panskej demokracie. Ak objektivizujeme pohľad na systém, ona to má jednoducho v popise svojho fungovania.

Ľudia môžu na uliciach protestovať, vyskakovať hoci aj do nebies, ona iná nebude, pretože z princípu nemôže byť iná. Naráža na hranice kapitalistického systému.

Ak chceme inú demokraciu, musíme v prvom rade chcieť iný sociálno-ekonomický systém. Na toto protestujúci zabúdajú. Väčšinou protestujú proti znetvorenej demokracii, ale zároveň chcú zotrvať v kapitalizme. Vzájomne si odporujúce aktivity.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. november 2012, 14:48
Určite by nás malo byť na uliciach viac vidno. No nemám síl: vidím generálne štrajky v Grécku, Španielsku, Portugalsku statisíce na uliciach vo Francii a v Taliansku. A politici a oligarchovia si pri golfe vymieňajú bonmoty o psom hlase, ktorý do neba nedôjde. Najväčší význam majú pouličné "protesty" pre volebné preferencie rôznych Monýk a iných "proletárov" so živnosťou. Pre študentov a mládež iba riziko, že ich policajný aparát "spracuje" dostanú svoj chlievik a moniturujúceho agenta, ktorý bude najmenej rok vyhodnocovať podklady ( maily, smsky,operácie s platobnou kartou, cetsy a pod)pre rozhodovanie či ho zaradiť na "zoznam teroristov". Jeho kamaráti z futbalu budú monitorovaní pri pive a získajú novú posilu ( aby pán kapitán dostával autentické záznamy). Táto moc nie je pripravená ustúpiť "ulici", má nielen gumenné argumenty... Nemá šancu vydržať, ak nás bude na ulici veľa a budeme mať "jasno". Vy získavajte masovú podporu ja budem skúšať formulovať alternatívu a navzájom si pomáhajme. Ja pôjdem nabudúce na manifestáciu a vy tlmočte poburujúce myšlienky. Aby žila spoločná nádej...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. november 2012, 15:00
iba ich! Bojím sa, že väčšiu škodu ako privatizáciou bánk sme utrpeli privatizáciou pojmov: demokracia je anektovaná bandou obskurných lokajov režimu a tí budú do nemoty propagovať vlastnú interpretáciu. Pýtajme sa - kompetentne a kvalifikovane- aby všetci videli vetché bábky režimu kymácať sa pred očami verejnosti... Určite je nesporné, že pseudodemokracia je sui generis systému. No k ekonomickej reforme potrebuješ ekonomnický potenciál: a vyrábajú populáciu zadĺženú až za hrob, uviazanú na hypotéky a spotrebné úvery: Ako títo novodobí otroci zmenia systém? Intuitívne vnímam, že politické práva je ťažšie sprivatizovať ( vďaka generáciam obetí na ich oltároch) a tam je mäkké miesto, kde oligarchia najskôr bude cítiť presne trafené údery...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. november 2012, 15:25
to je jasné, že jej musí predchádzať politická revolúcia, či zmena. Narážam na požiadavky demonštrujúcich. Mali by si byť vedomí toho, že nemôžu trvať na kapitalizme a zároveň žiadať novú podobu demokracie.

Pritom nie som proti tomu, dôsledne trvať na demokratickom charaktere spoločnosti, pretože to odhalí jej neuskutočniteľnosť v hraniciach tohto systému a bude tlačiť na jeho zmenu. Tlak ho urobí nahým.

