Fašizmus je vojna

Počet zobrazení: 8031

V tridsiatych rokoch minulého storočia, teda v čase, keď ešte Winston Churchill obdivoval Mussoliniho a podporoval generála Franca, antifašisti v Európe upozorňovali na fašistickú rozpínavosť týmto sloganom. Jednoduché, ale tvrdé poznanie, že fašizmus znamená vojnu, pocítili na svojej koži o niekoľko rokov všetci, no s jeho dôsledkami sa vyrovnávame doteraz. S prekvapením zisťujem, že mnohí ľudia chápu fašizmus skreslene a zjednodušene, vnímajú ho len cez vrieskajúcich nacistických dôstojníkov z béčkových filmov a domnievajú sa, že toto civilizačné zlo sme už navždy porazili, ba dokonca, že u nás fašizmus nikdy nebol. Odpustím si siahodlhú historicko-politologickú prednášku o tom, že fašizmus má mnoho podôb, že inak vyzeral v Mussoliniho Taliansku, inak v Hitlerovom Nemecku, inak v Pinochetovom Čile, inak vo Francovom Španielsku, inak v Papadopulosovom Grécku, inak v Salazarovom Portugalsku, inak v Horthyho Maďarsku a inak na Tisovom Slovensku (obhajcovia totalitárnych režimov zavádzajú verejnosť práve tým, keď poukazujú na to, čím sa režim v ich krajine odlišoval od toho nacistického). Nebudem vás unavovať ani vysvetľovaním, že už veľa sociálnych vedcov varovalo, že fašizmus môže prísť nebadane aj z tej strany, z ktorej by sme ho najmenej očakávali, že jeho dnešné podoby a metódy sa líšia od tých z minulého storočia a že ten súčasný je ešte nebezpečnejší, lebo je sofistikovanejší. Chcem poukázať na to, čo ma viedlo k tomu, aby som sa zúčastnil na včerajšej demonštrácii proti budovaniu nových základní NATO na Slovensku a čo ma vedie k tomu, prečo sa zúčastním aj na zajtrajšej blokáde neofašistického pochodu v Bratislave.

antinato6.jpg

Nemám rád Putinov režim. Hnusí sa mi jeho vypätý nacionalizmus, odpudzuje ma jeho konzervativizmus a ruský militarizmus mi je rovnako odporný ako ten americký (oba tieto národy sú si vo svojich veľmocenských komplexoch až príliš podobné). Ruská neoliberálna ekonomika je sociálne rovnako devastujúca ako tá západná (napokon, mnohí už zabudli, že Ivan Mikloš pri zavádzaní rovnej dane ako pozitívny príklad uvádzal aj Rusko). Protestoval som proti zatýkaniu Putinových oponentov, protestoval som proti zadržiavaniu posádky Greenpeace a protestoval som proti odtrhnutiu Krymu. Neprišiel som na Hviezdoslavovo námestie preto, aby som sa pobratal s tými, ktorým vadí zabíjanie „slovanských bratov“ a neprekážalo im zabíjanie „čečenských bratov“, ktorí fandia Rusku len preto, lebo je proti Amerike a ktorí nepodporujú ani tak mier ako samotného Putina. Prišiel som tam preto, lebo všetko, čo určuje moje myslenie, hodnotový rámec, životné zásady a politické princípy, sú ideály mieru, spravodlivosti a bratstva medzi národmi. A tieto ideály sú čoraz viac pošliapavané, znevažované a účelovo dezinterpretované. Ako som povedal, v Rusku nevládne príjemný režim. Ale nie je najhorší, Európu neohrozuje a Rusko môže byť náš priateľ. Západné krajiny udržiavajú dobré alebo dokonca spojenecké vzťahy s oveľa horšími režimami, dokonca s najhoršími diktatúrami, ale naša politika voči Rusku je nespravodlivá, šovinistická a najmä nebezpečná. Vyhrocuje konflikt tak, že nezodpovednosť politikov nás môže priviesť k novej svetovej vojne, ktorá nebola od roku 1945 nikdy tak blízko ako dnes. Preto by sme nemali stupňovať nepriateľské gestá (medzi ktoré patrí aj budovanie nových vojenských základní NATO v strednej a východnej Európe), ale hľadať mierové riešenia. A na to potrebujeme silný hlas verejnosti, ktorá politikom odkáže, čo ľudia v skutočnosti chcú a podporujú. Preto som bol na tejto demonštrácii včera a prídem aj 26. marca. Pretože hrozba globálneho konfliktu nového typu je alarmujúco živá, pretože z tejto blížiacej sa vojny nevzídu žiadni víťazi, iba porazení.

