Kríza, štrajky a učitelia

Nemyslím si, že  učitelia si vyštrajkujú viac, ako im štát môže v tejto dobe dať... Ak sa im však predsa len podarí niečo vytrucovať, budú to naši ministri musieť iným zobrať.
Počet zobrazení: 2837
vlajka skolstvo1.jpg

V tridsiatych rokoch minulého storočia, keď kríza vtiahla do našich miest a dedín, nikto ani len netušil, ako dlho potrvá a aké dopady bude mať na život našich predkov. Pred jej pohromou nás neuchránili ani takí politici, ako bol T. G. Masaryk, ani podnikateľská pýcha tých čias – Baťa. Ešte i dnes sa idú mnohým ľuďom prsia roztrhnúť od pýchy pri spomienke na týchto slávnych mužov. O to menej sa však hovorí o 24. októbri 1929, keď ich sláva vrcholila, no práve vtedy vypukla aj veľká hospodárska kríza. Zdá sa mi, že sme nedávali pozor na hodinách vlastivedy a dejepisu, keď nám učitelia rozprávali o tom, čo to kríza je a prečo sa pravidelne opakuje. Inak by sme s takou ľahkosťou nemenili sociálne istoty za sľuby, ktoré nám dávali po novembri 1989 muži vo vyťahaných svetroch. Naleteli sme aj Václavovi Havlovi, keď sa verejne zaprisahal, že okamžite odstúpi, ak počas jeho prezidentovania bude nezamestnanosť. Ako Mojžišovi uverili Židia, aj my sme uverili tomu, že ponovembrová elita nás prevedie cez rieku Jordán do krajiny Kanaán, ktorá oplývala bohatstvom.

Nielen učitelia, ale aj starí ľudia nám rozprávali o tom, čo je to nezamestnanosť, hlad a exekúcia. Mali sme lepšie načúvať, boli by sme na ňu lepšie pripravení. Kríza je totiž jeden veľký a odporný Netvor. Mrzačí a kaličí ľudí, každý deň potrebuje svoje obete a svoju potravu. Aj v týchto časoch ho niečo prebudilo a očucháva si nás už zo všetkých strán a vyberá si svoju korisť. Ekonómovia nám predpovedajú, že v budúcom roku budeme mať pol milióna nezamestnaných. Iba ten, kto je bez práce, by vedel najlepšie popísať, čo znamená  pre neho a celú jeho rodinu stav tejto núdze. Ešte nám síce neskučia črevá od hladu, ale už teraz sme iba krôčik od toho, aby si niektorí ľudia nemuseli natierať chleba iba horčicou ako za starých krízových čias. Keď počúvam, ako nám denne pribúdajú na úradoch práce stovky a tisíce ľudí, nemám z toho dobrý pocit. Pripomína mi to spomienky starých ľudí, ktorí sa dennodenne modlili, aby si našli prácu. Vláčili po uliciach miest a dedín škaredé figuríny vypchané slamou, na ktorých viseli tabuľky s nápisom Kríza. Potom ich verejne topili alebo spaľovali. Veľmi dlho trvalo, než sa všetko, ako tak utriaslo, no vzápätí na to prišla vojna. Ďalšie Monštrum, ktoré si vyžadovalo obete a potravu.

Nie sme múdrejší ani šikovnejší, ako boli naši predkovia, snáď len viac slintáme po bohatstve a majetku. Kríza akoby plodila  ďalšie krádeže a podvody. Začína však plodiť aj štrajky... čoraz častejšie sa štrajky stávajú témou dňa. Momentálne je to štrajk učiteľov, ktorý nechcú pristúpiť iba na 5-percentné zvýšenie platov. Neviem, ako sa štrajk skončí, no nemyslím si, že si vybrali správnu dobu pre svoje požiadavky a nemyslím si ani, že je verejnosť nejako nadšená ich štrajkom. Učitelia nás naučili písať i čítať, sme im za to vďační, ale myslím si, že keď sa 20 rokov nič nerobilo s ich stavom, čas krízy im nebude priať. Každý uvažuje krízovo – ak dajú učiteľom, mali by dať aj mne. Ak dajú učiteľom, musia zobrať iným. Na druhej strane nás však všetkých poburuje, keď sa dozvedáme, že niekde učiteľa zmlátili, že napr. v Plaveckom Štvrtku sa učiteľ bojí chodiť do práce, že dokonca už aj starosta sa bojí ísť do školy kvôli agresivite žiakov... V takýchto prípadoch musí štát postupovať razantne, aby boli zdravie a dôstojnosť učiteľa zachované. Ak dokážeme konečne už razantne konať vďaka „farmárskemu zákonu“ proti zlodejom kukurice a kapusty, ešte prísnejší by mal byť zákon na ochranu učiteľa.