Hm, lenže tento tlak zároveň môže viesť k tomu, že kapitál v sebazáchrane siahne po fašízme. Preto zároveň bez existencie komplexného (politického i sociálno-ekonomického) programu premeny spoločnosti samotný živelný tlak môže dosiahnuť opačný výsledok.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. november 2012, 16:05
teda zneužiť, tie najkrajšie myšlienky a ciele vo vzťahoch medzi ľudmi aké kedy boli vyslovené. Nemám rád a ani nepovažujem za správne ak sa pojmom, ktoré by mali byť jasné a jednoznačné dávajú prívlastky. Vedie to k zavádzaniu a nesprávnym interpretáciám. Za demokraciu preto považujem to čo je povedané definíciou podľa Voltaira a je to jedno či spoločnosť je organizovaná ako kapitalistická, či socialistická. Jasná definícia pojmov nemôže vytvárať rôzne porovnania často diametrálne odlišných významov. Napríklad fašizmus, ako forma vlády nič nemení na kapitalistickom spoločenskom systéme, z neho vychádza, nemôže byť porovnávaná ku komunizmu, ktorý (zatiaľ ešte len teoreticky ) predstavuje iný spoločenský systém.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. november 2012, 16:15
a obávam sa toho, že tie argumenty nebudú len gumové.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. november 2012, 18:16
Tou motiváciou môže byť to, že sú zahnaní do kúta a už nemajú kam ustúpiť. Preto tie pouličné protesty až nepokoje na juhu Európy. My sme sa nepridali, asi ešte stále nie sme zahnaní do kúta, Juraj.
V Prahe už ľudia na Václaváku 17.novembra protestovali a Ilona Švihlíková vykríkla to svoje povestné "Promiňte nám, že vyděláváme méně, než vy stihnete nakrást". No, neviem, či to podnieti tú motiváciu...

Inou motiváciou sú vzory, ideály, legendy, hrdinovia.
A tie si my Slováci vieme ale pekne, skutočne pekne, poosierať. Iba toť nedávno sme sa div nehrdúsili nad jedným možným vzorom, lebo veď...

A tak sa nečudujme, ľudia u nás nemajú vzory, legendy, hrdinov, ešte nie sú ani k múru pritlačení...čakajme...čakajme... čakajme
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. november 2012, 19:21
ale povedať jednoducho spoločnosť. Alebo načo rozlišovať ľudí, všetko je povedané v pojme človek. A je jedno, či heidelbergský, neandertálsky, cromagnonský, otrokársky alebo socialistický.