Na blokády pochodov neofašistov pri príležitosti výročia 14. marca 1939 chodievam zasa pravidelne, od začiatku. Pamätám si najmä na dramatický prvý ročník, v roku 1999. Vtedy bola atmosféra naozaj hustá, z Hodžovho námestia k nám na Poštovú ulicu doliehal rev nabudených neofašistov a ja som musel vyjednávať s veliteľom policajného zásahu, ktorý bol pripravený pustiť náckov povolenou trasou priamo na nás (nepotrebujete veľkú predstavivosť, aby ste sa dovtípili, ako by sa to asi skončilo, vtedy sme na poslednú chvíľu zabránili najhoršiemu). Nemôžem sa stotožňovať s ľuďmi, ktorí síce kričia, že NATO znamená vojnu proti Rusku, ale zároveň hlučne oslavujú vojnový štát, ktorý to Rusko reálne napadol. Nemôžem prijať tézu, že títo ľudia sú len „vlastenci“, lebo keď hovoria, že majú radi Slovensko, myslia tým, že majú radi biele Slovensko. A keď hovoria biele Slovensko, myslia tým biele katolícke Slovensko. A keď hovoria biele katolícke Slovensko, myslia tým biele katolícke konzervatívne Slovensko. A keď hovoria biele katolícke konzervatívne Slovensko, myslia tým biele katolícke konzervatívne etnicky čisté Slovensko. A keď hovoria biele katolícke konzervatívne etnicky čisté Slovensko, myslia tým biele katolícke konzervatívne etnicky čisté heterosexuálne Slovensko. Bez menšín, prisťahovalcov, liberálov, socialistov, ateistov, dokonca i bez emancipovaných žien. Slovom, títo ľudia nenávidia naše rozmanité Slovensko a väčšinu jeho občanov viac ako ktokoľvek iný. Je dôležité sa im postaviť a nahlas povedať, že opakovanie temnej minulosti v akejkoľvek podobe si väčšina z nás neželá, že je potrebné, aby sme boli všetci ostražití a udusili prejavy neofašizmu už v zárodku.

Na druhej strane musím rovnako zdôrazniť, že ma desí, keď vidím medzi svojimi liberálnymi priateľmi ľudí, ktorí liberalizmus len predstierajú. Ktorí sú rovnako netolerantní až nenávistní ku každému prejavu, ktorý nie je totožný s tým, ktorý zdieľajú oni. Ktorí premieňajú oponentov na verejných nepriateľov. Ktorí kritizujú pomery v Rusku, ale nevadí im vzrastajúci fašizmus na Ukrajine, ktorý sa nedá bagatelizovať jeho slabými výsledkami v parlamentných voľbách, lebo jeho skutočný politický vplyv je oveľa väčší a prejavuje sa najmä v silových zložkách štátu (napríklad šéfom kyjevskej polície je zástupca otvorene neofašistického zoskupenia). To všetko sú prejavy, ktoré ma mimoriadne znepokojujú. Slávny taliansky spisovateľ a semiológ Umberto Eco sa v jednej zo svojich esejí pokúsil definovať všeobecné znaky fašizmu. Okrem iného v nej upozornil na to, že fašistická mentalita nedokáže akceptovať slobodné kritické myslenie, ktoré neznásilňuje a nepresviedča, ale rozlišuje a zvažuje. Pre fašistov sa nesúhlas rovná zrade. Milé priateľky a priatelia, nepodľahnite tejto psychotickej polarite dneška, udržte si slobodnú myseľ, odmietajte hodnotovú dvojtvárnosť a pokrytectvo a upozorňujte na každého, kto nás svojou mentalitou ťahá do kalných vôd novej totality – nech už prichádza z akejkoľvek strany. Lebo fašizmus naozaj prináša vojnu. A to, na čo musíme myslieť predovšetkým, nie je Rusko, Západ, pravica alebo ľavica, ale MIER. Krásny víkend všetkým, oddýchnite si.

