Desať poznámok ku komunálnym voľbám

Počet zobrazení: 3507

1. Podľa očakávania v komunálnych voľbách bodovali nezávislí kandidáti. V komunále nezáleží až tak na ideológii, čiže ide o prirodzený trend. Žiadne prekvapenie, všetci sme s tým rátali.

2. Spomedzi politických strán zisk Smeru kopíruje jeho preferencie na celoštátnej úrovni – priami kandidáti Smeru dostali vyše 20% a v koalícii s SNS ďalších vyše 5%. Dokopy okolo 25%. Odstup od druhého miesta (5%) je obrovský. Jasná dominancia. Ale treba makať, ľavica má na viac.

3. Smer je jednoznačne najúspešnejšou stranou komunálnych volieb, a to nerátame množstvo nezávislých kandidátov, ktorí majú k Smeru blízko. Ak sa pravicové médiá tvária, že Smer prehral, potom nech sa kuknú na to, ako dopadla pravicová opozícia.

4. SaS získala v koalícii s OĽaNO pekných trinásť starostov na celom Slovensku. Pre porovnanie, Smer, ktorý vraj prehral tieto voľby, ich získal 600. Samostatne. A ďalšie stovky koaličných či „nezávislých“. Ale na tom vlastne nezáleží, dôležité je nájsť si palicu na Smer. Veď pre Sulíka sú hlavný „focus“ parlamentné voľby. Čiže Sulík je kráľ, nevidíte to?

5. Pravicová opozícia prakticky neexistuje. Kým výsledky Smeru kopírujú jeho preferencie, SaS celoslovensky vykazuje 13% a vo voľbách získala 13 nie percent, ale 13 starostov. 13 kusov. To sa asi percentuálne ani nedá vyjadriť. Prepad cca. 13%. Strmhlav. Dolu. Ešte aj v bašte pravice v Bratislave skončila pravicová opozícia až na štvrtom mieste. Sulíkovi a Matovičovi srdečne blahoželám, zjavne nie je vždy výhodou, ak ste štvorchlapová strana... Zronený Sulík sa dnes aspoň ukázal v televízii, Matovič doma plače do vankúša.

6. Ja som mal v Bratislave na výber 10 odtieňov modrej. Žiaden ľavičiar. Žiaden kandidát, ktorého som mal chuť podporovať. Vyberať si medzi Vallom a Mikom, to je pre ľavičiarov niečo ako výber medzi Freddiem Kruegerom a Michaelom Myersom. Jeden z nich vyhral. OK. No emotion. To, že v Bratislave vyhrala pravica, bolo jasné dopredu, otázkou bolo len to, či to schytá parlamentná opozícia – a áno, schytala to. Sulíka a Matoviča už majú plné zuby aj pravičiari.

7. Gratulujem Jaroslavovi Haščákovi (Team Penta) k víťazstvu v Bratislave. Koalícia Penty a Esetu je v hlavnom meste veľmi užitočná, len nabudúce by mohli trochu viac zainvestovať do kampane – ich „kôň“ Matúš Vallo bol v kampani prakticky neviditeľný, mohli mu odfinancovať aspoň jeden letáčik. Ale vážne: je úplne logické, že keď investujete toľko peňazí do volebnej kampane ako Vallo, robíte to iba preto, aby ste slúžili ľuďom – kto by pochyboval.

8. Fanúšikovia Matúša Valla sa tešia z prvého miesta a my ostatní sa tešíme, že už na nás nebude každý deň z chladničky vyskakovať Matuš Vallo, Matúš, Vallo, Matúš, Matúš, Matúš, Vallo, Vallo, Matúš Vallo, Vallo, Matúš...

9. Osobne sa veľmi teším najmä z toho, že v Starej Ľubovni sa stala poslankyňou Edita Olahová, ktorú si veľmi vážim ako úprimnú ľavičiarku a ktorá patrí aj do našej komunity na sociálnej sieti – gratulujem! Verím, že uspeli aj ďalší moji priatelia po celom Slovensku – budem sledovať na sieti, ako to dopadlo a držím palce!

10. V pravicovej tlači už chceli otvárať šampanské, že Smer dostane vo voľbách na frak a ukázalo sa, že na frak dostala pravica. Smečku, Denníku N a .týždňu ostáva len tešiť sa z Valla. Vlastne sa tešíme tiež – aspoň konečne slniečka môžu ukázať, čo vedia. Bratislavčania čoskoro uvidia, že kombinácia Penta plus raw koláčik hlavnému mestu príliš nepomôže – tak sa ukážte, chlapci.

(Status na FB 11. 11. 2018)

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984