Tak ako vnímame rôzne historické formy spoločnosti,tak nutne existujú aj rôzne historické formy demokracie. Alebo vari Periklova otrokárska demokracia nebola demokraciou?
Inak by sme poznali len ideál demokracie, ale v skutočnosti by sme žiadnu demokraciu nepoznali, pretože historické stupne demokracie sa budú odlišovať dosť podstatne od ideálu.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
21. november 2012, 01:37
Ale nezabúdajte, že bigotnosť a radikálna línia, či už napravo alebo vľavo (nie po stranícko-americky, krásne to pripomenul prekladateľ pri Wallersteinovi), je krvavá línia. Ale ako vidieť, ťažko začať argumentovať z toho alebo iného konca - od potenciálneho demonštranta alebo od podstaty demonštrácie. Presne tak. Veľmi si teda zvážim ďalšie vstupy do diskusie na tejto pôde. Toto nie je dialóg. Toto je trvanie na svojom za cenu prirovnaní a pôžičiek z literárnych a hlboko ľudských metafor, lebo. Ešteže sú, pravda. Vtip je v tom, že vždy u diskutéra musí existovať prístupnosť k tomu, že vypovedajúci sa nechce opakovať a predpokladá, že už základné fakty, pojmy tá druhá strana proste ovláda. Že sa naozaj môžeme posunúť ďalej. Ale takto to nejde. Útok predpokladá obranu, ale, napríklad, ja netuším, prečo by som mala akceptovať tzv. nevyhnutný boj. A teda brániť sa. Ako počítam, tak počítam, nedá sa vrátiť žiadny čas a skutočne, ešte stále píšeme už 21. storočie. Nepoučitelní. Ešte aj v diskusiách. Civilizačná bomba. Nepoučiteľnosť. Ale proti nej sa nič nebude spisovať. Pretože presný a vecný pojem. Nespochybniteľný, ako inak.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. november 2012, 02:34
Nechcem "mať" pravdu, ale spojencov pre hľadanie pravdy... Ospravedlňujem sa,za ostroúhlu reakciu: mám málo porozumenia pre chlácholenie ubolenej verejnosti, pre homeopatickú samoliečbu civilizácie. Možno vás pani Sládeková prekvapím, nie som zástancom konfrontácie s globálnou oligarchiou. Myslím si, že jej aktuálny cieľ je práve eskalácia "chaosu". Nemá totiž riešenie všeobecnej krízy: nie je, v súradniciach systému, ktorý represívne udržuje ( a vydržuje), riešiteľná... Tak ako pozametali stopy po majetkovom prevrate napríklad rozdelením Sovietskeho zväzu, Československa, Juhoslávie vnímam ich snahu, v globálnom chaose prerušiť kontinuitu a získať právnu ochranu svojho postavenia ( najmä majetkového a mocenského). I. Švihlíková to správne vystihla: "s gaunermi sa nevyjednáva, gauneri sa trestajú!" Globálna finančná oligarchia nemá, ak jej nevýjde zchaosenie sveta, iné riešenie ako doviesť civilizáciu do katastrófy: politicko-vojenskej ( globálnej vojny) alebo ekonomicko-ekologickej ( hyperinflácia, rozpad systému, vyčerpanie planetárnych zdrojov/ voda, energie, úrodná pôda, ekosystémy). Nemyslím si ani, že sú predpoklady pre vznik reálneho subjektu zmien. Očakávam dobu temna: tak ako cirkev ovládla mediálnu komunikáciu v stredoveku ( nič neexistovalo, ak to cirkev neartikulovala/ bolo len to, čo cirkev interpretovala - všimnite si podobnosť s vytvorenou virtuálnou realitou) a elita rozvorila sociálne nožnice tak, že existovala nepredstaviteľná chudoba a nepredstaviteľné bohatstvo (porovnajte s aktuálnym stavom civilizácie). Neviem si predstaviť, že by "strednú triedu" skorumpovanú, z neokoloniálneho zdierania planéty a zastrašenú hrozbami úpadku do beznádejnej chudoby, aktivizovali snahy o spravodlivú spoločnosť, bez konzumentských rozkoší, ale bohatú civilizačnými/ kultúrnymi možnosťami. Mňa - a opakujem to - zaujíma "a day after"/ čo potom. Nepochybujem, že druh vyčerpaný globálnym fašizmom, na spálenisku dejín bude nútený nájsť nové riešenie civilizácie. Nemám žiaden záujem o spoluautorstvo kataklizmy, ktorá je nevyhnutným dôsledkom systému, ktorý globálnu oligarchiu vytvoril a ktorý ona v pude sebazáchovy dovedie k zániku...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. november 2012, 04:46
problém už je? Čo keď sme už dobre hlboko "v dobe temna"? Kto kedy vedel odhadnúť súradnice začiatku alebo konca? Pozor, očakávania vzdiaľujú od skutočnosti. Azda dve svetové vojny začala typická provokácia - atentát? A ani stredovek neskončili nože, motyky, krompáče, čo dom dal, ale až osvietenstvo. A čo je osvietenstvo? Revolúcia mysle.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. november 2012, 04:55
napríklad, v pondelok sa aj v televíznej Trnave pohol hlas, keď jeden kazateľ pred odvážnym oltárom povedal, čo mám už pár rokov uschované vo svojej bakalárke, a kvôli čomu do Slova niekedy opäť niečo pošlem. Hovorí sa, že je všetkému amen, ešte aj kresťanstvo je dožité a prekonané. A pritom, v súlade so slovami Karola Wojtylu už ako pápeža, sa ešte ani nezačalo plniť... Proste, každá doba má svoj potenciál a svoje príležitosti. Asi tak. Kto môže pochopiť, zase pochopí aj bez toho, aby som niečo dodávala. Áno, zvolila som súčasníka, ktorý hovoril bez papiera, pretože aj spontánnosť, pokiaľ je oprávnená, má čo povedať aj dať. Aj tú nám treba prijať. Ja nechcem a priori podceňovať ľudí. Najmä nie, keď sa na osi času pohli a snáď... Je veľmi nebezpečné artikulovať spôsobom, ktorý vychádza len z negatívnych alebo len z nadšených dojmov. Vyváženosť. O tú sa stále postará iba človek. A keď to nevyjde, ani tak ani tak, no tak, ak svet má ísť ďalej, tak pôjde. Treba to zniesť. Prečo by sme sa, koniec-koncov, chceli mať lepšie ako generácie pred nami. Zaslúžime si to? Rozumiete, ak vnímate svet optikov trestov, fakticky slúžite odmenám...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. november 2012, 05:03
skutočne nehovorím o vyvolenom náboženstve. Ale o kontexte - etika. Primát človeka. Karol Wojtyla bol aj mysliteľ, nielen kritizovateľný pápež.

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984