SÚVISIACE:
Nechceme základne NATO na Slovensku!

Foto: Emil Polák

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Juraj Janošovský
#1
Juraj Janošovský
14. marec 2015, 06:11

Edo, tvoj street managemnt  mi pripomenul výstrahy Egona Bondyho. Egon tvrdil,že horší ako nevzdelaný je polovzdelaný oponent. Preto ma prosím upozorni ak sa mýlim: Myslím si,že Putin neuskutočnil prevrat v Kanade a nebuduje základne v Mexiku....že Medvedev neposiela peniaze ( ....fuck EU...) a agentov na Aljašku. Rusko nie je USA!  A to napriek tomu, že imperiálne akcenty v politike ho priviedli do Afganistanu a prispeli k dysfunkcii systému. Napriek tomu,že oligarchovia (inštalovaní svetovými bankami počas Jeľcinovho bačovania) sú symbolom súčasných pomerov. Minimálne je potrebné vidieť, že Putin ich zauzďuje....

Priznám sa, že najmä "zápas" so slovenskými neofašistami mi pripadá ako gombíková vojna. Fašizmus dnes reálne ohrozuje civilizáciu ale nie cez primitívne hnutia ( nostalgický neofašizmus). Tie globální fašisti používajú iba ako cvičný ( alebo "falošný") cieľ. Vulgárne neofašistické hnutie paralyzuje hravo slušná spoločnosť a polícia, keď nebude režim produkovať obrovskú armádu nezamestnanej mládeže. Získavať si ostrohy "v politickom boji" za práva homosexuálov proti "neofašistom" je propagandisticky oslavované, ale takýmto smiešno-smutným iniciatívam Česi hovoria  " tlačíš mimo mísy ( WC)".

Edo ty predsa vieš, že je inštalovaný globálny fašizmus, s bábkovými vládami, s neomaltuziánskou genocídou. Vieš, že vytvorili nielen oplotené getá typu v Gaze ( spomeň si na Pininochetov štadión, ako od vtedy spriemyselnili vyvražďovanie oponentov). Oplotili EÚ, USA, Izrael, topia imigrantov v Stredozemnom aj Karibskom mori. Mučia a popravujú bez súdov a masovo vraždia...

Ty si vzdelaný a informovaný, vieš ako mord komandá svetovej finačnej oligarchie pľundrujú Grécko a už sa vypravili aj na Ukrajinu. Liberálna genocída je poučená, "nesprchuje" na jednom mieste. Redukcia vzdelávacích zdravotných a sociálnych systémov denne splyňuje desaťtisíce. 

Edo bojuj proti fašizmu - tam kde je, a nie tam, kde to "honorujú"...  

Obrázok používateľa anton b.
#2
anton braxatoris
14. marec 2015, 10:44

Pan Chmelar, to ste tomu dal. Problem sa vola vojenske zakladne NATO na Slovensku, renesancia fasizmu v niekorych castiach Europy (Ukrajina a Pobaltske republiky), obcianska vojna na Ukrajine vyvolana medzinarodnym sionizmom a miestnymi pohrobkami banderovcov. V tomto velmi vaznom kontexte valit gulicku so svojimi oblubenymi kontroverznymi temami je znacne nemiestne a neslusne voci tym, ktori tam prisli kvoli  inym, ovela vaznejsim problemom.

Obrázok používateľa P.Guman
#3
Pavel Guman
14. marec 2015, 21:25

Na zadanie úlohy učiteľom v jednej zo škôl v Donecku urobiť referát o oslobodení Donbassu od fašistických okupantov, žiaci zborove nedohadujúc sa opýtali učiteľa: "od nemeckých alebo od ukrajinských?"