Nemyslím si, že  učitelia si vyštrajkujú viac, ako im štát môže v tejto dobe dať. Štrajky a sociálne nepokoje prospejú iba tým, ktorých sme nevolili, alebo tým, ktorí nie sú schopní zložiť funkčnú koalíciu. Ak sa im však predsa len podarí niečo vytrucovať, budú to naši ministri musieť iným zobrať. Je to ako s odpoveďou Arnošta Lustiga na otázku, ako je možné, že on v koncentračnom tábore prežil, keď iných splynovali. Prežil som, lebo miesto mňa z nejakých dôvodov zobrali iného...

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
25. november 2012, 08:24
..presne tak, učitelia v kríze nemajú nárok na 10% - napríklad tá učitelka s 18-ročnou praxou poberajúca 500 eur mesačne čo vravela v televízii - no čo by tá chcela, keď sa jej 25 eur mesačne máli ? - veď keby dostala pridané 50 eur, mohla by ju vlna osobného šťastia zabiť... ...to na druhej strane - náš súdruh premiér si zaslúži bývať v bytíku za milión eur, zaslúži si aj svoje hodinky za 30 tisíc eur, a v neposlednom rade si samozrejme zaslúži aj svoj vozový park, pri pohľade na ktorý zaplesá srdce každého úprimného ľavičiara... skrátka - sú takí, čo si zaslúžia - a sú takí, ku ktorým sa staviame striedmejšie...
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
25. november 2012, 13:01
Pán Slezák si práve takýto príspevok mohol odpustiť. K pochopeniu situácie medzi učiteľstvom a v školstve má veľmi ďaleko, asi toľko ako premiér, minister financií i minister školstva dovedna.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. november 2012, 17:17
a zrazu chcu vsetko nahradit a hned.Moj spravodlivy vzorec : Ak mali v 89. 100 ? a dnes im patri 1000? podelime 900 / 23 = 40. Kazdy rok mali narok na 40 ?.Fico im mal dat 4x40 za 1. vladu.Ak nedal nech doplati.Za tento a kazdy dalsi rok vladnutia nech si ziadaju opat poctivych 40?.Ak nieco chyba nech sa paci Carnogursky ,Meciar Moravcik,2xDzurinda a nejakych 60 ? Ivetka.Chybaju im aj peniaze,ale daleko viac im 23 rokov chybala odvaha pytat si co im patri.Z odborov ich nemalo zutekalo .Chceli setrit.Teraz az cynicky ziadaju o pomoc odborarov.Hlavne ti co z nich zutekali, alebo nikdy neboli ich clenmi.Na svoje postavenie v spolocnosti, rovnako ako na ohodnotenie svojej nelahkej, ale hlavne zodpovednej prace rezignovali.Akceptovali to ze o tom kto bude tiaditelom ruzhoduju starostovia ,ktori ledva vedia citat.Tam to svojim 23 rocnym mlcanim dopracocvali.Teraz idu zabit kravu ,ktora doji.AK JU ZJEDIA UZ NIKDY CHUT MLIEKA NEOCHUTNAJU.Ak dnesni ucitelia vinia dnes vladu oni tiez nie su zodpovednost .Za zobracke dochodky svojich kolegov ,ktori su v penzii.Veelmi dlho mlcali.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. november 2012, 17:22
zavinil ???
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. november 2012, 18:01
Pán Alkov, ako učiteľa ma urážajú Vaše slová, ktoré ste tu napísali. Dodnes som v odboroch, hoci som už dôchodca. O situácii v školstve som napísal tu, v Novom slove, niekedy začiatkom 90-tych rokov článok ČAS KENTAUROV, škoda, že ho asi nemajú k dispozícii na znovupublikovanie a nemám ho v archíve ani ja. Zúčastnil som sa s tisíckami kolegov protestného pochodu v Bratislave, keď sme išli na hrad k prezidentovi Kováčovi. Takže o tom mlčaní nemáte úplnú pravdu! Nemlčali sme úplne, ale nikto nás nepočúval a názory Vášho typu toto ignorantstvo všedtkých doterajších mocných len podčiarkujú.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. november 2012, 18:24
