FF (Fantastický František)

Počet zobrazení: 3862

papez_frantisek_karikatura.jpgFrantišek sa za rok od svojho prerodu z pomerne neznámeho Jorge Bergoglia stal fenoménom. Zaplnil titulné stránky novín, pomaly niet dňa, aby médiá neinformovali o tom či onom mimoriadnom skutku. Naposledy tuším bravúrne vyriešil problém s nefungujúcim mikrofónom. Neviem to istotne, lebo to bolo pred pár dňami a od tých čias pravdepodobne vyriešil viacero iných rébusov.

Superstar František už zrejme prevýšila úroveň mediálnej hviezdy nedávnych rokov Jána Pavla II.

Mohol by však existovať aj zlý pápež? Nemal by. Veď každý je svätý, je otec a je vicarius Christi, rozumej zástupca Krista na Zemi.

Vieme však, že ľudia pokazia, čo sa dá – vnucuje sa pochybnosť. Našťastie v prípade pápeža to nie je možné, lebo jeho zvolenie nie je ľudská záležitosť...

Predsa však – nedá pokoj pochybnosť, keď takmer každý deň počujeme alebo čítame o tom, ako František napráva, do správnych koľají usmerňuje život vo Vatikáne. Ako sa do zlých koľají dostal? Kto ho tam posunul? Kto spôsobil, že – ak ostaneme iba v nedávnej minulosti, takmer súčasnosti – Vatikán sa po lateránskych dohodách otvorene priklonil k fašizmu, že po vojne sa postaral o značnú skupinu vojnových zločincov a prepravil ju do bezpečia, že v Írsku mal vo svojej dŕžave robotníčky v postavení otrokýň ešte roku 1996 (a to aj sexuálnych – magdalénske práčovne), že kryl a ochraňoval možno viac ako desaťtisíc kňazov (len v USA ich podľa týždenníka Spiegel malo byť asi 5 000), ktorí sexuálne zneužili niekoľko desiatok tisíc detí (a to len v najvyspelejšom svete, kde sa o tom hovorí; v tom inom svete je spodná časť ľadovca hlboko v mori); kto spôsobil, že vatikánske inštitúcie spolupracovali s mafiou atď., atď?

V ostatných desiatkach rokov vtlačil Vatikánu a celej katolíckej cirkvi najvýraznejšiu pečať spomínaný Ján Pavol II. Donedávna taktiež fantastický pápež. Veď preto je už blahoslavený. Onedlho bude svätý.

Nuž a svätý, ako všetci dobre vieme, má nadprirodzenú moc už počas života. Slawomir Oder, postulátor beatifikačného procesu Jána Pavla II., svojho času ľudstvu oznámil, že po smrti tohto poľského pápeža dostal Vatikán množstvo svedectiev z celého sveta o zázrakoch s ním spojených. Veriaci v nich tvrdili, že po modlitbách k pápežovi dostali všetko, o čo prosili. Katolícka cirkev zázraky uznala. Potvrdila, že Ján Pavol II. urobil na Zemi veľa dobra jednotlivcom. Keď je to už raz tak, potom je vylúčené, že pápež by nechcel čistú, láskavú, neskorumpovanú, s mafiou, s nevestíncami a obchodníkmi so zbraňami nespojenú katolícku cirkev; je vylúčené, že by si želal kňazov, ktorí by zneužívali mladistvých, ktorými by lomcovala homosexualita a pedofilstvo. Je vylúčené, že Ján Pavol II., keď už tie zázraky robil, by sa v prvom rade nepostaral o zázrak vnútri cirkvi. S udržaním jej čistoty by zrejme veľa práce nemal mať. Veď množstvo jeho predchodcov bolo svätých, stačí nazrieť do zoznamu svätcov, aby sme sa presvedčili, koľko biskupov a biskupov biskupov disponovalo tou zvláštnou mocou zázračníkov...

Benedikt XVI. ešte nie je ani blahoslavený, ale aj on potvrdil, že katolícky pápež nemôže byť zlý. Aj o ňom väčšina tlače písala vždy len v superlatívoch. Bože, čím to obohatil katolícku cirkev a ľudstvo? Aha, tým, že dobrovoľne sa vzdal zastupovania Krista.

František urobil kopec pekných gest, tesne pred uplynutím roka vo funkcii už aj prvý praktický krok. Ustanovil nové oddelenie pre dohľad nad všetkými ekonomickými záležitosťami aparátu kúrie a tiež funkciu generálneho audítora. Opatrenia majú skoncovať s údajnou korupciou, vynášaním a predávaním informácií, vnútornými bojmi v centrálnej správe katolíckej cirkvi, s praním špinavých peňazí a ďalšími neduhmi v kúrii. Človeku len vŕta hlavou, kto – keď všetci námestníci Ježiša boli, sú a zrejme aj budú najdokonalejšími výhonkami ľudstva – je tým zlým, kto tie špinavosti na svätý dvor neustále prináša...

Karikatúra: DonkeyHotey / cc

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Peter Dolina
#1
Peter Dolina
17. marec 2014, 06:00

Mne sa tato uvaha nepaci.  Katolicka cirkev sa tu akosi zovseobecnuje a infantilne postoje, tak typicke pre Slovensko sa beru akoby platili vsade.  Navyse ak niekym lomcuje homosexualita ja nevidim velky hodnotovy rozdiel medzi nim a niekym ako som ja alebo asi aj autor, ktorymi lomcuje heterosexualita, co to ma spolocne s pedofiliou mi nie je jasne.

Prave v Juznej Amerike katolicka cirkev robi vela dobreho a ano trpela sposobom, ktori sa neda porovnat ani len s 50 rokmi na Slovensku a zasluzi si uctu,  Ci bol terajsi papez toho castou neviem, ale viem ze jezuiti prijali za svoju teologiu oslobodenia.

Vatikam sa priklonil k fasizmu?  Tak potom preco nepodporoval Jozefa Tisa ale ho (tusim) dokonca suspendoval?  A Pius XII zachranil iste viac Zidov nez cele USA a sam pocital s tym, ze bude uvazneny fasistami alebo dokonca aj popraveny, inac by predsa nedal isntrukcie, ze po jeho uvazneni sa ma hned zvolat koklave a volit novy papez.

Opakujem este raz, je vela infantilizmu na Slovensku vo vztahu k papezstvu, ale donekonecna sa z toho vysmievat mi pripada lacne.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984