Obrázok používateľa Peter Dolina
#4
Peter Dolina
15. marec 2015, 05:51

Pani, ja sa ani necitim kvalifikovanym prispiet fakticky do debaty, len som si isty ze docent Chmelar urcite nebojuje len tam, kde to honoruju, v tom som si uplne isty aj ked s nim casto nesuhlasim.  Ale velmi mi imponuje prave jeho sloboda postavit sa na stranu, ktorej veri.

Obrázok používateľa Juraj Janošovský
#5
Juraj Janošovský
15. marec 2015, 17:59

nechcel by som aby moja poznámka k "honorovaniu"  interpretovaná tak expresívne ako ste to uviedol. Určite nebola takto mnou myslená ( nepolemizujem z možnosťou vašej interpretácie, ale odmietam jej autorstvo).

. Nielen ECh patrí k ľuďom, ktorý pre svoj nesporný intelekt a rešpektovateľné osobné postoje radi vyhľadávajú priame slnko mediálnej ( a verejnej) pozornosti. Skladajú si svoj "profil", alebo ako je to v  politológii používané "image". A nemyslím to ako negatívnu vlastnosť, má to význam aj pre propagáciu (ohlas) názorov, ktoré propagujú. Potiaľ pochopenie. Moja narážka smerovala k tomu, kde "módne" trendy vytvárajú nerovnováhu. Napríklad "boj" za slobodu homosexuálov je silne bonifikovaný médiami. Napriek tomu, že som nestretol žiadneho "trpiaceho" homosexuála na Slovensku ( iba som sa dopočul, že niekomu nevydali na pošte zásielku pre "priateľa", čo sa apropó stalo aj mne lebo syn má iné krstné meno...). Naopak dramaticky menej mediálnej pozornosti púta šikanovanie cudzincov, alebo hon na "burky"  v EU. Poznámkou - možno nie celkom šťastne - som chcel upozorniť na asymetriu, ktorú vytvárajú "aktivisti" svojou závislosť na  mediálnej akceptácií svcojich postojov..... A priznám sa za takú asymetriu považujem aj tolerovanie "kravaťáckeho" fašizmu bánk, korporácií liberálnych expertov a privatizačných poradcov v relácií k "odvahe "naháňať" po uliciach niekoľkých extrémistov nostalgického fašizmu.... 

Obrázok používateľa Peter Dolina
#6
Peter Dolina
15. marec 2015, 19:48

Pan Janosovsky,

Prepacte teda, zle som Vas pochopil.  Samozrejme, to co pisete dava zmysel a ono je to vseobecne tak, ze cim je tema viac "zabavna" tym viac pozornosti dostane, tym je menej zavazna.  Uplna klasika su ti homosexuali, tu mate pravdu, diskriminacia proti nim je odporna a prinasa utrpenie, ale aby to bola ustredna tema, je nezmysel, to uz by ma na Slovensku viac zaujimali "hladove doliny".

A uplne s Vami suhlasim vo veci bank, zaiste to je v USA to iste, par blbov sa navlecie do uniforiem SS a uz sa proti nim bojuje a rozprava o nich, keby ste sa ich spytali, ako sa vola ten pozdrav so zdvihnutou rukou, ktorym sa zdravia, alebo co to bolo SS, tak vam neodpovedia, pretoze nemaju o tom zdania, chcu na seba upozornit tak su "SS".

Inymi slovami po vyjasneni s Vami suhlasim na 100%.

Obrázok používateľa Milan Antal
#7
Milan Antal
17. marec 2015, 17:21


Juraj, súhlasím s tým, že zápas so slovenskými neofašistami je často skôr zápasom s nostalgickým neofašizmom. Niektorí mladí ľudia ani poriadne nevedia, o čo ide, v podstate sa potrebujú prilepiť, identifikovať s nejakou ideou, ideológiou. Často to má spoločného menovateľa, ako u fanatických zelených, či fanatických ochrancoch zvierat. Často sa im demokratický model správy spoločnosti javí ako menej efektívny, ako autoritatívny - hoci často ide len o neujasnenosť pojmov, ako som to spomenul v inom príspevku. Ľudia si aj vďaka propagande zamieňajú, stotožňujú kapitalizmus a demokraciu a za problémy potom vinia demokraciu a nie kapitalizmus, pretože nevnímajú, že tieto pojmy nie sú totožné.