osatali zavrete skoly za 23 rokov? Ako ste reagovali ked vas nazval minister beztvarou luzou?Oapravedlnujem sa ak som nepresny Co ste urobili ked vas podriadili samospravam? Kolko bolo ostrych strajkov? Vas by nemala urazat pravda ,ale almuzna za ktoru ste ako VS vzdelany clovek za svoju pracu poberali a dochodok ,ktori sa len malo lisi od minimalneho.Takeho ,ktory sa chystaju dat kazdemu bez ohladu na to ci niekedy pracoval. Kto ak nie uciotela mal ucit narod bojovat za svoje prava?Zapalovat moze len ten kto hori.Ucitelia zial nehoreli.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. november 2012, 04:23
Píšete, že rozumiem učiteľstvu a situácii v školstve ako -Hus pivu. Nie tak doslova, no vyznieva to tak, z vašej reakcie na môj príspevok. Rovnako hodnotíte aj premiera a jeho dvoch ministrov.Škoda, že ste si nespomenuli na "dobrých ujov" z SDKU a KDH, ktorí by dnes za učiteľov dali aj ruku do ohňa. Samozrejme, že nie svoju. Aj poslednú košeľu by pre učiteľov vyzliekli, ale nie zo seba. Niečo však o školstve predsa len viem.Vychovali sme s manželkou tri deti a všetky majú vysokoškolské vzdelanie. Získali ho, keď sa už za všetko platilo, nie ako tí, čo k nemu prišli za komunistov a zadarmo. Nebolo týždňa, aby sme za niečo neplatili, nebolo dňa, aby sme si kvôli vzdelaniu svojich detí, nemuseli niečo odriekať. Myslím si, že to bola pre nás dobrá škola.......... Pán učiteľ! Ja si prácu všetkých učiteľov veľmi vážim a ctím. Nemyslím si však, že tento štrajk je vhodne načasovaný. Sociálne nepokoje nas zo súčasneho marazmu nedostanú. Napokon, už veľa analytikov a sociológov,sa verejne tiež takto vyjadrilo, naposledy pani Porubänová. To všetci sme hlupáci? Máme statisíce nezamestnaných, ďalšie statisíce s mizernou minimalnou mzdou... aká bude cesta za vzdelaním z týchto rodín? Kde to všetko skončí, keď po učiteľoch začnú zasa štrajkovať lekári, zdravotné sestri,justícia, dopraváci, záchranári...?
Obrázok používateľa d.culka@seznam.cz
Dušan Culka
26. november 2012, 15:10
Pán Alkov, Vaše počty sú prapodivné. Ak by ste každý rok chceli pridať 10%, museli by ste rátať aj s pridanými 10% pri predchádzajúcom pridaní. Tak, ako Vy, rátajú len demagógovia. A o tom, že učitelia 20 rokov mlčali? K tomu Vám napíšem len toľko, že prečo ste sa Vy nevykládli do záchodu už na 10 rokov dopredu? Veď ste vedeli, že to budete musieť robiť! To, čo ste napísali vo Vašom vstupe pod názvom Dvacať rokov mlčali (aj keď sa píše dvadsať) je len znôška úbohých demagogických invektív. Svedčí to o niečom o čom sa nechcem ďalej rozpisovať, len by som Vám doprial najskôr skúsiť učiť aspoň 5 rokov poctivo nejakú poctivú disciplínu a potom niečo rozumné napísať a poctivo zhodnotiť svoj vstup.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
26. november 2012, 16:13
ved to s nami vsetko ide dolu vodou po dve desatrocia. az teraz sa zobudili? kedysi boli ucitelia nieco ako nositelia pokroku, profesna elita. dnes ich uz nezaujima nic okrem platov. su nespravodlive - ale taky je nas gorilacky kapitalizmus ku kazdemu s vynimkou tych 1 az 5%. ucitelia by to mali vediet ako prvy - a nielen vediet, ale aj vysvetlovat ziakom a studentom...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. november 2012, 16:20
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. november 2012, 16:39
hovori z vas emocia, to tak byva. potom sa emocie "usadia", clovek zacne uvazovat - a velmi casto na nieco pride. teda nie kazdy. treba k tomu nielen rozum ale aj uprimnost a schopnost sebakritiky...
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
26. november 2012, 18:57
Načo tí sprostí učitelia štrajkujú? Idioti! Ešte nám pokazia tak idealistickú vládu sociálnej demokracie na Slovensku!!!

