Zatiaľ bez Dňa otcov

Budeme mať na Slovensku Deň otcov? Nad touto otázkou som sa zamýšľala práve v Deň matiek, keď v mestách i dedinách na slávnostných besiedkach deti z materských, základných a umeleckých škôl predvádzali recitátorské, tanečné i spevácke umenie svojim mamám.
Počet zobrazení: 898

Budeme mať na Slovensku Deň otcov? Nad touto otázkou som sa zamýšľala práve v Deň matiek, keď v mestách i dedinách na slávnostných besiedkach deti z materských, základných a umeleckých škôl predvádzali recitátorské, tanečné i spevácke umenie svojim mamám.

Pred vyše desiatimi rokmi sme takto oslavovali Medzinárodný deň žien. Od toho sme sa odtiahli ako od "socialistického", nahradili sme ho Dňom matiek. Nič na tom nezmení fakt, že v zahraničí je tento deň naozaj súkromným sviatkom, ktorý trávia deti a ženy v kruhu rodiny. My cítime potrebu urobiť ho sviatkom verejným. Nám oslavy 8. maca chýbajú na rozdiel od krajín, ktoré socialistickými nikdy neboli, no ani MDŽ nikdy nezapreli.

K oslavám MDŽ sa vraciame posledné dva-tri roky aj na Slovensku. Predseda NR SR Jozef Migaš tento rok opäť pozval ženy na slávnostné stretnutie pri tejto príležitosti. V Banskej Bystrici sme na pozvanie prednostu krajského úradu hovorili o úlohách žien v spoločnosti. Dúfam, že takýchto stretnutí sa konalo viacero, len sa o nich nevie. Mnohé ich účastníčky si pochvaľovali návrat k sviatku. Upozorňovali na to, že hoci posolstvo ženám posielajú predstavitelia mnohých krajín, Rada Európy, generálny tajomník OSN, či dokonca pápež, u nás sa stále tvárime, ako by to sviatok ani nebol.

Medzinárodná konfederácia slobodných odborov nedávno upozornila, že napriek masívnemu nástupu žien na trh práce pokračuje ich diskriminácia, násilie a sexuálne obťažovanie. Preto 8. marca odborárky na celom svete začali organizovať kampane na tieto témy. Časť mužov i samotné ženy namietali proti formalizmu a neúprimnosti veľkých slov, ktoré odznievali na dávnominulých ôsmych marcoch. Nie pátos prejavov či snobské oslavy by mali byť pripomenutím si MDŽ, ale zhodnotenie rovnoprávnosti žien a mužov v realite, ich skutočnej rovnosti v pracovnom i verejnom živote a v rodine. Potom by sme mohli Deň matiek sláviť aj my ako intímny rodinný sviatok.

Mnohí z tých, čo počuli o Dni otcov prvýkrát, považovali to za recesiu. Po predložení argumentov však zvážneli, lebo pochopili, ako málo si uvedomujeme rolu muža ako otca. Zvyčajne ho považujeme za "hlavu" rodiny, za jej živiteľa, no jeho úloha sa nevníma ako priorita. Hoci by sme vedeli nájsť veľa príkladov, keď je pre muža rola otca naozaj druhoradou, je rovnako veľa tých, ktorí vkladajú do tejto úlohy celé svoje srdce. Počas jedenástich rokov ankety časopisu Slovenka prišlo obrovské množstvo listov so životnými príbehmi, keď sa muži sami starali o svoje deti po životných tragédiách, alebo dokázali do svojich rodín prijať "cudzie", osamelé, či zdravotne postihnuté deti. Redakcia Slovenky oslovila poslancov nášho parlamentu, aby schválili Deň otcov a uznali ho ako pamätný deň.

Deň otcov sa slávi každý rok v tretiu júnovú nedeľu od roku 1910, keď si ho prvýkrát pripomenuli v Spokane (štát Washington, USA). V roku 1924 ho prezident Calvin Coolidge vyhlásil za oficiálny sviatok, aby upevnil vzťahy medzi otcami a deťmi a aby tak vplýval na mužov, pripomenutím si ich povinností. Na Slovensku sme dokázali implantovať valentínsku tradíciu, prijali sme Deň matiek. Dokážeme si osvojiť i Deň otcov?

Autorka (1958) je vedúca Odboru rovnosti príležitostí MPSVaR SR

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984