Áno, oveľa nebezpečnejšia je globálna hrozba fašizmu. Ja osobne by som nehovoril dnes o globálnom fašizme, aj keď sa dajú nájsť niektoré jeho črty (otvorené ignorovanie medzinárodného práva). Skôr by som hovoril o globálnej diktatúre západného kapitálu, ale nehovoril by som o fašistickej diktatúre. Tá by predsa len mala asi oveľa desivejšie črty a zrejme by viedla k zániku ľudskej civilizácie.

Problém definovania vidím aj v absencii globálnych zákonodarných, správnych, hospodárskych inštitúcií, zákonov, globálnej meny, bezpečnostných štruktúr. Keby tie existovali a totalitne ich ovládala fašistická moc, dalo by sa hovoriť o globálnom fašizme. Dnes však skôr ide o presadzovanie sa práva silnejšieho v prostredí bezvládia, absencie zákonov, inštitúcií. Asi niečo podobné, ako keď rôzne skupiny ovládali na Divokom Západe mestá, využívali absenciu prítomnosti ústrednej moci a jej zákonov na danom území.

Obrázok používateľa Milan Antal
#8
Milan Antal
17. marec 2015, 17:42

Hm, aký má zmysel porovnávať  Putinov režim a západný kapitalizmus? To potom ľubovoľne môžem do porovnávania zapojiť aj Saudskú Arábiu, Pakistan, Izrael, ap. Ľudová múdrosť zrejme postihla jeden podstatný rozdiel medzi Ruskom a Západom, najmä USA. Ani ja sa nevidím v kapitalistickom Rusku, ale podstatný rozdiel vnímam.

Rusko si neprisvojuje úlohu globálneho diktátora, hegemóna, ktorého názory, postoje, hodnoty sú výlučnými a jedine správnymi pre všetky krajiny sveta. Rusko si jedine ako veľmoc stráži svoj prihraničný priestor, snaží sa o vytvorenie voči sebe priateľského priestoru. Ak v tom vidí niekto niečo zlé, tak môžem mu menovať, že o to isté sa snažia všetky krajiny, aj Poľxko, Slovensko, Maďarsko, Česko, nehovoriac o západných krajinách.

Ja nevidím problém v tom, ak si nejaká krajina vyberie  (odpudivý),liberáno-demokratický kapitalizmus, (odpudivý) čínsky socializmus, severokórejský izolacionistický režim, alebo kmeňový a feudálny systém v Afganistane, Líbyi, či Iraku.

Problém vidím v tom, ak si niektorý režim - a osobitne starý kapitalistický režim prisvojuje historickú pozíciu, ktorá mu nepatrí. Toto je problém západného kapitalizmu, že svoje hodnoty vnucuje všetkým. V tom spočíva väčšina problémov tohto sveta, terorizmus, sociálna chudoba, migrácia, ekonomická stagnácia. V tom spočíva jeho zločinnosť. Nie v jeho existencii, kapitalizmus má právo na svoju existenciu. Ale nemá právo na vnucovanie svojich hodnôt všetkým. A v tomto je zásadný rozdiel medzi Ruskom  a Západom, USA.

Obrázok používateľa Milan Antal
#9
Milan Antal
17. marec 2015, 18:09

Fašizmus je vojna. Vyplýva to z jeho podstaty. Fašizmus je krajná, reakčná podoba kapitalizmu, po ktorej kapitál siaha v dobe ohrozenia samotnej existencie kapitalizmu. Na rozdiel od absolutistickej diktatúry ako prvotnej podoby kapitalizmu, ktorá plnila aj pokrokové funkcie, fašizmus je reakčnou podobu kapitalistickej diktatúry, objavuje sa v dobe krízy klasického kapitalizmu (1848-1928), postklasická podoba kapitalizmu po r. 1928 preto v sebe imanentne nesie hrozbu premeny demokratického kapitalizmu na kapitalizmus fašistický. Každé zmenšenie jeho hospodárskych zdrojov a tým možnosť sociálnych nepokojov hrozí vojnou o zdroje.

