Von der Leyenová – šéfka prvá aj posledná?

Počet zobrazení: 3411

V Bruseli majú novú komisiu, teda európsku skoro-vládu. Slovko skoro znamená, že zatiaľ jednotlivé členské štáty majú vlastné vlády a dokonca aj parlamenty v postavení zákonodarných zborov. No a komisii po prvýkrát šéfuje občianka Nemecka. Niektorí pozorovatelia zdôrazňujú, že je to žena (v dôchodkovom veku). Nemyslím si, že je dôležité pohlavie, dôležitejšia je schopnosť organizovať, koordinovať, harmonizovať a vyslovovať významné a konštruktívne myšlienky. Na toto by nemal nikto zabúdať alebo to vedome obchádzať.

Pani Ursula doteraz ničím nezažiarila v politike a napokon akoby ušla pred škandálom okolo nejakých vládnych nákupov v Nemecku. No ale to jej predchodca bol na tom ešte horšie, nastavil latku pre túto pozíciu takmer na úrovni podlahy. Takže treba chápať Európsku komisiu ako azylové miesto?

Európska únia sa hneď po príchode novej šéfky komisie zmenšila o veľmi dôležitého člena. Nemci sa zbavili najdôležitejšieho soka. Bude Európska únia slabšia alebo silnejšia? Bude poslušnejšia?

von_der_leynova.jpg
Ursula von der Leyenová v eroparlamente.
Foto: Flickr / CC

Hneď na začiatok sa predviedla nová (vlastne staronová) komisárka z Česka – pani Jourová, ktorá v nemeckom médiu označila Poľsko a Maďarsko ako krehké demokracie. Nuž od osoby, ktorá sa takýmito vecami doteraz nezaoberala, to znie odvážne. Alebo je to tvrdší nemecký kurz na podriadenie si neposlušných, aj pohrozením tvrdých, likvidačných sankcií? Poľsku sa vyhrážajú, že môže dostať pokutu 2 milióny eur denne!! To je paleta. No a Vyšegrádska štvorka mlčí, rovnako ako ostatné krajiny. Poľsko je známe ako hrdá krajina, ktorá dokázala bojovať a vybojovať si slobodu, aj medzinárodné uznanie. Je po vytlačení Veľkej Británie na rade Poľsko?

Von der Leyenová už mala príležitosť zmierňovať napätie medzi V. Britániou a EÚ a teraz medzi jej komisiou a Poľskom. Alebo už nastala totálna erózia štátnej suverenity? Pani Ursula si pokojne predsedníči, starosti si nepripúšťa.

Už v čase zavádzania eura ako spoločnej meny a symbolu suverenity sa ozývali hlasy, že ide o neprimeraný akt, ktorý sa nepodarí (napr. D. Rockefeller). Nadšenie z integračných procesov prehlušilo všetky kritické hlasy, ktoré to, mimochodom, s integráciou mysleli dobre. Žijeme v spoločnej civilizačnej skupine a tak by sme mali držať pospolu, to znamená vzájomne sa podporovať, nesúperiť o nadvládu nad inými.

Európska únia je stále v stave kvasenia. „Náčelníkom“ sa nepodarilo zrušiť štátnu suverenitu zavedením euroústavy. Teraz to skúšajú elimináciou neposlušných aj za cenu ich odchodu zo spolku. Veď príde Albánsko, Čierna Hora, možno aj Severné Macedónsko či Gruzínsko. No a neskôr možno aj Cejlón, kto vie? Nenápadne sa pridruží Ukrajina a Bielorusko a nastane úplný raj na Zemi a Európska únia sa premení na svetového hegemóna.

Von der Leyenová zatiaľ skôr predvádza nejaké róby ako konštruktívne myšlienky. Akoby čakala na pokyny od svojej silnejšej krajanky, ktorá pokojne sľubovala europeniaze v miliardách. Dnes trochu stíchla a tak šéfka Európskej komisie nemá základné smernice. Upokojením Angely Merkelovej stráca celá únia smerovanie, akoby nemal kto tvoriť zásadné rozhodnutia, nielen na pár dní.

Mimochodom – krehká demokracia. Môže byť demokracia iná ako krehká? To už by bol medzistupeň k nedemokracii, nejakej forme diktatúry či autokracie. Demokracia by mala byť vládou ľudu, teda nie niektorej eurokomisárky či dokonca šéfky, alebo zhluku byrokratov v Bruseli. Krehkosť sa prejavuje v slabej schopnosti sebaobrany, takto padla nemecká demokracia na kolená pred Hitlerom, ale aj povojnový pokus v Československu pred Stalinom. Demokratické štáty Európy sa nevedeli ubrániť jednotlivo, ani skupinovo pred nemeckým nacizmom, museli pomáhať a zachraňovať európske národy zahraniční spojenci – Američania a Sovieti. Mimochodom, ZSSR nebol považovaný za demokratický štát, ale spoluzachránil európske štáty.

Krehkosť je sprievodným znakom demokracie, čo neznamená slabosť, ale uznávanie nadradenosti občanov nad štátom. Ak nebude akceptovaná ako prednosť a bude považovaná za slabinu, nastane koniec Európskej únie, bude potrebné ju rýchlo opustiť. Von der Leyenová prišla do nepokojnej doby do čela inštitúcie, ktorú nemôže zvládnuť inak ako v spojení so všetkými vládami členských krajín. Európska komisia sa nemá premeniť na kolektívneho diktátora, ale na schopného koordinátora. No a žmurkajúca bábika nemá hodnotiť demokraciu v členských štátoch, na to sú občania daného štátu. Oni musia voľbami určiť smerovanie krajiny a vyzdvihnúť osobnosti do štátnych funkcií. Zo škôl zmizli tresty, zavedie ich Brusel opäť, zatiaľ pre suverénne štáty, členov Organizácie Spojených národov?

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984