Fikcia o Slove? Nie, realita

Denník Slovo vychádza od roku 1990. Je jedným z najčítanejších v krajine. Je kritický voči neoliberalizmu. Stavia sa proti penzijnej reforme, po ktorej ľudia platia o 1,8 % viac na odvodoch zo mzdy.  Okrem aktuálnych tém zverejňuje podmienky, na základe ktorých  študenti môžu získať  štedré štipendium. Je to podpora, ktorá má zaručiť personálnu kontinuitu pre denník ako aj stranu.
Počet zobrazení: 1138
Duma-Slovo-Bulharsko-web-media.jpg

V denníku sa okrem aktuálnych tém nachádza aj zoznam podmienok na základe, ktorých  študenti môžu získať  štedré štipendium udeľované denníkom a socialistickou stranou. Je to podpora, ktorá má zaručiť personálnu kontinuitu pre denník ako aj stranu.


Iba dve strany prežili

Bežní slovenskí čitatelia asi majú do tejto chvíle dojem, že čítajú fikciu o našej budúcnosti. Alebo o nenaplnenej minulosti. Fikciu, ktorá je ťažko realizovateľná v súčasnosti. No ľavicový denník fungujúci aj ako štipendijný fond nie je žiadna fikcia.

Dokonca nie je reč ani o západnej Európe, ani o Škandinávii. Ide totiž o Bulharsko. Bulharský denník Duma (v preklade „slovo“) je možné nájsť okrem novinových stánkov v Bulharsku aj  na www.duma.bg. Bulharsko je veľmi špecifická krajina, kde politický vývoj je veľmi dynamický a málo vecí prežije dvadsať rokov. Existujú iba dve politické strany, ktorým sa to podarilo. Bulharská socialistická strana a Strana práv a slobôd, ktorá reprezentuje hlavne tureckú menšinu v Bulharsku, ktorá je početná zhruba ako maďarská menšina na Slovensku.

Strana práv a slobôd  bola vo všetkých vládach, ktoré vznikli od roku 1989, okrem poslednej. Je to strana, ktorá ovládala rezorty, do ktorých tieklo najviac „europeňazí“. Mimochodom, Bulharsku boli peniaze z tzv. eurofondov na istú dobu zastavené.


Pravica: proti súkromným penzijným fondom

Bulharská socialistická strana sa každé druhé volebné obdobie stáva dominantnou. Jej miesto takmer vždy preberie nejaká novovzniknutá strana, ktorá následne, teda po skončení volebného obdobia, zanikne. Napríklad strana Cára Simeona II. mala vo vyhratých voľbách vyše 50 percent, ale v následných nezískala ani 4 percentá. Takto skončí väčšina bulharských strán.

Podobnou cestou kráča aj strana Gerb, ktorá suverénne zvíťazila v minuloročných voľbách. Hlási sa k pravici, ale sa usiluje znárodniť súkromné penzijné fondy. No azda ešte zaujímavejší je jej líder Bojko Borisov, ktorý bol šéfom ochranky posledného komunistického prezidenta Todora Živkova, neskôr štátnym tajomníkom na ministerstve vnútra, ba aj starostom hlavného mesta Sofia. Naposledy, už ako bulharský premiér, pred podnikateľmi v Bavorsku vyhlásil: „Chceme z Bulharská vytvoriť štandardnú stredoeurópsku  krajinu.“

A my môžeme len dúfať, že sa nám naopak podarí priblížiť k tejto balkánskej krajine – v ľavom politickom spektre mediálnej oblasti. Lebo bulharské Slovo vychádza nepretržite od roku 1990 a socialistická strana rozdáva štipendiá.   

Ilustračné foto: Prt Sc a EPP

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984