Prosím, páni diskutéri, spamätajte sa.
Pripomínate mi sudcov z ľudu z procesov päťdesiatych rokov, keď súdili Clementisa: vraj načo provokoval ľud svojou buržujskou fajkou a načo nosil také kapitalistické klobúky? Dolu s ním.
A teraz učitelia - vraj načo štrajkujú? Iba nám tu kazia ideálnu smerácku pospolitosť... prosím, páni, buďte aspoň natoľko rozumní, že pošlite kvety triednej učiteľke svojich detí ... nech ju aspoň chvíľu niečo teší, ak to už niekoľko rokov nie je výplata, čo ju môže potešiť...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. november 2012, 19:04
Ale no, ale no, pán Slezák. Mal som Vás za triezveho človeka, čo to tu vyšilujete? O stav štátneho rozpočtu sa má báť minister financií Kažimír a nie Vy.

Predstavte si, že len zdanenie dividend troch veľkých bankových domov na Slovensku by stačilo na to, aby učiteľom zdvihli platy i o 25 percent. Ale to by ste sa museli báť, že vám ubudne z bankomatov na hlavnej ulici, prípadne že budete dostávať do schránky menej reklamných prospektov na nové termínované účty od tých bánk, ktoré by to "zaťažilo"...

Kam sa podel Váš zdravý rozum?

O epidémiu štrajkov sa nemusíte báť - pracujem v súkromnom podniku, nikto zo zamestnancov súkromných podnikov Vám v najbližších troch rokoch nepôjde do štrajku - na to si až príliš ceníme svoje pracovné miesta, i keď robotníci tiež majkajú za minimlne mzdy, takže nemajte strach...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. november 2012, 19:11
...a čo vás žerie, že by po štrajku mohli dostať mesačne o 140 Eur viac?
No aspoň si budú môcť zaplatiť internetové pripojenie a prikúpiť notebook, aby sa vyrovnali svojim zverencom. Alebo si myslíte, že učiteľ má povinne sedieť v škole do noci, aby si porobil všetko potrebné na počítači do ďalšieho dňa a potom "žil od sediatej večer do šiestej ráno" plnohodnotným životom demokratického človeka?
Veď už majte všetci trocha súdnosti...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. november 2012, 19:14
zato CH.A. horí jasným inkvizítorským plameňom - kazia mu tí učitelia nejako ten ľavicový pokrok, pričom doteraz nemal pekné slovo na Ficovu vládu, pekne, pekne sa nám to tu načrtáva...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. november 2012, 02:41
len potvrdzuje ,ze som trafil klinec po hlavicke.Schvalne napis aka je organizovanost ucitelov v odboroch? Preco ked ta boli zub utekas k lekarovi a nepockas kym Ta budu boliet vsetky a pri jednom vetre si ich nechas vytrhat vsetky?Ale o tom to nie je.Cez penu na ustach o krvou podliate oci si si nevsimol ,ze som s Vami.Poznam velmi dobre pomery v ucitelskom prostredi.Mnohi sa tvaria ja nic ja muzikant.Ti obetavi su casto tercom vysmechov.Lebo maju kopy roboty a este si platia clenske.Ti "mudri" Tebe podobni sa dokonca domahaju aby im uslu mzdu pocas strajku zaplatili odborari .Voci tym mam vyhrady.Zamestnavatelia zneuzivaju prave tuto skupinu a poskytnu im presne to co poctivy odborari vybojuju.Podielat sa na vyhre sa im paci .Casto s ohrnanim nosa .Odborari vybojovali maaalo,Go robia ti odborari??? atd.O svoje prava sa treba starat dnes a denne.A kazdy ,kto ioch chce uzivat.O tom pisem.Namiesto zlce a vyuky pravopisu pis vecne .
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. november 2012, 03:47
Povedome.Co to kvaka nick PZV .NU POGOD IIII !!! Pride velky a skuseny nickobijca Peter Zajac-Vanka Ten Ti to spicita ,ze sa nevies podpisat.Teraz k veci.Ja nekritizujem ani lavicu ani pravicu.Ani ucitelov ani upradovacky .Ba ani PZV.Ja kritizuje ciny pravice i lavice,rovnako ucitelov ,upratovacky aj PZV.Pozri sa v historii a presvedcis sa .To co pisem nie je podpora vlady ,ale kritika skolskeho prostredia ,ktore desatrocia nedokazalo hajit svoje,ale aj spolocenśke zaujmy.Lebo vzdelanost je narodnym pokladom.Okrem toho ,ze si nevydobili co patri im sposobili ,ze ich produk je tretotriednej kvality.Skus si tipnut ako to dopadne ? Vlada neustupi.Nema kam.Nie preto ze nema peniaze pre ucitelov.Oni nemaju pre sudnych uradnikov ,pre uradnikov na uradoch prace ,pre lekarov ,pre sestricky ....To je proste lavina 23 rov neriesenych problemov.Kde je vybava skol,nemocnic ,skolskych jedalni...Tu sa zilo a este zije z toho co sa vytvorilo do roku 1989.Co sa stane .Pride racionalizacia .Znizenie poctu ucitelov(nie katechetov tych chrani Vatikanska zmluva)Redukcia poctu skol.Znizenie dostupnosti k vzdelaniu.Znizenie kvality skolstva ...a pokracujeme pri peknych reciach o dolezitosti vzdelania hezky z kopecka .A ucitelia si mozu opat vraviet :Hlavne ze sa vezieme.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. november 2012, 05:21
treba vediet aj citat, nielen pisat. moje vyhrady su k tomu, ze sa zobudili az teraz a volaju po platoch, nie po niecom co by sa mohlo volat trebars aj Naprava praxe gorilackeho kapitalizmu...

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984