Ďalšie zlyhanie Európskej únie

Počet zobrazení: 3417

Veľké pochybnosti sa začali v čase finančnej krízy. Európska únia nedokázala efektívne zareagovať. Také menšie zlyhania bolo vidieť aj pri otázke voľného pohybu osôb v rámci únie – Francúzsko vyhostilo skupiny Rumunov. Výrazne sa organizačná neschopnosť EÚ prejavila a dodnes sa prejavuje v otázke imigrantov do Európy. Dokonca aj šéfka Európskej komisie sa výrazne postavila proti chráneniu hraníc jednotlivými štátmi, no ale pred niekoľkými dňami sa vyjadrila, žeby bolo potrebné chrániť hranice celej EÚ. Žeby jej niekto infikoval rozum?

No a je tu vážny problém s novou vírusovou nákazou – Brusel mlčí! Vlastne je na jednotlivých vládach, čo s tým urobia a ako budú chrániť svojich občanov. A čím budú chrániť ľudí. Asi je šéfka Európskej komisie už v nejakom dobre odvetranom bunkri, takže je jej jedno, čo sa deje vonku na uliciach a v domoch.

corona_in_europa_a.jpg
Foto: Wikimedia.org / Autor Colling-architektur

Von der Leyenová mala hneď pri vypuknutí nákazy v Číne vysloviť predstavu o ochrane celého kontinentu. Mala sa postarať o to, aby boli uvoľnené europrostriedky na nákup potrebných ochranných prostriedkov a dostatok potravín – aj do rezervy. Dodnes však neurobila nič na ochranu, ale ani na vytvorenie predstavy o odstraňovaní následkov.

Jednotlivé štáty zostali na riešenie problémov osamotené. Najprv sa politici utešovali – veď je to iba v Taliansku a tých asi nemajú radi. No už sa bojí aj veľká Merkelová a straší vlastných občanov – šíri poplašné „správy“. Chce snáď iniciovať revoltu či pouličné nepokoje, ktoré by prerástli do štátneho prevratu? V USA sa už ľudia boja navzájom a skupujú vo veľkom zbrane – bieli sa boja rabovania a ostatní zase rasizmu.

Nastupujúca slovenská vláda sa už ústami niektorých budúcich členov vyjadrila, že chce presmerovať eurofondy do rúk (či na kontá) podnikateľov, aby im kompenzovala straty. Ono to zatiaľ takto nejde, ide o neznalosť narábania s fondmi EÚ. Okrem toho sú tu ešte aj ostatní občania, ktorí trpia z ohrozenia vírusom. No pre tých asi nie je táto vláda stvorená.

Vlády riešia tento nečakaný problém po svojom a teda pomaly. Možno povedať, že asi najlepšie v krajinách V-4. Nie je to ideálne, ale pomerne rýchle a výrazne efektívnejšie ako v ostatnej časti únie. Slovenská vláda prikračuje k zákazom, pričom si však neuvedomuje, že málokto má k dispozícii služobné auto, obsluhu a lekársku ochranu. Ministri a bohatí ľudia sú dobre zásobovateľní, takže necítia limity, stanovené vládou. No a voliči si neuvedomujú, že vládcov stvorili (dosluhujúcich aj nastupujúcich) oni sami, a teda by mali žiadať od nich ochranu!!

Vráťme sa však k našej Európskej únii. Akčná neschopnosť spochybňuje vlastnú existenciu a mala by sa nastoliť otázka predraženého centra únie. Viditeľne bude potrebné šetriť – na kom? Začať treba v centre, teda obmedziť spotrebu administratívy v Bruseli – opäť ukázala, že za veľa peňazí produkuje málo muziky. Následne sa treba pozrieť na orientáciu eurofondov. Už sa netreba tváriť, že ide o rozvoj, potrebná je obnova.

Všimnime si tiež, že Európska únia má asi 400 miliónov obyvateľov a veľké výrobné kapacity. Napriek tomu si nevie vyrobiť dostatok ochranných prostriedkov – kde zostala trčať Európska komisia v čele s von der Leyenovou? Výrobná kapacita nielen že nebola efektívne využitá, ale dokonca je obmedzovaná práve kvôli vírusu. Pritom sa mohlo rýchlejšie zabrániť jeho šíreniu a ešte aj podnikatelia mohli zbohatnúť na masovej výrobe. Teraz dovážame prostriedky z Číny – taká hanba! Čína so svojou zmiešanou ekonomikou sa rýchlejšie zotavuje a ešte ochraňuje svet (vrátane USA). Európska únia sa chváli, že dokáže ochraňovať obyvateľstvo aj teritórium, vrátane jeho bohatstva – nič z toho zatiaľ nedokázala. V pokojných časoch, keď sa nič nedeje, tak to tak vyzerá.

Európska komisia mala už v januári zabezpečiť, aby časť textilnej výroby prešla na šitie ochranných zariadení. Mala prikázať vládam, aby laboratóriá zaoberajúce sa biologickými zbraňami sa začali venovať (prioritne) skúmaniu vírusu. Mala premyslieť čo urobiť, aby sa vírus nedostal do Európy – no problém komisie je jednoznačný: myslieť treba, ale kde vziať nástroj myslenia?

Po takomto debakli by som očakával, že sa lídri členských štátov dohodnú, že komisári, vrátane šéfky, musia okamžite zmiznúť! Ak sa tak nestane, tak je to ďalší dôkaz o neschopnosti komisie riadiť čokoľvek (okrem vlastných príjmov) a treba sa hlboko zamyslieť nad budúcnosťou jednotlivých štátov v Európe.

Mimochodom: zamysleli ste sa nad tým, kde sa vírus vzal? Nejaký zlomyseľný netopierik sa naštval na ľudstvo a tak nakazil jedného Číňana, ten okamžite nakazil tisíce svojich rodákov... No a potom sa nejakým vzdušným výrom dostal priamo na sever Talianska a odtiaľ cez rôznych turistov do celého kontinentu. Dnes sa vírus nešíri do sveta z Číny, ale z Európy – opäť Európa vládne svetu.

Možno je to tak, ako povedal do českého rozhlasu jeden mních – Pán boh nechcel ničiť ľudstvo ďalšou potopou...

Keďže je Brusel akčne neschopný, mala by sa aktivizovať V-štvorka, priniesť nejaké riešenie: ekonomické, zdravotné, sociálne, ale aj organizačné. Inak Európanov čaká po nejakom čase zase nejaká búrka a tá môže mať rôzne pokračovania.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984