Týždeň mínus (so zárukou): Nezamestnaným zostane iba na povraz

Washingtonský summit členských štátov Severoatlantickej aliancie a optimistické závery slovenskej delegácie na čele s premiérom Mikulášom Dzurindom po návrate z USA inšpirovali národniarov opäť sa vrátiť k myšlienke vyhlásiť referendum o vstupe SR do NATO.
Počet zobrazení: 1162

Washingtonský summit členských štátov Severoatlantickej aliancie a optimistické závery slovenskej delegácie na čele s premiérom Mikulášom Dzurindom po návrate z USA inšpirovali národniarov opäť sa vrátiť k myšlienke vyhlásiť referendum o vstupe SR do NATO. Predseda SNS Ján Slota použil ako argument pre túto iniciatívu výsledky výskumov verejnej mienky na zásah v Juhoslávii, podľa ktorých sa približne 65 percent respondentov nestotožnilo s bombardovaním ako riešením otázky Kosova. Slota týmto zrejme využíva domácu atmosféru na získanie bodov v blížiacich sa prezidentských voľbách, v ktorých sa uchádza o post hlavy štátu.

Na závery žilinského zjazdu si spomenuli aj ľavicoví demokrati po tom, ako rozporne vyjadrovali svoje stanoviská k preprave bojovej techniky NATO cez Slovensko. Po viacerých pripomienkach z členskej základne, aj predseda SDĽ nahlas zopakoval, že strana podporí vypísanie referenda o členstve Slovenska v aliancii. Ľudí treba presvedčiť o správnosti tohto kroku, zdôraznil v Rádiu Twist líder SDĽ. Podľa názoru podpredsedu SDĽ Ľubomíra Andrássyho je však hovoriť dnes o referende prečasné, lebo SR nebudú do aliancie prijímať ani o týždeň, ani o rok.

Kandidát na prezidenta Juraj Lazarčík, ktorý reprezentuje KSS, sa v diskusnej relácii TV Markíza SITO priznal, že on ani tak prezidentom netúži byť, ale dostal poverenie od strany. Kandidatúru pri súčasných výhliadkach chápe len ako zviditeľnenie slovenských komunistov. Podpredseda KSS Ivan Hopta po takomto jeho priznaní sa rozhodol rezignovať na funkciu.

Ivan Lexa, prvý poslanec slovenského parlamentu, ktorý sa dostal do vyšetrovacej väzby, nie je spokojný so svojou celou. Má iba 14 metrov štvorcových, nie je tam televízor, kúpeľňa s vaňou, ani tam nemožno študovať podklady na rokovanie NR SR. Zato má až troch obhajcov.

Šéf slovenskej diplomacie Eduard Kukan dostal príležitosť stať sa sprostredkovateľom OSN pre Kosovo. Hoci v prípade tejto misie ide o zamestnanie na plný úväzok, Kukan nepripustil, že by mohol opustiť svoj ministerský post. Znalci pomerov mu v takomto prípade predpovedajú tŕnistú cestu zdvojenej funkcie, ktorá môže znamenať cestu do pekla, ale i vyslúžiť si medzinárodný imidž.

Slovenský vládny kabinet opätovne zdôraznil podporu Severoatlantickej aliancii a úsiliu Západu čím skôr poraziť Miloševičov režim. Tentoraz to znamená, že zo Slovenska sa do Juhoslávie nedostane ani kapka ropy, či jej produktov. Podľa Kukana utrpí slovenské hospodárstvo pripojením sa k embargu stratu 1,6 milióna dolárov, ktorá sa môže ešte zvýšiť.

Zdravotníctvo sa začína nedostatkom financií ocitať v agónii. Lieky už nedostať v celom Levickom okrese. Peniaze z poisťovní nedostávajú ani zubári. Preto ich stavovská organizácia vyhlásila, že za ošetrenie si budú pacienti musieť zaplatiť v hotovosti.

Pre nedostatok peňazí vo fondoch zamestnanosti sa idú krátiť podpory v nezamestnanosti. Tie by mali maximálne dosahovať 4500 korún, teda o 1500 viac, ako životné minimum.

V sobotu bol na Slovensku výnimočný deň hneď trojnásobne: odborári a ľavičiari spolu so sopkármi slávili Sviatok práce. Oficiálne sa začala volebná kampaň kandidátov na post prezidenta, čo prinieslo na televízne obrazovky predvolebné spoty jednotlivých uchádzačov. Prevažná časť obyvateľstva začala upierať pozornosť na televízne obrazovky, ktoré približujú divákom Majstrovstvá sveta v hokeji.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984