Koalícia ako zbor zbabelcov

Počet zobrazení: 3636

Slovenskom sa šíri strach. Je to strach z nepoznaného. Ním sa zdá koronavírus. No tento je násobený Igorom Matovičom. Kým vírus sa pomaly zvláda, Matovič hrozí Slovensku a jeho obyvateľom naplno. O čo ide?

Matovič sa stal hlavným bezpečnostným rizikom krajiny (pre obyvateľov, ekonomiku, štát, aj demokraciu). Svojimi rozhodnutiami už dokázal v podstate zrejme naštvať všetkých obyvateľov SR. Koho nenaštval? No asi iba koaličných partnerov, s určitou výnimkou R. Sulíka.


parlastrany843.jpg
Kresba: Ľubomír Kotrha

V čom je hrozba „mato-vírusu“? Najprv sa mu podarilo totálne izolovať väčšie mestá, najmä hlavné mesto. V prípade ohrozenia krajiny by sa ozbrojené sily nemali ako presúvať a diaľničný ťah, ktorý je zároveň aj ťahom vojsk, bol znehybnený. Keby sa niekto pokúsil o štátny prevrat, tak si v Bratislave môže robiť, čo chce. No a pomoc by mohla prísť iba zhora, napríklad bombardovaním mesta. Čo na to hlavná veliteľka ozbrojených síl? Asi sa to do Pezinka nedostalo. No a poradcovia radšej mlčia.

Diaľničnou paralýzou hlavného mesta určite poriadne naštval bohatých a vplyvných, napríklad bankárov. Veď boháči nebývajú v meste, ale na okrajoch, napríklad v Senci či v Stupave. No a tak museli stáť v hodinovom rade bez šance na predbiehanie – nemajú majáčiky. Asi Matovič dostal mnoho SMS či telefonátov, lebo popoludní vystupoval ako žiačik prichytený pri fajčení na toalete.

Ďalej paralyzoval aj zdravotné ošetrovanie – nemocnice fungujú v nejakom utlmenom režime, dohodnuté prehliadky boli zrušené a ľudia sa aj boja chodiť do nemocníc, čo ak tam niečo chytia?

Darí sa mu rozdeľovať ľudí podľa sociálneho postavenia. Už vidím, ako dietky v rómskych osadách sedia pred počítačmi a cez internet komunikujú s učiteľmi. No ani nerómske obyvateľstvo nedisponuje v úplnosti prístupom k internetu.

Za vrchol považujem dve jeho aktivity: znehybnenie ekonomiky a „odstrel“ dôchodcov. V okolitých krajinách pristupujú k ekonomike uvážlivejšie, dokonca sa majú otvárať aj školy v sprísnenom o obmedzenom režime. No a zákaz pre dôchodcov chodiť do obchodov po väčšinu dňa a v sobotu generálne je hulvátstvom. Už v 80. rokoch Peter Drucker volal po novom medzigeneračnom dohovore. To v USA. U nás sa „mato-vírusu“ podarilo vzbudiť vzájomnú nenávisť medzi generáciami veľmi jednoducho. Pritom ide o vážne dôsledky na psychiku odstavených ľudí – pripomínam, že na Slovensku je asi 1,4 milióna dôchodcov, teda asi jedna tretina voličov. Keďže ekonomika musí stáť, neprodukuje materiálne hodnoty a tak aj Sociálna poisťovňa musí chodiť po žobraní. Tak sa ešte zvýši spoločenský nepokoj a asi aj zlosť.

Znepokojuje ma, že sa doteraz nenašiel žiadny ústavný právnik, ktorý by povedal, ako je to s ústavnosťou Matovičových zákazov. Žeby sa báli, aby nemuseli kľačať v kúte na polienkach? Zdá sa mi, že obmedzovanie občianskych a ústavných práv by malo byť trestným činom najvyššieho rangu.

Nová moc sa predvádza v zákazoch a strašení obyvateľstva – napríklad kontrolovaním občanov, špicľovaním a ich pokutovaním. No úplne ma šokovala forma zatknutia či zadržania bývalého šéfa Štátnych hmotných rezerv – okolo neho stáli zakuklení asi policajti so samopalmi v rukách! Ako keby išlo o organizátora štátneho prevratu či veľmajstra mafií na Slovensku. Naozaj sa policajti boja, že ich prefacká a ujde? Boja sa hádam verejnosti, aby táto nevidela policajtov v normálnych uniformách? Alebo je to ďalší prvok nastolenia policajného štátu? Čo na to vravia ochrancovia demokracie? NIČ.

Ozaj, čo na reštrikcie proti dôchodcom hovoria sedemdesiatnici Milan Kňažko, Fedor Gál a skoro sedemdesiatnik Ján Budaj? Osobne sa ich to netýka, asi už sú sociálne „za vodou“, ale tá demokracia!

Politicky je úžasné mlčanie koaličných partnerov. Nikto sa neodváži naplno povedať Matovičovi, že je absolútne nevhodný typ na rozhodovanie. Sulík tak opatrne niečo povie, ale jeho hlas zostáva osamotený na púšti. Ďalší partneri – Kolár a Kiska – zostávajú v prítmí a je im tam dobre. No a ministri sú poslušní, poslanci zase nemí (jedna poslankyňa sa urazila, že jej nápady nie sú súčasťou vládneho vyhlásenia, ale hrubé ľudské a odborné prešľapy jej nevadia). Ide o zbabelosť alebo totálne zatmenie mysle? Obidva varianty sú pre spoločnosť zlé.

Ešte tu ostáva otvorená otázka nákupu prostriedkov ochrany proti korone. Kto a za koľko a čo nakúpil, ako sa zmenili jeho majetkové pomery a ako to bolo s distribúciou prostriedkov? Najneskôr v lete by sa mali týmito otázkami zaoberať štátne orgány, ale aj združenia „bojujúce“ proti korupcii a za čistotu v štátnom obchodovaní.

Zaujímalo by ma, či sa voliči Matoviča necítia aspoň trápne, alebo dokonca či sa nehanbia za „blbý“ výber. Prieskum verejnej mienky tvrdí, že sú na Matoviča hrdí – podporujú ho. Vytvoria aj ochranné milície, ktoré budú strieľať neposlušných na uliciach?

No asi by sme sa mali pomaly pripravovať aj na variant predčasných volieb. Možno ich nahradí koaličná rekonštrukcia a na nejaký čas bude pokoj. Zásadné upravenie chybných krokov však môže nastať iba novými voľbami – ale koho voliť? Aj tu je potrebná rekonštrukcia.

Zatiaľ musíme odolávať nielen koronavírusu, ale aj mato-vírusu tak, ako vieme a individuálne, teda každý osobitne. Alebo že by sa našlo aj kolektívne vyjadrenie odlišných a nesúhlasných názorov? Jeden predseda vlády na to už doplatil ...

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984