Uvidíme, čo bude škodlivejšie...

... či koronavírus alebo vláda Igora Matoviča
Počet zobrazení: 4542

Popri šíriacom sa koronavíruse postihla našu vlasť ďalšia katastrofa. Politický diletant a parlamentný šašo zostavil vládu. Pred vírusom sa môžeme ako tak ochrániť, pred vládou hochštaplerov však neutečieme.

Ale vážne. Vláda vyhovuje globalistom, americkým a bruselským špičkám i zbrojárskej loby. Všetci tí budú oveľa výraznejšie a najmä jednoduchšie, presadzovať svoj vplyv na hospodársky, spoločenský a politický život na Slovensku. Vyhovuje i silným hráčom na slovenskej politickej scéne, ktorými sú skúsení politici, ale i prezidentka Čaputová, spolitizované mimovládky i mainstreamové média vo vlastníctve oligarchov. Ti všetci budú s ľahkosťou ovplyvňovať novú vládu, presadzovať svoje záujmy ťahaním za šnúrky Matovičových gatí.

Novú vládu charakterizuje predovšetkým vysoký stupeň nestability, čo je zakódované v jej samotnom zložení. Sám predseda vlády je nevyspytateľný líder, ktorý v politike dlhodobo pôsobí ako neriadená strela. Veľmi podobní sú mu aj lídri SaS Richard Sulík a Sme rodina Boris Kollár, aj keď pravda, každý trochu inak. Nie je preto žiadny relevantný dôvod očakávať zmeny správania nových členov vlády. Najmenší personálny problém je strana Za ľudí.  Kisku sa totiž elegantne zbavili a Remišová bude musieť poslúchať.

Druhým, nemenej vážnym problémom je absencia akejkoľvek vízie, programová bezprizornosť a diametrálna odlišnosť hodnôt, teda ak vôbec nejaké majú. Z tejto charakteristike sa vymyká len strana SaS, ktorá síce program má, no zväčša protiľudový. To je však žalostne málo.

Napriek túžbe lídrov novej koalície byť pri moci a pri korytách dôjde preto skôr či neskôr k ich vzájomnej konfrontácii, ktorá môže vyústiť do jej rozpadu.

Nemá význam sa zaoberať všetkými nominantmi, keď o viacerých takmer nič nevieme. Matovič ich tajil, pravdepodobne z dôvodu, že o významné posty sa zvádzal urputný boj, alebo sa za nich oprávnene hanbil. Je jasné, že OĽaNO vôbec nepočítalo s vládnutím, chcelo len kritizovať, bojovať proti korupcii a proti všetkým. Nemá preto takmer žiadnych odborníkov. Dôkazom toho je viacero, napríklad Matovič mal na tri rezorty jediného odborníka na všetko, Eduarda Hegera. Najnovšie je to budúci minister financií. Otázka však stojí tak, zverili by ste mu svoj rodinný rozpočet? Lebo ja určite nie...

Podobne ako matovičovci má aj Kollár odborníka na všetko. Ide o experta na bezpečnosť a obranu, ktorý sa mal stať ministrom vnútra, potom obrany či šéfom SIS, Milana Krajniaka. Teraz bude ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny. Asi chce vláda medzi sociálne odkázanými, zdravotne postihnutými a dôchodcami zaviesť policajný či vojenský režim. Je to „chvályhodný, až štátnicky“ počin, zodpovedajúci úrovni budúcej vlády. No a navyše má tomuto sociálnemu amatérovi vo funkcii štátneho tajomníka pomôcť človek, ktorý sa skompromitoval v PS/Spolu a teraz SaS, Jozef Mihál.

Matovičovci, tak ako sľúbili, začínajú od začiatku „šetriť“. Vytvorili preto trafiku v podobe nového rezortu pre „hviezdu“ Remišovú, ktorá síce nevie, čo chce, len má záujem o dobrý flek, nech je hocijaký. Dostala pre útechu post vicepremiérky s tým, že bude mať pod palcom investície a eurofondy. Môžeme sa tak tešiť na búrlivý rozvoj nášho hospodárstva. Stalo sa tak potom, čo sa Andrej Kiska znovu schoval za svoje „zdravotné a rodinné problémy“ a vzdal sa mandátu. Tak aj v tomto prípade možno povedať, že z toho zlého si Matovič vybral to zlo menšie.

O významný post vo vláde sa pobil aj kaviarenský líder, odborník na financie či teplé rožky, Richard Sulík. Chcel byť ministrom financií, no našťastie pre Slovensko nebude. Dostal za to podpredsednícky post spojený s ministrom hospodárstva. Tam sa môže realizovať a naplniť jediné jeho poslanie, čím sa netají, nie pomôcť ľuďom, ale „chudákom“ podnikateľom.

Dobrý bude aj SaS-kár Branislav Gröhling ako minister školstva, ktorý pred súkromnou vysokú školou vyštudoval za obuvníka a odbornú prax má v oblasti kaderníctva a vizáže. Na stredných školách pred voľbami  prezentoval svoju najväčšiu, podľa mňa jedinú „prednosť“, svoje potetované telo, čím sa veľmi priblížil úrovni študentov, takže ich môže „plnohodnotne“ riadiť a pani učiteľkám radiť, akú majú mať frizúru, no asi ťažko, ako majú učiť.

Najväčší problém však vidím v ministrovi zahraničných vecí, kde pôvodne kandidoval Martin Klus, no musel sa uspokojiť s podpredsedníckym postom v parlamente. Ministrom má byť veľvyslanec, čírou náhodou v USA, ktorého tam, mimochodom, nominoval Smer-SD, Ivan Korčok. Teraz bude bez problémov hájiť záujmy SaS a aj naďalej USA.

Ešte väčším problémom bude  minister obrany Jaroslavov Naď. Som presvedčený, že títo páni zatiahnu Slovensko ešte viac ako doteraz do pazúrov USA a NATO. Potvrdzujú to aj dva citáty za všetky: Klus zo SaS nie tak dávno vyhlásil „Krym je ukrajinský, tak ako Žitný ostrov slovenský“ a nový minister „obrany“ Naď z OĽaNO hovorí: „Rusko označíme za bezpečnostnú hrozbu a prijmeme peniaze od našich spojencov na opravu letísk.“To je ozaj hodné ministra vojny! Samozrejme, v konečnom dôsledku to bude nielen o americkom vplyve na všetko naše dianie, ale reálne o pôsobení cudzích vojsk a budovaní cudzích vojenských základní na území Slovenska.

Obaja sú výrazne a jednostranne proamerickí a protiruskí. Navyše sa môžeme tešiť na zapojenie našej krajiny do pretekov v zbrojení a účasť našich vojakov v agresívnych vojnových konfliktoch vedených USA a NATO po celom svete, osobitne okolo ruských hraníc. Až potom budeme v ohrození. Navyše, bude nás to stáť niekoľko miliárd eur na zbrane v rámci zrýchleného dodržania sľubov Kisku o dvoch percentách z HDP vynakladaných na armádu, akože tú „našu“. Tak zase nebude na zdravotníctvo, ani školstvo, hlavne že budeme priateľmi veľkého „brata“.

Mala to byť, ako vyhlasovali lídri novej koalície, vláda odborníkov s vysokým morálnym kreditom. Pravdepodobne zostane len pri tom kredite, ktorý nevieme aký bude. To ukáže až čas.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984