V tomto zmysle rozdiely medzi nemeckým nacizmom či talianskym fašizmom (rasizmus plní v podstate ekonomickú funkciu akumulácie zdrojv, preto nemá zmysel pokladať ho za podstatný rozližovací znak), či inými sú nepodstatné, ako ich predkladajú niektorí autori, všetky tieto systému možno označiť spoločným názvom fašizmus.

Čo sa týka neofašistických skupín, tak skutočne nemusí hroziť nebezpečenstvo od nich (oni by skôr plnili vykonávateľa ako iniciátora) , ale napodiv skôr od tzv. slušných, vzdelaných, kultivovaných ľudí, strednej a vyššej triedy, smotánky. Táto skupina je stotožnená ideou svojej úspešnosti, výnimočnosti, s určitou výškou spotreby, konzumu, rada bezmyšlienkovite ráno sadá do auta, ktoré je meradlom jeho hodnoty namiesto vnútornej osobnostnej hodnoty, hoci tým posiela žodlnierov bojovať o zdroje ropy, rada sa predvádza svojím vycibreným kultúrnym vkusom, módnosťou.

Že si vymýšľam? Pozrime sa na ekonomickú, ale hlavne filozofickú, kultúrnu vyspelosť nemeckých ľudí pred druhou svetovou vojnou. Historici radi lúštia záhadu, ako to, že kultivovaní nemeckí oficieri dokázali zároveň sa venovať kultúre, umeniu, a zároveň bez váhania posielať na smrť tisíce ľudí.

Obrázok používateľa Juraj Janošovský
#10
Juraj Janošovský
18. marec 2015, 07:19

Milan,tvoj intelekt a erudícia ma provukujú k tomu, aby som sústredi tvoju pozornosť na mechanizmus, ktorý zo stran revoltujúcich proti dekadencii socdem urobil ( naknap pred 100 rokmi!) radikálnu militantnú pravicu. Neviem či budeš súhlasiť ale Mussolini vyrástol na kritike socdemáckej podpory imperilistickej (I.) svetovej vojny a Hitler na dekadencii socdemáckej Weimarskej republiky. Myslím, že vzbura "zdravého rozumu" proti arogancii, hlúposti a dekadencii bez ideologického ukotvenia  spravila zo sociálneho odporu tovar, ktorý radi kúpili a použili najkonzervatívnejšie elity a využili k genocídnym (demografickým) účelom. Nie je toto riziko (aj v takých iniciatívach ako je Syriza, či Podemos znova aktuálne ?

Obrázok používateľa Juraj Janošovský
#11
Juraj Janošovský
18. marec 2015, 07:29

Nemyslím, že tieto iniciatívy, ktoré oficiálne média "pričleňujú" k radikálnej ľavici sú nosné či typické ale uviedol som ich preto, že nie sú imunne voči "kúpnej" sile kapitálu. Kapitál "kupuje" všetko čo je na predaj viď tlak na Smer. Kaliňákova klika ( Počiatek,, Kažimír) likviduje Ficových ľudí ( napr.P.Benkovičová) a  núti ho k povoľnosti oligarchom a ústupu od socialistických reforiem ( starostlivosť o nemajetných, odprivatizovanie monopolov, protivojnová politika). To už nehovorím o digitálnom fašizme sulíkovcov, či procházkových a matovičových "podnikateľov".

Obrázok používateľa Juraj Janošovský
#12
Juraj Janošovský
18. marec 2015, 08:02

 

Milan práveže vidím fungovanie globálnych inštitútov. To nie sú desperádi, iní od mesta k mestu na Divokom Západe. Dnes vykonávajú globálnu exekutívu vysokoorganizované subjekty ( často "siete"), zjednotené programom a vzájomne sa učiace. Globálny fašizmus je s historickým fašizmom podobný rovnako ako pokladňa s kľukou s počítačovým severom NASA.....

