Rasizmus je absurdný nezmysel

Rasizmus je podľa mňa všeobecný ľudský nezmysel, ktorý v skutočnosti vychádza z egoizmu, a je to vonkajšie označovanie akejsi horšej inakosti. Je to netolerancia k inakosti. Vo svojej podstate vnímam rasizmus ako niečo absurdné. Nad týmto problémom sa treba zamyslieť racionálne, ale to sa nepodarí nevzdelanému človeku.
Počet zobrazení: 816

Jozef Banyák , režisér

Rasizmus je podľa mňa všeobecný ľudský nezmysel, ktorý v skutočnosti vychádza z egoizmu, a je to vonkajšie označovanie akejsi horšej inakosti. Je to netolerancia k inakosti. Vo svojej podstate vnímam rasizmus ako niečo absurdné. Nad týmto problémom sa treba zamyslieť racionálne, ale to sa nepodarí nevzdelanému človeku. Myslím si, že medzi vzdelanými ľuďmi by sa mala viesť permanentná debata, čo je príčinou rasizmu a kde vznikajú takéto postoje. Mnohé, najmä agresívne a brutálne prejavy rasizmu na Slovensku, s ktorými sa stretávame, treba ustrážiť represívnou silou, ktorú predstavuje polícia.

Aj ja chcem prispieť k tomu, aby sa medzi ľuďmi zvyšovala tolerancia. Svojimi filmami, ktoré sa zaoberajú rasovou tematikou, napr. rómskou tematikou, približujem rómsku komunitu v jej ľudskom rozmere. Rasizmu voči Rómom sa najčastejšie prejavuje ako dôsledok izolovanosti v duchu hesla – čo nepoznám, toho sa bojím, a je to vzájomné. Tá izolovanosť sa prejavuje, keď v obci vytláčajú Rómov na okraj dediny. Na základe vzájomnej neznalosti sa tak prehlbuje nepriateľstvo, a to všetko vedie k mnohým negatívnym reakciám. Usilujem sa o to, aby som vo svojom filme človeka, ktorého spoločnosť odmieta, zobrazil v čo najľudskejšej podobe, aby bol zrazu divákovi, ktorý má voči jeho komunite predsudky, blízky. Nakrúcal som napríklad dokument o živote rozličných komunít v Dunajskej Lužnej, ktoré žijú spolu stáročia v absolútnej zhode. To je príklad na zamyslenie, že sa to dá určite aj v iných mestách a obciach. V súčasnosti pracujem na rozprávke, ktorou sa snažím priblížiť rómsku kultúru širokej verejnosti a ukazovať jej postavy v ľudskom rozmere, ktoré sú zvláštne len tým, že ich väčšinová spoločnosť izoluje.

Všetci by sme mali svojím spôsobom bojovať proti rasizmu. Vaša iniciatíva je pre mňa partia ľudí, ktorí pochopili jeho absurdnosť, vzdali sa vlastného pohodlia a vyvíjajú energiu na dosiahnutie rovnováhy voči týmto predsudkom. Nesmierne si cením vašu každodennú činnosť, zanietenosť a angažovanosť toho najvyššieho stupňa.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984