Vzala som si komunistu

Výsluchy, uväznenia bez jednoznačných dôkazov, sledovanie veľkého množstva ľudí zo strany FBI, to veru žiadne fikcie neboli. Politické procesy, prenasledovanie za politické presvedčenie, vyhadzovanie zo zamestnaní, osobnostné zneváženie inak ako oficiálne zmýšľajúcich ľudí, či až poprava, to nebola len história ZSSR a jeho satelitov, ale týkalo sa to v  50-tych rokoch aj USA.
Počet zobrazení: 1529
Philip_Roth.jpg

Od r. 1966 do r. 2010 vyšlo po česky cca 17 titulov z prozaickej tvorby Philipa Rotha. V slovenčine v r. 2007 vyšiel román KTOKOĽVEK a v r. 2009 román ROZHORČENIE, obe prózy vyšli vo vydavateľstve Slovart. K spomínaným „kontroverzným“ témam a problémom jeho kníh patrili napr. sympatie istých význačných amerických osobností pre II. svetovou vojnou  k fašizmu a Nemecku – Ch. Lindberga v románovej fikcii  Spiknutí proti Americe, alebo osudy tragicky nepochopeného vysokoškolského profesora Colemana Silka v románe Lidská skvrna (príbeh bol tiež vynikajúco sfilmovaný s A. Hopkinsom v hlavnej úlohe).

Zničený ako herec, i ako človek

Inak tomu nie je ani v románe s nesporne zaujímavým a pre niekoho až provokujúcim  názvom  Vzala jsem si komunistu s podtitulom Román o krutosti, zradě a pomstě (Praha, Mladá fronta 2010, preložila Jana Hejná). V tomto románe sa Roth pokúsil priblížiť dobu, ktorá sa nám už vzďaľuje z ohniska našej pozornosti, no nemali by sme na ňu rozhodne zabúdať. V románe so zložitou rozprávačskou štruktúrou - v podstate využíva až troch rozprávačov – sa vracia do 50-tych rokov, do doby mccarthyovskej honby za čarodejnicami, do doby protikomunistickej hystérie, ktorá výrazne zasiahla celé USA.
Na postave Iru Ringolda, ktorý sa z chudobných proletárskych začiatkov vypracoval na uznávanú osobnosť rozhlasového herca, Roth zobrazuje tragickosť doby, kedy v USA oficiálne kruhy bojovali viac ako zaťato s ideológiou komunizmu a jej predstaviteľmi či nositeľmi v Spojených štátoch. Sám autor sa vyznáva k sympatizovaniu s touto ideou, v autobiografickej postave budúceho spisovateľa Zuckermanna sa snaží postihnúť mieru vplyvu na jeho myšlienkový svet práve zo strany spomenutého Iru Ringolda, ktorý bol za svoje svetonázorové presvedčenie zničený najprv ako herec a následne aj ako človek.

O  50. rokoch v USA

Pravda, jeho životný príbeh, akokoľvek dojímavý a strhujúci, mal priveľa zákrut a odbočení, priveľa zaváhaní či omylov. Jeho najväčším omylom bolo manželstvo s mondénnou herečkou Eve Frameovou, ovládanou jej vlastnou dcérou Sylphid. V tomto manželstve, z jeho strany uzavretom jednoznačne z lásky, sa zmietal ako tiger v klietke. Prekážkou nebola len živočíšna averzia Evinej dcéry k nemu, ale svet a okruh ľudí, v ktorom žila a pracovala jeho manželka. Práve ona si nechala po viacerých rokov spoločného života s Irom Ringoldom vnútiť od politicky vplyvných ľudí autorstvo knižky Vzala jsem si komunistu. V nej svojho manžela vykreslila okrem iného tak, že mu prischlo označenie „Američan, ktorý koná podľa príkazov Moskvy“. A to sa v mccarthyovskej hystérii rovnalo mediálnej poprave zvoleného objektu takýchto útokov.
Ten titul použil Roth  na označenie svojho románu-fikcie, v ktorej však nie je ani zďaleka toľko fiktívnosti ako vo viacerých jeho predchádzajúcich knihách. Pôsobenie výborov pre neamerickú činnosť, výsluchy, uväznenia bez jednoznačných dôkazov o politickej škodlivosti konania vytypovaných osôb na základe udávania z okruhu spolupracovníkov, sledovanie veľkého množstva osôb zo strany FBI, to veru žiadne fikcie neboli. Roth nám veľmi jednoznačne odovzdáva posolstvo o tom, že  politické procesy, prenasledovanie za politické presvedčenie, vyhadzovanie zo zamestnaní, osobnostné zneváženie inak ako oficiálne zmýšľajúcich ľudí, či až poprava Ethel Rosenbergovej, to nebola len história ZSSR a jeho satelitov, ale veľmi výrazne sa to týkalo v tých temných 50-tych rokoch aj USA. 

Strhujúci príbeh, zaujímavé názory

Pre úplnosť treba dodať, že P. Roth okrem snahy zdôvodniť svoje mladícke sympatie ku komunizmu vyjadril aj dôvody svojho rozchodu s touto ideológiou. Dopracoval sa k tomu postupne, na základe osobnej skúsenosti a štúdia, ako aj po množstve rozhovorov a stretnutí sa s niekdajšími zaťatými prívržencami komunizmu, ku ktorým patril aj tragický hlavný hrdina románu Ira Ringold. Irov brat Murray sa k tomuto problému vyjadril slovami: „Podívej, to, co komunisti říkaj o kapitalismu, je pravda, a to, co kapitalisti říkaj o komunismu, je taky pravda. Rozdíl je, že náš systém funguje, protože je založenej na realitě lidský sobeckosti, zatímco jejich nefunguje, protože je založenej na pohádce o lidským bratrství. Tahle pohádka je tak praštěná, že musej lidi odvážet až  na Sibiř, aby jí uvěřili...
Philip Roth svojím románom potvrdil svoju nekompromisnú líniu autora, ktorého knihy majú zdravo provokovať. V strhujúcom životnom príbehu Iru Ringolda, jeho blízkych a priateľov  vyslovil aj závažné množstvo názorov, postrehov či úvah, ktoré čitateľa jednoznačne vedú k znepokojivej skepse, k použitiu vlastného analytického rozumu a intelektu.

Foto:
Autor foto:

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984