A či by nebol ešte dosť hrozný? Je hroznejší: počtom obetí, bratalitou, schopnosťou genocídy v netečnosti oficiálnej spoločnosti, mierou špicľovania a pod.

Som ochotný sa baviť o zrovnávacích parametroch ( možno sa mýlim...) Na druhej strane globálny fašizmus ešte stále neprešiel do vojnového štádia, keď znásobí svoje odporné pôsobenie ( ani emigrácia na Ohňovú zem nás nezachráni...). Z tohto pohľadu uznávam kúsok tvojej pravdy.

Obrázok používateľa Milan Antal
#13
Milan Antal
18. marec 2015, 21:49

Juraj, nie všetko som asi pochopil tak, ako to myslíš – tak radšej nebudem stavať na dohadoch.
Čo sa týka sociálnodemokratickej pozície, súhlasím.  V podstate som týmto smerom mieril aj pri príspevkoch k hodnoteniu činnosti Ivana Mikloša. Bolo mi vytknuté, že sa dívam na to príliš vedecky. Nuž, ja som s tým, že sa tak dívam na svet spokojný.  Tak ako som si zadefinoval pozíciu pravice, podobne som si zadefinoval aj sociálnu demokraciu ako ľavicovú stranu kapitalistického systému, teda systémovú stranu kapitalizmu. A teda od nej neočakávam, že bude realizovať nejaké socialistické reformy. Ako to očakávali niektorí, ktorí vstúpili a vystúpili zo sociálnej demokracie. Nekritizujem Smer, pretože viac od neho ani neočakávam.
Sociálna demokracia je subjektom postklasického kapitalizmu, vyspelého sociálne orientovaného kapitalizmu. Lenže k spotrebnému kapitalizmu potrebuje bohaté zdroje, mať z čoho rozdávať. Takže buď sa strieda pri moci s pravicou, ktorá je menej sociálnejšia, menej štedrá k ľuďom, alebo podporí imperiálne ťaženie v kolóniách.  Takže nečudo, že sociálne demokracie pred 1. svetovou vojnou podporili  imperiálne ambície svojich krajín.

Obrázok používateľa Milan Antal
#14
Milan Antal
18. marec 2015, 22:08

Juraj, lenže vysokoorganizované subjekty pôsobiace globálne nepovažujem za globálne inštitúcie. Sú to stále len inštitúcie pôsobiace v prospech národných, skupinových záujmov. Nie sú zákonodarne, demokraticky ustanovené, nemajú globálnou zákonodarnou mocou ustanovený štatút, funkcie, právomoci. Sú zakladané lokálnymi skupinami, alebo národnými štátmi, ale nie ako globálne.

Práve preto, že túto potrebu ľavica nechápe, tak uvoľnila bez boja priestor pre globálne pôsobenie kapitálu. Lenže ten pôsobí na princípe súkromných záujmov, nie globálnych záujjmov, zákonov, princípov. Oficiálne globálna moc neexistuje, ten diplomatický tajtrlík na čele sa zmôže akurát tak na nesmelé protesty, ale nie na rozhodnú akciu, neexistuje globálna mena  a bez nej nemôžeš hovoriť ani o jednotnom globálnom trhu, jednotnej globálne ekonomike,neexistuje spoločná globálna bezpečnosť zaručená aj globálnymi inštitúciami, armádou, zákonmi, súdmi. Majú súdy globálnu právomoc? Nemajú, USA im napr. nepodliehajú.

Keby existovala globálna moc, tak nedopustí takú anarchiu vo svete, chaos na Ukrajine. Keby existovala, nielen ten tajtrlík na čele OSN, tak zasiahne rázne proti ničeniu pamiatok nesmiernej hodnoty v Iraku, či Sýrii. Celou silou svojej mašinérie. Celou svojou váhou a silou mašinérie by zasiahla pri agresívnych útokoch Izraela, porušovaní medzinárodného práva, pri agresívnych útokoch USA a Záapdu proti suverénnym štátom. Kde tu vidíš takú globálnu silu, autoritu, právo?

A za toto viním aj impotentnú ľavicu, aj ona to má na svedomí svojou obmedzenosťou.

 

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984