Ilona Švihlíková: Grécka lož

Počet zobrazení: 2640

Video: TVjetotak

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
29. október 2011, 17:29
Odporúčam prezrieť záznam, veľmi poučné najmä v analytickej časti, v ktorej pani Švihlíková definuje na faktoch, čo zapríčinilo súbeh finančnej a dlhovej krízy v gréckej ekonomike.

Všímam si jeden z hlavných atribútov neoliberálnej politiky, ktorú nakoniec uplatňovala i predchádzajúca pravicová grécka vláda a ktorá veľmi "pomohla" gréckej ekonomike k tomu, aby sa stala nesolventnou:

ZNIŽOVANIE DAŇOVEJ ZÁŤAŽE - veľmi populárne finančné opatrenie liberálnych ekonómov, ktoré nakoniec naplno hlásajú i slovenskí neoliberáli Sulík a jeho sasky a takisto bolo uplatňované počas vlád v SR v rokoch 1998-2002 a žiaľ nebolo odbúrané ani počas vlády sociálnych demokratov- národovcov a ľudovcov.

Viete, ak znížite priame dane, teda tie z príjmu obyvateľov a právnických osôb, ak to bárs aj kompenzujete zdvihnutím nepriamych daní ( obratovej, populisticky definovanej ako "daň z pridanej hodnoty") potom sa deje presne toto:
Grécka ekonomika nemá silné priemyselné a teda ani exportné zázemie, žije z príjmov z cestovného ruchu, z turistiky, dopravy, obchodu. A to je sezónna ekonomika, tak ako potvrdila pani Švihlíková, kde po skončení sezóny príjmy z turizmu, z cestovného ruchu, prepravy, prudko klesajú, takže klesajú nielen príjmy ale i obrat, predaj služieb a tovarov. Čo to spraví s napĺňaním štátneho rozpočtu? DIERU!
Príjmy a daňová záťaž z priamych daní je nestabilná a klesá, z obratu je rozkolísaná a závisí od vonkajších faktorov - ochoty Nemcov,Rusov, Slovákov i Čechov cestovať za morom na grécke pobrežie.

A teraz si pozrime na nášho šedivejúceho exministra-dočasného ministra financií Ivana Mikloša a pochopíme, z čoho šedivie - máme nízke priame dane, rastie nezamestnanosť, čo znova zníži prítok priamych daní, pre euro zas u nás až tak susedné spotrebiteľské komunity nechodia na nákupnú turistiku, veľkým investorom zo zahraničia dávame desaťročné daňové prázdniny, našinci si radšje hormadne kupujú tovary i benzín v priľahlom zahraničí - no "grécka cesta" priamo povyzametaná, už po nej kráčame.

Isteže, nie sme tak zadĺžení. Ale ani SR nespláca ISTINU zo svojich dlhov, iba úroky. A Grécku boli teraz odpustené vlastne úroky, problém viac-menej zostal.

Takže jednou ( nehovorím že hlavnou) príčinou gréckeho dlhu je aj prinízke zdaňovanie, ktoré socialistická vláda zdedila od svojich pravicových neoliberálnych predchodcov. No pekne, ďakujeme za ten neoliberalizmus!

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984