Prezentácia kniha Tomáša Černáka a Marka Syrného: Husák. Vrcholy a pády 1945 – 1951

utorok, 27. november 2018 - 18:00


pozvanka_na_prezentaciu_-_g._husak.jpg
 

 Husák. Vrcholy a pády 1945 – 1951 – Osudy Gustáva Husáka od konca druhej svetovej vojny až po jeho zatknutie vo februári 1951, teda z časového hľadiska šesť rokov, počas ktorých prešla ČSR i sám Husák mnohými zásadnými zvratmi. V tomto období žil Husák naplno politikou, zastával dôležité štátne a stranícke funkcie a bol tak spoluzodpovedný za vývoj na Slovensku. Ako povereník dopravy sa zaslúžil o rýchlu obnovu vojnou zničeného Slovenska, vo veku tridsaťtri rokov sa stal predsedom Zboru povereníkov a teda slovenským premiérom, patril k vedúcim funkcionárom KSS a intenzívne robil všetko preto, aby komunistická strana dobojovala svoj zápas o absolútnu moc do konca. Stál pri hladkom priebehu februárového prevratu na Slovensku aj následnej kriminalizácii politických oponentov. Musel však znášať intrigy vo vedení strany a zákulisný mocenský boj. Netrvalo dlho a sám sa dostal do pozície, kedy sa ho vzdala vlastná strana. Ostro kritizovaný prišiel o všetky dôležité funkcie a po pár mesiacoch aj o vlastnú slobodu.
PhDr. Tomáš Černák, PhD. (1984), vyštudoval Filozofickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, odbor história. Doktorandské štúdium absolvoval na Historickom ústave SAV v roku 2014 obhajobou dizertačnej práce Počiatky komunistického režimu na Slovensku – formovanie mechanizmu moci, ktorá sa venovala politickému vývoju na Slovensku po februári 1948.
PhDr. Marek Syrný, PhD. (1977), odborný pracovník v Múzeu SNP. Vyštudoval učiteľstvo všeobecnovzdelávacích predmetov, špecializácia geografia-história na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde ukončil doktorandské štúdium v odbore slovenské dejiny. Vo svojej vedecko-výskumnej činnosti sa zaoberá najmä politickými aspektmi odbojového hnutia v rokoch 2. svetovej vojny na Slovensku, problematikou Demokratickej strany na Slovensku (1944 – 1948) a politickými aspektmi vývoja slovenskej spoločnosti po 2. svetovej vojne.
Marenčin PT, 2018, 384 strán

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984