Z listov čitateľov

Prospešné striedanie vo funkciách
Počet zobrazení: 1468

Prospešné striedanie vo funkciách

S veľkou nádejou, ale aj s obavami verejnosť očakávala prvú časť 6. zjazdu SDĽ. Mnohých prekvapilo, že na poste predsedu ostalo všetko po starom. Nazdávam sa, že väčšina delegátov svojím hlasovaním urobilo strane medvediu službu. Nie som zaujatý voči Jozefovi Migašovi, no ako šéf SDĽ a parlamentu svojím vystupovaním v médiách občanov veľmi nepresvedčil. Dokazujú to i rebríčky popularity osobností, v ktorom sa neumiestňuje ani v prvej desiatke. Pre politikov v pluralitnej spoločnosti nie sú rozhodujúce sympatie funkcinátov či členov ich strany, ale najmä dôvera občanov - budúcich voličov. Domnievam sa, že tento fenomén účastníci zjazdu nedocenili. V našich podmienkach sa dnes nedá inak vládnuť ako v koalícii. Dôkazom tohu boli parlamentné voľby na jeseň 1998, keď HZDS síce získalo najviac hlasov, no ani s SNS nebolo schopné zostaviť vládu, lebo sa k ich skompromitovaným politikom nik nepridal. Následné vytvorenie novej vládnej koalície bolo výsledkom vôle občanov a ich odporu proti nekontrolovanej moci, ktorá nepoznala politickú kultúru, porušovala zásady právneho štátu a napáchala privatizačnou rabovačkou nevyčísliteľné škody. Ak Migaš na jar 2000 hlasoval za návrh HZDS (ktoré ho predtým často zosmiešňovalo) na vyslovenie nedôvery premiérovi Mikulášovi Dzurindovi a tým i celej vláde, kde má SDĽ šesť členov, bolo to nezodpovedné. Tento skutok sa nedá ničím ospravedlniť. Obmena v politických, verejných a iných funkciách je v demokratických krajinách prirodzená a prospešná. Predstavme si, o čo lepšie by bolo pre našich občanov a celú krajinu, keby sa Vladimír Mečiar po prvom premierovaní vzdal pokušenia predsedať druhej i tretej vláde.
Ján Hruška, Martin

Starosta aj do nečasu

Naoko nenápadný, nijaký Jánošík. No keď s ním vstúpite do činenia, všímate si ho pri práci a v prístupe k ľuďom, presvedčí vás, že je dôveryhodný, spoľahlivý chlap. Zbytočne nehovorí, iba vecne a výstižne vysvetľuje. Na čo sa sústredí, to aj dotiahne. Povolaním je technik, rušňovodič. Za starostu išiel pred siedmimi rokmi z postu vedúceho strojmajstra lokomotívneho depa v Leopoldove. Už tam vedeli o jeho organizačnom talente. Starosta Karol Lobaš z SDĽ si postupne svojou pracovitosťou a predvídavosťou získal prakticky všetkých Rišňovčanov - mladých i starých, športovcov, zdravotne postihnutých, silných katolíkov, aj tých vlažných, či tých, čo nie sú spätí s cirkvou, robotníkov, roľníkov, ale i podnikateľov. Udržuje otvorený vzťah s dôstojným pánom katolíckym dekanom. Rišňovce sú pod jeho vedením očividne o krôčik pred okolitými dedinami. Nielen pri budovaní obecného vodovodu, plynofikácie, starostlivosti o zdravotné stredisko, no aj na základe pestrých kultúrnospoločenských podujatí. Dôchodcovia mu vďačia za otcovskú starostlivosť o svoj klub a všetko, čo potrebujú k úspešným aktivitám základnej organizácie Jednoty dôchodcov, vrátane poznávacích zájazdov, ktoré im za dobrú aktivitu na prospech obce uhrádza obecný úrad. Rozvážny Karol Lobaš je naozaj typ sociálne cítiaceho funkcionára, akoby ušitého do tohto nášho nečasu.
Róbert Margetín, Lukáčovce pri Nitre

Riadky pre nového ministra

Zdravotníctvo sa za posledné desaťročie skomercionalizovalo, rozbilo množstvom poisťovní a dílermi. Tí považujú liek za prášok na pranie alebo iné tovary, ktorým dáva televízia a tlač rozsiahli priestor pre reklamu. Pacienti prvého kontaktu si potom diktujú vyšetrenie, najčastejšie CT tomografiu, diagnózu aj liečbu, najmä antibiotikami. Obvodný lekár musí v takomto prostredí kľučkovať, aby mu pacient neušiel ku konkurencii a ťažko odoláva žiadostiam typu: "Veď tento liek propagovala tlevízia, predpíšte mi ho!" V takomto systéme býva pacient xkrát rtg vyšetrený a tzv. odborníci mu naordinujú i tucet liekov, z ktorých má každý zmätok, keď užíva ráno aj večer kôpku piluliek. Pritom v podstate každý liek má i vedľajšie účinky, na ktoré sa neustále menia názory odborníkov. Veľkou bublinou - najmä pre peniaze - je hormonálna liečba, liečba osteoporozy a pod. Takmer všetky odborné vedomosti v medicíne pochádzajú z amerických mozgových trustov, dokazujú ich testovaním, ktoré sa nikdy nekonalo. Pokusným králikom napokon býva len človek. Koľko vychvaľovaných liekov zapadlo prachom hlúposti?! Prevencia chorôb sa málokedy spomína, veď chemické koncerny musia zarábať...
Jozef Izák, Martin

Socializmus pre 21. storočie

Pozorne som si prečítal v SLOVE články o súčanosti a perspektívach ľavice od renomovaných autorov i funkcionárov SDĽ. Všetko, čo som z nich pochopil, ma vedie k poznatku, že som zrejme na staré kolená ohlúpol natoľko, že už naozaj neviem, čo to vlastne ľavica je a či má socializmus ako spoločenský systém na tomto svete aké-také šance. Každý autor - od Petra Weissa až po Jozefa Migaša - spomína akési prvky tzv. modernej ľavice. To ja osobne v ich každodennej politickej praxi vnímam ako pochlebovanie kapitalizmu. Nesúhlasím však ani s líniou neoboľševizmu, ktorá pretrváva v súčasnej KSS. Tá pre svoju terajšiu orientáciu nikdy nič nedosiahne. ZRS na čele s Jánom Ľuptákom sklamalo. Bol som osobným priateľom Alexandra Dubčeka a moje predstavy o socializme formuloval práve on osobne - spolu s mojím otcom a bývalým predsedom SNR Ondrejom Klokočom. To však neznamená, že sa stotožňujem s politickou praxou SDĽ, resp. SDSS. Kolapsom socializmu v podobe predstáv sovietskych boľševikov a aziatov typu J. V. Stalina táto myšlienka nebola zotretá zo sveta. Padla iba jedna jej nepodarená forma. V diskusii na stránkach vášho týždenníka žiaľ ani raz nepadla zmienka o správnom uplatňovaní a aktualizácii myšlienok Karola Marxa pre 21. storočie. Akoby pojmy, ako je dialektický materializmus, nadhodnota, vykorisťovanie človeka človekom, skupinové vlastníctvo výrobných prostriedkov a podobne, boli na indexe a človek, ktorý ich vysloví, bol pokladaný za kohosi, kto je nakazený leprou.
Zoltán Kramec, Slovenská Ľupča

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984